Φάκελος ΑΕΚ: Οι τίτλοι χάνονται, οι ευθύνες περισσεύουν (vids)
Μπούργος - ΑΕΚ 85-74. Προμηθέας - ΑΕΚ 98-88. Λαύριο – ΑΕΚ 90-85.
Τρεις αγώνες. Τρεις ήττες. Τρεις χαμένες ευκαιρίες. Η ΑΕΚ ψάχνει και... ψάχνεται. Αναζητεί τα αίτια του τρίτου χαμένου θεσμού και ψάχνεται να βρει λύσεις να είναι ανεβάσει τον δείκτη της συνέπειας.
Αυτό το 0/3 σε BCL, Super Cup και Κύπελλο Ελλάδας μοιάζει οδυνηρό. Για μία ομάδα που θέλει (και πρέπει) να κυνηγά τίτλους σε κάθε πιθανή ευκαιρία.
Μία ομάδα, η οποία ετοιμάζεται να κυνηγήσει το μεγαλύτερο των ονείρων της, το δικό της γήπεδο, το οποίο έχει μείνει στάσιμο εδώ και μήνες λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός. Αλλά για να το προωθήσει όπως αυτή θέλει, χρειάζεται... καύσιμο. Και τι καλύτερο από ένα τίτλο.
Στα χέρια της ΑΕΚ έχουν μείνει πλέον δύο θεσμοί: η Basket League και το φετινό BCL. Δύο τελευταίες ευκαιρίες μέχρι το τέλος...
Το ρόστερ έλαβε αρκετές διαφοροποιήσεις. Ο Ράις προστέθηκε για το Final-8 και αποχώρησε. Εκτός ρόστερ έμεινε και ο Άτκινς. Ο Μόουζες Κίνγκσλεϊ ήρθε αργότερα. Ο Λίνος Χρυσικόπουλος βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ομάδας, αλλά επέστρεψε. Ο Ντάριλ Μέικον ήρθε αργά, ως ο 7ος ξένος της ΑΕΚ και ο Ματ Λοτζέσκι, ο καλύτερος σουτέρ της ΑΕΚ «κόπηκε» από το ελληνικό πρωτάθλημα!
Ναι, η ΑΕΚ έχει αρκετά άλλοθι. Χτυπήθηκε αλύπητα από τραυματισμούς και τον κορονοϊό. Σε διάφορες χρονικές στιγμές τέθηκαν εκτός (για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα) οι Μάρκους Σλότερ, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Δημήτρης Κατσίβελης, Νίκος Ζήσης, Λίνος Χρυσικόπουλος, Ματ Λοτζέσκι, Νίκος Γκίκας...
Σε κάποιες στιγμές οι απουσίες ήταν όλες μαζί. Και η ΑΕΚ δίχως play maker!
Αν και το μεγαλύτερο... κακό συνέβη όταν ο μοναδικός αθλητικός ψηλός που έχει η ΑΕΚ, ο Σλότερ έμεινε εκτός για παραπάνω από ενάμιση μήνα. Όσους πόντους και αν βάλει ο Μορέιρα και όσες τάπες και να κάνει, την αμυντική συνέπεια του Σλότερ δεν την έχει.
Το Super Cup
Ο λιγότερος λαμπερός θεσμός, αλλά και μία χαμένη κούπα. Η ΑΕΚ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από τον Προμηθέα στον ημιτελικό. Ήταν μία πρόβα ενόψει του Final-8, αλλά και ένα καμπανάκι.
Οι Πατρινοί ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για το χαμένο Κύπελλο του Μαίου και φρόντισαν να διαλύσουν την περιφέρεια της ΑΕΚ. Ένα πρόβλημα από την αρχή της σεζόν.
Τότε οι «κιτρινόμαυροι» θέλησαν να μη βάλουν και «πλερέζες» για το χαμένο παρθενικό τρόπαιο, αφού μπροστά τους υπήρχε ένα μεγαλύτερο... ψάρι!
Το BCL
Ίσως η διοργάνωση της Αθήνας να είναι η αρχή του... κακού. Η δημιουργία μιας ομάδας για έναν συγκεκριμένο σκοπό: να κερδίσει αυτό το τρόπαιο. Και μαζί όλα τα οικονομικά οφέλη του, σε μία χρονιά που ξεκινούμε περίεργα λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Αν δεν υπήρχε το Final-8 στο ΟΑΚΑ, ο σχεδιασμός θα (έπρεπε να) ήταν διαφορετικός. Και η γερασμένη παλιοπαρέα δεν θα έσμιγε για άλλη μία φορά.
Το μεγαλύτερο λάθος εκείνης της ομάδας ήταν η προσθήκη του Ταϊρίς Ράις. Όχι επειδή αγωνίστηκε για ένα μήνα. Ο Ράις είναι παικταράς. Το λάθος είναι ότι δεν παρέμεινε και επειδή η ΑΕΚ καθυστέρησε, τελικά, τέσσερις μήνες για να φέρει τον επόμενο... Ράις (βλέπε Μέικον).
Η αλήθεια είναι πως η συγκυρία μπορεί να ωφελήσει την ΑΕΚ, αφού ο Μέικον είναι ξεκάθαρα ο σκόρερ που αναζητούσε. Απλώς άργησε να έρθει. Αλλά όσα έγιναν δεν ξεγράφουν, ακόμη και αν ο Μέικον βγει... Τζόρνταν.
Κάπως έτσι, η ΑΕΚ υποχρεώθηκε να ξεκινήσει την προετοιμασία της νωρίτερα από κάθε άλλη ομάδα στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόπωση και τραυματισμούς. Οι τελευταίοι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο 0/3.
Στα πρώτα ματς, η ΑΕΚ ήταν ασταμάτητη. Όταν όμως βρήκε μπροστά της μία ομάδα που μπορούσε να χτυπήσει από την περιφέρεια, δεν είχε λύση. Κάτι που επαναλήφθηκε και άλλες φορές στη συνέχεια. Στον τελικό εμφανίστηκε και ο αρνητικός δείκτης του Κιθ Λάνγκφορντ. Δίχως... χαλινάρι, πήρε πολλές προσπάθειες, οι περισσότερες άστοχες.
Ο ζόρικος Ιανουάριος
Άλλη ομάδα μπορεί να είχε διαλυθεί με τόσες απουσίες. Σε διάστημα 20 ημερών η ΑΕΚ γνώρισε τρεις ήττες, από Λαύριο, Παναθηναϊκό και Προμηθέα.
Παίζοντας χωρίς play maker! Χωρίς βασικά γρανάζια της.
Αυτός είναι και ένας λόγος που το μπάσκετ της ΑΕΚ διαθέτει τόσα πολλά σκαμπανεβάσματα. Όταν οι παίκτες πάνε και έρχονται (λόγω τραυματισμών) είναι δεδομένο πως επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα.
Η ΑΕΚ εμφανίστηκε επηρεασμένη και στο BCL. Μετά τον αήττητο εντός έδρας πρώτο γύρο, ήρθαν δύο ήττες από Σολέ και Χολόν που έκαναν ακόμη και την πρόκριση αμφίβολη!
Η απουσία των «άσων» έδωσε την ευκαιρία στον Δημήτρη Μωραίτη όχι μόνο να μπει στο ροτέισον της ομάδας, αλλά να αποτελεί και τον βασικό play maker. Κέρδος για την ΑΕΚ. Όπως κέρδος είναι και η πάρουσία του Νίκου Ρογκαβόπουλου.
Μικρή λεπτομέρεια: Ο Μωραίτης αγωνίστηκε για πέντε λεπτά και ο Ρογκαβόπουλος καθόλου Στον προημιτελικό του Κυπέλλου. Την ύστατη... αμαρτία της ΑΕΚ.
Το χαμένο Κύπελλο
Ο Ντάριλ Μέικον ήρθε ως... Μεσσίας. Για να αλλάξει το μπάσκετ της ΑΕΚ. Η αλήθεια είναι πως στο Λαύριο απέδωσε. Παρά κάποια άστοχα σουτ. Το πρώτο δείγμα, ωστόσο, της σύμπραξής του με έναν ίδιο παίκτη, όπως είναι ο Κιθ Λάνγκφορντ, δεν ήταν τόσο θετικό.
Όσο ο Λάνγκφορντ δεν έπαιζε, ο Μέικον ήταν... λίρα 100. Όταν ο Λάνγκφορντ μπήκε στο παρκέ για να αποδείξει πως αυτός είναι ο ηγέτης αυτής της ΑΕΚ, οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν πολλά στοιχεία στο παιχνίδι τους.
Για την ΑΕΚ υπάρχει και εκεί άλλοθι. Η διαιτησία ήταν κακή. Εχθρική για την ΑΕΚ. Καθαρά και ξάστερα. Όχι μόνο για τη διαφορά στις βολές, αλλά στον γενικότερο τρόπο που σφυριζόντουσαν τα φάουλ.
Αλλά η ΑΕΚ δεν έχασε το ματς μόνο από τη διαιτησία. Μια ομάδα με σταθερό δείκτη λαθών πάνω από τα 15 (και πιο κοντά στα 20) καλείται να λύσει και αυτό το ζήτημα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.