Θα χρειαστεί «άσος» από το... μανίκι
Να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Απέναντι στην ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε τη χειρότερή του εμφάνιση στα φιλικά προετοιμασίας. Και μάλιστα στο... τελευταίο του τεστ πριν από το τζάμπολ των επίσημων αγώνων με τη διεξαγωγή του Super Cup στο κλειστό του Περιστερίου.
Δηλαδή, κάλλιστα θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι λόγω του ότι ήταν η τελευταία «πρόβα τζενεράλε», η ομάδα έπρεπε να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη και σε καμία περίπτωση να είχε μια τέτοια εικόνα στο παρκέ. Από την άλλη υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος και αφορά τα όσα, ενδεχομένως, θέλει να... κρύψει ο Γιώργος Βόβορας.
Εξαρτάται πως θα δεις το ποτήρι. Μισοάδειο ή μισογεμάτο. Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που θέλει και έχει στο μυαλό του ο 43χρονος προπονητής. Από εκεί και πέρα ωστόσο υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία έδειξε (ή δεν έδειξε) το «τριφύλλι» κατά τη διάρκεια των φιλικών και τα οποία κορυφώθηκαν απέναντι σε μια δυνατή ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, πολύ πιο έτοιμη (όπως φάνηκε στο ματς) και άκρως «διαβασμένη» στις «πράσινες» αδυναμίες.
Λογικό και επόμενο αυτές οι αδυναμίες να βγουν στην επιφάνεια και να επιβεβαιώσουν τα προβλήματα που έδειξε ο Παναθηναϊκός στα φιλικά της Λιθουανίας. Φυσικά αναφέρομαι στην... μετά-Καλάθη ζωή όσον αφορά τη θέση του πλέι μέικερ. Τόσο στα ματς με Ζάλγκιρις, Άλμπα, Ρίτας Βίλνιους, όσο και στο τελευταίο φιλικό με την ΑΕΚ, ήταν ξεκάθαρη η απουσία του «καθαρού μυαλού» στον «άσο». Προς το παρόν αφήνω στην άκρη το δημιουργικό κομμάτι και στέκομαι στις στιγμές που οι αντίπαλες ομάδες αρχίζουν να βάζουν πίεση στον πλέι μέικερ.
Φιλικά μεν, δοκιμές, ανακάτεμα της τράπουλας, αλλά από την άλλη, ίσως και να ισχύει το «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση». Οι «πράσινοι» έδειξαν να έχουν πρόβλημα, ακόμα και στο κατέβασμα της μπάλας. Τα γκαρντ έκαναν εύκολα το λάθος και οι αντίπαλες ομάδες με τελευταία την ΑΕΚ, έβρισκαν στη συνέχεια το εύκολο καλάθι.
Και λάθη όχι μόνο στον χειρισμό της μπάλας, αλλά πολύ περισσότερο στην σωστή πάσα τη στιγμή που το ένα «double team» διαδέχονταν το άλλο στις επιθετικές άμυνες. Δεν ξέρω αν ο Πιερ Τζάκσον, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ θα μπορεί να έχει το «καθαρό μυαλό» για να απεγκλωβίζεται όταν θα δέχεται τόσο μεγάλη πίεση. Θα μου πείτε, «ναι, αλλά δεν έπαιζε ο Σαντ-Ρος που προορίζεται για αυτήν την θέση». Ισχύει μεν, ωστόσο και ο Κουβανός (που φυσικά έχει τη δικαιολογία του τραυματισμού και των λίγων προπονήσεων) έπεσε σε ανάλογες «παγίδες» στο ματς με την Ζάλγκιρις με αποτέλεσμα να κάνει το εύκολο λάθος.
Ρίσκο μεν, αλλά...
Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν είναι «καθαρός» πλέι μέικερ. Βέβαια αξίζει να αναγνωρίσουμε στον Πιερ Τζάκσον ότι έχει μπει στην λογική του «βλέπω γήπεδο» και τις περισσότερες φορές (τουλάχιστον στα όσα έδειξε στα φιλικά με Άλμπα, Ρίτας και ΑΕΚ) έχει ως πρώτο μέλημα την ασίστ και ως δεύτερο το σουτ. Και φυσικά αυτό είναι απόρροια της δουλειάς που γίνεται στις προπονήσεις και του νέου ρόλου που θέλει να του δώσει ο Γιώργος Βόβορας και τον οποίο -όπως φαίνεται στα ματς- έχει αποδεχθεί και ο ίδιος ο παίκτης.
Όμως δεν ήταν αυτό που έκανε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του με αποτέλεσμα το επίπεδο της ασίστ του να μην είναι στον επιθυμητό βαθμό για την EuroLeague. Γι' αυτό και κάνει εύκολα λάθη, ακόμα και σε -φαινομενικά- απλές πάσες. Παρόλα αυτά το να μοιράζει 5-6 ασίστ κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι των φιλικών είναι κάτι το αξιοπρόσεκτο. Και μπορεί να γίνουν και περισσότερες εάν και εφόσον βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι.
Θα είναι ωστόσο και αρκετό; Αυτή τη στιγμή ο 43χρονος προπονητής έχει ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσει αναφορικά με τη θέση του πλέι μέικερ αφού στην ομάδα δεν υπάρχει ο κλασσικός «point guard». Ο «point guard» με... όλη τη σημασία της λέξεως. Το ρίσκο είναι μεγάλο και ειδικά σε μα διοργάνωση όπου οι ομάδες κοιτάζουν στο scouting και την παραμικρή λεπτομέρεια προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των αντιπάλων τους. Οι κραδασμοί στην EuroLeague θα είναι τεράστιοι. Και ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να κάνει πολλές υπερβάσεις για να καλύψει αυτό το -θεωρητικά πάντα- «κενό» στον «άσο».
Αν δούμε τις ομάδες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης οι οποίες έχουν -βάσει ρόστερ- τις περισσότερες πιθανότητες για την οκτάδα, έχουν τουλάχιστον από έναν «κλασσικό» πλέι μέικερ. Γι' αυτό και λέω ότι ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να «τρυπήσει το ταβάνι του» προκειμένου να μετατρέψει αυτήν την -φαινομενικά- αδυναμία σε πλεονέκτημα όπως είχε πει στην πρώτη προπόνηση της σεζόν ο Γιώργος Βόβορας. Και οφείλει να το κάνει και να πετύχει, ειδάλλως θα αναγκαστεί να... βγει στην αγορά. Και τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου είναι... απαγορευτικά.
Από εκεί και πέρα γι' άλλη μια φορά είδαμε έλλειψη «χημείας» στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε εκ νέου αρκετά καλάθια στο pick n roll, ενώ την ίδια ώρα έχασε και αρκετά ριμπάουντ, με τον Γιανίκ Μορέιρα να κάνει την... διαφορά απέναντι στην «πράσινη» front line. Να σημειώσουμε ότι και στη Λιθουανία το «τριφύλλι» έχασε πολλά ριμπάουντ. Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε πιο έτοιμη από τους «πράσινους» σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού, απόρροια φυσικά των ουκ ολίγων μπαρουτοκαπνισμένων παικτών που έχει στο ρόστερ, σε συνδυασμό και με τον μεγάλο στόχο που έχει μπροστά της στο Final 8 του BCL.
Ο Παναθηναϊκός, ναι μεν έχει μπροστά του Super Cup όπου θα διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, αλλά παράλληλα θα μπορεί να δουλέψει 10 γεμάτες μέρες για το πρώτο τζάμπολ της EuroLeague και δη για το παιχνίδι με την Χίμκι στη Ρωσία (2/10). Εκεί θα μπορεί να δει πραγματικά τον βαθμό ετοιμότητας και τι... ψάρια θα μπορεί να πιάσει στην διοργάνωση.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.