Εθνική: Υπάρχει και άλλη ομάδα στο γήπεδο

Εθνική: Υπάρχει και άλλη ομάδα στο γήπεδο
Συνεχώς ξεχνάμε ένα πράγμα: Πάντα υπάρχει ένας αντίπαλος απέναντι μας. Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου γράφει για την καθαρή και ξάστερη νίκη της Γερμανίας.

Αποστολή στο Βερολίνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Δεν είναι ώρα για ανάθεμα. Ούτε για πολλά μπράβο. Ο αποκλεισμός της Εθνικής «πονάει» για έναν και μοναδικό λόγο: Επειδή αυτή η ομάδα έδωσε ελπίδα. Και το ρόστερ της διαθέτει αρκετό ταλέντο και μπόλικη εμπειρία.

Ίσως γι' αυτό προκαλεί αυτά τα συναισθήματα. Αν η καλύτερη ομάδα, μετά τη χρυσή γενιά του 2005 και του 2006 δεν μπορεί να φτάσει ούτε καν στα ημιτελικά ενός EuroBasket, τότε τι θα απογίνει το (εθνικό) άθλημα;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η Εθνική έχασε καθαρά και ξάστερα. Ίσως με λάθος τρόπο, αλλά έχασε. Επιχείρησε να κοπιάρει το παιχνίδι των Γερμανών και να τους νικήσει βάζοντας 108 πόντους. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να γίνει.

Αυτό που πάντα ξεχνάμε σε ένα ματς, είναι ότι υπάρχει και άλλη ομάδα στο παρκέ. Δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη σοφιστία του κόσμου, αλλά στο μυαλό μας υπάρχει μία φιλοσοφία: Αν παίξουμε όπως μπορούμε, τότε δεν υπάρχει αντίπαλος να μας σταματήσει.

Η απόδειξη είναι μπροστά στα μάτια μας. Η Γερμανία έβαλε το ρυθμό. Η Ελλάδα επιχείρησε να... χορέψει και το μόνο που κατάφερε ήταν να μπουρδουκλωθεί και να πέσει φαρδιά πλατιά στο έδαφος.

Ό,τι προσπαθεί να κάνει η δική μας ομάδα (Εθνική, σύλλογος κτλ), επιχειρεί να το κάνει και ο αντίπαλος. Κάπως έτσι κρίνεται ένα ματς.

Και η Εθνική στο πιο σημαντικό ματς της στο τουρνουά φύλαγε τη χειρότερη εμφάνιση. Αλλά και πάλι δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της γαλανόλευκης.

Οι Γερμανοί έπαιξαν άμυνα που... σκοτώνει κάθε αντίπαλο. Και κάθε φορά που είχαν την ευκαιρία, έπαιρναν ό,τι της έδινε η κακή άμυνα της Ελλάδας.

Από μακριά, από κοντά, από μέση απόσταση. Χωρίς κανένα έλεος. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν έδειξε σε κανένα σημείο του αγώνα ότι αυτή ήταν το... αφεντικό.

Στο δικό μου μυαλό, από τη στιγμή που η Εθνική ήταν κοντά μετά το τέλος του πρωτου δεκαλέπτου και ενώ η Γερμανία είχε βάλει όλα τα σουτ, πόσο μάλιστα όταν προηγήθηκε στο ημίχρονο, θεώρησα ότι τα δύσκολα είχαν περάσει.

Και ότι η νίκη είναι στο χέρι της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη.

Τελικά αποδείχτηκε ότι υπήρχε και άλλη ομάδα στο γήπεδο. Και ήξερε τι έπρεπε να κάνει, καλύτερα από τη δική μας Εθνική.

Υ.Γ.: Αυτή η ομάδα, όπως και κάθε ομάδα χρειάζεται αγάπη. Πριν το ματς, ο κοσμος ζητούσε απο τους παίκτες να κάνουν συγκεκριμένα... άσεμνα πράγματα στους Γερμανούς. Μόλις το ματς είχε κριθεί, οι παίκτες δεν... έκαναν.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι από τα δύο πρέπει να γίνει. Ο αθλητισμός, σε ένα λογικό πλαίσιο, είναι σαν έναν γάμο, μαζί και στα καλά (του Μιλάνο), μαζί και στα κακά (του Βερολίνου).

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.