Χολαργός: Δημιούργησε τμήμα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (pics)
Μάθημα 1ο: Αυτισμός. Η λέξη προέρχεται από το «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ανθρώπου στον εαυτό του.
Μάθημα 2o: Αθλητισμός. Βασικό μέσο άσκησης και κοινωνικοποίησης του ανθρώπου.
Μάθημα 3o: Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού είναι κανονικά παιδιά.
Το gazzetta.gr με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό» και την συγκλονιστική συνέντευξη του Φραν Βέλεθ στο «My Story By Gazzetta» καταγράφει το πολύ σημαντικό εγχείρημα της ομάδας μπάσκετ του Χολαργού η οποία δημιούργησε τμήμα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Οι περισσότεροι σύλλογοι μπάσκετ ενδιαφέρονται αρχικά για το αποτέλεσμα του «καθρέφτη» τους που δεν είναι άλλο από την πορεία του αντρικού τους τμήματος. Ακολουθεί η λειτουργία της Ακαδημίας αρχικά ως βασική πηγή εσόδων (δυστυχώς) και εν συνεχεία ως μέσο εξέλιξης των νεαρών αθλητών.
Ο Χολαργός πρωτοπορεί με το τμήμα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και αξίζει η προσπάθειά του.
Ο πρόεδρος της ομάδας Φώτης Τσώνης ανέφερε το σκεπτικό της γέννησης της ιδέας, «Πριν 2 χρόνια ο υπεύθυνος της Ακαδημία μας, Νίκος Λινοξυλάκης, είχε μια ιδέα λόγω της επαφής του με παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα στο σχολείο που εργάζεται ως παιδαγωγός. Στα πρώτα στάδια φαινόταν πολύ δύσκολο γιατί δεν είχα καμία επαφή με τέτοιου είδους παιδιά στον περίγυρό μου. Αποφάσισα να το ενσωματώσω στην Ακαδημία, να κάνουμε κάτι που θα είναι προσφορά προς την κοινωνία. Κι έτσι αυτή η ιδέα του Νίκου που έμοιαζε πολύ μακρινή πριν δυο χρόνια, το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε. Φτιάξαμε μια ομάδα που αποτελείται από την ψυχολόγο του συλλόγου την Φάννυ Ροΐδου, τον Νίκο όπως προανέφερα, την Άρτεμις Παναγή, η οποία έχει μια σχετική εμπειρία γιατί είναι στο one team του Παναθηναϊκού, τον Σπύρο Γιαννάτο ο οποίος κάνει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και εμένα.
Λένε πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω» και στον Χολαργό αυτή η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ήθελε να υλοποιήσει την ιδέα όσο δύσκολη κι αν φαινόταν.
«Χωρίσαμε το project σε δύο μέρη. Το καλοκαίρι προετοιμαστήκαμε και τον Σεπτέμβριο εκπαιδεύσαμε. Αναζητήσαμε το πρώτο κομμάτι, το στήσιμο, την αφίσα, τα ρούχα των παιδιών, ακόμη και μάσκες ειδικές που το στόμα του εκπαιδευτή και του παιδαγωγού-προπονητή, φαίνεται. Τον Σεπτέμβρη περάσαμε στο δεύτερο στάδιο που ήταν να αναζητήσουμε κάποιους χορηγούς, γιατί το πρόγραμμα είναι δωρεάν και στηρίζεται αποκλειστικά στους χορηγούς και σε ότι βοηθήσει η Δημοτική Αρχή. Έτσι στο δεύτερο στάδιο ξεκίνησε και η εκπαίδευση των προπονητών. Οκτώβριο είχαμε πει να το ξεκινήσουμε αλλά δυστυχώς εκεί μας πρόλαβε η πανδημία. Όμως είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσουμε, την αμέσως επόμενη ημέρα να ξεκινήσουμε κι εμείς» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου.
