O Αντετοκούνμπο έχει βαλθεί να «τρελάνει» όλο το ΝΒΑ!
- Ο Γιάννης τους έχει αφήσει όλους άναυδους!
- Γιατί το “Bucks in six” κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές
- Οι προσαρμογές του coach Bud
Από τις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν μέχρι την “πλατεία των ελαφιών”, όπως μεταφράζεται το “Deer District” που βρίσκεται στον περιβάλοντα χώρο του “Fiserv Forum”, από την πλευρά της “μπουτίκ” του οργανισμού, η κινητικότητα ήταν έντονη από νωρίς το απόγευμα.
Έλληνες φίλοι που είχαν ταξιδέψει στο Μιλγουόκι από τη Νέα Υόρκη και το πολύ κοντινό Σικάγο (μία ώρα δρόμος), μου μετέφεραν μία ατμόσφαιρα που ξεπερνούσε κατά πολύ την φρενίτιδα η οποία χαρακτηρίζει στην περιοχή, κατά την διάρκεια των θερινών μουσικών φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι.
Εδώ και καιρό, άλλωστε, η μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Ουισκόνσιν δεν βρίσκεται απλά στο επίκεντρο της αθλητικής δημοσιότητας λόγω του φαινομένου που ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά έχει γνωρίσει και τεράστια ανάπτυξη λόγω του νέου γηπέδου και προπονητικού κέντρου της ομάδας, γύρω από τα οποία, έχει χτιστεί μία μικρή πολιτεία: με υπερσύγχρονα κτίρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα.
Μέρα με τη νύχτα, δηλαδή, σε σχέση με το 2014 όταν πρωτοεπισκέφτηκα το «άντρο» του “Greek Freak”!
Κοινώς, το Μιλγουόκι έχει αλλάξει status σε όλα τα επίπεδα και εν προκειμένω ζει και αναπνέει στους ρυθμούς των Μπακς, που βρίσκονται δύο νίκες μακριά από την κατάκτηση του 2ου τίτλου στην ιστορία τους, 50 χρόνια μετά το επικό κατόρθωμα της παρέας του Τζαμπάρ και του “Big O”!
Ο Καρίμ και ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, παρεμπιπτόντως, ήταν επίτιμοι προσκεκλημένοι των γηπεδούχων στο Game 4 και έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τα «ελάφια» όχι απλά να ισοφαρίζουν την σειρά των τελικών, αλλά μέσα σε πέντε μέρες να έχουν αναστρέψει τόσο πολύ το κλίμα της κοινής γνώμης και έχουν πάρει με το μέρος τους το momentum της μάχης για τον εφετινό τίτλο.
Ο Γιάννης τους έχει αφήσει όλους άναυδους!
Κι αν ο πρώτος κατάπιε την γλώσσα του – θυμίζουμε ότι μετά τα δύο πρώτα χαμένα παιχνίδια από τους Νετς είχε δηλώσει ότι «ο Γιάννης δεν μπορεί φέρει πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι – και οι δύο πλέον αλλά και ολόκληρος ο μπασκετικός πλανήτης «υποκλίνεται» στο τρίπτυχο μπάσκετ-προσόντα-προσωπικότητα που χαρακτηρίζει το μεγαλείο του 26χρονου Έλληνα superstar.
Σας τα έγραφα απ' αυτήν εδώ την στήλη, οπότε δεν έχετε παράπονο. Από την στιγμή που το Gazzetta αποκάλυψε ότι ο Αντετοκούνμπο δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ιατρική συμβουλή για αποθεραπεία ενός μηνός και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παίξει στους τελικούς, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την «συγγραφή» ενός – αν μη τι άλλο – ξεχωριστού κεφαλαίου στα μελλοντικά απομνημονεύματά του!
Και τι δεν έκανε ο Γιάννης μέσα σε 16 μέρες, δηλαδή από τον σοκαριστικό τραυματισμό στο Game 4 των τελικών της Ανατολής και μετά...
* Αφιέρωσε τον εαυτό του στην αποθεραπεία (4-5 φορές την ημέρα), μόλις έμαθε ότι δεν έχει υποστεί ζημιά στο αριστερό του γόνατο.
* Πήρε την ευθύνη πάνω του για να παίξει από το ξεκίνημα των τελικών, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αντίδρασης στον general manager και τον προπονητή της ομάδας του, που είχαν τις επιφυλάξεις τους και θα προτιμούσαν να μπει στους αγώνες από τα ματς του Μιλγουόκι.
* Μετά απ' όλα αυτά, μπήκε φουριόζος στους τελικούς με double double (20π. & 17ρ.) και παρά την ήττα στο Game 1, σκόρπισε πειστικές υποσχέσεις για αισθητά καλύτερη συνέχεια. Το chase down μπλοκ στον Μπρίτζες, όπου πήρε φόρα πίσω από το κέντρο και κόλλησε την μπάλα στο ταμπλό με διασκελισμό γαζέλας, πέρα από το ότι παρομοιάστηκε με το ιστορικό κόψιμο του ΛεΜπρόν στον Ιγκουοντάλα, έδειξε ότι ηγέτης των Μπακς δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τον τραυματισμό του.
* Εκτόξευσε σε δυσθεώρητα μεγέθη την απόδοσή του στο Game 2 (42π., 12ρ., 4ασ. & 3κοψ.), μπήκε σε ένα σπάνιο club παικτών με πολλά ρεκόρ, με double double πάνω από το φράγμα των 40 πόντων και παρά την δεύτερη ήττα, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα της ολικής επαναφοράς.
* Συνέχισε από 'κει που σταμάτησε στο Φίνιξ, πλησίασε το 80% στις βολές (76,4% με 13/17) και με την 2η σερί “40άρα” (41π., 13ρ. & 6ασ.) στο Game 3, έδειξε ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης των τελικών, βοηθώντας την ομάδα του να μειώσει το σκορ σε 2-1 και να πετύχει την μέχρι στιγμής πιο καθαρή νίκη της σειράς.
* Κι εκεί που όλο το ΝΒΑ περίμενε να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος με 3η συνεχόμενη 40άρα στους τελικούς, βγήκε σε όλους με... κόκκινο, παρουσιάζοντας ένα πληθωρικό πρόσωπο 26π., 14ρ., 8ασ., 3κλ. & 2κοψ.), το οποίο ενέπνευσε τους συμπαίκτες του και συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανατροπή από το -9. Η 2η νίκη των Μπακς, είχε ως σήμα κατατεθέν το κορυφαίο μπλοκ στην ιστορία των Finals, άποψη με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των ειδικών αναλυτών.
Γιατί το “Bucks in six” κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, λοιπόν, δικαιωματικά εισπράττει το μεγαλύτερο μερίδιο για την καλπάζουσα μεταστροφή της κοινής γνώμης για την αξία των Μπακς και τις πιθανότητές του να φτάσουν μέχρι το τέλος. Ναι, είναι οι ίδιοι οι Μπακς για τους οποίους – λίγο ή πολύ – όλοι αμφιβάλλαμε ενόψει της κόντρας τους με τους Χιτ στον 1ο γύρο και εκείνοι τους «σκούπισαν» πανηγυρικά!
Ναι, είναι οι ίδιοι οι Μπακς, στους οποίους δεν δίναμε καμία τύχη να κερδίσουν τέσσερα στα πέντε παιχνίδια με τους Νετς, μετά το αρχικό 0-2! Κι αν στην σειρά με το Μπρούκλιν βοήθησαν αναμφίβολα και οι τραυματισμοί του Ίρβινγκ και Χάρντεν, τι να πούμε για τους τελικούς της Ανατολής με τους Χοκς, που εν τω μεταξύ είχαν αποκλείσει τους πρωτοπόρους της περιφέρειας Σίξερς με μειονέκτημα έδρας;
Οι Μπακς τους «καθάρισαν» κι αυτούς με 4-2 και μάλιστα χωρίς τον Γιάννη στα δύο τελευταία ματς. Και φτάνουμε στους τελικούς, όπου οι ίδιοι Μπακς με τον Αντετοκούνμπο αμφίβολο, «γύρισαν» μία ακόμη σειρά από το 0-2 και από 'κει που έλεγες “εντάξει μέχρι εδώ ήταν”, πλέον λες «αυτοί θα το πάρουν και εμείς ακόμη θα λέμε τι έγινε ρε παιδιά;»...
Οι προσαρμογές του coach Bud
O υπογράφων έχει διατυπώσει πολλές φορές τις επιφυλάξεις του για το αν ο 51χρονος προπονητής των «ελαφιών» μπορεί να τους οδηγήσει στον τίτλο. Η πορεία τους στα playoffs δείχνει ότι ο Μάικ Μπουντεχόλτζερ έχει στύψει το μυαλό του και ως master των προσαρμογών από παιχνίδι σε παιχνίδι, παρουσιάζει συνεχώς μία ομάδα που αλλάζει συνεχώς σημεία αναφοράς σε σχέση με την κανονική περίοδο και υποστηρίζει αποτελεσματικά όλα τα καινούρια πράγματα που προσθέτει στο παιχνίδι της.
Αν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε κάτι στον coach Bud, είναι ότι δεν έχει κάτσει στ' αυγά του αλλά ότι ανακατεύει αδιάκοπα την τράπουλα και ψάχνει να βρει πως θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τον Μόντι Ουίλιαμς. Οι σημαντικότερες κινήσεις που έχουν κάνει την διαφορά είναι οι εξής:
* Η «μετακόμιση» του Γιάννη στην ρακέτα, όπου η κυριαρχία του σε άμυνα κι επίθεση είναι αδιαπραγμάτευτη. Κάτι που άλλωστε είχε φανεί και στην εφετινή κανονική περίοδο, με την 2η θέση που κατέλαβε στους πόντους μέσα στο “ζωγραφιστό”, πίσω από τον Ζάϊον Ουίλιαμσον. Στους τέσσερις αγώνες των τελικών έχει 37/44 καρφώματα, hook ή lay up, δηλαδή ποσοστό 84,1%! Μέχρι τώρα και στις τελευταίες 25 σεζόν, είναι ο 2ος σκόρερ ρακέτας στην postseason, μετά τον Σακίλ Ο' Νιλ, που έδωσε πόνο στα playoffs του 2000!
* Το υποχρεωτικό “τείχος” και το αναγκαστικό κλείσιμο της άμυνας των Σανς πάνω στον Αντετοκούνμπο, μοιραία άνοιξε χώρους για τον Κρις Μίντλετον, ο οποίος είναι «δολοφονικός» σουτέρ αν βρει ρυθμό και ειδικότερα αν έχει την πολυτέλεια να πατήσει καλά. Απ' αυτή την άποψη, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο 29χρονος guard σκόραρε 40 πόντους στο Game 4, ενώ στα τρία προηγούμενα είχε μ.ο. 19,3 με 41% στα σουτ.
* Η εξαιρετική δουλειά του Τζρου Χόλιντεϊ στον Κρις Πολ. Ο 31χρονος κορυφαίος αμυντικός guard του ΝΒΑ, μπορεί να σουτάρει με 34,8% στην σειρά και να έχει πολλές κακές επιλογές, στα μετόπισθεν όμως, έχει κάνει τον “CP3” να φαίνεται αγνώριστος μετά την “στάμπα” (μ.ο. 27,0π. & 8,5ασ.) που έβαλε στο αρχικό 2-0 στην Αριζόνα. Στο “Fiserv Forum”, ο «κουμανταδόρος» των «ήλιων» υποπίπτει σε μ.ο. 4,3 λάθη (αριθμός πρωτοφανής στην καριέρα του) και δείχνει ως “non factor” στους τελικούς. Στην αντίπερα όχθη, ο Χόλιντεϊ έχει τετραπλάσια αναλογία ασίστ/λαθών (8,0ασ./2,0λ.), ενώ έχει θετικό plus/minus παρ' ότι τα έχει σπάσει (23/69 σουτ).
Υγ.1: Για το τέλος σας άφησα μία μίνι ανάλυση που εξηγεί γιατί το μπλοκ του Γιάννη στον Έϊτον είναι από τα “άγραφα” και από πλευράς δυσκολίας στην εκτέλεση, δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο του ΛεΜπρόν στον “Iggy”, που έγινε 1'51” πριν το τέλος του Game 7 των τελικών του 2016. Απλά του “King James”, ήταν πιο κρίσιμο γιατί εν πολλοίς «αποφάσισε» ένα πρωτάθλημα.
Υγ.2: Ο Αντετοκούνμπο βγαίνει στην βοήθεια για να αποτρέψει την διείσδυση του Μπούκερ, που έχει περάσει τον Τάκερ και μόλις εκείνος σηκώνει την λόμπα πάνω από το κεφάλι του, ο Γιάννης δεν βλέπει καν. Ενστικτωδώς γυρίζει και “διαβάζοντας” ότι ο ισοϋψείς του Εϊτον έχει ήδη ρολάρει για το κάρφωμα, στηρίζεται στο ένα πόδι και τεντώνει το ένα του χέρι για να κόψει ένα εξίσου ογκώδες κορμί, που είναι ήδη στην κάθοδο. Πραγματικά εκτός των νόμων της στρατόσφαιρας.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.