NBA: Πώς βγαίνει το πρόγραμμα των αγώνων
Σπαζοκεφαλιά για λίγους. Μόλις για τρία άτομα, σε ολάκερο το οικοδόμημα του ΝΒΑ. Απαραίτητη συντροφιά τους, ένας υπολογιστής. Αν οι τρεις είναι η δύναμη, το ηλεκτρονικό μαραφέτι είναι το... μυαλό.
Χωρίς τον υπολογιστή, το πρόγραμμα του ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει. Δίχως την ανθρώπινη... πινελιά, η αποτυχία θα ήταν παρόμοια. Ίσως και παροιμιώδης.
Μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη της σεζόν, όλοι περιμένουν να μάθουν το νέο πρόγραμμα. Τα ματς της πρεμιέρες, τους αγώνες των Χριστουγέννων, πότε θα επιστρέψουν στα παλιά λημέρια οι παίκτες που άλλαξαν φανέλα.
Μην ακούτε που λένε, «όλοι παίζουν με όλους». Για να φτάσουμε στην... κολεκτίβα, η δουλειά έχει ξεκινήσει αρκετές ημέρες νωρίτερα.
Η ευθύνη για το πρόγραμμα κάθε σεζόν βαραίνει, αρχικά δύο άτομα. Γνωρίστε τον Τομ Καρέλι, αντιπρόεδρο της διαχείρισης του προγράμματος και τον Έβαν Ουόλς, εκτελεστικό αντιπρόεδρο μπασκετικής στρατηγικής και αναλύσεων. Ο τελευταίος διαθέτει και άλλο ένα άτομο στην... ομάδα του, τον άνθρωπο που «προσέχει» τον υπολογιστή.
1.230 αγώνες σε 174 ημέρες!
Πώς λειτουργεί η διαδικασία; Ο υπολογιστής λαμβάνει τις πληροφορίες με τις προτιμήσεις, όσα επιτρέπονται και όσα απαγορεύονται και βγάζει ένα πρόγραμμα. Οι τρεις τους το... ξεκοκαλίζουν και το στέλνουν πίσω για διορθώσεις. Μία απαραίτητη διαδικασία, ακόμη και αν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη.
Μη λησμονούμε κάτι. Το πλήθος των αγώνων είναι 1.230. Σε διάστημα 174 ημερών. Με κάθε ομάδα να έχει στο καλαντάρι της 82 αναμετρήσεις. Η 75η σεζόν του ΝΒΑ, ιστορική από κάθε άποψη, επαναφέρει το κανονικό πρόγραμμα, μετά τις δύο τελευταίες σεζόν του κορονοϊού. Και γιορτάζει μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του αθλήματος. Ξεχάσαμε... Και μεγαλώσει τον... πονοκέφαλο για τον Ουόλς και τον Καρέλι.
Σύμφωνα με τους (πρόχειρους) υπολογισμούς, από τη στιγμή που θα εκδοθεί το πρώτο πρόγραμμα και μέχρι να φτάσουμε στο οριστικό, μεσολαβούν σχεδόν 20-25 αντίτυπα!
Το «σβήνε-γράφε» σε όλη τη... γραφειοκρατία του. Μόνο που αν δεν συμβεί αυτό, οι ομάδες θα αρχίσουν την γκρίνια. Και με το δίκιο τους.
Stop στα back2back
Τα τελευταία χρόνια το ΝΒΑ προσπαθεί να μειώσει τα back2back παιχνίδια. Δηλαδή δύο ματς σε δύο ημέρες. Το 2014 κάθε ομάδα είχε 20 διπλά ματς. Πλέον, ο μέσος όρος είναι στα 13.5, με κάθε ομάδα να έχει από 12 έως 15.
Τα back2back μοιάζουν με απαραίτητο κακό σε ένα πρόγραμμα. Βλέπετε, οι 174 ημέρες δεν είναι όλες ωφέλιμες. Έξι ημέρες χάνονται λόγω του All Star Game. Προσθέστε σε αυτές τις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα) και άλλες αργίες και ο αριθμός μειώνεται.
Άρα οι αγώνες θα πρέπει να χωρέσουν σε ένα μικρότερο πρόγραμμα, έτσι ώστε οι ομάδες να έχουν (κάποιες φορές) παραπάνω από τρεις ημέρες ρεπό (ή προπόνησης) ανάμεσα σε αγώνες.
