Eurobasket 2022, Γαλλία - Γερμανία 63-76: Οι οικοδεσπότες «τρόμαξαν» το… φάντασμα των τρικολόρ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Eurobasket 2022, Γαλλία - Γερμανία 63-76: Οι οικοδεσπότες «τρόμαξαν» το… φάντασμα των τρικολόρ

bet365

Η Γερμανία «κατάπιε» τη Γαλλία στο άλλο μεγάλο ντέρμπι του 2ου ομίλου και σ’ ένα παιχνίδι όπου η διαφορά έφτασε έως και στους 17 πόντους για τους οικοδεσπότες υπό το βλέμμα του σπουδαίου Ντιρκ Νοβίτσκι.

Η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ ενίσχυσε το γιορτινό κλίμα στην Κολωνία καθώς όλα άρχισαν από την απόσυρση της φανέλας του Ντιρκ Νοβίτσκι για να ακολουθήσει ένα… τρελό πάρτι επί των Γάλλων. Η Γερμανία ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα φτάνοντας τη διαφορά έως και τους 17 πόντους ενώ για τους Γάλλους ένας Γιαμπουσέλε δεν θα μπορούσε να καλύψει τις χαμηλές πτήσεις των Φουρνιέ, Γκομπέρ, Ερτέλ.

Ο αγώνας

Η Γερμανία είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο ημίχρονο και κάθε φορά που οι Γάλλοι επιδίωκαν να ανοίξουν το τέμπο, η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ «τραβούσε» χειρόφρενο. Γιατί ήταν πιο μυαλωμένη, με περισσότερο στοχευμένες επιθέσεις εν αντιθέσει με τους τσαπατσούληδες Γάλλους των δέκα λαθών στα πρώτα 15 αγωνιστικά λεπτά. Έτσι στο τέλος της πρώτης περιόδου οι Γερμανοί είχαν το προβάδισμα (13-17) εισπράττοντας λύσεις από τον Τίμαν και τον Σρέντερ.

Η διαφορά έφτασε στους εννιά πόντους (23-31) σχεδόν στα μισά της δεύτερης περιόδου καθώς τα δύο αστέρια των Γάλλων, Φουρνιέ-Γκομπέρ δεν είχαν ρυθμό στο παιχνίδι τους. Ο Γιαμπουσέλε προσπάθησε να λύσει το μεγάλο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του και τουλάχιστον την αφύπνισε (30-31, 18’) αλλά η λάμψη της Γαλλίας χρονικά δεν κράτησε περισσότερο από αυτή που προκαλεί ένα πυροτέχνημα στον σκοτεινό ουρανό. Παρότι οι Γερμανοί έσπασαν τα καλάθια έξω από τα 6.75 με 4/18 στο πρώτο ημίχρονο και δεν έκαναν απόσβεση μιας επενδυσης πήγαν στα αποδυτήρια με +7 (31-38).

Η επανάσταση του Γιαμπουσέλε στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου (39-38, 23:30)… πνίγηκε δια χειρός Τίμαν καθώς ακολούθησε επιμέρους σκορ 4-16 για τους Γερμανούς και η διαφορά πήγε για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (43-54, 29’). Το δεκάλεπτο έκλεισε μ’ ένα από τα λίγα εύστοχα τρίποντα για τη Γερμανία και με τη διαφορά στο +14 (43-57).

Οι Γερμανοί ξόδεψαν τα ομαδικά φάουλ τους στα πρώτα πέντε λεπτά της τελευταίας περιόδου (53-64) για να καλύψουν την επιθετική δυστοκία τους. Η δε Γαλλία έχασε πολύτιμο χρόνο ειδικά από τη στιγμή που η αντίπαλός της σούταρε καλύτερα έξω από τα 6.75. Βρήκε πόντους μέσα από τη ρακέτα αλλά ό,τι έβρισκε μπροστά, το έχανε πίσω. Η διαφορά επέστρεψε στο +14 (57-71) με χαρακτηριστικό στοιχείο ότι η Γαλλία η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να… τρώει σίδερα για να επιστρέψει στο παιχνίδι δεν έκανε ομαδικό φάουλ μέχρι και 100’’ πριν το τέλος και το δε πρώτο της ήταν επιθετικό!

Τα δεκάλεπτα: 13-17, 31-38, 43-57, 63-76

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Γερμανία κυριάρχησε στο παιχνίδι. Νοητικά, αγωνιστικά, ψυχολογικά και σε όποιον τομέα μπορεί να φανταστεί κανείς καθώς πέρασε χειροπέδες στα επιθετικά όπλα των Γάλλων, τους ανάγκασαν να κάνουν ένα σωρό λάθη και στην επίθεση είχε συνέπεια και μετά από ένα σημείο, τρομερή ψυχολογία.

MVP: Ο τίτλος μοιράζεται στους Τίμαν, Λο οι οποίοι έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι στην επίθεση

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Μάλλον αυτός που ελάχιστοι περίμεναν αν και ο Γκιφάι δεν είναι… χθεσινός αλλά έχει ένσημα πολλών ετών στην Euroleague.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η περιφερειακή γραμμή των Γάλλων με τους Φουρνιέ, Οκόμπο και τον Ερτέλ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Εκτός… γραμμών η αποθέωση του Ντιρκ Νοβίτσκι στην εκδήλωση απόσυρσης της φανέλας με το Νο14 κι εντός γραμμών η αγωνιστική ασχήμια της Γαλλίας.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Από τα 4/18 τρίποντα του πρώτου ημίχρονου οι Γάλλοι είχαν 6/13 στο δεύτερο, παράλληλα έκαναν τα μισά λάθη και δεν έχασαν βολή εν αντιθέσει με τις οκτώ χαμένες των Γάλλων.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αυτή η Γερμανία έδειξε έτοιμη για μεγάλα πράγματα υπό την έννοια ότι το λέει η ψυχούλα τους, σε αντίθεση με τους Γάλλους οι οποίοι ήταν μια κακοτεχνία. Η τελική διαφορά μπορεί να μην λέει την αλήθεια του αγώνα, δείχνει όμως πόσο πολύ ήθελαν το παιχνίδι οι Γερμανοί και πόσο κακοί ήταν οι Γάλλοι.

666

κκ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα