Σεντ Κεντέν - Κολοσσός: Όταν η γαλλική ομάδα συστήθηκε στην Ευρώπη κόντρα στον Παναθηναϊκό (vids)

Ο Νίκος Οικονόμου με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη

bet365

Η Σεντ Κεντέν είναι η αντίπαλος του Κολοσσού Ρόδου στο ιστορικό «παρθενικό» παιχνίδι στο BCL. Το Gazzetta θυμάται την εποχή όπου η γαλλική ομάδα έκανε το δικό της ντεμπούτο στην Ευρώπη και αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Κολοσσού αρχίζει. Η ομάδα από την Ρόδο μετράει πλέον αντίστροφα ώστε να παίξει τον πρώτο της αγώνα στο Basketball Champions League, έχοντας ταξιδέψει στη Γαλλία για αυτό το ιστορικό ματς.

Αντίπαλος μάλιστα θα είναι μία ομάδα η οποία είχε δώσει στο παρελθόν το δικό της παρθενικό παιχνίδι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις απέναντι σε μία άλλη ελληνική ομάδα. Η Σεντ Κεντέν φιλοξενεί απόψε (Τρίτη, 1/10) στις 21:00 τον Κολοσσό Ρόδου και το Gazzetta ταξιδεύει πίσω στο 1991, όταν ο γαλλικός σύλλογος είχε παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα από τη βόρεια Γαλλία είχε καταφέρει να δυσκολέψει αρκετά τους «πράσινους» οι οποίοι στο δεύτερο παιχνίδι χρειάστηκαν ένα μικρό θαύμα από το χέρι του Μηνά Γκέκου για την πρόκριση.

Τα δύσκολα… early 90s του «Τριφυλλιού»

Ο Αργύρης Πεδουλάκης

Η αλλαγή της δεκαετίας του ‘80 σε εκείνη του ‘90 δεν ήταν εύκολη για τον Παναθηναϊκό όπως αποδεικνύουν και οι θέσεις που κατέλαβε στο εγχώριο πρωτάθλημα από το 1989 έως το 1992. Οι «πράσινοι» τερμάτισαν διαδοχικά στην , στην και στην θέση της τελικής κατάταξης.

Ύστερα από δύο σεζόν, ο Χρήστος Ιορδανίδης αποτέλεσε παρελθόν από το «τριφύλλι» και τα ηνία του πάγκου ανέλαβε ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός, Ζέλικο Παβλίτσεβιτς. Το ρόστερ το οποίο παρέλαβε ο νέος προπονητής αποτελούταν μεταξύ άλλων από παίκτες όπως ο Αντόνιο Ντέιβις, ο Ντέιβιντ Στεργάκος, ο Λιβέρης Ανδρίτσος, ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ενώ 2 από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα ήταν οι Μηνάς Γκέκος και Νίκος Οικονόμου.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν στο Κύπελλο Κόρατς, με τη σεζόν του 1991-92 να αρχίζει στη Γαλλία με αντίπαλο την πρωτοεμφανιζόμενη Σεντ Κεντέν.

Ο «από μηχανής Θεός» Οικονόμου και ο ηρωικός Γκέκος

Η «μάχη» για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κόρατς ανάμεσα στις δύο ομάδες ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε το πρώτο παιχνίδι στη Γαλλία. Η Σεντ Κεντέν, μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους της που είχαν γεμίσει το γήπεδο κατάφεραν να πάρουν μία μεγάλη νίκη με 69-57 και έκαναν το πρώτο -και αποφασιστικό- βήμα για να πάρουν το «εισιτήριο», έχοντας χτίσει διαφορά 12 πόντων.

Αυτό σήμαινε ότι το σύνολο του Παβλίτσεβιτς θα έπρεπε να νικήσει με 12 πόντους ώστε να στείλει το δεύτερο παιχνίδι στην παράταση ή να νικήσει έχοντας τουλάχιστον 13 πόντους διαφορά ώστε να πάρει την πρόκριση.

Στο κλειστό της Γλυφάδας όπου χρησιμοποίησε το «τριφύλλι» ως έδρα, η αναμέτρηση ήταν αρκετά αγχωτική. Στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 39-36, διαφορά όμως η οποία δεν θα ήταν αυτή που ήθελαν οι «πράσινοι».

Προς το τέλος του παιχνιδιού, οι γηπεδούχοι είχαν αποκτήσει για τα καλά το πάνω χέρι και… φλέρταραν με την απόσταση που ήθελαν. Ενώ απέμεναν 13 δευτερόλεπτα για τη λήξη το σκορ ήταν στο 73-62 (11 πόντους), με την επίθεση του «τριφυλλιού» ωστόσο να είναι άστοχη. Ο Νίκος Οικονόμου, σε έναν από τους πρώτους του αγώνες ως παίκτης του Παναθηναϊκού μπόρεσε να πάρει το ριμπάουντ και να κερδίσει φάουλ, το οποίο τον έστειλε στη γραμμή των βολών. Ο ίδιος ήταν εύστοχος στην πρώτη αλλά άστοχος στη δεύτερη και η Σεντ Κεντέν είχε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς. Ένα άλλο νέο μεταγραφικό απόκτημα των «πρασίνων» είχε αντίθετη άποψη. Ο Μηνάς Γκέκος έκλεψε τη μπάλα στον χώρο του κέντρου, έφυγε στον αιφνιδιασμό και υπό τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων διαμόρφωσε το τελικό 77-62 (15 π.), νίκη δηλαδή με σκορ που έδωσε στον Παναθηναϊκό την πρόκριση.

Στη συνέχεια της σεζόν ο Παβλίτσεβιτς οδήγησε την ομάδα της Αθήνας μέχρι τη φάση των 16’ ενώ η γαλλική ομάδα, μόλις 2 χρονιές αργότερα, το 1993 υποβιβάστηκε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, παραμένοντας μακριά από την κορυφαία κατηγορία για 31 ολόκληρα χρόνια.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα