«Τι σου δίνει ο Μέικον» και «τι σου παίρνει ο Μπρέι»...
- Η έλευση του Μέικον έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του Λάνγκφορντ!
- Η διαφορά του εφετινού 14/18 με το 14/26 της σεζόν 2017-18!
- Με Λυκογιάννη από την αρχή, δεν θα ήταν μόνο «αφεντικό» της Θεσσαλονίκης!
- Η δικαίωση δύο κομβικών επιλογών!
Με τον Προμηθέα (9-5) να συμπληρώνει κάτι περισσότερες από δύο εβδομάδες αγωνιστικής απραξίας λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων covid-19 στην ομάδα και από την στιγμή που κανείς δεν γνωρίζουν σε τι κατάσταση θα επιστρέψουν οι Πατρινοί το ερχόμενο Σάββατο (27/03) στην αγωνιστική δράση (κόντρα στον Ιωνικό), μοιραία το ενδιαφέρον στρέφεται στους τρεις πρωτοπόρους που συνεχίσαν με νίκες αλλά και στον ΠΑΟΚ (9-8), ο οποίος πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κι έθεσε υποψηφιότητα για είσοδο στην 4άδα!
Ο Παναθηναϊκός (14-2), λοιπόν, μπορεί να πέρασε νικηφόρα (74-68) από την δυτική όχθη και να πήρε τη ρεβάνς από το Περιστέρι (9-9) για την ήττα του στο Super Cup, αλλά για δεύτερο σερί παιχνίδι παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες στην δημιουργία και την οργάνωση, απόρροια της έλλειψης point-guard. Επιπροσθέτως, μετά από τρία κολλητά ματς με μ.ο. 23,6 ασίστ και 51,9% στα τρίποντα, απόντος του τραυματία Τι Τζέι Μπρέι (μ.ο. 17,6π. & 4,6ασ. με 59,3% τριπ.), οι «πράσινοι» βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της ήττας, τελειώνοντας με 19 ασίστ και 37,5% (9/24 τριπ.) πίσω από τα 6,75!
Με λίγα λόγια, δεν είναι μόνο οι σχεδόν 18 πόντοι και το σχεδόν 60% στα τρίποντα του νεοαποκτηθέντα Αμερικανού combo-guard που λείπουν, αλλά κυρίως η δημιουργία και τα πολλά ελεύθερα σουτ που προσφέρει, κάτι που εξηγείται με το 58,9% εντός πεδιάς (99/168 σουτ) που είχε η ομάδα του Κάτας στα τρία ματς που έπαιξε ο απόφοιτος του Πρίνστον και το οποίο έπεσε στο 41,2% (26/63 σουτ), στο μοναδικό παιχνίδι πρωταθλήματος που απουσίασε.
Κακά τα ψέματα, σε απαιτητικά ματς η θέση του point-guard πολλώ δε μάλλον στην Euroleague δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από τον άκρως φιλότιμο και mister "οικονομία" Χάουαρντ Σαντ-Ρος (9π., 7ρ. & 5ασ.), ούτε από τους Μποχωρίδη και Μακ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το -12 στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου" ανετράπη κυρίως χάρη από στην "instant offense" που έφερε από τον πάγκο ο Λεωνίδας Κασελάκης (8π., 2ρ. & 1κιλ. με 2/2 τριπ. σε 12') και τις ατομικές ενέργειες του Παπαπέτρου (17π., 5ρ. & 2ασ. με 3/5 τριπ.) που σκόραρε 12 πόντους στην 4η περίοδο, μην έχοντας αντίπαλο στο μέγεθος και την σωματοδομή του.
Χωρίς playmaker να βάλει τάξη στον τρόπο επίθεσης του «τριφυλλιού», ο Χεζόνια (7π. & 2ρ. με 2/10 σουτ σε 19') προσπαθεί να βρει ρυθμό με ανορθόδοξες επιλογές που πιο πολύ χαλάνε τον τρόπο λειτουργίας και λιγότερο προσφέρουν, ενώ όταν συνυπάρχουν «τρακάρει» με τον Ιωάννη! Παρ' αυτά, 10-12 λεπτά ορθολογιστικού μπάσκετ έφταναν και περίσσευαν για να τρέξουν οι πρωταθλητές ένα σερί 8-29 και να καθαρίσουν την 4η διαδοχική νίκη τους στην Basket League.
Οι γηπεδούχοι (Πέτεγουεϊ 21π., 4ασ. & 2κλ. με 3/7 τριπ.) έβγαλε εξαιρετικές συνεργασίες στο πρώτο μέρος και όσο είχε ενέργεια κι έπαιζε επιθετική άμυνα με deflections, τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο, είχε το πάνω χέρι!
Η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου, πάντως, έκανε τίμια προσπάθεια έπεισε ότι θα μπορούσε να πάρει ακόμη και τη νίκη, αλλά στα τελευταία 8 λεπτά έμεινε από δυνάμεις, έχασε σχεδόν όλα τα ελεύθερα σουτ (0/4) και υπέπεσε σε πολλά λάθη, παίρνοντας ελάχιστα πράγματα από δημιουργία, καθώς ο μοναδικός αυθεντικός point-guard της ομάδας, βρέθηκε σε πολύ άσχημη μέρα (Μάντζαρης 1π., 3ρ., 1ασ. & 6λ. με 0/6 σουτ σε 28').
Η έλευση του Μέικον έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του Λάνγκφορντ!
Η προσθήκη του 25χρονου Αμερικανού guard δεν αποδεικνύεται απλά η πιο ταχύρυθμα αποδοτική μετεγγραφή της ΑΕΚ (13-4) της εποχής Μάκη Αγγελόπουλου, αλλά το πιο εντυπωσιακό απ' όλα - πέρα από την ήδη σημαντική και άμεση συνεισφορά του - είναι ότι η παρουσία του βοήθησε τον Κιθ Λάνγκφορντ να απογειώσει το παιχνίδι του (μ.ο. 21,0π. στα 3 τελευταία ματς) και να πραγματοποιήσει τις καλύτερες και πιο πειστικές εμφανίσεις του στην εφετινή σεζόν!
Μ' ένα σμπάρο, λοιπόν, δύο τρυγόνια για τον Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος, από παιχνίδι σε παιχνίδι, βλέπει την ομάδα του να βάζει καινούρια όρια και να τα ξεπερνά, σε μία περίοδο που η ατυχία των τραυματισμών και των ασθενειών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ (στις γνωστές έξι απουσίες προστέθηκε και ο Γόντικας)!
Η 4η σερί νίκη (100-97 παρ., κ.α. 85-85) της «Ένωσης» μπορεί να μην ερχόταν ποτέ αν ο Ίμπανκς δεν είχε το στοιχειώδες μπασκετικό IQ να χάσει και την 2η βολή στο 39'59", αυτό ωστόσο, δεν αναιρεί την επιτυχία των «κιτρινόμαυρων», που στο πρόσωπο των δύο Αμερικανών σκόρερ (είχαν μαζί 47π., 6ασ. με 7/10 τριπ.) αλλά και του Χρυσικόπουλου (18π., 3ρ. & 3ασ. με 2/5 τριπ.) αισίως, τρεις πυλώνες που δείχνουν ικανοί να την μεταφέρουν με ασφάλεια μέχρι την λήξη της κανονικής περιόδου.
Δεν ξέρω κατά πόσο η «βασίλισσα» μπορεί να αντέξει και απόψε (21.30) στο Στρασβούργο, η επιθετική ευχέρεια και ευφυΐα του Ντάριλ Μέικον (το εκτός ισορροπίας νικητήριο τρίποντο που έβαλε, το είχε βάλει και νωρίτερα στο παιχνίδι) και το επιθετικό know how του Λάνγκφορντ (28π., 6ρ., 4ασ., 1κλ. & 1κοψ. με 5/5 τριπ.), θαρρώ ότι φτάνουν και περισσεύουν για να την κρατήσουν στο κατόπι του Παναθηναϊκού μέχρι την τελευταία αγωνιστική κι αν οι «πράσινοι» εν τω μεταξύ έχουν σκοντάψει στην Πάτρα, να διεκδικήσει το +6 που θα της δώσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Ανεξαρτήτως του αν θα τα καταφέρει ή όχι, η πλήρης ΑΕΚ θα μπει στην μάχη των playoffs με σοβαρές πιθανότητες αποκαθήλωσης του πρωταθλητή!
Ο Ηρακλής (7-11) έχασε μία σπάνια ευκαιρία για την μεγαλύτερη νίκη της σεζόν και βλέποντας από την τηλεόραση το βλέμμα του Θανάση Σκουρτόπουλου, μετά την γκάφα της χρονιάς από τον επί τρία χρόνια παίκτη των Λέικερς και συμπαίκτη του αείμνηστου Κόμπι Μπράιαντ, πραγματικά συναισθάνεται κανείς τον ψυχικό κόσμο του προπονητή που χάνει μέσα από τα χέρια του το πιο πειστικό παράσημο της δουλειάς που έχει κάνει στον «Γηραιό».
Παρά την ήττα, πάντως, οι «κυανόλευκοι» απέδειξαν για 2ο σερί παιχνίδι ότι έχουν βελτιώσει αισθητά την εικόνα τους και στο πρόσωπο του Τζος Χάγκινς (32π. & 3κλ. με 5/7 τριπ.) βρήκαν έναν point-guard που τους αλλάζει επίπεδο και πρέπει άμεσα να τον υπογράψουν και για του χρόνου.
Ο 27χρονος Αμερικανός point-guard (μ.ο. 18,2π. & 4,8ασ. με 87,5% βολ., 59,3% διπ. & 50% τριπ.) έχει απελευθερώσει τους Χάνλαν και Χάτσερ, ξέρει ακριβώς πως να αξιοποιήσει τον Καββαδά (12π. & 6ρ.) και πως να δώσει την μπάλα στους Ίμπανκς και Ενετσόνια, ενώ έχει εξαιρετικό σουτ και τρομερή αθλητικότητα για να σκοράρει και με διείσδυση! Η προσθήκη του έχει αλλάξει τελείως την δυναμική της ομάδας και αυτό θα φανεί περισσότερο στα playoffs, χωρίς να αποκλείεται και το "μπαμ" με την Άνβιλ στο Europe Cup!
Η διαφορά του εφετινού 14/18 με το 14/26 της σεζόν 2017-18!
Στο Αγρίνιο, το Λαύριο (14-4) έφτασε την 6η συνεχόμενη νίκη του (79-75) και την 15η στα τελευταία 16 ματς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο αποδεικνύοντας ότι και έχει «χτίσει» τον χαρακτήρα για να κερδίζει ακόμη κι όταν δεν είναι στο καλύτερό του απόγευμα, αλλά και διαθέτει την φιλοδοξία να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί.
Ο Τάισον Κάρτερ (16π. & 4ρ.) έβαλε πλάτη και για τον Ντέβιν Ντέϊβις (3π. με 1/2 τριπ. σε 10'11''), ο οποίος φορτώθηκε με φάουλ κι έπαιξε λίγο, σκοράροντας κρίσιμους πόντους όταν οι γηπεδούχοι πλησίασαν στον πόντο (68-69 στο 35') από το -12!
Μετά την τρίποντη ραψωδία της προηγούμενης αγωνιστικής, ο Βασίλης Μουράτος (11π. & 4ασ.) προσθεσε στο ρεπερτόριό του και τα καρφώματα, προσφέροντας την φάση της αγωνιστικής, ενώ σταθερά πληθωρική ήταν η παρουσία του Άλφα Ντιαλό (11π., 11ρ., 5κλ. & 2κοψ.) που «κατέστρεψε» πολλές από τις επιθέσεις των νεοφώτιστών και έβαλε την σφραγίδα του στην τρίτη σερί εκτός έδρας νίκη της ομάδας του.
Με αυτά και με εκείνα, ο Χρήστος Σερέλης είδε τους παίκτες του να ισοφαρίζουν το προηγούμενο ρεκόρ νικών του συλλόγου στην Α1 Κατηγορία (14 νίκες από την σεζόν 2017-2018), με την μόνη διαφορά ότι η εφετινή επίδοση επετεύχθη σε 6 αγώνες λιγότερους!
Οι Λαυριώτες εξασφάλισαν και μαθηματικά πλέον την πρόκρισή τους στην 4άδα και χρειάζονται δύο νίκες ακόμη και για να κλειδώσουν και μαθηματικά την 3η θέση στην κανονική περίοδο.
Το Μεσολόγγι (4-14) έπαιξε τα ρέστα του για μία εκτός προγράμματος νίκη που θα του επέτρεπε να ελπίζει βάσιμα στην παραμονή και η προσπάθειά του αξίζει ιδιαίτερης μνείας, γιατί δυσκόλεψε πολύ τον αντίπαλο του, με τον Γιάννη Σαχπατζίδη (19π. & 10ρ. με 8/10 διπ.) να καλύπτει και επάξια το κενό του βασικού του σέντερ, Ντάρελ Πουαριέ, ο οποίος αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους.
Η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου έφτασε πολύ κοντά σε μία μεγάλη ανατροπή, την οποία ίσως και να είχε πετύχει αν οι ξένοι του σούταραν με υψηλότερα ποσοστά (39,3% εντός πεδιάς) και αν σε γενικές γραμμές οι παίκτες του είχαν υποφερτό ποσοστό πίσω από τα 6,75 (15% με 3/20 τριπ.)!
Πλέον, οι πιθανότητες της σωτηρίας στενεύουν αισθητά υπό την έννοια οτι ο Χαριλαος Τρικούπης χρειάζεται νίκη με +27 επί της Λάρισας ή δύο νίκες (επί των Θεσσαλών και επί του ΠΑΟΚ), με την προϋπόθεση ότι η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου δεν θα πάρει άλλο ροζ φύλλο αγώνα μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου!
Με Λυκογιάννη από την αρχή, δεν θα ήταν μόνο «αφεντικό» της Θεσσαλονίκης!
Το καλύτερο αμυντικό δεκάλεπτο της εφετινής χρονιάς (με 10π. παθητικό) και η κορυφαία αμυντική απόδοση επί των ημερών του 51χρονου τεχνικού, η οποία αποτυπώθηκε στα ριμπάουντ (+10) αλλά και στην πλήρη εξαφάνιση των γηπεδούχων στην 4η περίοδο, απέδειξαν ότι ο ΠΑΟΚ (9-8) είναι ομάδα που μπορεί να προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες του εκάστοτε αγώνα και τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου και ξέρει να κερδίσει με πολλούς τρόπους.
Χωρίς να έχει την δυνατότητα ριζικών αλλαγών, ο Άρης Λυκογιάννης έχει βάλει την προπονητική του σφραγίδα στον «δικέφαλο του Βορρά» και αν είχε αναλάβει από την αρχή την ομάδα, τότε οι Θεσσαλονικείς δεν θα ήταν απλά η καλύτερη ομάδα της πόλης, αλλά είχαν εξασφαλίσει την είσοδό τους στην 4άδα!
Η πληθώρα ποιοτικών - για τα δεδομένα του budget - guard του έδωσε την πολυτέλεια να γυρίσει ένα ματς (77-71) που στο 2ο μέρος που βρέθηκε στο -11 (43-54 στο 25') έδειχνε να του φεύγει, ακόμη και ο μοναδικός του χειριστής και δημιουργός (Γκρίφιν 8π., 2ασ. & 3λ.) βρέθηκε σε κακή μέρα.
Ο Έλστον Τέρνερ με 13 από τους 17 πόντους ΤΟΥ στην 4η περίοδο και ο Τζος Κάρτερ (13π., 3ρ. & 2κλ. με 3/5 τριπ.) «τράβηξαν το κουπί» της αντεπίθεσης, ενώ σταθερά καλός παρουσιάζεται εδώ και καιρό ο Δημήτρης Κακλαμανάκης (10π. & 9ρ.), ο οποίος έδωσε αρκετές δεύτερες επιθέσεις στην ομάδα του.
Ο Άρης (6-11) ακύρωσε την αξιόλογη προσπάθεια που έκανε στο 2ο και το 3ο δεκάλεπτο με τον Δημήτρη Φλιώνη (13π. & 2κλ.) να είναι το κλειδί στην περιφερειακή άμυνα. Όταν καλύπτεις μία συνολική διαφορά 22 πόντων (από το -12 στο +10), όμως και έχεις το momentum του αγώνα, είναι ανεπίτρεπτο να δέχεσαι ένα σερί 2-17 και να καταρρέεις στο πιο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης.
Η ομάδα του Σάββα Καμπερίδη είχε σε κακή μέρα τα βασικά της επιθετικά όπλα (Τσάλμερς, Κουζέλογλου και ΝτεΚόζι είχαν μαζί 24π. με 8/23 σουτ) και «πέταξε στα σκουπίδια» ένα εξαιρετικό αμυντικό διάστημα που την έφερε στην θέση του οδηγού, χάνοντας την ευκαιρία για μία νίκη ψυχολογίας!
Η δικαίωση δύο κομβικών επιλογών!
Το ρεσιτάλ του Νίκου Χουγκάζ (23π., 6ρ. & 2ασ. με 7/7 τριπ.) από την γραμμή του τριπόντου, ισοφάρισε την 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Basket League (μετά το 8/8 του Μπράντ Νιούλεϊ με την φανέλα του Πανιωνίου το 2007), αλλά το κυριότερο ήταν ότι «σφράγισε» την παραμονή του Ιωνικού Νικαίας (7-11) στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ.
Η εκτόξευση του 20χρονου διεθνούς power forward που υπέγραψε την ολική ανατροπή των γηπεδούχων (από το -15 στο 19ο λεπτό) και τη νίκη (83-76) επί της Λάρισας (5-13) και δικαιολόγησε απόλυτα την σπάνια στήριξη ενός μικρομεσαίου συλλόγου σε έναν ταλαντούχο πλην όμως «αγουρο» παίκτη, ήταν η πρώτη δικαίωση των Νικαιωτών.
Η δεύτερη είχε να κάνει με την εμπιστοσύνη στον πολύπειρο Βαγγέλη Αγγέλου, ο οποίος έβαλε πολύ γρήγορα την σφραγίδα του στην ομάδα και παρά τις ουκ ολίγες αλλαγές κατόρθωσε να την οδηγήσει σχετικά πρόωρα στην παραμονή, πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες (με Ηρακλή και Λαύριο εκτός και Προμηθέα εντός) και παίζοντας καλό μπάσκετ στις ήττες σε Πυλαία και ΟΑΚΑ!
Αν συνυπολογίσουμε ότι παρατάχθηκαν χωρίς τον πρώτο σκόρερ τους (Τζέρι Σμιθ με μ.ο. 16,1π.) αλλά και τον Ουέσλι-Λαμάρ Ουόσπαν (μ.ο. 8,2π.), οι Θεσσαλοί (Ρας 18π. & 2κλ. με 6/13 τριπ.) στάθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου και μέχρι το 30ο λεπτό, ήταν στην θέση του οδηγού και ήλπιζαν βάσιμα σε ένα «διπλό», με το οποίο θα «αγκάλιαζαν» την παραμονή τους.
Η ολική κατάρρευση της 4ης περιόδου, όμως, σε άμυνα κι επίθεση και τα συνολικά 7'32” χωρίς καλάθι εντός πεδιάς (από το 29'13 έως και το 36'45”), στοίχισαν την 5η σερί εκτός έδρας ήττα των φιλοξενουμένων, που πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο Περιστέρι, στοχεύοντας στη νίκη της χρονιάς.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.