Το BCL τον διατηρεί… εντός πλάνου
Το ζήτημα της συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωσης είχε μεγάλη αξία για τον Άρη. Προς αυτήν την κατεύθυνση άνοιξε ένας κύκλος συζητήσεων με το BCL πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Αρχικά οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να εξασφαλίσουν θέση στους ομίλους της διοργάνωσης καθώς ήθελαν να αποφύγουν την προκριματική φάση κυρίως για αγωνιστικούς λόγους. Εκεί διαπίστωσαν ότι τούτο ήταν εξαιρετικά δύσκολο διότι καμία χώρα δεν δικαιούται να έχει (με απευθείας συμμετοχή) τέσσερις ομάδες στους ομίλους. Οι «προνομιούχοι» επί τούτου είναι οι Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία και Γερμανία. Και οι επιτελείς του BCL δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να αλλοιώσουν ή να ανατρέψουν τη λογική της διοργάνωσης η οποία στηρίζεται στην αξιοκρατία. Συνεπώς, οι «κίτρινοι» αντιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή όπου μοναδική περίπτωση συμμετοχής ήταν μόνο μέσω προκριματικής φάσης.
Ακόμη όμως και επί του συγκεκριμένου σεναρίου διαπιστώθηκαν μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός ότι ο Άρης τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας αναμφίβολα ήταν ένα αποτρεπτικό στοιχείο, όπως επίσης και το ότι (σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr) μια ακόμη ελληνική ομάδα η οποία τερμάτισε ψηλότερα από τον Άρη εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής.
Ο Άρης μπορούσε να εξασφαλίσει την παρουσία του στο BCL μόνο μέσω wild card, πατώντας πάνω στο ισχυρό brand name του και την μπασκετική παράδοση που έχει ως σύλλογος. Τελικώς, αυτά τα δύο στοιχεία μέτρησαν στην κρίση των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων και διασφαλίστηκε η συμμετοχή στον 1ο και 2ο προκριματικό γύρο.
Η ένταξη στα προκριματικά προφανώς και σημαίνει ότι η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου θα πρέπει να διαμορφώσει καταλλήλως το πλάνο προετοιμασίας της, ενώ θα κληθεί να πετύχει και υπερβάσεις ούτως ώστε να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης. Κι αυτό διότι στον 1ο και 2ο προκριματικό γύρο υπάρχουν ομάδες όπως οι Εστουντιάντες(Ισπανία), Χαποέλ Τελ Αβίβ(Ισραήλ), Νιζνί, Αβτοντόρ(Ρωσία), Καντού(Ιταλία), ενώ στον 3ο προκριματικό γύρο θα πάρουν μέρος και ομάδες όπως οι Ναντέρ(Γαλλία), Μούρθια(Ισπανία), Μπαϊρόιτ(Γερμανία).
Πάμε σε κάτι εξίσου ουσιαστικό. Για τον Άρη ήταν αναγκαίο να εξασφαλίσει την παρουσία του στο BCL με κάθε τρόπο. Γιατί η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στοιχειοθετεί τη βάση των συζητήσεών του με τους ξένους παίκτες και ως ένα βαθμό, το αντίβαρο του κακού ονόματος που απέκτησε η εταιρία με ευθύνη της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή παρέχει επιπλέον κίνητρο για τον παίκτη και φυσικά ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για τους «κίτρινους» στις συζητήσεις που ήδη έχουν με τους αθλητές. Και από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε, ουσιαστικά μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται επί του (αγωνιστικού) πλάνου που έχουν χαράξει.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν εξασφαλιζόταν η ευρωπαϊκή συμμετοχή, ο Άρης θα έχανε ένα ισχυρό όπλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, τις τελευταίες ώρες, ο Βαγγέλης Αγγέλου καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της FIBA. Διότι οι συζητήσεις με τους ξένους παίκτες έχουν ως βασικό άξονα την παρουσία στο BCL. Το ιδανικό θα ήταν η απευθείας συμμετοχή στους ομίλους, αλλά και η παρουσία στους προκριματικούς διατηρεί στα χέρια του έμπειρου τεχνικού αυτό το όπλο για να ολοκληρώσει τις συζητήσεις του με τους παίκτες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.