Eurobasket 2025, Μουζουρίδης: ««Το Ευρωμπάσκετ έχει θεωρηθεί ως εθνική υπόθεση»

Newsroom
mouzouridhs
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ανδρέας Μουζουρίδης, μίλησε στο webradio της ΕΟΚ και ανέλυσε όλες τις πτυχές γύρω από το Eurobasket του 2025.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας:

Για τις προετοιμασίες ενόψει του Ευρωμπάσκετ 2025:

«Οι προετοιμασίες κυλούν σε πολύ καλούς ρυθμούς. Υπάρχει ένας γενικός ενθουσιασμός ο οποίος προκύπτει απ’ τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα της εν λόγω διοργάνωσης που έχουμε την τύχη και την ευτυχία να φιλοξενήσουμε το επόμενο καλοκαίρι. Είναι μια τεράστια επιτυχία για τον κυπριακό αθλητισμό. Μια μικρή πληθυσμιακά χώρα, μια μικρή μπασκετικά χώρα, έχει καταφέρει να πείσει τη FIBA Europe και τη FIBA και να μας εμπιστευθεί, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διοργανώσουμε ένα τεράστιο μπασκετικό γεγονός, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Παγκόσμιο».

Για τη «δίψα» του κόσμου:

«Βάσει του τι γίνεται τις τελευταίες ώρες που έχει ξεκινήσει η διάθεση των εισιτηρίων, υπάρχει μεγάλη “δίψα” απ’ τον κόσμο. Επίσης, αυτό που μετράμε εμείς είναι η συμμετοχή των νεαρών και αυτό είναι ένα στοίχημα που θέσαμε απ’ την αρχή, να μαζέψουμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στον χώρο του κυπριακού μπάσκετ. Μετά την ανάθεση που έγινε απ’ τη FIBA Europe, βλέπουμε τους αριθμούς να αυξάνονται, το ενδιαφέρον να μεγαλώνει, τους χορηγούς να εμπιστεύονται την Ομοσπονδία, τον χώρο του μπάσκετ. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός στον κόσμο, κρίνοντας κυρίως απ’ τη ροή της διάθεσης των εισιτηρίων».

Για την προσπάθειά τους να βάλουν το μπάσκετ και στα σχολεία:

«Μην ξεχνάμε ότι η γενιά του 1979-80 και στην Κύπρο μάθαμε το μπάσκετ απ’ το 1987. Δεν είναι τυχαίο ότι για εμάς η “επίσημη αγαπημένη” είναι η Εθνική μπάσκετ της Ελλάδας και ιδιαίτερα του 1987. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τα σχολικά προγράμματα. Με το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της κυπριακής δημοκρατίας, αλλά και με τη FIBA Europe, έχουμε ξεκινήσει να προσπαθούμε να βάλουμε το μπάσκετ στα σχολεία. Η προπαίδεια έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Και με διάφορες άλλες ενέργειες που θα γίνουν αυτό το χρονικό διάστημα, απ’ τον Αύγουστο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, νομίζω ότι θα έχουμε πολύ θετικό πρόσημο και σε αυτό το κομμάτι. Θέλουμε κάθε γειτονιά να έχει μια μπασκέτα και κάθε σπίτι μια μπάλα μπάσκετ».

Για την ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Κυπριανού»:

«Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες τους τελευταίους δύο μήνες, δουλεύουμε κι εκεί πυρετωδώς. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Είναι μια επένδυση που έχει αποφασίσει η κυπριακή κυβέρνηση και δεν είναι μόνο για το κυπριακό μπάσκετ ή το FIBA Ευρωμπάσκετ 2025, αλλά γενικότερα για τον κυπριακό αθλητισμό. Έλειπε απ’ την Κύπρο ένα στάδιο που να πληρούσε τα κριτήρια για να μπορούμε να φιλοξενήσουμε τέτοιου είδους μεγάλές διοργανώσεις απ’ όλα τα αθλήματα. Είναι ευκαιρία τώρα να γίνει αυτό και γίνεται. Πολλές ευχαριστίες απ’ την πλευρά μας στην Κυπριακή κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, το τμήμα δημόσιων έργων που έχει αναλάβει αυτό το έργο, αλλά και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Όλοι αυτοί οι φορείς είναι δίπλα μας απ’ την πρώτη στιγμή, γιατί δε μπορεί μια Ομοσπονδία του μεγέθους της κυπριακής να ανταπεξέρθει σε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ. Έχει θεωρηθεί το Ευρωμπάσκετ 2025 ως εθνική υπόθεση και αυτό μάς γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση και περισσότερη αισιοδοξία, καθώς και υπερηφάνεια».

