Όταν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν «ταίριαξε» στην Μπαρτσελόνα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Όταν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν «ταίριαξε» στην Μπαρτσελόνα
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς και η Μπασκόνια θα φιλοξενήσουν (30/10, 22:00) την Μπαρτσελόνα στη Βιτόρια και η Euroleague Greece γράφει για τις ημέρες του Μαυροβούνιου κόουτς στη Βαρκελώνη, τη θυελλώδη σχέση του με τον Ζόραν Σάβιτς και μια αποτυχημένη συνεργασία.

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου οι ερωτευμένοι έχουν την τιμητική τους, υπάρχουν όμως κι αυτοί που απέχουν είτε εκ πεποιθήσεως είτε κατά συνθήκη. Μια μέρα σαν κι αυτή (14/2/2008) είχε επιλέξει η Μπαρτσελόνα για να βάλει τέλος σε μια προβληματική σχέση. Η αλήθεια είναι ότι έντονος έρωτας δεν αναπτύχθηκε ποτέ γιατί τα χνώτα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν «μάτσαραν» ποτέ μ’ αυτά του συλλόγου με συνέπεια να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πλέον αποτυχημένους προπονητές του συλλόγου στην τελευταία 20ετία. Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο αναδείχθηκε βάσει και της δαπάνης κατά τα 2.5 χρόνια παρουσίας του Μαυροβούνιου προπονητή καθώς επενδύθηκε ποσό άνω των 65 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό καθώς οι Καταλανοί περιορίστηκαν στην κατάκτηση ενός Copa Del Rey (2007). Μερικές νίκες επί του αιώνιου αντιπάλου (σ. σ. Ρεάλ Μαδρίτης) δεν ήταν τίποτε περισσότερο από… παρηγοριά στον άρρωστο καθώς εκείνο το διάστημα, πράγματι, η Μπαρτσελόνα ήταν μια άρρωστη ομάδα.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΠΟΡΤΑ

Κι όμως, τα θεμέλια αυτής της σχέσης έδειχναν στιβαρά το καλοκαίρι του 2005, όταν ο Τζουάν Λαπόρτα προχώρησε στην πρόσληψη του Ιβάνοβιτς. Ξεκάθαρα ήταν προσωπική επιλογή του τότε διοικητικού ηγέτη του οργανισμού και η βαθιά πίστη του για την ικανότητα του Μαυροβούνιου αντλήθηκε από τα πεπραγμένα στην άλλοτε Ταού, νυν Μπασκόνια. Του πιστώθηκε η εξαιρετική πενταετία (2000-05) όπου ομάδα των Βάσκων κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, φθάνοντας επίσης δύο φορές στον τελικό της Euroleague καθώς επίσης και η εντυπωσιακή εξέλιξη παικτών όπως οι Λούις Σκόλα, Άντρες Νοτσιόνι, Χοσέ Καλντερόν, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, Πάμπλο Πριχιόνι, Τιάγκο Σπλίτερ κ.α.

Ο Λαπόρτα δεν λογάριασε τις φωνές για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του σκληροτράχηλου και λάτρη της πειθαρχίας, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Προχώρησε σε κάτι σπάνιο για τις συνήθειες ενός σοβαρού αθλητισμού οργανισμού, καθώς η συμφωνία μαζί του προηγήθηκε αυτής με τον τεχνικό διευθυντή, Ζόραν Σάβιτς. Ιβάνοβιτς και Σάβιτς υπήρξαν από τους βασικούς συντελεστές της κυριαρχίας της Γιουγκοπλάστικα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, προφανώς θεώρησε ότι θα έβρισκαν χημεία στη σχέση τους, στην πράξη όμως πλήρωσε βαρύ τίμημα αυτής της επιλογής κρίνοντας από τον ρόλο που διαδραμάτισε για σχεδόν 2.5 χρόνια καθώς ήταν με μια… μάνικα στο χέρι κι έσβηνε τη μία φωτιά μετά την άλλη.

 

*Τα χρόνια της δόξας με τη Γιουγκοπλάστικα. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Τόνι Κούκοτς, Ζόραν Σάβιτς, Άραμις Νάγκλιτς (πάνω), Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Γκόραν Σόμπιν, Γιαν Τάμπακ (κάτω)

Η αξία των μετοχών του Σάβιτς εκτοξεύτηκε κατά την τριετία του (2002-05) στη Φορτιντούτο Μπόλονια καθώς εκτιμήθηκε η δουλειά του ως τζένεραλ μάνατζερ. Η συνεργασία με την Μπαρτσελόνα θα στοιχειοθετούσε αναβάθμιση καριέρας, σχέση μαζί της είχε από τη διετή (1991-93) προϋπηρεσία του σ’ αυτή κι έτσι η συμφωνία ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες.

«ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΕΛΕΞΑ ΕΓΩ»

Το βασικό ερώτημα για τη σχέση Ιβάνοβιτς-Σάβιτς είναι, αν υπήρξε ποτέ ομαλή. Η αλήθεια είναι ότι δεν προκύπτει ούτε ένα υποστηρικτικό στοιχείο καθώς τα ρεπορτάζ της εποχής έκαναν λόγο για μια αναγκαστική συνύπαρξη η οποία εξελίχθηκε σε θυελλώδης, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων. Υπήρξαν διαστήματα εκεχειρίας, όπως τις ημέρες που ακολούθησαν την κατάκτηση του Copa Del Rey (2006), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταίριαξαν οι χαρακτήρες τους. «Μην ξεχνάτε ότι τον βρήκα στην Μπαρτσελόνα, δεν υπήρξε δική μου επιλογή», είχε πει μάλιστα ο Σάβιτς σε μια συνέντευξή του η οποία μάλλον ήταν η αποχαιρετιστήρια καθώς δόθηκε μικρό διάστημα πριν την απομάκρυνσή του από τη θέση του τζένεραλ μάνατζερ. Ο Σέρβος «κατηγόρησε» τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς για…

*Κακή διαχείριση του ρόστερ με συνέπεια την αδυναμία άντλησης από τους παίκτες το 100% των δυνατοτήτων τους καθώς ο ίδιος ήταν υπέρ των ευέλικτων σχημάτων και ο Ιβάνοβιτς προτιμούσε να έχει δύο βαριά κορμιά στην πεντάδα.

*Κακή διαχείριση του project Μαρκ Γκασόλ ο οποίος στην πρώτη χρονιά (2005-06) του Ιβάνοβιτς έβλεπε το παρκέ με το… κιάλι, για να ακολουθήσει ο διετής (2006-08) δανεισμός του στην Αλικάντε.

*Κακές σχέσεις με τους παίκτες καθώς δεν συμφωνούσαν με την αγωνιστική φιλοσοφία του και τις μεθόδους προσέγγισής τους.

*Εκτιμούσε ότι ήταν ο απόλυτα υπεύθυνος για την αγωνιστική πορεία της Μπαρτσελόνα και την αναποτελεσματικότητά της σε επίπεδο κατάκτησης τίτλων.

Τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία καθώς και ο Μαυροβούνιος τεχνικός δεν είχε την καλύτερη άποψη για τον Ζόραν Σάβιτς. Γενικώς δεν εκτιμούσε τη δουλειά του ως τζένεραλ μάνατζερ και κυρίως τις επιλογές του. Την ημέρα (13/2/2008) του αποκλεισμού της Μπαρτσελόνα από την Μπιλμπάο στην προημιτελική φάση του Copa Del Rey, ο Τζουάν Λαπόρτα επισκέφτηκε την ομάδα στα αποδυτήρια και στήριξε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε η απόλυσή του! Ο νυν τεχνικός της Μπασκόνια δεν κράτησε το στόμα του κλειστό και κατηγόρησε τον Σάβιτς για…

*Το σύνολο των επιλογών των παικτών υποστηρίζοντας ότι από την πρώτη χρονιά (2005-06) δημιούργησε γερασμένο σύνολο το οποίο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ και γενικώς ήταν άστοχος και ουδόλως οικονομικός στο σύνολο των επιλογών του.

*Ελλιπή στήριξη στο διάστημα των 2.5 χρόνων συνεργασίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις τάχθηκε στο πλευρό των παικτών και όχι σ’ αυτό του προπονητή.

65 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟ

Σε ομάδες βεληνεκούς όπως η Μπαρτσελόνα, κριτήριο αξιολόγησης είναι ο αριθμός των τίτλων και στην προκειμένη περίπτωση, αυτός ήταν ο απολογισμός της ομάδας επί Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Τους ενώνει μόνο εκείνη η κατάκτηση του Copa Del Rey το 2007. Οι Καταλανοί απέτυχαν την κατάκτηση του Πρωταθλήματος παρότι βρέθηκαν στους τελικούς το 2007 όπου ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα τερμάτισαν στην 4η θέση του Final Four της Euroleague. Στα 2.5 χρόνια θητείας του Μαυροβούνιο στην τεχνική ηγεσία, η Μπαρτσελόνα ξόδεψε τουλάχιστον 65 εκατομμύρια ευρώ για να διεκδικήσει… τρεις κορυφές και από την ομάδα πέρασαν 26 διαφορετικοί παίκτες. Στην περίπτωσή της επιβεβαιώθηκε η ρήση ότι… «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία» καθώς σ’ εκείνο το διάστημα κράτησε αποστάσεις ακόμη και ο φίλαθλος κόσμος της «Μπάρτσα» έχοντας διατυπώσει διαφωνίες για το θέαμα που παρακολουθούσε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.