H σιωπηρή κόντρα Πέσιτς-Μίτσιτς που «έκαψε» τους Σέρβους!
Για τους περισσότερους από μας, η καταδικαστική ήττα (86-94) των «ορλόβι» από την Ιταλία στους “16” και το πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι, αποτέλεσε την πρώτη «βόμβα μεγατόνων» στο 41ο Eurobasket. Όχι μόνο επειδή αποκλείστηκε η μέχρι εκείνη την στιγμή μία εκ των δύο αήττητων ομάδων στην φάση των ομίλων (μαζί με την Ελλάδα πήρε την πρόκριση με ρεκόρ 5-0) και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση, αλλά κυρίως γιατί αυτό μαρτυρούσαν τα νούμερά της.
Πέραν των σπουδαίων μονάδων στο πρόσωπο του 2 φορές MVP στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς και του επίσης πολυτιμότερου παίκτη στα δύο τελευταία Final 4 της Euroleague, Βασίλιε Μίτσιτς, οι δευτεραθλητές Ευρώπης της Κωνσταντινούπολης (2017) είχαν τα καλύτερα νούμερα στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες της.
Για του λόγου το αληθές, πριν ριχτεί στην μάχη της φάσης των “16”, η Σερβία είχε την καλύτερη επίθεση (μ.ο. 93,2π.), ήταν η πιο εύστοχη στα σουτ εντός πεδιάς (53%) και στα δίποντα (61%), είχε την υψηλότερη επίδοση στην αξιολόγηση (112,3) και ήταν δεύτερη στα τρίποντα (41,9%) και στις ασίστ (μ.ο. 24,0).
Επιπροσθέτως, πήρε την πρόκριση με μέση διαφορά 21 πόντων ανά παιχνίδι, χωρίς να συναντήσει την παραμικρή δυσκολία στα παιχνίδια που έδωσε στην “O2 Arena” της Πράγας. Από αυτή και μόνο την άποψη ο «εκτροχιασμός» της από την Ιταλία (πρώτη φορά εκτός 8άδας μετά από 15 χρόνια), η ολική καθίζηση που υπέστη στο 2ο μέρος της αναμέτρησης αλλά και η αδυναμία αντίδρασης από τον πάγκο, προκάλεσαν τεράστια έκπληξη!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σερβική άμυνα (η καλύτερη της φάσης των ομίλων με μ.ο. 72,2π.), που σε κανένα παιχνίδι δεν δέχτηκε πάνω από 76 πόντους και από 39 σε ημίχρονο, κόντρα στους «ατζούρι» και ένα πολύ παιχνίδι χωρίς επόμενη μέρα, επέτρεψε 94 συνολικά και από 45 και 49 στο πρώτο και το δεύτερο μέρος αντίστοιχα.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν από την στιγμή που η παρέα του Γιόκιτς δεν συνεχίζει στην διοργάνωση μετά από έναν αποκλεισμό που βύθισε μεν την σερβική ομοσπονδία στην εσωστρέφεια, αλλά άρχιζε να βγάζει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που υπόβοσκαν σε επίπεδο σχέσεων.
Η επίδραση του “Teodosic out” στους συμπαίκτες του
Στο τριήμερο που βρέθηκα στο Βελιγράδι για λογαριασμό του Gazzetta και κάλυψα τον αγώνα Σερβίας-Ελλάδας, διαπίστωσα την μεγάλη απόσταση που χώριζε τον 73χρονο καταξιωμένο προπονητή με τις πάμπολλες επιτυχίες σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο με τους παίκτες του. Μιλώντας με συναδέλφους αλλά και με ανθρώπους του σερβικού μπάσκετ, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, οι απόψεις για την επίδραση του αποκλεισμού του Τεόντοσιτς ήταν μοιρασμένες.
Πολλοί ήταν εκείνοι που τάσσονταν υπέρ της απόφασης από αγωνιστικής πλευράς, υπό την έννοια ότι θα ήταν δύσκολο να παίξει πίσω από τον Μίτσιτς ή ακόμη και να μοιραστούν τον χρόνο στην θέση του point-guard. Ταυτόχρονα, όμως, δεν ήταν λίγοι όσοι πίστευαν ότι ο εν γένει αυταρχικός χαρακτήρας του ομοσπονδιακού τεχνικού και η ασεβής συμπεριφορά σε έναν παίκτη με σπουδαία προσφορά, «χάλασαν» πολλές από τις λεγόμενες μεγάλες προσωπικότητες της ομάδας, οι οποίες έδωσαν και το παρών στο αποχαιρετιστήριο party που οργάνωσε ο Μίλος!
Ένας από τους πλέον ενοχλημένους ήταν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Gazzetta, ο άνθρωπος που θεωρητικά ήταν ο πιο ευνοημένος από τον αποκλεισμό του 35χρονου πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.
