Ολυμπιακός: Με μειονέκτημα απέναντι στην καλύτερη έδρα της Ευρώπης!

Ολυμπιακός: Με μειονέκτημα απέναντι στην καλύτερη έδρα της Ευρώπης!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί έναν μίνι απολογισμό για την πορεία των «ερυθρολεύκων» στην κανονική περίοδο, σχολιάζει τη νίκη επί της Φενέρ και καταθέτει την άποψη του για την σειρά των αγώνων με την Μπαρτσελόνα.

Η ολοκλήρωση της regular season βρήκε το ελληνικό μπάσκετ με δύο ομάδες στα προημιτελικά της Euroleague, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια! Το 2018, ο Ολυμπιακός (3ος) και ο Παναθηναϊκός (4ος) είχαν μπει στα play off με πλεονέκτημα έδρας, αλλά αμφότεροι αποκλείστηκαν.

Οι μεν «ερυθρόλευκοι» από την Ζάλγκιρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (με 1-3 στις νίκες), οι δε «πράσινοι» από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρέαλ με το ίδιο σκορ.

Η εφετινή επιστροφή των εκπροσώπων μας στην post season της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχει σημαντικότερη βαρύτητα. Πρώτον γιατί αυτή η πρόκριση προήλθε μέσα από μία διαδρομή περισσότερων αγώνων (34 αντί 30) και «διαβολοβδομάδων (8 αντί 6), δεύτερον για την απευθείας είσοδο στα play off παίρνουν έξι και όχι ομάδες και τρίτον γιατί το επίπεδο των έξι πρώτων της τελικής κατάταξης, ήταν πολύ υψηλό.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι τόσο ο Παναθηναϊκός, που περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του (Μακάμπι ή Μπασκόνια) όσο και ο Ολυμπιακός (θα παίξει με μειονέκτημα έδρας κόντρα στην Μπαρτσελόνα, έχουν αποδείξει ότι έχουν τις δυνατότητες να βρεθούν ξανά μαζί στο Final 4 μετά από 15 χρόνια (έστω κι αν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν ομάδες που δεν έχουν κερδίσει καθόλου φέτος)! Συμπτωματικά, στην ίδια πόλη και στο ίδιο γήπεδο και αυτή την φορά, με προοπτική να συναντηθούν μόνο στον τελικό!

 

Για τον Παναθηναϊκό και την εντυπωσιακή ολική επαναφορά του από το μηδέν, τα είπαμε στο χθεσινό σημείωμα και θα τα πούμε ξανά μεσοβδόμαδα, όταν γίνει γνωστός ο αντίπαλός από την φάση των play in. Πάμε να δούμε τι έκανε ο Ολυμπιακός σε όλη την διάρκεια μίας σεζόν, στην μάχη της οποίας ρίχτηκε ως φιναλίστ και κουβαλώντας την κληρονομιά δύο συνεχόμενων Final 4.

Το αποτέλεσμα και η ουσία υπερίσχυσαν της ποιότητας

Οι πολλοί τραυματισμοί σε συνδυασμό με τις μετεγγραφικές αστοχίες (Μπραζντέικις και Σίκμα κατά κύριο λόγο και Γουίλιαμς-Γκος κατά δευτερεύοντα, απέδωσαν κατώτερα των προσδοκιών) και τις αποχωρήσεις των Βεζένκοβ και Σλούκα, αυτομάτως έφεραν τον Ολυμπιακό μακριά από την περυσινή αγωνιστική του ταυτότητα και το μπάσκετ που καθήλωσε όλη την Ευρώπη.

Μοιραία, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και η διοίκηση ψάχτηκαν για διορθωτικές κινήσεις και πραγματοποίησαν τρεις προσθήκες μεσούσης της περιόδου (κάτι σπάνιο για τον οργανισμό), την ίδια ώρα που το παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» προσαρμόστηκε σε πολύ λιγότερες κατοχές, για να ελεγχθεί ο ρυθμός και να βγει ο αντίπαλος από τις συνήθειές του. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πρωταθλητές δεν πέτυχαν νίκες από την επίθεσή τους, δηλαδή σκοράροντας πάνω από 80 πόντους!

Το έκαναν και μάλιστα σχεδόν κατά ήμισυ (οι 9 από τις 22 τους, είχαν παραγωγικότητα άνω των 80 πόντων στα 40 λεπτά αγώνα), απλά, καμία απ’ αυτές (στην χθεσινή επί της Φενέρ σκόραρε πάνω από 80 πόντους, επειδή το ματς πήγε στην παράταση) δεν επετεύχθη απέναντι σε ομάδα της πρώτης 6άδας!

Αυτό το πλάνο, δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα των δευτεραθλητών Ευρώπης δεν ήταν πετυχημένο! Τουναντίον, το γεγονός ότι οι Πειραιώτες προσαρμόστηκαν σε διαφορετικές συνθήκες, διαχειρίστηκαν με θετικό τρόπο τις αναποδιές που τους έτυχαν και μετά τα μέσα του 2ου γύρου, έκαναν ένα εξαιρετικό τελείωμα με 10 νίκες στα 11 τελευταία ματς, αποδεικνύει το μέταλλο και την δυναμική που έχουν ως ομάδα.

Το ρεκόρ 22-12 με το οποίο – τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών - τελείωσαν την regular season στην 5η θέση, δείχνει το πολύ υψηλότερο επίπεδο του ανταγωνισμού της εφετινής διοργάνωσης, τουλάχιστον όσον αφορά το πάνω ράφι. Πέρυσι ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος με 24-10, ενώ η εφετινή πρώτη της βαθμολογίας, Ρεάλ τελείωσε με 27-7!

Έμοιαζε με φιλικό λόγω της απουσίας του «κατεπείγοντος»!

Πάμε και στο χθεσινό ματς με την Κυπελλούχο Τουρκίας, που ήρθε στην Αθήνα χωρίς τον Μότλεϊ και τον Μαχμούτογλου και με στόχο τη νίκη και την επιστροφή στις καλές εμφανίσεις, «μετά από ένα πολύ κακό δεκαήμερο», όπως σχολίασε πριν το ματς ο Λιθουανός προπονητής της.

Η αλήθεια είναι ότι η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Άλμπα, στέρησε από τις δύο ομάδες έξτρα κίνητρο που θα έδινε η νίκη σε περίπτωση που κρινόταν η 4η θέση και το πλεονέκτημα της έδρας, οπότε το ενδιαφέρον του ματς «περιορίστηκε» στην «επιλογή» αντιπάλου. Υπό την έννοια ότι, από πριν το τζάμπολ, ήταν ξεκάθαρο ότι ο νικητής (5ος) θα έπαιζε με την Μπαρτσελόνα και ο χαμένος (6ος) με την Μονακό.

Στην μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, φάνηκε περισσότερο ότι ο Saras προτιμούσε περισσότερο να ταξιδέψει στην αγαπημένη του Καταλούνια! Όχι τόσο γιατί έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την πρώην ομάδα του (ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του, υπερβολικά συναισθηματικό, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta και θα παρακολουθήσετε την ερχόμενη εβδομάδα), αλλά γιατί ενδεχομένως να θεωρεί ότι ταίριαζε περισσότερο στην Φενέρ (την κέρδισε εύκολα πριν από 25 μέρες)!

Όλες τις φορές, όμως, που οι φιλοξενούμενοι ξέφευγαν στο σκορ, οι Πειραιώτες απαντούσαν εμφατικά.

Κάπως έτσι, το 2-11 και το 5-13 στο ξεκίνημα του αγώνα, έγινε 19-19 στην λήξη της 1ης περιόδου και 29-23 στο 15ο λεπτό! Το ίδιο συνέβη και στην 4η περίοδο (53-58 στο 32ο λεπτό και 65-69 στο 38’30”), εκεί που ο Ολυμπιακός έδειχνε «κοιμισμένος» αλλά πήγε το ματς στην παράταση (μπορούσε ακόμη και να το είχε κερδίσει, αλλά ο Γουίλιαμς-Γκος πήρε μία ακατανόητη επιλογή χωρίς καν να υπολογίσει το χρονόμετρο).

Ακόμη πιο σημαντική, όμως, ήταν η αντίδρασή του στην παράταση με 9 διαδοχικούς πόντους του εκπληκτικού χθες, Αϊζέια Κάνααν (27π. & 1κλ. με 3/3 διπ. & 5/7 τριπ. σε 26’), όταν το ματς φάνηκε να χάνεται οριστικά (73-78 στο 43’04”)! Για μία ακόμη φορά, όμως, επικράτησε η λογική της «άρνησης» (84-81) απέναντι στην ήττα και οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν μία διαδρομή 2,5 μηνών με εντυπωσιακό απολογισμό και με κέρδος την επανεμφάνιση του Μιλουτίνοφ.

Με “refuse to lose” στην Βαρκελώνη για το break!

Την ώρα που ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να ριχτεί στην μάχη των play off, μετρώντας 10 νίκες σε 11 ευρωπαϊκά παιχνίδια από τις 25 Γενάρη και μετά, σε όλο αυτό το διάστημα, η αντίπαλός του, Μπαρτσελόνα, στο τσακ διατηρήθηκε στην πρώτη 4άδα και εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας.

Μπορεί να ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ (μαζί με την Φενέρ τελείωσε με 15-2), χάνοντας μόνο από την Μονακό και την Αρμάνι, ωστόσο στις τελευταίες 11 αγωνιστικές, είχε απολογισμό 7 νίκες και 4 ήττες, ενώ η πρόσφατη προσθήκη του Ρίκι Ρούμπιο, έδινε πολλές φορές την εντύπωση ότι μπέρδεψε την αγωνιστική λειτουργία, από την άποψη ότι ο Ρουζέ Γκριμάου είχε πλέον τέσσερις play maker (μαζί με τους Λαπροβίτολα, Σατοράνσκι και Γιοκουμπάιτις) στην διάθεσή τους και μέσα στο γήπεδο, αυτό που της έλλειπε ήταν ένας οργανωτής!

Η σειρά αποτελεί remake της συνάντησης των δύο ομάδων στα προημιτελικά του 2015, όταν ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε πετύχει τρεις διαδοχικές νίκες επί των Καταλανών (μετά την ήττα στο Game 1) και είχε πάρει – με μειονέκτημα έδρας – την πρόκριση στο Final 4 της Μαδρίτης.

Στο νέο format (από την σεζόν 2016-2017 και μετά), οι «ερυθρόλευκοι» έχουν νικήσει τέσσερις φορές μέσα στο Palau Blaugrana σε 9 αγώνες, αλλά στην μεγάλη πρόκληση που έχουν τώρα μπροστά τους, καλούνται να υποτάξουν έναν αντίπαλο που παίζει ποιοτικό μπάσκετ, έχει υψηλή παραγωγικότητα (6η επίθεση με μ.ο. 82,7π.) και δημιουργία (3η στις ασίστ με μ.ο. 19,4) και η μεγάλη της ισχύ είναι μέσα στο γήπεδό της.

Επί ισπανικού εδάφους, δηλαδή, εκεί που φέτος ο Ολυμπιακός μετράει 3 ήττες σε 4 αγώνες, ενώ ο απολογισμός του απέναντι στις ισπανικές ομάδες είναι ακόμη χειρότερο (7 ήττες σε 8 αγώνες)! Δώσε στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα προκλήσεις, όμως και πάρτους την ψυχή! Μέχρι αποδείξεως του εναντίου...


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!