Για το όραμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας σχετικά με τη διοργάνωση:

«Θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό που έκανε η Ελλάδα το 1987. Όταν λέμε ότι στον ελληνισμό το μπάσκετ το μάθαμε μετά την επιτυχία του 1987, κάτι παρόμοιο έχουμε ονειρευτεί κι εμείς και αυτό οραματιζόμαστε να κάνουμε. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε τις αντικειμενικές αγωνιστικές δυσκολίες που προκύπτουν. Θέλουμε η Εθνική Κύπρου να είναι ανταγωνιστική και θα είναι ανταγωνιστική. Έχουμε βάλει και έναν ρεαλιστικό στόχο να καταφέρουμε να κάνουμε έστω μία νίκη στον όμιλό μας. Από ‘κει και πέρα, να προσελκύσουμε όσους περισσότερους νεαρούς και νεαρές μπορούμε στον χώρο του κυπριακού μπάσκετ. Πέραν όλων των άλλων θετικών τα οποία προκύπτουν, που έχουν να κάνουν με την οικονομία, τον αθλητικό τουρισμό, τον πολιτισμό μας, για εμάς σαν Ομοσπονδίας πρωτεύον είναι το μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού εθνική ομάδα σε ομαδικό άθλημα θα λάβει μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Επίσης, να δουν και θα μάθουν όλους τους αστέρες οι νεαροί και οι νεαρές και να έρθουν να “αγκαλιάσουν” το άθλημά μας».

Για τους στόχους της Εθνικής Κύπρου στο Ευρωμπάσκετ 2025:

«Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας συμμετέχοντας στο “παράθυρο” των προκριματικών, όπου έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσει μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τα οποία δεν είχαμε φανταστεί καν ότι θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Συμμετέχουμε στον όμιλο της Γαλλίας, της Βοσνίας και της Κροατίας. Στο παιχνίδι που κάναμε με τη Βοσνία στην Κύπρο, ο προπονητής της Βοσνίας είχε πει δημόσια στη Συνέντευξη Τύπου ότι χρειάστηκε να αφήσει για περίπου 23-24 λεπτά τον Μούσα να αγωνίζεται απέναντι στους δικούς μας διεθνείς ώστε να πάρει τη νίκη και αυτό για εμάς λέει πάρα πολλά και σε πόσο σωστό δρόμο βρισκόμαστε. Σίγουρα θέλουμε να είμαστε σε όλα τα ματς ανταγωνιστικοί. Θεωρούμε πως η χώρα που θα κληρωθεί απ’ τη θέση 5 στον όμιλό μας θα είναι η ομάδα την οποία μπορούμε να την κερδίσουμε αν υπερβάλλουμε εαυτόν».

Για το τι να περιμένουμε στα ματς της Εθνικής Ελλάδος:

«Θεωρώ ότι κατά 90% η Ελλάδα έχει περάσει, βλέποντας και τα αποτελέσματα απ’ τα δύο ματς που έχουν γίνει. Και με μία νίκη τον Νοέμβριο εξασφαλίζει μαθηματικά την πρόκριση. Σίγουρα το πιο συγκινητικό είναι ότι σε ένα Ευρωμπάσκετ θα ακουστεί ο ίδιος Εθνικός Ύμνος. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό και λέει πολλά. Οπότε αντιλαμβάνεστε τη μοναδικότητα αυτής της στιγμής. Θεωρούμε ότι θα είναι εγγυημένο το sold-out σε όλους τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος και το παιχνίδι ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα θα καταγραφεί ως ένας μεγάλος ιστορικός αγώνας. Ο καλύτερος ας κερδίσει».

Για τα εισιτήρια της διοργάνωσης:

«Και οι τέσσερις χώρες έχουμε βγει live στην πώληση των εισιτηρίων ταυτόχρονα, στις 28 Αυγούστου. Η Ομοσπονδία μας και η οργανωτική επιτροπή συνεργαζόμαστε με τη more.com, όπου ο οποιασδήποτε μπορεί να προμηθευτεί από εκεί τα εισιτήριά του. Αυτήν τη στιγμή εισιτήρια μπορούν να προμηθευτούν μόνο όσοι φίλαθλοι έχουν εγγραφεί στη λίστα προτεραιότητας, η οποία έκλεισε στις 27 Αυγούστου και μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά που έχουν να κάνουν με τα δύο πακέτα που έχουμε φτιάξει. Το ένα είναι το πακέτο που ακολουθεί όλους ή μερικούς απ’ τους αγώνες της Εθνικής Κύπρου και το άλλο που ακολουθεί όλους τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος. Απ’ τις 5 Σεπτεμβρίου και μετά θα αρχίσει η πώληση εισιτηρίων για όλον τον κόσμο. Βάσει του τι γίνεται μέχρι τώρα, είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί έχουν ξεπεραστεί οι προσδοκίες μας όσον αφορά τις πωλήσεις. Το ενδιαφέρον για τα πακέτα που έχουν κυκλοφορήσει είναι κοντά στο να εξαντληθούν όσα έχουμε βγάλει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου».

Για τη συνεργασία της Κυπριακής Ομοσπονδίας με την ΕΟΚ:

«Θα ήθελα να εκφράσω ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες μου προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τον πρόεδρο Βαγγέλη Λιόλιο. Είναι μια συνεργασία που έχει φτάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό που θα μπορούσε να φτάσει. Είμαστε στην καλύτερη φάση της συνεργασίας μας. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα