BCL, ΠΑΟΚ: Οι 40 πόντοι του Φρίντρικσον στο... μυθικό triple-double

BCL, ΠΑΟΚ: Οι 40 πόντοι του Φρίντρικσον στο... μυθικό triple-double

Δημήτρης Οικονόμου
Έλβαρ Φρίντρικσον

bet365

Ο Έλβαν Φρίντρικσον ήταν ασυναγώνιστος στο «διπλό» του ΠΑΟΚ επί της Γαλατασαράι και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat κοιτάζει τους αριθμούς του στο τρομερό triple-double το οποίο πέτυχε.

Το μπάσκετ καμία φορά μπορεί να γράψει μόνο του τα πιο τρελά σενάρια. Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στην Κωνσταντινούπολη δίχως να έχει παίξει καλά ως τώρα και συνέτριψε τη Γαλατασαράι με απίθανο κρεσέντο από τα τρίποντα, στην 1η αγωνιστική του BCL.

Ένα τέτοιο του Άντριου Χάρισον χρειάστηκε ο Έλβαρ Φρίντρικσον για να γράψει τη 10η ασίστ του στην αναμέτρηση. Βάζοντάς τη δίπλα στους 19 του πόντους και τα 11 ριμπάουντ, έχουμε όλο το πακέτο της ισλανδικής ραψωδίας που έβγαλε τον ΠΑΟΚ από πάνω στο μπρα ντε φερ της Πόλης.

Ο Φρίντρικσον έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στο BCL που πετυχαίνει triple-double, κάτι προφανώς ασυνήθιστο για τη διοργάνωση. Και όμως ο τρομερός αυτός Ισλανδός που ήρθε με τη φήμη του εκπληκτικού δημιουργού αλλά κάνει και όλα τα υπόλοιπα για τον ΠΑΟΚ, χρειάστηκε ένα ματς με την «ασπρόμαυρη» φανέλα για να γράψει ιστορία.

Η απίθανη εμφάνιση του Φρίντρικσον στην Πόλη

Μόνο τις ασίστ του να βάλει κανείς κάτω, καταλαβαίνει πόσο μεγάλο παιχνίδι έχει κάνει ο Φρίντρικσον. Ο Ισλανδός βρήκε 10 τελικές πάσες για μόλις 3 λάθη στα 34 λεπτά, με την άμυνα της Γαλατά προσαρμοσμένη στο φινάλε πάνω του.

Κάτι που σημαίνει πως έδινε 3.3 ασίστ περίπου για κάθε λάθος του. Φυσικά αυτοί οι πόντοι που βρήκε ο ΠΑΟΚ είχαν να κάνουν με την τεράστια ευστοχία των παικτών του αλλά και τη δημιουργία του Φρίντρικσον, που από τις 10 του ασίστ δημιούργησε 21 πόντους.

Τελικές πάσες που βρήκαν αποδέκτες τέσσερις παίκτες, τους ΜακΝίς, Χάρισον, Μπελιάουσκας και Γκίλμορ, οι οποίοι στον αστερισμό του Ισλανδού έγιναν πολύ καλύτεροι.

Ο Φρίντρικσον έδωσε 40 από τους 88 πόντους

Δεν είναι καθόλου μικρό το νούμερο των 21 πόντων από τελικές πάσες, αλλά αυτό γίνεται ακόμα σπουδαιότερο αν το βάλεις δίπλα στους 19 της εκτέλεσης. Το άθροισμα μας δείχνει πως ο Φρίντρικσον σκόραρε ή δημιούργησε 40 πόντους από τους 88 του ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη.

Με απόλυτη οικονομία στις εκτελέσεις του. Το φινάλε τον βρήκε με 4/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 5/8 βολές. Το περίεργο βέβαια ήταν πως μέσα από τα σουτ βρήκε ρυθμό, ενώ συνηθίζει να κάνει το αντίθετο στα παιχνίδια. Ένα στατικό τρίποντο και ένα μετά από ντρίπλα του έδωσαν ψυχολογία και στη συνέχεια ακολούθησε η μαγική του εμφάνιση. Πάτησε το γκάζι για να τρέξει όσο πρέπει η ομάδα του, έβαλε φρένο και κυρίως διαχειρίστηκε άψογα κάθε απόπειρα των Τούρκων για επιστροφή.

Στον φετινό ΠΑΟΚ άλλωστε, τα κάνει όλα και συμφέρει, αφού μην ξεχνάμε πως με Μαρούσι και Προμηθέα μέτρησε 20 και 22 πόντους, μαζί με 8 ασίστ την κάθε φορά.

shot chart
Το Shot Chart του Φρίντρικσον με τη Γαλατασαράι

Το μεγάλο βάρος στον ΠΑΟΚ

Όσο ο Φρίντρικσον είναι καλά, τότε το ίδιο ισχύει και με την ομάδα του Φώτη Τακιανού. Όπως είναι λογικό ο προπονητής του ΠΑΟΚ νιώθει ασφάλεια όταν έχει τον καλύτερό του χειριστή στο παρκέ.

Ο Φρίντρικσον αυτήν τη στιγμή αποτελεί αναντικατάστατο κομμάτι στη μηχανή του ΠΑΟΚ. Με το USG% του στα πρώτα δύο ματς πρωταθλήματος να φτάνει στο 30%. Πρακτικά όταν βρίσκεται στο παρκέ, τα πάντα περνούν από το χέρι του και η απουσία του είναι ακόμα πιο φανερή. Όταν εκείνος πηγαίνει για τα λεπτά ξεκούρασής του στον πάγκο, τότε ο ΠΑΟΚ φανερά στερείται έμπνευσης και δημιουργίας.

Βέβαια, όσο τίμιος και αν είναι ο Ισλανδός, θα είναι αφύσικο να του ζητά ο «Δικέφαλος» να κάνει τόσα πολλά στο παρκέ. Όπως θα είναι αφύσικο να σουτάρει με 9/11 τρίποντα στο ημίχρονο απέναντι στη Γαλατά και 11/18 συνολικά.

Και μπορεί ο Φλάτεν επί της ουσίας να μην έχει εμφανιστεί ακόμα, αλλά το παιχνίδι του Χάρισον εκτελεστικά ή ακόμα και του Γκίλμορ, δίνουν σημάδια αισιοδοξίας. Ο αστερισμός του Φρίντρικσον όμως παραμένει ο πιο λαμπερός, με τον Ισλανδό να χρειάζεται επειγόντως συμπαραστάτες στη σεζόν ώστε να μην χρειάζεται να κάνει τον... Ντόντσιτς στο παρκέ.

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα