Κροατία - Ελλάδα: Και νίκησε και έμαθε

Κροατία - Ελλάδα: Και νίκησε και έμαθε
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες από το Μιλάνο, σχολιάζει τα αγωνιστικά στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στη νίκη της Ελλάδας επί της Κροατίας.

Η Ελλάδα είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει τους Κροάτες στην πρεμιέρα του Eurobasket. Και η ατυχία της έχει να κάνει επειδή οι Κροάτες ξεκινούν την πορεία τους με λευκή σελίδα και δεν έχουν προλάβει να τσακωθούν μεταξύ τους και να χωριστούν σε στρατόπεδα. Όπως συμβαίνει δηλαδή εδώ και πολλά πολλά χρόνια όσο κυλούν οι διοργανώσεις.

Εχω την εντύπωση πως αν το συγκεκριμένο σενάριο με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αναμέτρηση το έδινε κάποιος στον Δημήτρη Ιτούδη θα το αγόραζε με κλειστά μάτια. Θα το προτιμούσε σίγουρα αντί μίας νίκης με 8-10 πόντους. Ο λόγος έχει να κάνει πως με αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκαν αδυναμίες τις οποίες έχει κάθε δικαίωμα να τονίσει στους παίκτες του.

Τα διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα δεν έπαιξε καλό μπάσκετ ήταν λίγα, αλλά βαρβάτα. Στο δικό μου μυαλό δεν φέρει ευθύνη η άμυνα, αλλά η επίθεση. Οι κακές αποφάσεις και οι βιαστικές επιλογές, δημιούργησαν κακό αμυντικό transition και οι Κροάτες μπορούν να έχουν χίλια κακά, αλλά διαθέτουν τρομερό ατομικό ταλέντο.

Δεν υπάρχουν πολλές εθνικές με αρχική πεντάδα, Σμιθ, Χεζόνια, Μπογκντάνοβιτς, Σάριτς και Ζούμπατς. Ολοι πλην του «άσου» πάνω από τα 2 μέτρα κι εύκολα. Και όλοι με ατόφιο ταλέντο. Πάμε όμως και στην ανάλυση ορισμένων στοιχείων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναμέτρηση.

Θανασης

Η απουσία σέντερ περιόρισε το rotation

Η Κροατία δεν ξέρω αν είναι καλή ομάδα, αλλά διαθέτει καλούς παίκτες. Η Ελλάδα αγωνίστηκε χωρίς σέντερ αφού Παπαγιάννης και Κ. Αντετοκούνμπο είναι τραυματίες. Το rotation αυτομάτως περιορίστηκε πάρα πολύ. Ο Λούντζης και ο Λαρεντζάκης αγωνίστηκαν λίγο. Rotation οκτώ παικτών δημιουργεί σωματική κούραση και η σωματική κούραση δημιουργεί πνευματική κούραση. Όλα αυτά εξηγούν σε ένα βαθμό και τις κακές αποφάσεις στην επίθεση, αλλά και τους 85 πόντους που δέχτηκε η άμυνα.

Η άμυνα στον Ζούμπατς

Αυτό που έχουν κάνει οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Δημήτρης Αγραβάνης και Κώστας Παπανικολάου πάνω στον Κροάτη σέντερ… δεν υπάρχει. Τα έβαλαν ένας ένας με το θηρίο και το κέρδισαν κατά κράτος. Ο Αντετοκούνμπο δίκην σέντερ πάλευε σε κάθε κατοχή να βγει από μπροστά του. Όταν βρισκόταν στην αδύνατη πλευρά έβαζε σώμα για να του κόψει την προσπάθεια να του πάρει καλύτερη θέση. Όπως ακριβώς το είπε «και αγκωνιές και μπουνιές». Αγραβάνης το ίδιο. Ο Παπανικολάου όσες φορές βρέθηκε στο low post μαζί του μετά από αλλαγή στο σκριν έβγαινε πάντα από μπροστά. Χαμήλωνε το σώμα του και έσπρωχνε.

Με αυτόν τον τρόπο ήρθε το πρώτο από τα δύο κοψίματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα τελευταία δευτερόλεπτα. Διότι πολύ απλά όταν ο Ζούμπατς πήρε την μπάλα αφενός ήταν κουρασμένος παίζοντας «ξύλο» με τον Παπανικολάου και αφετέρου πήρε την μπάλα σε κακή θέση.

Ντόρσεϊ

Ο Ντόρσεϊ δημιούργησε χώρο στον Γιάννη

Τα ευεργετήματα ενός σουτ τριών πόντων τα έχουμε αναφέρει πολλάκις. Δεν είναι μόνο ο ένας πόντους που το χωρίζει από το δίποντο. Δεν είναι μόνο η ψυχολογία που προσφέρει. Κυρίως είναι ότι μεγαλώνει το γήπεδο.

Οι Κροάτες ξεκίνησαν με κλειστό man to man δίνοντας απλόχερα το σουτ σε Γιάννη, Θανάση, Καλάθη και Παπανικολάου. Το μυαλό τους μόνο στον Ντόρσεϊ ήταν. Δεν έκαναν κακή δουλειά. Εβαλε δύο δύσκολα στην αρχή και βρήκε ρυθμό. Κι όταν βρει ρυθμό…

Τα εύστοχα τρίποντα του Ντόρσεϊ υποχρέωσαν τους Κροάτες να βγουν πιο μακριά να μαρκάρουν και να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ τους κάτι το οποίο δημιούργησε χώρο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μπορεί τα ποσοστά του να μην ήταν καλά, όμως «έσπαγε» την μπάλα σωστά και δημιούργησε χωρίς πίεση, καλύτερες προϋποθέσεις και για τον ίδιο στη συνέχεια του παιχνιδιού.

Παπανικολάου

Δεν έχασε η Ελλάδα με τα υποχρεωτικά και περίεργα σχήματα

Πιο πάνω αναφέρθηκα στην απουσία σέντερ και στο μικρό rotation. Κάποια στιγμή οι ανάγκες της αναμέτρησης υποχρέωσαν τον Ιτούδη να πάει δύο πολύ περίεργα σχήματα και όχι για 1-2 κατοχές, αλλά για 2-3 λεπτά.

Το πρώτο ήταν με δύο γκαρντ και τρία φόργουορντ. Το δεύτερο ήταν με τρία γκαρντ και δύο φόργουορντ. Σε αυτά τα διαστήματα ο Ιτούδης δεν ήθελε να κερδίσει, ήθελε απλά να μη χάσει. Και το κατάφερε.

Μπορεί η επίθεση να μην λειτουργούσε αφού δεν το λες και ορθολογικό το συγκεκριμένο σχήμα, αλλά δεν «έτρωγε» και τίποτα. Ειδικά αυτό με Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Θανάση Αντετοκούνμπο.

Το Eurobasket χρειάζεται υγεία

Η Ελλάδα είναι πολύ καλή ομάδα και διαθέτει έναν εκ των κορυφαίων παικτών στον κόσμο. Αυτό που έχει ανάγκη είναι υγεία. Να δει σε τι κατάσταση θα επιστρέψουν οι ψηλοί της και να μην παρουσιαστεί νέα ατυχία. Σε ένα τουρνουά 15 ημερών δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και δεν υπάρχει περιθώριο να αγωνιστείς με παίκτη λιγότερο.

Η νίκη επί της Κροατίας ήταν μόνο η αρχή κι έπεται ακόμη καλύτερη συνέχεια.

ΥΓ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι αφύσικος. Αφύσικο το σώμα του, το μέγεθος του, ο τρόπος παιχνιδιού του, η αθλητικότητά του, η προσήλωσή του εν ώρα παιχνιδιού. Στο τελευταίο λεπτό κυριάρχησε σε κάθε σημείο του παρκέ. Τα δύσκολα τα έκανε να φαίνονται εύκολα, αλλά δεν ήταν.

Το κόψιμο στον Σμιθ ήταν αφύσικο. Πέταξε.

ΥΓ 2: Πολύ σημαντικό κέρδος η αντίδραση τις στιγμές που η Κροατία μείωσε. Το 60-62, έγινε 62-70. Το 73-77, έγινε 73-81 και το 82-84 έγινε 82-89.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.