Το τρύπιο ασκί του Αιόλου
Δεν έχω την υπομονή να ψάξω δημοσιεύματα του Δεκεμβρίου, αλλά μπορώ να σας πω από μνήμης τι έγραφα τότε εδώ και τι έλεγα στην εκπομπή μου στο ραδιόφωνο.
Η απόφαση του αθλητικού δικαστή για επανάληψη του αγώνα της κανονικής περιόδου ανάμεσα σε ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (85-84) άνοιγε μία τεράστια τρύπα στον ασκό του Αιόλου.
Ο άνεμος που πήρε και σήκωσε το φύλλο αγώνα εκείνης της αναμέτρησης είχε κοπάσει ένεκα της καλοκαιρίας, να όμως που μπορούσε να γίνει θύελλα Μάιο μήνα, πάνω που ανοίγαμε τον τουρισμό και ήμασταν έτοιμοι για πανελλήνιο κορονοπάρτι.
Δεν αναφέρομαι στο αλαλούμ του τελικού του πρωταθλήματος Γυναικών, όπου οι παραβάσεις και οι αστοχίες ήταν ορατές ακόμα και από τα μάτια μωρού παιδιού, αλλά στοv αποψινό τρίτο προημιτελικό της Basket League, ανάμεσα στην ίδια ΑΕΚ και στον ίδιο ΠΑΟΚ.
Σύμφωνοι, με διαφορετικούς προπονητές και με αρκετές αλλαγές παικτών. Η σύμπτωση δεν παύει να είναι διαβολική.
Εκείνη η απόφαση άγγιζε τα όρια του εξωφρενικού, όχι επειδή ήταν εσφαλμένη (δεν ήταν), αλλά επειδή πήγαινε κόντρα στη λογική των κανονισμών.
Στο μπάσκετ, υπάρχουν «αντικειμενικά λάθη» και «λάθη εκτίμησης». Μόνο για τα πρώτα προβλέπεται επανεξέταση μέσω του βίντεο ή και των αρμόδιων οργάνων.
«Αντικειμενικά» δεδομένα έχουμε όταν ένας παίκτης πατήσει γραμμή, όταν η μπάλα βρει ταμπλό πριν από τάπα (όπως έγινε σήμερα με τον Μέικον), όταν υπάρχει θέμα χρονομέτρησης, όταν ένα φάουλ χρεωθεί σε λάθος παίκτη, όταν δοθούν δύο βολές αντί για τρεις και άλλα παρόμοια.
Στοιχεία, δηλαδή, που μπορεί να αποδειχθούν από το βίντεο πέραν πάσης αμφιβολίας. Tότε και μόνο τότε συμμετέχει και η πολύπλαγκτος αφεντιά μου σε τέτοιου είδους συζητήσεις.
Στο ματς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ της 5ης Δεκεμβρίου 2020, αποφασίστηκε επανάληψη επειδή ο δικαστής υποκατέστησε τους διαιτητές και έκρινε, υποκειμενικά, ότι έπρεπε να δοθεί και φάουλ στο μαρκάρισμα του Ζήση στον Λαβ, όταν αυτός έγραψε με τρίποντο το 85-84.
«Λάθος εκτίμηση των διαιτητών», δηλαδή. Για να μη μασάμε τα λόγια μας, πρόκειται περί εγκλήματος. Απορώ πώς κρατήθηκαν οι άλλες ομάδες και δεν έκαναν ενστάσεις μετά από κάθε ήττα.
«Κύριε δικαστά, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ έπρεπε να καταλογιστεί φάουλ. Εδώ, εδώ και εκεί έγιναν βήματα που δεν σφυρίχτηκαν. Απαιτούμε επανάληψη του παιχνιδιού».
Κατά πάσα βεβαιότητα, το πρωτάθλημα θα διαρκούσε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Το μπάσκετ είναι άτιμο παιχνίδι και μπορεί να δώσει τροφή σε όποιον θέλει να πουλήσει θεωρίες συνωμοσίας και καταδίωξης.
Στο σημερινό ματς (87-81), το σφάλμα των διαιτητών ήταν «αντικειμενικό»: η μπάλα είχε ακουμπήσει το ταμπλό μετά το λέι-απ του Λαβ, οπότε η τάπα του Μέικον ήταν αντικανονική.
