Γκάρι Πέιτον ΙΙ: Ένας δυσλεκτικός, ελίτ αμυντικός που ήθελε να τα παρατήσει (vids)

Γκάρι Πέιτον ΙΙ: Ένας δυσλεκτικός, ελίτ αμυντικός που ήθελε να τα παρατήσει (vids)

Γκάρι Πέιτον ΙΙ: Ένας δυσλεκτικός, ελίτ αμυντικός που ήθελε να τα παρατήσει (vids)

bet365

Ο Γκάρι Πέιτον ΙΙ είχε πάρει μία διαφορετική απόφαση. Αφού δεν μπορούσε να παίξει μπάσκετ για τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ήθελε να γίνει υπεύθυνος των βίντεο που βλέπουν οι παίκτες. Για το καλό όλων, τον κέρδισε το παρκέ.

Βρισκόμαστε στο 2006. Οι παίκτες των Μαϊάμι Χιτ προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Βρίσκονται ανάμεσα σε πολύχρωμα χαρτάκια. Πολλά πούρα. Και ακόμη περισσότερο αλκοόλ.

Εκείνη τη στιγμή ένας θρασύτατος νεαρός, εμφανίστηκε μπροστά στον απόλυτο ήρωα των τελικών, τον Ντουέιν Ουέιντ. Και τον αμφισβήτησε!

«Μπορώ να σε παίξω άμυνα. Έλα...», του είπε με περίσσια τόλμη.

Ο Γκάρι Πέιτον ο δεύτερος δεν μπορεί να ξεφύγει από το... βαρύ όνομα του πατέρα του. Θέλει, δεν θέλει, κάθε φορά που βλέπει μία αναφορά, θα είναι σαν να μιλάνε για τον θρυλικό μπαμπά Πέιτον.

Ο Τζούνιορ ήταν αυτός που προκάλεσε τον Ουέιντ. Θέλοντας από πιτσιρικάς να πετάξει από πάνω του αυτό που ίσως κάποτε να του προκαλούσε χίλιες δυο συγκρίσεις.

Ο Πέιτον ο δεύτερος έχει καταφέρει να κερδίσει τον θαυμασμό και του πιο σκληρού κριτικού του, του πατέρα του. Με όσα κάνει τη φετινή σεζόν στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς!

Ο Πέιτον, στα χρόνια των Σιάτλ Σούπερ Σόνικς ήταν γνωστός για την αθυροστομία του. Και το εκρηκτικό χαρακτήρα του. Ο μικρός δεν πήρε όλα τα ταλέντα του. Απέκτησε, ωστόσο, το πιο σημαντικό.

Αυτή τη στιγμή, σε ολάκερο το ΝΒΑ βρίσκεται στο Top-3 των παικτών που έχουν κάνει... επάγγελμα τo hustle. Τη βρώμικη δουλειά.

Όλα τα άλλα προέρχονται όχι από τον θρυλικό πατέρα του. Αλλά από την εξίσου θρυλική μητέρα του, την Μονίκ.

Υπεύθυνος βίντεο ή «θάνατος»

Το καλοκαίρι, η μαμά Μονίκ θα είχε λόγο σε όσα έγιναν. Ο Πέιτον ενημερώθηκε το καλοκαίρι πως δεν υπήρχε θέση γι' αυτόν στο ρόστερ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Άλλη μία «γροθιά» στο σαγόνι. Ίσως η πιο ισχυρή, αφού ο Πέιτον περίμενε πως μετά από πέντε χρόνια στην G-League και τέσσερις απορρίψεις τα έξι τελευταία χρόνια, είχε έρθει η σειρά του.

Ο ρόλος του στους φετινούς Ουόριορς είναι καταλυτικός. Στο Game 6 απέναντι στους Ντένβερ Νάγκετς αποδείχτηκε και clutch. Τόσο που έκανε τον συνονόματο και συνεπώνυμο (και εξίσου διάσημο) μπαμπά του, Γκάρι Πέιτον σχεδόν να δακρύσει.