Ο λόγος για τον Βασίλιε Μίτσιτς, που είχε συνεργαστεί με τον Πέσιτς την διετία 2014-2016 στην Μπάγερν Μονάχου και έφυγε με τις χειρότερες εντυπώσεις για την τότε συμπεριφορά έμπειρου προπονητή. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο 28ρονος Σέρβος άσος της Εφές Αναντολού, δεν «πέταξε την σκούφια του» όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του, αλλά δεσμεύτηκε να τηρήσει μία απόλυτα επαγγελματική στάση και να συνταχθεί στην εφετινή προσπάθεια.
Αυτό, όμως, δεν σήμαινε ότι θα ήταν διατεθειμένος να βρει έναν κώδικα καλύτερης επικοινωνίας με τον προπονητή των πέντε χρυσών μεταλλίων με όλες τις Εθνικές ομάδες της Σερβίας (2 σε Εurobasket παίδων και ανδρών και 2 σε Παγκόσμια Κύπελλα εφήβων και ανδρών) και του ενός με την Εθνική Γερμανίας (Eurobasket 1993), με αποτέλεσμα να κρατήσει μία αυστηρά ψυχρή σχέση μαζί του σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και των αγώνων.
Το κλίμα που μεταδίδουν οι Σέρβοι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι στην Πράγα και το Βερολίνο, πάντως, θέλει τον Μίτσιτς αλλά και τον Γιόκιτς να βρίσκονται στο στόχαστρο των συμπαικτών τους για την εμφανή υστέρησή τους στην άμυνα. Σύμφωνα με συναδέλφους, που παρακολούθησαν όλα τα παιχνίδια, δεν ήταν λίγες οι φορές που τόσο ο Κάλινιτς όσο και ο Λούτσιτς, εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους στην διάρκεια των αγώνων, για την υποτυπώδη συμμετοχή των δύο προαναφερθέντων στο αμυντικό κομμάτι, πολύ απλά γιατί αναγκάζονταν συνεχώς να τους καλύπτουν.
Ο Σέρβος superstar των Ντένβερ Νάγκετς, μάλιστα, δεν μίλησε ούτε μία φορά στον Τύπο της Σερβίας από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και δεν μπήκε ούτε καν στην διαδικασία να βγει μπροστά μετά τον αποκλεισμό και να αναλάβει την όποια ευθύνη.
Παρ' όλα αυτά, ο αποκλεισμός έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις τάξεις της ομοσπονδίας που ακόμη δεν έχει σχολιάσει το αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ ο πρόεδρος Σασα Ντανίλοβιτς δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον Πέσιτς, ο οποίος επέλεξε να μην επιστρέψει στην σερβική πρωτεύουσα με την αποστολή αλλά να αποχωρήσει από το ξενοδοχείο με προορισμό το Μόναχο όπου διατηρεί σπίτι.
Μυστήριο με Μιλουτίνοφ
Παρ' ότι ο 27χρονος Σέρβος σέντερ της ΤΣΣΚΑ ήταν εκ των πρωταγωνιστών (12π. & 4ρ.) της πολύ σημαντικής νίκης (100-94) επί της Ελλάδας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην τσεχική πρωτεύουσα ταξίδεψε πολύ αργότερα από τους υπόλοιπους και χρησιμοποιήθηκε μόλις στο τελευταίο αδιάφορο παιχνίδι με την Πολωνία (16π. & 3ρ.).
Η επίσημη ενημέρωση της σερβικής ομοσπονδίας ήταν ότι ο “Μίλου” είχε υποστεί δηλητηρίαση, ενώ σε κάποια από τις συνεντεύξεις Τύπου, ο ομοσπονδιακός τεχνικός δήλωσε ότι ο πρώην παίκτης των «ερυθρολεύκων» είχε πυρετό. Η εντύπωση που έχει επικρατήσει μεταξύ των Σέρβων δημοσιογράφων, είναι ότι πιθανότατα είχε προσβληθεί από covid-19 και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει ουσιαστικά στο κρίσιμο ματς με την Ιταλία.
Υγ.1: Παρεμπιπτόντως, η Ιταλία και εν προκειμένω ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο αναδεικνύεται σε κακό δαίμονα των Σέρβων, από την άποψη ότι και πέρυσι (προπονητής ήταν ο Ρομέο Σακέτι) τους στέρησαν το ολυμπιακό εισιτήριο για το Τόκιο, κερδίζοντάς τους (102-95) στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά που διεξήχθη στο Βελιγράδι.
Υγ.2: Με δύο συνεχόμενες αποτυχίες, το πλήγμα στο γόητρο του σερβικού μπάσκετ θα είναι ανεπανόρθωτο αν κι εφόσον οι «ορλόβι» καταφέρουν (θέλει προσπάθεια) να αποκλειστούν και από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Υγ.3: Το ότι ο Σέρβος τεχνικός είναι ένας πολύ αυστηρός και σκληρός coach, θιασώτης της σιδηράς πειθαρχίας, είναι γνωστό τοις πάσι. Απλά αναρωτιέμαι με την λογική των αξιωματούχων της σερβικής ομοσπονδίας (Ντανίλοβιτς και Τομάσεβιτς), να προσλάβουν έναν προπονητή με τρόπο λειτουργίας που δεν αρμόζει στο σύγχρονο μπάσκε και ειδικότερα με σε παίκτες με τεράστιες προσωπικότητες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.