Παναθηναϊκός Κύπελλο Ελλάδας Μπάσκετ: To δεύτερο «turning point» της σεζόν

Παναθηναϊκός Κύπελλο Ελλάδας Μπάσκετ: To δεύτερο «turning point» της σεζόν

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός Κύπελλο Ελλάδας Μπάσκετ: To δεύτερο «turning point» της σεζόν

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το Final 8 του Κυπέλλου στην Κρήτη και εξηγεί ότι πρόκειται για την μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού AKTOR να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα επιστροφής και να πάρει την μεγαλύτερη δυνατή ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια στην Euroleague.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023. Στη «Salle Gaston Médecin» του Πριγκιπάτου, ο Μάριους Γκριγκόνις ευστοχούσε στο μεγαλύτερο (μέχρι το επόμενο) σουτ της σεζόν και ουσιαστικά άλλαζε όλη τη σεζόν στον Παναθηναϊκό στην Euroleague. Το buzzer beater τρίποντο που είχε «ξεράνει» τη Μονακό έμελλε να αποτελέσει το «turning point» των «πρασίνων» προκειμένου να πραγματοποιήσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση στη συνέχεια.

Έχοντας προηγηθεί η νίκη στη Λιόν επί της Βιλερμπάν, ο Παναθηναϊκός «έτρεξε» στη συνέχεια ένα σερί 9-3 με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 3η θέση της κατάταξης στην Euroleague και να έχει βάσιμες ελπίδες, όχι μόνο για τα απευθείας play-offs αλλά και για το αβαντάζ της έδρας. Και παίζοντας και πολύ καλό μπάσκετ, ειδικά στα ματς του ΟΑΚΑ.

Με κίνητρο τη «λειψυδρία» στους τίτλους

Αν μη τι άλλο το ματς στο Μονακό μνημονεύεται ως το παιχνίδι που «εκτόξευσε» την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, τόσο (και περισσότερο) ψυχολογικά, όσο και αγωνιστικά. Όμως όταν διακυβεύεται ένας τίτλος, ο πρώτος σημαντικός της σεζόν, όλα αυτά μπορεί να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων εάν και εφόσον δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικά για μια ομάδα που έχει κάνει πολλές οικονομικές υπερβάσεις φέτος, προσπαθώντας να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών και των κατακτήσεων ύστερα από δυόμιση χρόνια.

Κακά τα ψέματα, αλλά το Final 8 στην Κρήτη και η κατάκτηση (ή μη κατάκτηση) του τροπαίου ενδέχεται να παίξει ρόλο, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, στην μετέπειτα πορεία της ομάδας. Μπορεί ο Τούρκος προπονητής να ιεράρχησε πρόσφατα τους στόχους του Παναθηναϊκού βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την Euroleague και ως δεύτερη το πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League αλλά μιλάμε για «κούπα». Για ένα τρόπαιο. Έστω και αν το Κύπελλο Ελλάδας είναι (που πραγματικά είναι) το τρίτο κατά σειρά στην ιεραρχία.

Θέλω να πιστεύω ότι η «λειψυδρία» στους τίτλους μετά τον Ιούνιο του 2021 και την τότε κατάκτηση τους πρωταθλήματος Ελλάδας (σ.σ. είχε ακολουθήσει και το Super Cup τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλά δεν είναι μέσα στα τρία μεγαλύτερη τρόπαια της σεζόν) να αποτελέσει το μεγαλύτερο κίνητρο των «πρασίνων» στην Κρήτη. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να τους αλλάξει τις ζωές ως προς το (ακόμα) καλύτερο τη φετινή σεζόν σε Ελλάδα και -κυρίως- Euroleague.

Θυμηθείτε τι είχε γίνει με τον Ολυμπιακό. Από το Ηράκλειο και την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2022 είχε ξεκινήσει την αντεπίθεσή του στα εγχώρια τρόπαια. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάρει την ψυχολογία που είχαν ανάγκη και τη χαμένη (έως τότε) αυτοπεποίθηση όσον αφορά την διεκδίκηση τίτλων. Δεν εξετάζω εάν ο Παναθηναϊκός δεν ήταν σε καλό επίπεδο. Στην τελική δικό τους ματς είχαν χάσει οι «πράσινοι» σ' εκείνον τελικό για όσους θυμούνται. Ας το κέρδιζαν.

Αυτή τη φορά δεν είναι... αουτσάιντερ

Μόνο που αυτήν την την φορά οι «πράσινοι» δεν θα ξεκινήσουν από τη θέση του αουτσάιντερ όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρω αν είναι το φαβορί, αλλά σίγουρα έχουν τις (πολλές) πιθανότητές τους για να επιστρέψουν στα τρόπαια. Και αν και εφόσον το καταφέρουν, το «μπουστάρισμα» στην Euroleague θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Εάν ωστόσο δεν τα καταφέρουν, εκτός του ότι θα μιλάμε για αποτυχία από τη στιγμή που αποτελεί τον έναν από τους τις τρεις στόχος της χρονιάς, θα υπάρξει και απογοήτευση. Και είναι και λογικό. Από εκεί και πέρα το θέμα έχει να κάνει με την διαχείριση εντός των «πράσινων τειχών». Τόσο από τον Αταμάν, όσο και από τους ίδιους τους παίκτες. Να πάνε όλοι παρακάτω. Πιθανή απώλεια του τροπαίου δεν θα σημάνει και το τέλος του κόσμου, αλλά δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο για μια ομάδα που «διψάει» να επιστρέψει στην κατάκτηση τίτλων.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η υγεία. Να ολοκληρωθεί η διοργάνωση και να μην υπάρξει η παραμικρή απώλεια γιατί η σεζόν έχει δρόμο ακόμα. Θεωρώ ότι μέχρι τον τελικό και για τον λόγο του ότι τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα θα υπάρξει η απαραίτητη διαχείριση από τον Τούρκο τεχνικό. Ειδικά εάν και εφόσον δεν «στραβώσουν» τα παιχνίδια για τον Παναθηναϊκό και φτάσει στο σημείο να είναι το «αφεντικό» από πολύ νωρίς.

Ναι μεν η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλος σύλλογος και οργανισμός αλλά είδαμε και στο πρόσφατο ματς των Άνω Λιοσίων για το πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League, ότι λίγο να «χαϊδέψουν» οι παίκτες του Παναθηναϊκού το πόδι στο γκάζι, αμέσως... εξαφανίζονται. Σίγουρα έχει ανέβει το επίπεδο ανταγωνισμού τη φετινή σεζόν εντός των συνόρων, κάτι που είδαμε και από το μεγάλο «διπλό» του Άρη στο ΟΑΚΑ, ωστόσο σε παιχνίδια που κρίνονται τίτλοι, θεωρώ δύσκολο (αν όχι απίθανο) για τους «πράσινους» να κινδυνεύσουν.

Μπορεί το Κύπελλο να είναι παραδοσιακά ο θεσμός των εκπλήξεων καθώς μιλάμε για νοκ άουτ ματς όπου τα πάντα κρίνονται σε 40 λεπτά αλλά ο Παναθηναϊκός μόνο εάν βάλει τα χέρια του και βγάλει μόνος του τα μάτια θα τα κάνει μαντάρα. Ο τελικός είναι μια άλλη, τελείως διαφορετική, ιστορία...

ΥΓ: Τρομερό! Σχεδόν 40 ημέρες πριν από το ματς με την Μπαρτσελόνα και έγινε (ένα ακόμα) sold out στο ΟΑΚΑ! Φαντάζομαι ότι σε περίπτωση κατάκτησης του Κυπέλλου στην Κρήτη, είναι ζήτημα μερικών... λεπτών να γίνει sold out και για το ματς με την Βιλερμπάν το οποίο θα είναι το πρώτο εντός έδρας μετά το Final 8 στην Κρήτη.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...