ΑΕΚ: Το μυαλό και η εμπειρία εξισώνουν τα... αργά πόδια
bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στη Super League. |21+
Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, θα πουν ότι η ΑΕΚ έχει ένα ποιοτικό ρόστερ φέτος, που διακρίνεται από την εμπειρία των παικτών της, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο κι έχουν γεμίσει την τροπαιοθήκη τους με ατομικές και συλλογικές διακρίσεις και το μυαλό τους με τρομερές παραστάσεις. Σαφώς, θα σταθούν και στην ομοιογένεια που υπάρχει, από τη στιγμή που η ομάδα δεν άλλαξε πολύ κι έχουν γίνει κάποιες λίγες προσθήκες μόνο.
Από την άλλη, όσοι το βλέπουν μισοάδειο, θα μιλήσουν για «αργά πόδια», «γέρους» και άλλα διάφορα κοσμητικά. Όπως κι έγινε δηλαδή στην διάρκεια του καλοκαιριού, που η ΑΕΚ ανακοίνωσε «δυνατές» μεταγραφές και ανανεώσεις παικτών, των οποίων η ηλικία ξεπερνούσε τα 30-32 έτη. Λόγια, τα οποία άκουγαν οι «κιτρινόμαυροι» και γελούσαν, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο general manager της ομάδας, Γιώργος Χήνας.
Η δυσπιστία και η αμφισβήτηση που υπήρχαν κυρίως για τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας - αφού αρκετοί θεωρούν πως μετά τα 30, ο μπασκετμπολίστας μπαίνει στη δύση της καριέρας του - ήρθε να τις «εξαφανίσει» το παιχνίδι με την Σαραγόσα. Αν και τα δείγματα είχαν φανεί αρχικά από το ματς με την Νίμπουρκ. Το θεαματικό μπάσκετ, όμως, κόντρα στην ισπανική ομάδα, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Όπως και η δήλωση που ακολούθησε από τον προπονητή της ισπανικής ομάδας, Ντιέγκο Οκάμπο, ο οποίος εκθείασε την ΑΕΚ για την αθλητικότητά της. Σίγουρα, καθόλου άσχημα για «αργά πόδια».
Κάπως έτσι, η «Βασίλισσα» πανηγύρισε μία επιβλητική νίκη (99-75) και - το πιο σημαντικό - μια πρόκριση σε τελικό (ευρωπαϊκής) διοργάνωσης, με έξι παίκτες της να την καθοδηγούν και οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο 35.3 έτη.
Ο Ταϊρίς Ράις (33χρ.) ήρθε ξανά από τον πάγκο και, σε αντίθεση με τον προημιτελικό, τώρα ήταν πιο εύστοχος (18π., 6/6δ., 1/3τρ., 3/3β.) και μοίρασε 5 ασίστ, κάνοντας 1 λάθος, σε 16:45.
Ο Κιθ Λάνγκφορντ (37χρ.), που πόζαρε όλο χαμόγελο πριν το παιχνίδι με το βραβείο του MVP της σεζόν στο BCL, ήταν κεφάτος και είχε επίσης 18 πόντους (3/6δ., 4/7τρ.) σε 22:10
Ο Γιόνας Ματσιούλις (35χρ.) πάλευε σαν κανονικός... ταύρος που είναι και έμπαινε με αυτοθυσία σε κάθε φάση και μπορεί να είχε 6 πόντους (1/1δ., 1/4τρ., 1/1β.), μάζεψε, όμως, 9 ριμπάουντ κι έδωσε 2 ασίστ σε 22:26.
Ο Νίκος Ζήσης (37χρ.) μπορεί να μην βρήκε στόχο (2π., 1/3δ., 0/2τρ.), όμως, ήταν συνεπής στο διάβασμα του παιχνιδιού (και πώς να μην είναι;) και μοίρασε 6 ασίστ στους συμπαίκτες του, κάνοντας 1 λάθος σε 21:47.
Ο Ματ Λοτζέσκι (35χρ.) αγωνίστηκε για μόλις 06:26, αλλά του ήταν αρκετά, για να σκοράρει 11 σημαντικούς πόντους (1/1δ., 3/4τρ.) και να θυμίσει τον παλιό, καλό παίκτη που ενθουσίαζε το κοινό.
Ο Μάρκους Σλότερ (35χρ.) «σκέπασε» για άλλη μια φορά τα καλάθια και σε 12:16 είχε 5 πόντους (2/2δ., 1/2β.), 3 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο.
Σημαντικό κοινό στοιχείο των παραπάνω παικτών - και κυρίως, όλων - η τρομερή άμυνα, μέσα από την οποία ήρθε το 12-0 σερί στην έναρξη του αγώνα, αλλά και η διαφορά των 24 πόντων στο τέλος. Ακόμα και ο συντελεστής (+/-), που υπολογίζει τη συνεισφορά ενός παίκτη στην ομάδα του, για όσο εκείνος βρίσκεται στο παρκέ, λέει την αλήθεια: ο Ράις είχε 18, ο Ματσιούλις 20, ο Ζήσης 23, ο Λοτζέσκι 11 και ο Σλότερ 15 - μόνο ο Λάνγκφορντ είχε 6.
Και για να επιστρέψουμε στην άμυνα, αυτή είναι το «Α» και το «Ω» για τον Ηλία Παπαθεοδώρου και τις ομάδες του. Τώρα, έχοντας για «σύμμαχο» την ομοιογένεια και τη χημεία, μπόρεσε να δει την ομάδα του, στο επίπεδο που θα ήθελε, λίγο πιο σύντομα, από όσο θα περίμενε τέτοια εποχή. Σαφώς, όμως, βέβαια υπάρχουν στοιχεία προς βελτίωση, αλλά το κυριότερο είναι να παρουσιαστεί το ίδιο σοβαρό και συνετό «πρόσωπο» και στον τελικό της Κυριακής (04/10, 20:00, ΕΡΤ3) με την Μπούργος.
Οι «κρυφοί άσσοι»
Το στοιχείο που ξεχωρίζει στην φετινή ΑΕΚ είναι ότι διαθέτει αρκετές λύσεις, λόγω της ποιότητας και του βάθους του ρόστερ. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές και όχι μόνο ένας - δυο.
Ο ένας δίνει τη σκυτάλη στον άλλον και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως Μορέιρα, Γιάνκοβιτς, Χρυσικόπουλος, Γκίκας, Ρογκαβόπουλος, ακόμα και ο Άτκινς, έκαναν όλοι τους από κάτι και μπόρεσαν στον τομέα τους να ξεχωρίσουν, για να φέρουν ένα καλό ομαδικό αποτέλεσμα.
Ο Μορέιρα είχε 10 πόντους και 6 ριμπάουντ. Οι Γιάνκοβιτς (6π., 1κλ.) και Χρυσικόπουλος (10π., 6ρ.) ανέλαβαν δράση σε κομβικά σημεία. Ο Γκίκας μπορεί να μην «οργίασε», όπως τις προάλλες, (3π., 1/2δ., 0/3τρ., 1/2β.), αλλά είχε 8 ασίστ. Ο 19χρονος Ρογκαβόπουλος βρήκε αυτοπεποίθηση με 10 πόντους (2/4δ., 2/2τρ., 2ρ.) και ο Άτκινς που πάτησε παρκέ για πρώτη φορά στην διοργάνωση και για πέντε λεπτά, έβγαλε άμυνες.
Το γεγονός πως, όταν ήταν στο παρκέ, φαινόταν στο βλέμμα όλων η ευχαρίστηση, ο ενθουσιασμός και το πείσμα, δείχνει πως κάτι καλό γίνεται. Βέβαια, και το κίνητρο της κατάκτησης ενός τίτλου παίζει κι αυτό το - μεγάλο - ρόλο του, αφού όσο πιο κοντά φτάνεις, τόσο ανοίγει η όρεξη.
Σωστή διαχείριση για ακόμα μια φορά
Ο Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του πέτυχαν ό,τι ακριβώς και στο παιχνίδι των «8»: να κάνουν σωστή διαχείριση στα λεπτά συμμετοχής των παικτών τους, για να μην «καούν» με back-to-back παιχνίδια και συνολικά τρία σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Για ακόμα μια φορά, κανείς δεν ξεπέρασε τα 23 λεπτά (ο Μορέιρα είχε 22:33 και ακολούθησαν Ματσιούλις με 22:26, Λάνγκφορντ 22:10 και Ζήσης με 21:47), κάτι που προσφέρει ανάσες και ενέργεια, ενόψει του τελικού.
Μένει να φανεί αν θα αξιοποιηθεί σωστά αυτό το «οξυγόνο» και κόντρα στην «επικίνδυνη» κι ενθουσιώδη Μπούργος, ώστε το τρόπαιο του BCL να καταλήξει και πάλι στους «κιτρινόμαυρους».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.