Ο Γιάννης που δεν... βλέπει Σέλτικς και το «guarantee» του Μπάρκλεϊ

Ο Γιάννης που δεν... βλέπει Σέλτικς και το «guarantee» του Μπάρκλεϊ
Ο Αντώνης Καλκαβούρας ανυπομονεί για το πρώτο τζάμπολ ανάμεσα στην Βοστώνη και το Μιλγουόκι και καταγράφει πως οι πρωταθλητές μπορούν να σπάσουν το αμυντικό τείχος που θα υψωθεί μπροστά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όλη η Αμερική βλέπει Σέλτικς, εκτός από τον Μπάρκλεϊ!

Δεν ξέρω πόσο λάτρεις ή πόσο μυημένους στο ΝΒΑ θεωρείτε τους εαυτούς σας, αλλά αν είστε εξοικειωμένοι με τις ατάκες των κορυφαίων σχολιαστών του πρωταθλήματος, σημαίνει ότι μάλλον ασχολείστε καθημερινά με το τι συμβαίνει στον «μαγικό κόσμο» του μπάσκετ.

Ε, λοιπόν, όσοι ανήκετε στην πρώτη κατηγορία ίσως να μην χρειάζεστε καν επεξήγηση για το “guaranteee”! Την περιβόητη ατάκα που ξεστόμιζε πέρυσι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, ο μεγάλος Τσαρλς Μπάρκλεϊ στο πλαίσιο της εκπομπής “Inside the NBA” του ΤΝΤ και η οποία αναφερόταν σε... εγγυημένο πρωτάθλημα των Μπακς!

Η πρόβλεψη μπορεί να επιβεβαιώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιούλιου και ο “Chuck” να έγινε πρώτος μάγκας, ωστόσο μέχρι να φτάσουν τα «ελάφια» στην πηγή και να πιούν νερό, παίκτες (με πρώτον απ' όλους τον Ντρέϊμοντ Γκριν), σχολιαστές (ο Σακίλ Ο'Νιλ και ο Στίβεν Έϊ Σμιθ είχαν την τιμητική τους) και φυσικά εκατομμύρια χρήστες των social media, τον γλέντησαν μέχρι εκεί που δεν παίρνει!

Η παραπάνω ιστορία επανήλθε στο προσκήνιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της αναμέτρησης Σέλτικς-Μπακς στον 2ο γύρο των playoffs στην Ανατολή. Το... λάδι στην φωτιά έριξε και πάλι ο παλαίμαχος superstar και μέλος της original "Dream Team" της Βαρκελώνης, επιλέγοντας και πάλι τα «ελάφια» ως την ομάδα που θα προχωρήσει από την συγκεκριμένη σειρά!

 

Η επιλογή του 11 φορές All Star προκάλεσε γενική έκπληξη, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία της φίλαθλης κοινής γνώμης στην Αμερική, δεν βλέπει πως το Μιλγουόκι θα κάμψει την αντίσταση της Βοστώνης, χωρίς την συνδρομή του Κρις Μίντλετον, ο οποίος τραυματίστηκε στο Game 2 της σειράς με τους Μπουλς και δεν υπολογίζεται πριν τα μέσα του Μαϊου.

Το “Udoka effect”

j

Η γενικευμένη προτίμηση που υπάρχει για τους Κέλτες, φυσικά δεν είναι τυχαία και δεν στηρίζεται μόνο στην απουσία του 2ου σκόρερ των πρωταθλητών στην κανονική περίοδο (μ.ο. 20,1π.). Ο βασικότερος λόγος που η ομάδα του rookie σαν head coach, Ίμε Ουντόκα, χρίζεται φαβορί για τους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας, από ειδικούς και μη, έχει να κάνει με την εξαιρετική της άμυνα.

O πρώην παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς (2007-2009 & 2010-2011) και επί σειρά ετών συνεργάτης του Γκρεγκ Πόποβιτς (2012-2019), πήρε το περασμένο καλοκαίρι το χρίσμα του πρώτου προπονητή από τον προκάτοχό του, Μπραντ Στίβενς, που προήχθη σε general manager των Σέλτικς.

Ο 44χρονος τεχνικός με τις νιγηριανές ρίζες (φόρεσε και την φανέλα της Εθνικής Νιγηρίας) είναι ο βασικός υπεύθυνος για το αγωνιστικό αριστούργημα που παρουσιάζουν φέτος οι «τριφυλλοφόροι» και το οποίο έχει ξεκάθαρους αμυντικούς προσανατολισμούς και έχει την απόλυτη αποδοχή των τριών σημαντικότερων παικτών της ομάδας.

