Κοιτώντας τα νοκ-άουτ και την γερμανική «απειλή»
Δεν σας κρύβω ότι όσο περισσότερο βλέπω παιχνίδια της ομάδας του Γκόρντον Χέρμπερτ, τόσο περισσότερο προβληματίζομαι. Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή (28/08), όταν εντυπωσιασμένος από το +17 (67-50 επί της ανεβασμένης τα τελευταία χρόνια, Σουηδίας) των Γερμανών στην Στοκχόλμη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, αποφάσισα να παρακολουθήσω live την αναμέτρηση με την Σλοβενία στο Μόναχο.
Η αλήθεια είναι ότι έως τότε, χωρίς του NBAers, είχαν κάνει μία εξαιρετική πορεία στην 1η φάση του δρόμου προς την Ασία (Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία) και με ρεκόρ 5-1 οδηγούσαν τον νέο όμιλο, μεταφέροντας μόνο την εντός έδρας ήττα της πρεμιέρας από την σαφώς υποδεέστερη Εσθονία.
Βλέποντάς τους, όμως, απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης που ήταν ενισχυμένη με τους δικούς της αστέρες του ΝΒΑ (Ντόντσιτς, Ντράγκιτς και λιγότερο ο Τσάντσαρ), ήθελα να δω τι ψάρια πιάνουν και να βγάλω ένα συμπέρασμα μετά από ένα σημαντικό crash test, λίγες μέρες πριν το πρώτο τζάμπολ του 41ου Eurobasket.
Ε, λοιπόν, αυτό που είδα στο ηχηρό 90-71 επί ενός εκ των φαβορί για ένα μετάλλιο, πραγματικά με εντυπωσίασε, με έβαλε σε σκέψεις σχετικά με την δυναμική της Γερμανίας στο Πανευρωπαϊκό (μέχρι τότε την θεωρούσα υπολογίσιμη, αλλά δεν την είχα τόσο ψηλά) και με έκανε να συνειδητοποιήσω την δουλειά που έχει κάνει η παραγωγική διαδικασία της ομοσπονδίας, πίσω από την βιτρίνα των παικτών που ακολούθησαν τα χνάρια του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι.
Το πιο σπουδαίο απ’ όλα ήταν ότι η ολοκληρωτική επικράτηση της παρέας του “Luka Magic”, πραγματοποιήθηκε χωρίς τον ανέτοιμο τότε Ντάνιελ Τάις των φιναλιστ του ΝΒΑ, Μπόστον Σέλτικς, ενώ εκτός μάχης είχαν τεθεί οριστικά ο μεγάλος αδελφός Βάγκνερ των Ορλάντο Μάτζικ, ο Μάξι Κλέμπερ των Ντάλας Μάβερικς και πρωταθλητής Ευρώπης με την Εφές Αναντολού, Τιμπόρ Πλάις.
Χωρίς όλους τους προαναφερθέντες, οι συνδιοργανωτές του Eurobasket μάζεψαν υπερδιπλάσια ριμπάουντ από τους αντιπάλους τους (56-27), έτρεξαν στον αιφνιδιασμό, γύριζαν πολύ γρήγορα την μπάλα και σούταραν σε κάθε ευκαιρία και σε γενικές γραμμές παρουσίασαν μία ελκυστική εικόνα με συνεχή κίνηση στην επίθεση και σπουδαίες ικανότητες και στα μετόπισθεν.
Η τέλεια πορεία και η προοπτική της ελληνογερμανικής μάχης στους “8”
Το συγκεκριμένο ματς, στα δικά μου μάτια, αποτελεί την πιο πειστική απόδειξη για το εντυπωσιακό 3/3 που έχει «τρέξει» η Γερμανία, στο πλαίσιο του πιο δύσκολου ομίλου της 1η φάσης του Πανευρωπαϊκού και με το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους “16”, διεκδικώντας ακόμη και την πρωτιά του ομίλου.
Mετά το 76-63 επί της Γαλλίας στην πρεμιέρα, το 92-82 επί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην συνέχεια και το 109-107 στο θρίλερ με την Λιθουανία, οι γηπεδούχοι στην Κολωνία Γερμανοί, έχουν την 2η καλύτερη επίθεση (μ.ο. 92,3π.), είναι 3οι στις βολές (89,6%) και στα λιγότερα λάθη (μ.ο. 9,3) και η πεντάδα Σρούντερ (μ.ο. 18,π. & 7,3ασ.), Λο (μ.ο. 12,7π. με 42,1% τριπ.), Βάγκνερ (μ.ο. 19,3π. & 5,3ρ. με 100% βολ. & 55% σουτ), Τάις (μ.ο. 7,0π. & 5,7ρ.) και Τίμαν (μ.ο. 10,0π. & 4,3ρ. με 53,3% σουτ) παίζει εξαιρετικά μαζί, έχοντας χτίσει ένα πολύ δυσκολοκατάβλητο σύνολο.
Με αυτά και με εκείνα, η θέση που θα καταλάβει στην τελική κατάταξη του ομίλου της, θα κριθεί από την αυριανή (06/09, 21.30), δεύτερη αναμέτρησή της μέσα σε 10 μέρες με την Σλοβενία. Σε περίπτωση νίκης, η Γερμανία θα τερματίσει πρώτη ανεξαρτήτως του τι θα κάνει με την πολύ ασθενέστερη Ουγγαρία στο τελευταίο μας της 1ης φάσης.
Αυτό το σενάριο, θα την βγάλει οριστικά από τον δρόμο της Εθνικής μας ομάδας στον προημιτελικό. Αν χάσει όμως, θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία που ενδεχομένως να της δώσει την 2η θέση, η οποία θα την στείλει πάνω στον νικητή του Ελλάδα-Πολωνία από την φάση των “16” (δύσκολα θα την προσπεράσει η Τσεχία), αν φυσικά εκείνη έχει αποκλείσει τον αντίπαλό που θα της έχει προκύψει από τον πιο 1ο και πιο ασθενή όμιλο της Τιφλίδας (μία εκ των Τουρκία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο ή Ισπανία).
Ευχάριστη έκπληξη η Βοσνία Ερζεγοβίνη!
Με την Γαλλία να παίζει πολύ ατομικά να παρουσιάζεται ασύνδετη, την Λιθουανία να μην μπορεί να χαλιναγωγήσει την ποιότητά της και να παίξει άμυνα και την Σλοβενία να είναι πρώτη στο σκοράρισμα και τις ασίστ, να παίζει ταχύτατα δημιουργικό μπάσκετ, αλλά να μην είναι άτρωτη, ειδικότερα από την στιγμή που ο Ντόντσιτς δεν έχει πλησιάσει τα standards της απόδοσής του (μ.ο. 16,7π., 7,0ρ., 8,7ασ. με 4,7λ. & 18,2% τριπ.), οι έτεροι Βαλκάνιοι έχουν βρει την ευκαιρία τους. Ειδικότερα μετά τη νίκη (97-93) επί των πρωταθλητών Ευρώπης.
Το δίδυμο Νούρκιτς (μ.ο. 17,3π. & 6,7ρ.)-Μούσα (μ.ο. 23,7 & 5,0ασ. με 50% τριπ.) σε ηγετικό ρόλο, η ταχύτητα και το μακρινό σουτ που τους δίνει ο 33χρονος βραχύσωμος point-guard Τζον Ρόμπερσον (μ.ο. 18,0π. & 3,7ασ. με 48,3% τριπ.) και η βοηθητική παρουσία των Χαλίλοβιτς και Άτιτς, έχουν συνθέσει μία πολύ συμπαθητική ομάδα που παίζει σε τρελό ρυθμό, σουτάρει ακατάπαυστα και πάει πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ (3οι).
Αν οι Βόσνιοι επαναλάβουν την πρόσφατη νίκη επί της Γαλλίας, τότε μάλλον θα τους προσπεράσουν, θα απειλήσουν τους Σλοβένους για την 2η θέση και θα αφήσουν έξω τους Λιθουανούς! Ακόμη κι αν ηττηθούν από την “Lietuva” την τελευταία αγωνιστική...
Το «μπάχαλο» στον 1ο όμιλο και ο Ζούρος που δεν παραδίνεται!
Η νίκη του Βελγίου (83-73), που δεν δέχτηκε πόντο στα τελευταία 3’37” από την Ισπανία, κατεβάζοντάς την κατά σχεδόν 30 πόντους από με την μέση παραγωγικότητά της, έφερε τούμπα όλες τις ισορροπίες στον όμιλο της Τιφλίδας.
Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η «άρνηση» της Γεωργίας των Ζούρου και Λιμνιάτη να παραδοθεί παρά την απίστευτη κακοδαιμονία που την έχει κυνηγήσει αυτό το καλοκαίρι. Οι συνδιοργανωτές, που έχασαν στο παρά πέντε του Eurobasket τον ηγέτη τους (Σενγκέλια) και στο και πέντε τον βασικό τους σέντερ (Μπιτάτζε), κατόρθωσαν να γυρίσουν το ματς με την Τουρκία στην 1η παράταση από το -5 (με τον ΜακΦάντεν των 4/19 τριπόντων, να ευστοχεί σε δύο σερί) και να το πάρουν στην 2η (88-81), μένοντας ζωντανοί στο κόλπο της πρόκρισης.
Θα χρειαστούν νίκη επί της Βουλγαρίας του πρώτου σκόρερ (μ.ο. 26,7π.) και ριμπάουντερ (μ.ο. 11,3ρ.) του Eurobasket, Σάσα Βεζένκοβ και μετά επικράτηση στον «τελικό» με το Μαυροβούνιο. Η ομάδα του Μπόσκο Ράντοβιτς, είναι αυτή που δεν έχει κάνει την λεγόμενη «γκέλα» στον όμιλο και δείχνει αρκετά συγκροτημένη, παρ’ ότι δεν έχει στην διάθεσή της τον σέντερ των Σικάγο Μπουλς, Νίκολα Βούτσεβιτς.
Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, που το είδαμε πρόσφατα στο ΟΑΚΑ, παίζει ίσως την πιο σκληρή άμυνα στο τουρνουά (μ.ο. 73,0π.) και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει χωρίς σπουδαία επιθετική ποιότητα.
Ως ερωτηματικό όχι για την πρόκριση, αλλά για το πόσο μακριά θα προχωρήσει, προβάλλει η Ισπανία, που είναι τελευταία στην τετραπλή ισοβαθμία και έχει μπροστά της δύο πρώιμους τελικούς με Μαυροβούνιο και Τουρκία!
Όσο για τους γείτονές μας και τον showman Εργκίν Αταμάν, νομίζω ότι ο διαφορετικός ρόλος του Λάρκιν στην ομάδα, μάλλον τους αφαιρεί παρά τους προσφέρει πράγματα. Ο 29χρονος νατουραλιζέ point-guard (μ.ο. 13,3π. & 7,7ασ.), προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι στην Εθνική έχει περισσότερο δημιουργικά καθήκοντα (σε σχέση με τα εκτελεστικά στην Εφές), αλλά μέχρι στιγμής κι ενώ πασάρει καλά, δεν μπορεί να βρει ρυθμό στην επίθεση (34,5% εντός πεδιάς)...
Υγ.: Σε ένα πραγματικά πολύ ανταγωνιστικό και λαμπερό Eurobasket, όσο αυτό που παρακολουθούμε, είναι κρίμα να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες διαιτησιών που παρουσιάζονται τόσο κατώτερες των περιστάσεων. Δεν ξέρω τι ισχύει, αλλά αν η FIBA δεν ακουμπάει το θέμα για να μην παραδεχθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους διαιτητές, τότε κάνει σαν να μην βλέπει πέρα από το δάχτυλό της.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.