Πριν από επτά μήνες, όταν ο Πέιτον λάμβανε τα άσχημα μαντάτα, είχε έτοιμη την εναλλακτική του. Για να μείνει όσο πιο κοντά μπορούσε στο παρκέ. Μία κενή θέση στο τμήμα των ανθρώπων που δημιουργεί τα βίντεο για τους Ουόριορς ήταν ανοικτή. Και για ένα διάστημα ο Πέιτον έβλεπε το όνομά του γραμμένο σε αυτή.

«Το εννοούσα. Αν κοβόμουν, θα περνούσα από συνέντευξη για τη δουλειά. Προσπαθούσα να μείνω στο χώρο. Θα βρισκόμουν δίπλα στο παιχνίδι, θα μπορούσα να βοηθήσω, θα ταξίδευα με την ομάδα. Και από εκείνο το σημείο και μετά θα έβλεπα τι θα μπορούσα να κάνω», είχε πει.

Για καλή του τύχη ο... παραλίγο επιβλέποντάς του, ο Τζάμα Μαχλάλελα δεν τον άφησε. «Γκάρι, δεν θα σε αφήσω να κάνεις κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κάνεις κάτι τέτοιο. Θα παίξεις γι' αυτή την ομάδα», ήταν τα λόγια του Μαχλάλελα.

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη συζήτηση, ο Πέιτον αποτέλεσε τον 15ο και τελευταίο παίκτη στο ρόστερ των Ουόριορς.

Η δυσλεξία δεν τον σταμάτησε

Το σχολείο ήταν ένα... βουνό. Δεν του άρεσε. Σε κανένα παιδί που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι αρεστό. Ο Γκάρι Πέιτον ΙΙ διαγνώσθηκε με δυσλεξία στη Δευτέρα Δημοτικού! Βρέθηκε στο 10-15% των παιδιών που επηρεάζονται και τους προκαλούν αρκετά εμπόδια: Δυσκολία στην αναγνώριση των λέξεων, στη γραμματική, στην κατανόηση ενός κειμένου και στην επεξεργασία όσων βλέπουν σε ένα βιβλίο.

Ο Πέιτον χρειάστηκε σχεδόν δύο δεκαετίες για να το φέρει βόλτα. Ακόμα παλεύει. Αλλά προτιμάει να... διαβάζει όσα γίνονται στο παρκέ. Τις συνήθειες των αντιπάλων του και να αναγιγνώσκει πως μπορεί και πρέπει να τους σταματήσει.

Τα βράδια η μητέρα του Γκάρι, συνήθιζε να βάζει τον ίδιο και τα δύο αδέλφια του να διαβάζουν. Ο Γκάρι κόμπιαζε. Και μουρμούριζε. Η Μονίκ αγνοούσε τι του συμβαίνει. Και του ζητούσε να μιλήσει καθαρά. Μάταιος κόπος. Ο γιος της συνέχιζε να μιλάει σχεδόν ακαταλαβίστικα.

Μόλις η οικογένεια Πέιτον κατάλαβε τη μοναδικότητά του, τον βοήθησε. Με τον Γκάρι Πέιτον τον δεύτερο να αποδεικνύεται, όπως και οι περισσότεροι δυσλεκτικοί άνθρωποι, οπτικός χαρακτήρας.

Από τους εκάστοτε δασκάλους του, τους ζητούσε να του δείξουν ότι ήθελαν να μάθει. Δε διαφέρει σε τίποτα απ' αυτό που κάνει πια στο παρκέ. Ο Στιβ Κερ του δείχνει και ο Γκάρι Πέιτον εκτελεί. Με απόλυτη ακρίβεια. Ένα «βαρύ» όνομα που μπορεί να γίνει χαμάλης. Για το καλό μιας ομάδας. Για τον υπέρτατο στόχο του. Ένα δακτυλίδι.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα