Pressof BC: Η καρδιά του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο Κερατσίνι

Newsroom
Το γήπεδο στο Πρεσσόφ
Αν κάποιος επιλέξει τη διαδρομή για Κόρινθο από τη Λεωφόρο Σχιστού στην Αμφιάλη Κερατσινίου, σίγουρα το βλέμμα του θα σταθεί σε ένα γήπεδο μπάσκετ, φωλιασμένο ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα, φοίνικες και γκαζόν. Αυτό είναι το γήπεδο του Αθλητικού Πάρκου Πρεσσόφ, που βρίσκεται στην καρδιά της Αμφιάλης, προσφέροντας μια ανάσα δροσιάς και αθλητισμού στους κατοίκους.

Το πάρκο, με έκταση σχεδόν 20 στρέμματα, φιλοξενεί γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου 5x5, ένα γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, σταθμό ποδηλάτων και καφετέρια, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του αθλητισμού και της φύσης.

Το όνομα του πάρκου μπορεί να ακούγεται ξενόφερτο αλλά… δικαίως. Προέρχεται από την πόλη Πρεσσόφ της Σλοβακίας, ως αποτέλεσμα μιας συνεργασίας του Δήμου Κερατσινίου με την ομώνυμη πόλη, συμβολίζοντας την αδελφοποίηση των δύο λαών.

Η ιστορία της Pressof BC ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, το 2014, όταν μια πρόσκληση για ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μπάσκετ σε ανοιχτά γήπεδα στη Νίκαια και στο Ρέντη εμφανίστηκε τυχαία κολλημένη στην "πάνω μπασκέτα" του γηπέδου. Εκείνη τη μπασκέτα είχαν κάνει σπίτι τους οι "θαμώνες" του πάρκου, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και πορειών, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: την αγάπη για το μπάσκετ. Κάθε απόγευμα, για τουλάχιστον τρεις ώρες, το γήπεδο γέμιζε από γέλια, χαβαλέ και πειράγματα, καθώς το μόνο που είχε σημασία ήταν πόσο καλός ήσουν στην επίθεση ή την άμυνα. Και βέβαια, όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν «καλά παιδιά».

Έτσι, σύντομα στήθηκε η ομάδα. Δώδεκα παίκτες, που δεν διάλεξαν κάποιο φανταχτερό όνομα, αλλά επέλεξαν το πιο αυθεντικό: Pressof BC, το "σπίτι" τους. Το σήμα τους; Μια φλόγα να τυλίγει μια μπάλα μπάσκετ, ένα συμβολικό μήνυμα για το πάθος που έβγαζαν στο παιχνίδι.

Το Πρεσσόφ

Ένας χρόνος μετά την ίδρυση της ομάδας, οι παίκτες στέφθηκαν πρωταθλητές στο καλοκαιρινό πρωτάθλημα. Ο Νίκος Μπαλάσκας, μαζί με τους Κώστα Καρατζιά και Θοδωρή Τσορτό, αποφάσισαν ότι η ομάδα έπρεπε να κάνει το επόμενο βήμα και να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της χώρας, το «Basketaki». Από τότε, οι τρεις τους είναι πάντα εκεί, με τον Νίκο Μπαλάσκα να ηγείται της ομάδας ως προπονητής, διαχειριζόμενος τα πάντα: από τις τακτικές μέχρι τα τρίποντα που εξακολουθεί να "κολλάει" όταν χρειάζεται, κάνοντας παράλληλα τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό με το… τόξο!

Από την κατάκτηση του καλοκαιριού

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το ταλέντο και το πάθος της Pressof BC έφεραν την αναγνώριση. Παίκτες όπως ο Δημήτρης Γιαννακόδημος και ο Χρήστος Τσάκωνας άφησαν το σημάδι τους, ενώ ο Μιχάλης Νομικός, ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής που από τα πρώτα του βήματα βρισκόταν στο πάρκο, κατέληξε να γίνει η αιχμή του δόρατος της περιφερειακής επίθεσης της ομάδας. Μάλιστα, την προηγούμενη χρονιά πέτυχε το απίστευτο ρεκόρ των 15 τριπόντων σε έναν αγώνα στο βοηθητικό γήπεδο του ΣΕΦ, με το αγαπημένο του "7" στη φανέλα, προς τιμήν του Βασίλη Σπανούλη, του δικού του ειδώλου.
Η μεγαλύτερη αλλαγή ήρθε όταν ο Κώστας Κοροπούλης, ένας παίκτης με εμπειρία σε εθνικές κατηγορίες, αποφάσισε να κρεμάσει το δελτίο του και να αφοσιωθεί πλήρως στην ομάδα, οδηγώντας την στην κατάκτηση του τίτλου στο Summer League της Evolution. Δίπλα του, παίκτες όπως ο πολυθεσίτης Αντώνης Βασιλείου και ο… ρετρό σκόρερ Βαγγέλης Νίνος συμπληρώνουν την ομάδα που κάθε μέρα δίνει τον καλύτερο της εαυτό.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στον Μιχάλη Κρασά, τον ακούραστο στρατιώτη της ομάδας από την πρώτη μέρα, όπως και στον Βασίλη Παπαθανασίου, τον Νίκο Τρατολάτη και τον Γιάννη Παραρά, τον "μικρό Hines", που με την παρουσία τους κρατούν ζωντανό το πνεύμα και την αίσθηση της παρέας στην Pressof BC. Τέλος ελπιδοφόρα φαίνεται να είναι και η νέα φουρνιά, καθώς ο Γιώργος Κοντάκος έχει δείξει από τα πρώτα του βήματα πως έχει μπολιαστεί άψογα με την νοοτροπία… Pressof και ξεχωρίζει στο ήδη έμπειρο σύνολο του Μπαλάσκα!

Πρεσσόφ

Αυτή η παρέα δεν περιορίζεται μόνο στους παίκτες. Φέτος, ο Μιχάλης Αθηνιώτης, επιτυχημένος επιχειρηματίας της περιοχής και φίλος της ομάδας, ανέλαβε να καλύψει όλα τα αγωνιστικά έξοδα μέσω της επιχείρησής του, «ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΑΜΦΙΑΛΗΣ», δείχνοντας την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.
Αυτό είναι, λοιπόν, το αληθινό νόημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού: οι φιλίες, η αλληλοϋποστήριξη και η αγάπη για το παιχνίδι. Η Pressof BC είναι πολλά περισσότερα από μια ομάδα. Είναι μια οικογένεια που συνεχίζει να γράφει ιστορία στο γήπεδο, μένοντας πιστή στις ρίζες της, στην «πάνω μπασκέτα» του Πάρκου Πρεσσόφ.

Το ΠΡεσσόφ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETAKI ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα