Χάρντεν: Κατάντια να μην σε θέλει ούτε ο πρώην κολλητός σου!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Χάρντεν: Κατάντια να μην σε θέλει ούτε ο πρώην κολλητός σου!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την κορύφωση του μετεγγραφικού πυρετού που προκάλεσε η τελευταία μέρα των ανταλλαγών στο ΝΒΑ και απορεί με την κατρακύλα του κακομαθημένου «Μούσια», που βασιζόμενος στον χρόνιο «έρωτα» που του τρέφει ο Ντάριλ Μόρεϊ, νομίζει ότι όλος ο μπασκετικός κόσμος περιστρέφεται γύρω του.

Μία ματιά στην πτωτική πορεία που χαρακτηρίζει τα νούμερά του, από την τριετία 2018-2020 και μετά (οπότε και αναδείχτηκε μία φορά MVP της κανονικής περιόδου και ήταν υποψήφιος άλλη μία), είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς ότι οι μετοχές του 32χρονου guard, έχουν υποστεί απανωτά limit-down!

Ο λόγος για τον Τζέιμς Χάρντεν, που από τους μέσους όρους των +30 πόντων (από τους 30,4 την σεζόν 2017-18, έφτασε στους 36,1 την αμέσως επόμενη), πέρυσι και φέτος κατρακύλησε κάτω από το όριο των 25 (με το εξαιρετικά χαμηλό 41,4% εντός πεδιάς), την ίδια ώρα που η σωματική του κατάσταση και τα αρκετά περιττά του κιλά, δεν παραπέμπουν σε μπασκετμπολίστα που ανήκει στο ραντάρ εκείνων που κάνουν πρωταθλητισμό.

Το χειρότερο απ' όλα στην περίπτωση του “Μούσια”, όμως, είναι η αλαζονική του συμπεριφορά που για 2η φορά μέσα σε έναν χρόνο, θύμισε μικρό κακομαθημένο παιδάκι το οποίο κάνει πείσματα για να περάσει το δικό του. Η πρώτη φορά ήταν πέρυσι όταν παρουσιάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση στην προετοιμασία των Ρόκετς και μετά από 8 επίσημους αγώνες με την φανέλα τους, «απαίτησε» με τον πλέον «δικτατορικό τρόπο» να γίνει trade, θέτοντας εαυτόν εκτός ομάδας.

Κάπως έτσι, πέτυχε την ανταλλαγή του στο Μπρούκλιν κι ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ντουράντ και τον Ίρβινγκ, δημιουργώντας (περισσότερο στην θεωρία και λιγότερο στην πράξη) την αποτελεσματική έκδοση “Big Three” στο σκοράρισμα. Τον Γενάρη του 2021, όμως, λίγοι ήταν εκείνοι που προέβλεπαν ότι ο Χάρντεν δεν μπορεί να κάνει την διαφορά σαν facilitator, χωρίς να είναι το πρώτο «βιολί» στην επίθεση αλλά και ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θύμιζε ένα «πανηγύρι των ζουρλών»!

Το αποτέλεσμα φάνηκε στα περυσινά playoffs, όπου πάντως οι Νετς στάθηκαν άτυχοι καθώς ούτε ο “Μούσιας”, ούτε ο «Uncle Drew» ήταν υγιείς και αποκλείστηκαν από τους Μπακς στους τελικούς της Ανατολής. Λίγο-πολύ, όμως, στο ίδιο έργο θεατές παραμείναμε και φέτος.

Από την μία το ζήτημα του Καϊρί (ως μη εμβολιασμένος και με βάση το πρωτόκολλο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα εντός έδρας παιχνίδια) και από την άλλη ο δεύτερος ρόλος του και η μέτρια και καθόλου επιδραστική απόδοσή του, δεν μπόρεσαν να «καμουφλάρουν» το αγωνιστικό πρόβλημα της ομάδας του Στιβ Νας. Με αυτά και με εκείνα, από πρώτοι στην Ανατολή με ρεκόρ 23-9 στις 28 Δεκεμβρίου, έκτοτε, οι Νετς μετρούν μόλις 6 νίκες στα τελευταία 24 ματς (και 10 διαδοχικές ήττες) και πλέον έχουν κατρακυλήσει στην 8η θέση της κατάταξης.

Με τον Ντουράντ να βρίσκεται στα «πιτς», όμως, αντί η υπάρχουσα αγωνιστική κρίση να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον Χάρντεν, εκείνος ανέσυρε από τα «συρτάρια» την περυσινή τακτική και μετά από 5 σερί απουσίες με «ενοχλήσεις» στον προσαγωγό, μετά την ήττα στο Σακραμέντο, δεν δίστασε να «εκβιάσει» τον οργανισμό, ενημερώνοντας τον Σον Μαρκς ότι η ανταλλαγή του στους Σίξερς ήταν ο μόνος δρόμος για να βγει το Μπρούκλιν από το αδιέξοδο. Κοινώς, «ή με κάνεις trade στην Φιλαντέλφια, ή θα δεν ξαναπατήσω στο παρκέ φέτος!», φέρεται να διαμήνυσε στον Νεοζηλανδό general manager της ομάδας.

Η επιθυμία του μπορεί να έγινε πραγματικότητα με την μετεγγραφή του στους Σίξερς (o πρόεδρός τους και πρώην gm στο Χιούστον, είναι γνωστός λάτρης του), αλλά όσα μεταδόθηκαν στην διάρκεια της τελευταίας μέρας της trade deadline και σε επίπεδο ρεπορτάζ από το ESPN, αλλά και στο επίπεδο του «γλεντιού» που του επεφύλαξαν για χάρη της τηλεθέασης τόσο οι παρουσιαστές του TNT, όσο και ο ΛεΜπρόν με τον “KD” στο πλαίσιο του All Star Draft, δεν είχαν προηγούμενο και αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα στο πάλαι ποτέ υψηλό κύρος του Τζέιμς Χαρντεν.

Επί της ουσίας, ο Καλιφορνέζος πρώην παίκτης του Αριζόνα Στέιτ μπορεί να πέτυχε τον σκοπό του, ωστόσο οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε και η αδιάφορη συμπεριφορά που είχε τις τελευταίες δέκα μέρες στα αποδυτήρια και το προπονητικό κέντρο των Νετς, τον έκαναν να χάσει τον σεβασμό από τους συμπαίκτες του.

Μόνο και μόνο τα «καρφιά» που εξαπέλυσε εναντίον του ο μέχρι πρότινος κολλητός του Κέβιν Ντουράντ (το περασμένο καλοκαίρι πήγαν μαζί στην Μύκονο), τον εκθέτουν απόλυτα! Και σαν να μην έφτανε το πρώτο «φτύσιμο» στο σχετικό σχόλιο που έκανε για το trade του Σίμονςχαίρομαι που αποκτήσαμε παίκτες που ήθελαν να είναι μέρος της προσπάθειάς μας», είπε), στη συνέχεια ο “KDτον άδειασε ακόμη περισσότερο, όταν διάλεξε τον Γκομπέρ αντί του Χάρντεν και δικαιολόγησε την τελευταία επιλογή του, λέγοντας ότι η ομάδα του χρειάζεται λίγο περισσότερο μέγεθος (νωρίτερα είχε επιλέξει Εμπίντ και τον Τάουνς).

Εκεί που χάθηκε η μπάλα, όμως, ήταν στα γέλια του Μπάρκλεϊ και του Κένι Σμιθ με ατάκες του στυλ “αν δεν θέλεις να παίξεις μαζί μου, πάρε τον κ...ο σου και ξεκουμπίσου από 'δω”, αλλά και στο ύφος και τα σχόλια του ΛεΜπρόν, ο οποίος ενέδωσε στην παραίνεση του “Chuck” και άφησε τον Χάρντεν διαθέσιμο για την τελευταία επιλογή του Ντουράντ.

Όλη αυτή την ώρα ο “KD” προσπερνούσε συνεχώς τον Χάρντεν, αντιμετωπίζοντας τον χαβαλέ με ένα προσεκτικό μειδίαμα. Και όταν ο «Μούσιας» κατέληξε στην ομάδα του “King James”, εκείνος εύλογα αναρωτήθηκε: «Είναι άραγε υγιής;»... Για να πάρει «πληρωμένη» απάντηση από τον Μπάρκλεϊ: «Τώρα που έγινε ανταλλαγή, του πέρασαν όλα τα προβλήματα! Θα παίξει κανονικά στο επόμενο παιχνίδι!»... Ακόμη και ο σφιγμένος μέχρι εκείνη την ώρα Ντουράντ, άφησε ελεύθερο τον εαυτό του και το χαμόγελο που έσκασε, ήταν απόλυτα ενδεικτικό των συναισθημάτων του...

Τέτοιος δημόσιος «εξευτελισμός» και μάλιστα σε εθνικό δίκτυο από εν ενεργεία και βετεράνους παίκτες αλλά και σχολιαστές, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε superstar του ΝΒΑ. Αυτό που απομένει είναι να δούμε την αγωνιστική απάντηση του Χάρντεν στην τελευταία ίσως ευκαιρία του να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα.

Στα χαρτιά, τουλάχιστον, οι Νετς δείχνουν οι νικητές της ανταλλαγής που έστειλε τον Σίμονς στο Μπρούκλιν (μαζί με τον Σεθ Κάρι και τον Αντρέ Ντράμοντ). Όσον αφορά την ενίσχυση του Μιλγουόκι με τον Σερζ Ιμπάκα, η κίνηση σίγουρα θα βγάλει λίγο βάρος από τους ώμους του Γιάννη κα του Πόρτις που καλύπτουν τις θέσεις μέσα στην ρακέτα των Μπακς. Ο τραυματισμός του Κόνατον στο 4ο μετακάρπιο, η αποχώρηση των ΝτιΒιτσέντζο και Χουντ και η απουσία του Χιλ, όμως, δημιουργούν ένα μεγάλο κενό στην θέση των πλάγιων, το οποίο καλείται να διαχειριστεί ο coach Bud.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!