Τα κριτήρια για τα back2back
Τρεις λέξεις: «Φρέσκια», «κουρασμένη», «ισόπαλο». Αυτές είναι οι... μονάδες μέτρησης για μία κατάσταση back2back. Αν για παράδειγμα, μία ομάδα έχει αγωνιστεί το προηγούμενο βράδυ, αλλά η επόμενη αντίπαλός της, όχι, τότε κρίνεται ως «κουρασμένη».
Το αντίθετο ενδεχόμενο είναι το «φρέσκο». Και φυσικά, η ισοπαλία αφορά τον αγώνα και για τις δύο ομάδες το αμέσως προηγούμενο βράδυ.
Πάμε και στα χρώματα: Το ΝΒΑ κοκκινίζει οτιδήποτε «απαγορεύεται», πράσινο ό,τι επιτρέπεται και κίτρινα όσα είναι στη μέση και μπορούν να εφαρμοστούν.
Κάπως έτσι, φροντίζει να μετράει την απόσταση ενός ταξιδιού, την τοποθεσία των αεροδρομίων. Κάπως έτσι, στο πρόγραμμα είναι κυκλωμένα με κόκκινο μαρκαδόρο τα back2back ταξίδια σε Ντένβερ ή Πόρτλαντ!
Τα ταξίδια είναι πολύωρα, η ώρα αλλάζει (μία ώρα χάνεται), το αεροδρόμιο του Ντένβερ είναι απομακρυσμένο από την πόλη, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας υψόμετρο.
Πώς μοιράζονται τα παιχνίδια για κάθε ομάδα
- 16 αγώνες, τέσσερα ματς με κάθε έναν από τους αντιπάλους της ίδιας περιφέρειας
- 30 αγώνες, εντός και εκτός έδρας, απέναντι στους 15 αντιπάλους της άλλης περιφέρειας
- 36 αγώνες, κόντρα στους 10 αντιπάλους που απομένουν: με έξι απ' αυτούς θα δώσουν από 4 αγώνες (4Χ6=24) και με τους υπόλοιπους από τρία ματς (3Χ4=12).
Τα μεγαλύτερα roadtrips στη σεζόν 2021-2022
Κάθε ομάδα καλείται να βγει στο... δρόμο. Να ταξιδεύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και φυσικά να δίνει παιχνίδια.
Για τη σεζόν που ξεκινάει στις 19 Οκτωβρίου, το μεγαλύτερο roadtrip θα έχουν οι Σαν Αντόνιο Σπερς (8 αγώνες από τις 9 έως τις 28 Φεβρουαρίου) και οι Λος Άντζελες Κλίπερς (επίσης 8 αγώνες από τις 19 έως τις 31 Ιανουαρίου).
Τα μικρότερα ταξίδια έχουν τέσσερις ομάδες: Οι Νιου Όρλεανς Πέλικανς (4 αγώνες), αλλά σε τρεις περιπτώσεις. Οι Μέμφις Γκρίζλις έχουν τρεις τετράδες με συνεχόμενα ματς, εκτός έδρας.
Ενώ οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ μόλις τέσσερα σερί εκτός έδρα ματς (17-22/1), ενώ οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς πρέπει να δώσουν τέσσερις τετράδες αγώνων μακριά από το «σπίτι» τους.
Το ΝΒΑ φροντίζει να στείλει μία ομάδα σε μία πόλη που έχει δύο ομάδες (Νέα Υόρκη, με Νικς και Νετς) ή σε κοντινές πόλεις (Ντάλας, Σαν Αντόνιο, Χιούστον), προκειμένου να συρρικνώσει τα ταξίδια.
Μέσα σε όλα αυτά, το ΝΒΑ πρέπει να υπολογίσει και άλλους παράγοντες. Οι ομάδες και οι υπεύθυνοι για τα γήπεδα, περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση του προγράμματος του ΝΒΑ και του NHL. Μόλις μάθουν τις κενές ημερομηνίες, ξεκινάει ένας λυσσαλέος αγώνας προκειμένου το πρόγραμμα να συμπληρωθεί με συναυλίες ή διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.