Ο λόγος για τον Τζέισον Τέιτουμ, τον Τζέιλεν Μπράουν και τον κορυφαίο αμυντικό της χρονιάς, Μάρκους Σμαρτ, οι οποίοι τον γνώρισαν, δέθηκαν μαζί του (ήταν στο επιτελείο του Πόποβιτς) και εν συνεχεία επηρέασαν για την πρόσληψή του, μετά την κοινή τους συνύπαρξη στην Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (2019).

Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της πρώτης τους συνεργασίας, έφερε την Βοστώνη να τερματίζει στην 2η θέση της κατάταξη της Ανατολής, έχοντας το χαμηλότερο παθητικό στο ΝΒΑ (μ.ο. 104,5π.) και από την διακοπή για το All Star Weekend και μετά, παίζει το πιο αποτελεσματικό μπάσκετ, έχει και το καλύτερο ρεκόρ (21-5 από τις 25/02 και 42-12 στο 2022) κερδίζει κατά μ.ο. με 12,5 πόντους κάθε αντίπαλο στις 100 κατοχές!

Το αποτελεσματικό rotation και το πετυχημένο trade

Μία πρώτη επιβεβαίωση της δουλειάς που γίνεται, ήρθε στον 1ο γύρο της postseason, όπου «κατέβασαν» την επίθεση των Νετς στους 109 πόντους (από την μέση παραγωγικότητα των 112,9 πόντων) και τους «σκούπισαν» με 4-0!

Με ηγέτη τον Τέιτουμ (μ.ο. 29,5π. & 7,3ασ. απέναντι στο Μπρούκλιν), που στα 24 του δείχνει έτοιμος να ηγηθεί μίας πορείας πρωταθλητισμού και συμπρωταγωνιστές τον Μπράουν (μ.ο. 22,5π. & 5,3ρ. στα playoffs) και τον Σμαρτ (μ.ο. 16,5π. & 7,0ασ.), ο Ουντόκα έχει πλαισιώσει τα σημαντικότερα «βιολιά» του με έναν πολύ αθλητικό, ποιοτικό και σκληρό κορμό παικτών, που αποτελούν ένα αρκετά δυσκολοκατάβλητο supporting cast.

Ο «πυραυλοκίνητος» Ρόμπερτ Ουίλιαμς (μ.ο. 10,6π., 9,6ρ. & 2,2κοψ. με 73,6% σουτ στην καν. περίοδο), ο έμπειρος Αλ Χόρφορντ (13,0π. & 7,5ρ. με 60% τριπ. κόντρα στους Νετς) και ο «εργάτης» Γκραντ Ουίλιαμς (μ.ο. 11,3π. & 4,0ρ. με 50% τριπ. στην postseason) γεμίζουν την ρακέτα, συνιστούν εγγύηση στο ριμπάουντ και έχουν τα κορμιά για να «ματσάρουν» κάθε αντίπαλο.

Επιπροσθέτως, μεγάλη ώθηση στην ομάδα έδωσε και το trade με τους Ρόκετς και τους Σπερς, που έστειλε τον Σρούντερ στο Χιούστον και τον Ρίτσαρντσον στο Σαν Αντονιο και για τα δικαιώματα του Ντάνιελ Τάις και του Ντέρικ Ουάιτ αντίστοιχα.

Ειδικά ο Γερμανός, ίσως επειδή προϋπήρξε για 3,5 χρόνια (2017-2021) στον εκ των ιστορικότερων οργανισμών του ΝΒΑ, έδεσε άμεσα με την νέα του ομάδα και αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικός (μ.ο. 7,9π. & 4,7ρ. με 66,7% σουτ) απ’ όσο στο Τέξας. Οι δύο τελευταίοι, μαζί με τον βραχύσωμο αλλά πολύ βοηθητικό στο μακρινό σουτ, Πέιτον Πρίτσαρντ (6,2π. & 2,0ασ. με 41,4% τριπ.) αποτελούν το 9μελές rotation.

Ρεβάνς και... τιμωρία

jj

Πέραν του ότι, κατά πολλούς, είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος και «κοίταξαν στα μάτια» τους Μπακς και στις τέσσερις εφετινές μεταξύ τους αναμετρήσεις (2-2), οι Σέλτικς έχουν δύο επιπλέον λόγους για τους οποίους θέλουν να αποκλείσουν τα «ελάφια».

Πρώτον για να πάρουν το αίμα τους πίσω για τον προ τριετίας αποκλεισμό τους στον 2ο γύρο των playoffs με 4-1 νίκες (2019) και δεύτερον για να τους «τιμωρήσουν» που επέλεξαν την 3η θέση, στέλνοντάς τους πάνω στους Νετς για τον 1ο γύρο των playoffs.

Το Μιλγουόκι χρειαζόταν νίκη στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου με τους Καβαλίερς για να πάρει την 2η θέση, που θα το έστελνε πάνω στο Μπρούκλιν με το άνοιγμα της postseason. Παρ’ αυτά, προτίμησε να ξεκουράσει τους βασικούς και χάσει στο Κλίβελαντ, χωρίς να δώσει αξία στο πλεονέκτημα έδρας για τον 2ο γύρο. Εκεί όπου ο δρόμος του περνάει από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης και απέναντι σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο...

Η συνθήκη του “what if Giannis…”

Αν και το αξίζουν και με το παραπάνω, νομίζω ότι αρκετό χώρο αφιερώσαμε στους Σέλτικς. Πάμε στους και στους Μπακς, για τους οποίους – ειδικότερα λόγω της απουσίας του Μίντλετον – σχεδόν κανείς δεν προβλέπει ότι θα περάσουν, ωστόσο όλοι δυσκολεύονται να βγουν και να το πουν ευθαρσώς.

Και ο λόγος έχει να κάνει με τον Έλληνα κορυφαίο και πλέον κυριαρχικό παίκτη του κόσμου! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, βλέπετε, έχει διαψεύσει πάρα πολύ κόσμο στον διαρκώς ανηφορικό δρόμο που ακολουθεί από τότε που μετακόμισε στην Αμερική.

Από το "δεν μπορεί να σουτάρει και δεν μπορεί να ηγηθεί", φτάσαμε στο βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη (2017), στο πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ, στα back-to-back MVPs, στον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού με το πρώτο δαχτυλίδι των «ελαφιών» μετά από 50 χρόνια, να έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα μίας πορείας βγαλμένης από τα πιο τρελά όνειρα.

Γι’ αυτό και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι αν οι Κέλτες τον «κρατήσουν» (!) στους 25 πόντους, τα 10 ριμπάουντ και τις 5 ασίστ, τότε θα περάσουν. Τόσο πολύ τον υπολογίζουν και τον φοβούνται. Οι μνήμες, άλλωστε, από τα δύο ασύλληπτα ματς που είχε κάνει στο “TD Garden” τον Μάϊο του 2019 (32π., 13ρ., 8ασ. & 3κοψ. στο Game 3 και 39π., 16ρ. & 4ασ. στο Game 4) είναι ακόμη νωπές και δεν είναι εύκολο να διαγραφούν!

Το ότι ο Giannis δεν έχει αντίπαλο στο ένας εναντίον ενός και το ότι συνδυάζει την επιθετική κυριαρχία με την αμυντική ικανότητα, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το Μιλγουόκι θα είναι μία ζωή αήττητο. Πολλώ δε μάλλον, όταν στην σειρά με τους σκληροτράχηλους Σέλτικς, ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ (συνυπήρξε για μία σεζόν με τον Ουντόκα στο επιτελείο των Σπερς), δεν μπορεί να υπολογίζει τον πιο αυθεντικό σκόρερ και καλύτερό του σουτέρ.

To κλειδί για τους Μπακς

Όπως μου έλεγε τις προάλλες και ο Ρικ Πιτίνο, το κλειδί για τους Μπακς είναι το λεγόμενο “player movement”. Δηλαδή η κίνηση των παικτών του με τρόπο ώστε να μπορούν να δεχτούν τις πάσες του Γιάννη, όταν εκείνος θα τρακάρει πάνω στο διπλό ή και τριπλό «τείχος» που θα υψώνουν οι αντίπαλοι, για να ανακόψουν την εφόρμησή του προς το καλάθι.

Οι σωστές τοποθετήσεις, λοιπόν και η αποτελεσματική εκτέλεση των ανοιχτών σουτ που θα επιλέξει να δώσει η Βοστώνη, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της σειράς. Απ’ αυτή την άποψη, το μακρινό σουτ των Λόπεζ, Κόνατον, Άλεν και Μάθιους, αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην επίθεση και η άμυνα του Χόλιντεϊ στον Τέιτουμ στην άμυνα.

Πάντα, βέβαια, όλες οι διατυπώσεις συνοδεύονται με ένα μεγάλο “αλλά”, το οποίο έχει να κάνει με το μεγαλείο του “Greek Freak”!

Αυτό το «Εκτός κι αν ο Γιάννης μας επιφυλάξει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», αποτελεί μία παράμετρο την οποία έχει κερδίσει με το σπαθί του με όλα αυτά που έχει καταφέρει.

Καιρός να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο απάτητο έδαφος που θα πατήσει ο εθνικός μας star! Μέχρι τότε αφήστε τον να δηλώνει ότι δεν είδε ούτε frame από τα ματς των Σέλτικς με τους Νετς, επειδή έπαιζε με τα παιδιά του και να δηλώνει ότι “άκουσε” για το «σκούπισμα» που υπέστη το Μπρούκλιν.

Τα λέμε το βράδυ (20.00) στο live του GazzettaΜείνετε συντονισμένοι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!