NBA: Το trash talking άλλαξε, αλλά η τέχνη παραμένει (vids)
Η τέχνη του trash talking αλλάζει. Για τους παλαιότερους, μάλλον, φθίνει. Στα δικά τους χρόνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τώρα το NBA είναι διαφορετικό.
Η εποχή του αθυρόστομου Κέβιν Γκαρνέτ και του θρυλικού (όχι μόνο για το μεγάλο στόμα του) Γκάρι Πέιτον έχει περάσει. Δίχως γυρισμό.
Τότε ο κάθε παίκτης συνήθιζε να κομπάζει για τα κατορθώματά του. Και την ίδια στιγμή απαξίωνε κάθε προσπάθεια του αντίπαλού του. Σε σημείο εξευτελισμού. Συνήθως η τελευταία πράξη είχε το αποτύπωμά της στο παρκέ, με μία τεράστια εμφάνιση επάνω στην άμυνα εκείνου που δέχτηκε το μπασκετικό trash talking.
Τότε, ο Ντικέμπε Μουτόμπο μπορούσε να κουνήσει το δάκτυλό του και να δείξει ότι στο παρκέ του εκείνος ορίζει τι θα συμβεί. Και ο Ρέτζι Μίλερ έδειχνε χρησιμοποιώντας περίσσιο θεατρινισμό πως οι Νιου Γιορκ Νικς «πνίγηκαν» απέναντί του. Όλα αυτά ήταν μία μορφή trash talking. Ίσως στον υπερθετικό βαθμό.
Αλήθεια, τι κάνει η νέα γενιά του NBA; Σίγουρα τίποτα απ' όσα έκαναν οι προκάτοχοί τους, οι προηγούμενες γενιές. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς τόλμησε, μία φορά, να κάνει το «χορό με τις μεγάλες μπάλες» και τιμωρήθηκε άμεσα με πρόστιμο 15 χιλιάδων δολαρίων!
Μπάτλερ VS Ινγκλς!
Κάποτε, ένα δυνατό σκριν του Αυστραλού Τζο Ινγκλς στον Τζίμι Μπάτλερ (όταν ακόμη έπαιζε στο Σικάγο), γέννησε ένα ασταμάτητο trash talking. Σε κάθε ματς, σε κάθε πιθανή ευκαιρία, οι δυο τους δεν σταματούσαν να μιλούν.
Ο Ινγκλς δεν πρόκειται να ξεχάσει το βλέμμα του Μπάτλερ. Έμοιαζε σαν να θέλει να τον καταστρέψει! Η κόντρα τους είχε αρκετές τεχνικές ποινές. Και μπόλικα σκορπισμένα χρήματα σε πρόστιμα.
Πταίσμα, θα πείτε, μπροστά σε όσα συνέβησαν στα playoffs ανάμεσα στους Σικάγο Μπουλς και στους Ντιτρόιτ Πίστονς ή τους Νιου Γιορκ Νικς!
Τώρα, η τέχνη απαιτεί και ελάχιστη ευγένεια. Ο Τρέι Γιανγκ επέλεξε μία χαρακτηριστική κίνηση των χεριών του, για να αποχαιρετήσει τους φίλους των Νικς, στο φινάλε της περσινής σειράς των playoffs.
Το έκανε στο... σπίτι τους, το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Μία τρόπον τινά μίμηση της απαξίωσης που είχε δείξει ο Ρέτζι Μίλερ δεκαετίες πριν.
Ο Γκριν και ο Τάκερ!
Την παλιά σχολή εκπροσωπούν δύο παίκτες. Ο ένας έχει τοποθετήσει στο κεφάλι του και το στέμμα του GOAT (αυτής της γενιάς) του trash talking. Ο Ντρέιμοντ Γκριν έχει μεγάλο στόμα. Συνήθως, φροντίζει οι πράξεις του να συμβαδίζουν με όσα λέει.
Στον Γκριν ανήκει ένα απίθανο trash talking. Ήταν στην τελευταία σεζόν του Πολ Πιρς. Η δική του farewell tour δεν έμοιαζε σε τίποτα με εκείνη του Κόμπι Μπράιαντ, ένα χρόνο νωρίτερα. Και ο Ντρέιμοντ του το θύμισε. Όχι με κομψό τρόπο: «Δεν είσαι ο Κόμπι. Δεν σε αγαπούν με τον ίδιο τρόπο», του είχε φωνάξει σε ένα από τα τελευταία ματς του Πιρς στο NBA.
«Έχω την ευκαιρία να ακούσω τους καλύτερους trash talkers όλη την εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος στο ΝΒΑ από εμένα. Και αυτό μπορώ να το εγγυηθώ», ήταν η ατάκα του.
Ξέρετε ποιον πιστώνει ο Γκριν για την εξαιρετική ικανότητά του στα λόγια; Τον άλλοτε συμπαίκτη του, Κέβιν Ντουράντ! Με «φαρμακερές» ατάκες, έπειτα από κάθε ντρίπλα ή καλάθι του. «Ποιος είναι αυτός;», είναι η αγαπημένη του ατάκα όταν κάποιος επιχειρεί να του κάνει trash talking! Με τον Ντουράντ να κάνει ότι τσεκάρει το όνομά στην πλάτη της φανέλας, για να καταλάβει ποιος είναι.
Πάμε και στον Πι Τζέι Τάκερ. Ο πρωταθλητής με τους Μιλγουόκι Μπακς. Θαρρείς και ήταν σε ένα ανοικτό γήπεδο, κάπου στο Μπρούκλιν. Έβαλε τη μούρη του μπροστά σε αυτή του Ντουράντ, στο Game 3της επικής σειράς των 7 αγώνων ανάμεσα στους Μπακς και τους Νετς. «Το έκανα το φάουλ. Και λοιπόν; Θα συνεχίσω να σου κάνω. Δεν πάω πουθενά, είμαι εδώ. Δεν πάω πουθενά», ήταν τα λόγια του Τάκερ.
Μία άλλη μορφή trash talking. Η προσπάθειά του να «νικήσει» αυτό που ονομάζουμε ως τον «τσαμπουκά» του Ντουράντ. Ακόμη και ο ίδιος ο KD παραδέχτηκε στο τέλος εκείνου του αγώνα ότι ο Τάκερ δεν του είπε κάτι που ξεπέρασε το όριο και πως ανάμεσα στους δύο υπάρχει σεβασμός!
Ο μικρός Τρέι Γιανγκ!
Ο Τάκερ ανήκει σε μία περίεργη σχολή. Που χρησιμοποιεί το trash talking για να πάρει ενέργεια. Θιασώτης της είναι και ο Τρέι Γιανγκ. Μεγαλωμένος στα γήπεδα της κοινότητας ήταν ο μικρότερος σε ηλικία και δέμας και ταυτόχρονα εκείνος που διέλυε τους αντιπάλους του.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τους ταπείνωνε! Και τους το έδειχνε με τις χειρονομίες και τα λόγια του. Αυτό σκέφτηκε και στην πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ. Σεβάστηκε τους αντιπάλους του περισσότερο απ' ότι θα έπρεπε. Και ξάφνου ο μικρός Τρέι εμφανίστηκε στα παρκέ του ΝΒΑ. Και απευθύνει χαιρετισμό σε όσους δεν εκτιμούν το ταλέντο του.
Η τέχνη του trash talking άλλαξε, αλλά δεν πρόκειται να πάει χαμένη. Ποιος ξέρει, ίσως μία ημέρα γυρίσουμε στις ένδοξες ημέρες του Γκάρι, του Μάικλ και του Κέβιν...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.