Ζαγκλής: «Οι διαφωνίες με την EuroLeague δεν είναι μεγάλες αλλά είναι πολύ προφανείς»
Ο Ανδρέας Ζαγκλής ήταν καλεσμένος στο τελευταίο επεισόδιο του μπασκετικού podcast Pick ’n’ Popa που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Δημήτρης Καραμάνης και Παναγιώτης Μένεγος, μιλώντας μεταξύ άλλων:
Για την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας: «Προετοιμαζόμαστε, πάντα σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, για τη συνθήκη ότι θα γίνουν το καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Άρα θα κάνουμε κι εμείς κανονικά τα Προολυμπιακά, ακόμα κι αν χρειαστεί να είναι τα μέτρα προστασίας τα υψηλότερα δυνατά. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που ενημερώνεται από τους γιατρούς-συνεργάτες μας που έχουν το πράσινο φως να μας οδηγούν με γνώμονα ότι δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ την διεξαγωγή μιας διοργάνωσης πάνω από την ατομική υγεία
Έχουμε εικόνα, αλλά η εικόνα μεταβάλλεται συνεχώς. Πιστεύω πως είναι πιο γκρίζα τώρα από αυτή που θα έχουμε σε λίγο καιρό. Έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, γιατί μπορούμε να το κάνουμε με πολύ ισχυρά μέτρα προστασίας για όλους.
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω. Εμείς στις μεγάλες διοργανώσεις θα δούμε σε ποιο βαθμό θα έχουν οι αθλητές μας πρόσβαση στα εμβόλια. Αυτό θα το καθορίσει. Δεν ξέρω και ελπίζω πως το καλοκαίρι δεν θα έχουμε φούσκες όπως τώρα».
Για τις διαφορές FIBA και ΝΒΑ σε σχέση με τους κανονισμούς: «Υπάρχουν δύο κόσμοι. Το NBA και το FIBA basketball. Υπάρχει μια σύμπνοια ως προς τη μελέτη για τον εναρμονισμό των κανονισμών κι ευελπιστώ ότι η σύγκλιση θα είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Χρειάζεται όμως κι εκπαίδευση των διαιτητών που νομίζω ότι στο μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας, αυτό του 2019 στην Κίνα, τα πήγαν εξαιρετικά.
Η προσαρμογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο FIBA basketball είναι ένα θέμα πολύ τεχνικό, πολύ ειδικό και πολύ “ελληνικό”. Έχει όλες τις διαστάσεις δηλαδή που δεν μπορώ θεσμικά να σχολιάσω».
Για τη διαμάχη με την EuroLeague για το καλεντάρι: «Είχαμε μία σειρά αντεπιχειρημάτων όταν μπήκαν τα ‘παράθυρα’. Είχαμε και παλαιότερα προκριματικά μέσα στη χρονιά, δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Το μπάσκετ πάει μπροστά. Χρειάζονται δύο πόλοι: ισχυρές διοργανώσεις συλλόγων και Εθνικών ομάδων. Μια γενιά αθλητών ουσιαστικά δεν είχε παίξει στη χώρα της. Το 2015, ο Πάρκερ έπαιξε για πρώτη φορά στη Γαλλία μέσω του Ευρωμπάσκετ. Ξέραμε ότι θα πηγαίναμε στα παράθυρα χωρίς παίκτες ΝΒΑ. Όταν ανακοινώθηκε, όλα ήταν συμβατά από θέμα χρόνου με τα εθνικά πρωταθλήματα. Πολλές ομάδες EuroLeague συνεργάζονται με τις Ομοσπονδίες. Έχουμε προτείνει λύσεις και βιώσιμες.
Το κοινό καλεντάρι είναι κοινή λογική. Τα “παράθυρα” ανήκουν πια στη σφαίρα του μύθου, αφού όλα τα επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί. Και οι παίκτες ταξίδεψαν, ακόμα και για ένα ματς, και ομάδες συνεργάστηκαν με τις ομοσπονδίες, κι έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές που τα αγκαλιάζουν. Το άθλημα θα πάει μπροστά πατώντας και στους δύο πόλους. Χρειάζεται και το NBA, και η Ευρωλίγκα, και το BCL και τα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και οι Εθνικές ομάδες να παίζουν στο σπίτι τους και να ανανεώνουν το ενδιαφέρον.
Θέλουμε οι παίκτες να μπορούν να επιλέξουν. Δε μ’ αρέσει ούτε η δημόσια διαπραγμάτευση, ούτε η πολεμική στο άθλημά μας. Δουλειά μας είναι να αποσυμπιέσουμε την ένταση και να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις. Οι διαφωνίες άλλωστε δεν είναι και πολλές, απλά είναι πολύ προφανείς. Η σχέση του αθλητή με την ομοσπονδία του, ουσιαστικά δηλαδή η σχέση του αθλητή με τη χώρα του, είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί σε ένα σχήμα αμοιβής για να φορά τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.