Νίκος Γκάλης, Εθνική Ελλαδας: Όταν ο «γκάνγκστερ» νίκησε τον Πέτροβιτς και τους «Πλάβι» (vid)

Νίκος Γκάλης, Εθνική Ελλαδας: Όταν ο «γκάνγκστερ» νίκησε τον Πέτροβιτς και τους «Πλάβι» (vid)

Νίκος Γκάλης, Εθνική Ελλαδας: Όταν ο «γκάνγκστερ» νίκησε τον Πέτροβιτς και τους «Πλάβι» (vid)

bet365

Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια. Από τον μεγαλύτερο άθλο της Ελλάδας, μέχρι τον επόμενο. Σαν σήμερα η Ελλάδα κερδίζει, για δεύτερη φορά στο EuroBasket 87 την Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς και βάζει πλώρη για τη δόξα!

Μία βραδιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η μεγαλύτερη, μέχρι την επόμενη. Την κορυφαία. Ήταν Παρασκευή. Δώδεκα Ιουνίου 1987. Αν υπήρχαν social media, τότε όλη η Ελλάδα θα τσέκαρε την παρουσία της στο φαληρικό στάδιο.

Ήταν όλοι εκεί. Και περίμεναν το θαύμα. Η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Γιουγκοσλαβία στον ημιτελικό του EuroBasket '87. Ήδη η γαλανόλευκη είχε επικρατήσει της ομάδας του Κρέζιμιρ Τσόσιτς στη φάση των ομίλων. Και ένα ενδεχόμενο 2/2 φάνταζε απίθανο.

Αλλά εκείνη ήταν η εποχή του αδύνατου. Που έμελλε να γίνει δυνατό. Και αν στην αντίπαλη ομάδα υπήρχε ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Τόνι Κούκοτς, ο Ζάρκο Πάσπαλιε, ο Βλάντε Ντίβατς, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς;

Ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και τα άλλα παιδιά, φρόντισαν να επαληθεύσουν κάθε τραγούδι, κάθε σύνθημα που... σκαρώθηκε για χάρη τους.

Κατάφεραν να φέρουν στο πόδι ένα ολόκληρο στάδιο. Μία ολόκληρη χώρα. Ο «γκάνγκστερ» σταμάτησε στους 30 πόντους. Μία ακόμη ραψωδία από τον ίδιο τον... διάβολο, κόντρα στο «παιδί» του, τον Ντράζεν (22π.).

«Τώρα δεν το χάνουμε με τίποτα...» έλεγε με περίσσια δόση σιγουριάς ο Γκάλης, μετά το ματς. Ήταν τόσο σίγουρος.

Ο Γιαννάκης πρόσθεσε 14, ο Φάνης Χριστοδούλου 18 και ο Παναγιώτης Φασούλας 11 πόντους. Και η Ελλάδα επιβλήθηκε με 81-77. Και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας της απέναντι στη Σοβιετική Ένωση. Μα αυτή είναι μία άλλη ιστορία. Χιλιοτραγουδισμένη. Επική.

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 30 (1), Γιαννάκης 14 (2), Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Χριστοδούλου 18(3), Σταυρόπουλος, Ιωάννου, Καμπούρης, Φιλίππου.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Τσόσιτς): Ντ.Πέτροβιτς 22 (3), Αλ. Πέτροβιτς 4, Κούκοτς 3 (1), Πάσπαλι 9 (1), Γκρμπόβιτς 14 (3), Ράντοβιτς 1, Ραντοβάνοβιτς 2, Ντίβατς 13, Τσβετίτσιανιν 9 (1), Βράνκοβιτς.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα