Μπασκόνια: Από τις χειρότερες χρονιές της στη διοργάνωση

Μπασκόνια: Από τις χειρότερες χρονιές της στη διοργάνωση

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπασκόνια: Από τις χειρότερες χρονιές της στη διοργάνωση
Η Μπασκόνια δεν έχει εκτροχιαστεί από τον στόχο της παρουσίας στα Playoffs, αλλά δεν έχει προσκομίσει ούτε ένα πειστήριο (σχετικής) ικανότητας και η Euroleague Greece στέκεται στην πορεία των Βάσκων η οποία κατατάσσεται στις χειρότερες στην παρουσία της στη διοργάνωση.

Η αλήθεια είναι ότι σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο με το πρόσφατο παρελθόν και για την ακρίβεια από τη σεζόν διαμόρφωσης του τωρινού συστήματος διεξαγωγής της διοργάνωσης. Συνεπώς, σε βάθος τουλάχιστον τετραετίας, αυτή η χρονιά είναι η χειρότερη για την Μπασκόνια καθώς είναι η πρώτη φορά που περιορίζεται στις έξι νίκες έπειτα από 16 αγώνες. Κυρίως όμως, είναι το χαμηλό επίπεδο απόδοσής της και το γεγονός ότι δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να «σώσει» τη χρονιά, με συνέπεια η απόσταση για την 8αδα να φαντάζει πιο μεγάλη σε σχέση με τις δύο ήττες που την χωρίζουν. Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι οι επιδόσεις της Μπασκόνια είναι αποτέλεσμα ενός λανθασμένου αγωνιστικού πλάνου, πρέπει όμως να συνυπολογιστούν και οι ατυχίες που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Η απώλεια του Τζέισον Γκρέιντζερ είναι η σπουδαιότερη καθώς ο Αμερικανός μαστίζεται από διαδοχικούς σοβαρούς τραυματισμούς με συνέπεια να μην μετρά περισσότερες από 12 συμμετοχές στα τελευταία δύο χρόνια στην Euroleague. Στην πορεία προέκυψε ο τραυματισμός και του Αργεντίνου, Πατ Γκαρίνο κι αυτές οι δύο απουσίες μπορούν να αποτελέσουν (εν μέρει) και το βασικό επιχείρημα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς ο οποίος κατέστρωσε το πλάνο αλλά πρόσφατα απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία.

Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η αλήθεια της Μπασκόνια δεν μπορεί να περιοριστεί σ’ αυτές τις δύο απουσίες. Διότι, δεν κάλυψε ποτέ τις σοβαρές απώλειες παικτών που μέτρησε το περασμένο καλοκαίρι κι αν επίσης ήλπιζε ότι θα ύψωναν ανάστημα οι παρόντες, εξαιρουμένου του Τόρνικε Σενγκέιλα, δεν το έκανε κανείς.

Η τετράδα που λείπει…

 

Το περασμένο καλοκαίρι η Μπασκόνια είχε τρεις σοβαρές απώλειες ενώ ήταν επιλογή της να μην κρατήσει τον Μαρτσελίνιο Χουέρτας. Εκ του αποτελέσματος δεν δικαιώθηκε για την απόφασή της για τον πολύπειρο Βραζιλιάνο γκαρντ διότι προερχόταν από πολύ καλή σεζόν με 7.8 πόντους και 4.7 ασίστ κατά μέσο όρο και κυρίως, πολύ πιο «κοντρολαρισμένος» από τον Πιέρια Χένρι ο οποίος είναι με… τις μέρες του. Κυρίως όμως, οι Βάσκοι δεν αντικατέστησαν τα κενά των Γιόχαν Βόιτμαν, Νταρούν Χίλιαρντ και Βενσάν Πουαγιέ. Αντί του Γάλλου (ο οποίος προτίμησε το ΝΒΑ) απέκτησαν τον θηριώδη Γιουσούφα Φολ. Ο τελευταίος προσφέρει τους μισούς πόντους (5.9π.) κατά μέσο όρο σε σχέση με τον Πουαγιέ, κυρίως όμως είναι αδύνατο (λόγω σωματοδομής) να ανταποκριθεί στο πλήθος των ευθυνών που είχε ο Γάλλος. Ο δε Έρικ Μάικλ ο οποίος προστέθηκε στη φροντ λάιν προερχόταν από εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Νταρουσάφακα, αλλά στην Μπασκόνια περιορίζεται στους 4.6 πόντους κατά μέσο όρο. Πέραν αυτών, η Μπασκόνια δεν κάλυψε ποτέ το κενό του Νταρούν Χίλιαρντ καθώς δεν απέκτησε παίκτη ίδιων χαρακτηριστικών. Ο Χίλιαρντ πρόσφερε περί των 9.6 πόντων κατά μέσο όρο, με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας.

Στο ύψος του ο Σενγκέιλα

Ο Γεωργιανός φόργουορντ είναι ο μοναδικός που ανταποκρίνεται στις περιστάσεις αλλά… ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Οι αριθμοί του Σενγκέιλα είναι αυξημένοι σε σχέση με την περσινή σεζόν καθώς έχει 16.9 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά οι αντίστοιχοι των συμπαικτών του έχουν «αντίθετη» κατεύθυνση. Κυρίως αυτοί του Ματ Τζάνινγκ ο οποίος περιορίζεται στους 5.3 πόντους ανά αγώνα κι ενώ πέρυσι θεωρούταν από τους καλύτερους σουτέρ της διοργάνωσης στο μακρινό σουτ, φέτος σουτάρει με 22.8%. Θεωρητικά, ο Λούκα Βιλντόζα θα έκανε τη χρονιά απογείωσής του, αυτό έδειξε στην αρχή, πλέον όμως είναι σε καθοδική πορεία. Κατά μέσο όρο σκοράρει δύο πόντους λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, ενώ από το 37.2% που είχε στο τρίποντο πλέον περιορίζεται στο 28.8%. Ο Σαβόν Σιλντς είναι… ίσα βάρκα ίσα πανιά, ενώ ο Νικ Στάουσκας είναι ίσως η μοναδική πετυχημένη μεταγραφή του καλοκαιριού με τους 9.6 πόντους που προσφέρει ανά αγώνα με ποσοστό 44.8% στο μακρινό σουτ.

Μπορεί να το αλλάξει ο Ιβάνοβιτς;

Στην επίσημη παρουσίασή του, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα αλλάξει την αγωνιστική ζωή της Μπασκόνια. Για τον έμπειρο τεχνικό, η Βιτόρια είναι το δεύτερο μπασκετικό σπίτι του καθώς θα εργαστεί στη χώρα των Βάσκων για 3η φορά στην καριέρα του και μένει να φανεί, ποιες θα είναι οι δικές του επιλογές στο ρόστερ. Ο Ιβάνοβιτς αναλαμβάνει την 3η χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση με 1177 πόντους αλλά και μία από τις χειρότερες άμυνες της φετινής Euroleague. Η Μπασκόνια είναι επίσης η 3η χειρότερη ομάδα στο goal average.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.