Κάθε ιδέα έχει έναν στόχο. Ποιοι είναι οι στόχοι του τμήματος μπάσκετ για παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος;
Ο κ. Τσώνης έχει την απάντηση, «Το κάναμε γιατί θέλαμε να προσφέρουμε στο μπάσκετ, στον αθλητισμό και στα παιδιά. Οι στόχοι ουσιαστικά του προγράμματος ήταν τρεις. Ο ευρύτερος στόχος ήταν ο αθλητισμός για όλους. Ο δεύτερος στόχος αφορά στα παιδιά με ΔΑΦ (διαταραχή αυτιστικού φάσματος) και είναι ο κατακερματισμός της περιθωριοποίησης που νιώθουν αυτά τα παιδιά, η εξοικείωση τους με το μπάσκετ και τον αθλητισμό αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Και ο τρίτος στόχος αφορά στους αθλητές της Ακαδημίας μας. Να μάθουν τι είναι ο αυτισμός και να μην θεωρούν ότι αυτά τα παιδιά είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά να μπορέσουν να τα ενσωματώσουν στις φιλίες τους και στην καθημερινότητά τους».
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ
Η απόφαση του Χολαργού να προχωρήσει στη δημιουργία ενός τόσο ιδιαίτερου τμήματος μπάσκετ δεν είναι μόνο άξια συγχαρητηρίων, αλλά είναι και πρωτότυπη. Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος και γνωστός «μπούσουλας» για να ακολουθήσεις και να χτίσεις πάνω του.
Η παρουσία επιστήμονα ήταν και είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου. Η Φάννυ Ροΐδου, πρώην διεθνής μπασκετμπολίστρια και νυν ψυχολόγος
Η κ. Ροΐδου μιλώντας στο Gazzetta.gr αρχικά μας εξήγησε γιατί είναι σημαντικό για αυτά τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό, «Ο αυτισμός είναι µία διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία «συνοδεύει» όσους πάσχουν από αυτόν, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μια διαταραχή που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά να αισθάνονται και έτσι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές τους σχέσεις, στην επικοινωνία και στη συμπεριφορά τους.
Για τον λόγο αυτό, η ενασχόληση με τον αθλητισμό, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού, να δεχθούν διαφορετικά ερεθίσματα, να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να έρθουν σε επαφή µε άλλα άτομα. Το πρόγραμμα σωματικής άσκησης που θα ακολουθήσουν, είτε ατομικό είτε ομαδικό, θα πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένο πάνω στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως όσο πιο μικρό ενταχθεί σε ένα ομαδικό άθλημα ένα παιδί με αυτισμό, τόσο περισσότερο ωφελείται στην μετέπειτα εξέλιξή του».
Η επόμενη απορία που μας έλυσε η ψυχολόγος του Χολαργού είχε να κάνει με τις διαφορές ενός ομαδικού αθλήματος όπως το μπάσκετ σε σχέση με την ατομική σχέση… «Το μπάσκετ είναι από τα πιο διαδεδομένα ομαδικά αθλήματα και φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά στα παιδιά με αυτισμό, παρόλο που ως άθλημα... απαιτεί κάποιες πιο ιδιαίτερες δεξιότητες. Κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν την προσοχή και τη συμπεριφορά. Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, συνήθως αποκλείονται από τις δραστηριότητες του ομαδικού αθλητισμού, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μόνο σε ατομικά αθλήματα.
Οι ελλιπείς ή μηδενικές δυνατότητες άθλησης είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία τους, καθώς εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σε παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα). Επομένως, η ένταξή τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η άθληση για την υγεία τους, είναι αναγκαία. Το σημαντικότερο ωστόσο όφελος, είναι οι δυνατότητες κοινωνικοποίησης που προσφέρονται στα παιδιά αυτά μέσα από την συμμετοχή τους στην ομάδα. Έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή παιδιών με αυτισμό σε ένα δομημένο περιβάλλον ομαδικού αθλήματος, βοηθάει καθοριστικά στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξή».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το πρόγραμμα του Χολαργού είναι εντελώς δωρεάν και η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ εύκολη. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έντυπα. Αυτά τα έντυπα τα βλέπει αποκλειστικά και μόνο η ψυχολόγος της ομάδας, Φάννυ Ροΐδου.
Μy Story με τον Φραν Βέλεθ: Ο αυτισμός της κόρης του, η υπέρβαση και η ευτυχία
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.