Κάτι σαν Βράνκοβιτς στο Παρίσι δηλαδή, μόνο που τότε δεν υπήρχε instant replay, ενώ και οι κανονισμοί ήταν διαφορετικοί (λαμβανόταν υπ’ όψιν μόνο ή καθοδική πορεία της μπάλας και όχι η πρόσκρουσή της στο ταμπλό). Εάν το καλάθι μετρούσε, το σκορ θα γινόταν 83-81, μισό λεπτό πριν τη λήξη. Kαι όλα θα ήταν ανοιχτά για τη νίκη και την πρόκριση.
Ήταν υποχρεωμένοι οι διαιτητές να δουν το instant replay; Όχι. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρξει προηγουμένως σφύριγμα.
Οι διαιτητές μπορούν να πάνε στο μόνιτορ για να δουν (αντιγράφω) «…whether a goaltending or basket interference violation was called correctly».
Καλώς ή κακώς (μάλλον κακώς), ο κανονισμός F 3.2 δεν προβλέπει επανέλεγχο σε περίπτωση no-call. Θυμηθείτε και το φινάλε του αγώνα Λιθουανίας-Γαλλίας στο Μουντομπάσκετ της Κίνας.
Πιθανή ένσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του αγώνα, αφού η περίπτωση είναι πιο κραυγαλέα και πιο κοντά στο πνεύμα των «διορθώσεων», σε σύγκριση με το ματς του Δεκέμβρη.
Αλλά ο ΠΑΟΚ προτίμησε να σκεπάσει την κατσαρόλα που έβραζε. «Δεν θέλουμε να κοπανήσουμε άλλο το μπάσκετ, έχουμε φτάσει στον πάτο του βαρελιού», δήλωσε ο Άρης Λυκογιάννης.
Δεν το πολυκατάλαβα αυτό το πάσο, αλλά δικαίωμά του. Έγινα κακός και σκέφτηκα ότι οι ξένοι του έχουν βγάλει εισιτήρια για να φύγουν αύριο πρωί πρωί (ως είθισται στο βασίλειο του ελληνικού μπάσκετ), αλλά πληροφορήθηκα ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
«Παίκτες που βιάζονται να φύγουν δεν γυρίζουν ένα ματς από το -20», μου επισήμαναν αρμοδίως. Και σωστά. Μετά από ατέλειωτες περιπέτειες, ο ΠΑΟΚ έχει πλέον χρηστή διοίκηση και του αξίζουν έπαινοι για αυτό.
Εκτός των άλλων, καθυστέρηση από πιθανή επανάληψη του αγώνα θα δημιουργούσε (πρόσθετο) πρόβλημα στην προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών, όπως ακριβώς συμβαίνει με την αντίστοιχη των Γυναικών εν όψει Ευρωμπάσκετ. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση, που υποθέτω ότι απασχολεί μόνο εμένα.
Όσο για το «αιώνιο» ντέρμπι των κοριτσιών, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, για όποιον εξετάσει την επίμαχη φάση χωρίς έγχρωμα γυαλιά.
Σε αγώνες που δεν υπάρχει επίσημο instant replay, μετράει η απόφαση των διαιτητών (και της γραμματείας) στο παρκέ και άλλο ουδέν. Ανεπίσημα βίντεο και χρονόμετρα δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπ’ όψιν.
Συνεπώς, η επανάληψη του παιχνιδιού ήταν σχεδόν βέβαιη, άσχετα με το διάτρητο και τραγελαφικό της διαδικασίας.
Πήγα να σας διηγηθώ και μια παλιά ιστορία από το Σπόρτινγκ, αλλά ας το αφήσουμε καλύτερα να κοιμηθεί αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
* ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η επίμαχη φάση με την τάπα του Μέικον
* "Θα εξαρτηθεί από τα έσοδα" η ευρωπαϊκή συμμετοχή του ΠΑΟΚ
* Αγγέλου:"Να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στον Παναθηναϊκό"
* Παρίσι 1996: Η τάπα του Βράνκοβιτς και το πρώτο ευρωπαϊκό του ΠΑΟ
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.