Οι Σέλτικς είχαν την αμυντική φήμη, αλλά η άμυνα των Μπακς «τα έσπασε»!

Οι Σέλτικς είχαν την αμυντική φήμη, αλλά η άμυνα των Μπακς «τα έσπασε»!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας δηλώνει εκστασιασμένος από την αμυντική προσήλωση των πρωταθλητών και από τον αλτρουισμό του Αντετοκούνμπο που «σφράγισε» το “break” του Μιλγουόκι με μία εμφάνιση μνημείο ταπεινότητας και μεγαλείου!

Ποιος τον ακούει τώρα τον “Chuckster”, όπως τον αποκαλεί χαιδευτικά ο οικοδεσπότης της εκπομπής του TNT, “Inside the NBA”, Έρνι Τζόνσον. “Guaranteee!” ή «δαγκωτό Μπακς!» σε ελεύθερη μετάφραση δεν είπε ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ στην πρόβλεψή του για την εναρκτήρια σειρά στον 2ο γύρο των playoffs του ΝΒΑ;

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς αν το 1-0 των «ελαφιών» μέσα στη Βοστώνη, προεξοφλεί την πρόκριση τους και στους τελικούς της Ανατολής... Η απάντηση εννοείται πως είναι αρνητική, ωστόσο, η εικόνα του Game 1, το πλάνο του coach Bud και η εκτέλεσή του από τους παίκτες του και οι υπερφυσικές ψυχικές και σωματικές δυνάμεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος άντεξε και με το παραπάνω στην υπερβολική πίεση των γηπεδούχων, η αλήθεια είναι ότι άφησαν ένα ηχηρό πρώτο στίγμα για την δυναμική τους, χωρίς την βοήθεια του τραυματία και απόντα Κρις Μίντλετον.

Κακά τα ψέματα το ότι το Μιλγουόκι ανέτρεψε με το καλησπέρα το πλεονέκτημα έδρας των Σέλτικς σκοράροντας μόλις 101 πόντους και κερδίζοντας καθαρά το πρώτο ματς (101-89), λέει πάρα πολλά για την αμυντική ικανότητα της ομάδας από την Πολιτεία του Ουισκόνσιν. Ένα πρώτο δείγμα είχε διαφανεί από τις αναμετρήσεις του 1ου γύρου με τους Μπουλς, στις οποίες οι Μπακς «κατέβασαν» την παραγωγικότητα των «ταύρων» κατά μ.ο. 16,4 πόντους (από τους 111,6 στους 95,2)! Μέχρι τώρα, όμως, όλες οι αναλύσεις των ειδικών αναλώνονταν στο αδιαπέραστο αμυντικό τείχος που έχει στήσει ο Ίμε Ουντόκα και στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν στα μετόπισθεν οι παίκτες του. Και όχι αδίκως!

Το εναρκτήριο ματς της σειράς στο “TD Garden” , όμως, απέδειξε περίτρανα ότι αν οι πρωταθλητές το αποφασίσουν, μπορούν να είναι είναι ασυναγώνιστοι στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Και αυτό γιατί όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες του rotation είναι άνω του μέσου όρου καλοί αμυντικοί. Αν θεωρήσουμε τον διακόπτη του Γιάννη και του Χόλιντεϊ ως μόνιμα «κλειδωμένο» στο “locked in to defense” (δηλαδή στο «απόλυτα αφοσιωμένοι»), τι να πει κανείς για την προσπάθεια που κατέβαλε ο Ουές Μάθιους στο μαρκάρισμα του Τέιτουμ (21π. με 6/18 σουτ), αλλά και την σπουδαία δουλειά που έκαναν οι Λόπεζ (6π., 10ρ. & 3κοψ.) και Πόρτις (15π. & 11ρ.) στις προσωπικές μονομαχίες τους αλλά και στις βοήθειες, όταν η ομάδα του αμυνόταν;

 

Το παθητικό των 89 πόντων είναι το 2ο χαμηλότερο εφετινό του Μιλγουόκι και το καλύτερο μετά τους 86 που δέχτηκε στο πρώτο εφετινό ματς της postseason από το Σικάγο. Και συνάμα συνιστά ένα εντυπωσιακό «κατέβασμα» της μέσης επιθετικής επίδοσης των Σέλτικς: κατά 22,5 πόντους στην κανονική περίοδο (από τους 111,5π.) και κατά 24,5 ανά παιχνίδι στα playoffs (από τους 113,5π.). Αν αυτό δεν αποτελεί δείγμα ομάδας που είναι ξέρει ποιες είναι οι δυνατότητές και το κυριότερο ότι παράλληλα γνωρίζει πότε να τις ξεδιπλώσει, τότε τι είναι; Όπως δήλωσε μετά το ματς το 27χρονος Έλληνας superstar, το μυστικό ήταν «να οδηγήσουμε τους αντιπάλους μας στο ένας εναντίον ενός»! Πολύ απλά γιατί ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να νικηθούν κατ’ αυτόν τρόπο...

Πάμε τώρα και στην επίθεση. Το ότι οι Κέλτες θα έστελναν δεύτερον παίκτη στο post-up του “Greek Freak” και θα ύψωναν τείχος τριών αμυντικών στην διείσδυση, πιστεύω ότι το ήξεραν ακόμη και οι ελάχιστα μυημένοι. Η ουσία επομένως για το σκοράρισμα των παικτών του Μάικ Μπουντενχόλτζερ ήταν το πως ο Αντετοκούνμπο θα διαχειριζόταν την μπάλα όταν δεν μπορούσε θα μπορούσε να σουτάρει υπό καλές προϋποθέσεις και θα κλεινόταν από το μαρκάρισμα δύο και τριών αντιπάλων, αλλά και από το πόσο αποτελεσματική θα ήταν η εκτέλεση των ελευθέρων σουτ που θα έβγαιναν για τους ακροβολισμένους στην περιφέρεια συμπαίκτες του...

Και σε αυτό το κομμάτι, όμως, οι Μπακς και ο Γιάννης αρίστευσαν. Όταν στο 8ο λεπτό του αγώνα, οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με +8 (22-14) έχοντας αναγκάσει τον ηγέτη τους να υποπέσει σε 3 λάθη, η απάντηση των «ελαφιών» ήταν άμεση. Ένα σερί 13-2 τους έφερε στην θέση του οδηγού στην λήξη της πρώτης περιόδου (27-24) με τον Giannis να μην έχει βγει ούτε δευτερόλεπτο από το παρκέ και μετά από μία 3λεπτη ξεκούραση, φτάσαμε στο χρονικό σημείο που φάνηκε ποιο θα ήταν το κλειδί που θα άνοιγε την πόρτα για το break.

Με τρεις ασίστ του Αντετοκούνμπο, οι φιλοξενούμενοι εδραίωσαν μία διψήφια διαφορά με την οποία πήγα στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα και το σχόλιο που είχα κάνει λίγο πριν το ημίχρονο ήταν το εξής: «Ο Γιάννης φαίνεται σκασμένος από την ασφυκτική πίεση στην τελική προσπάθεια και έχει χάσει μερικά εύκολα γι’ αυτόν καλάθια, αλλά είναι αφοσιωμένος στην δημιουργία και έχει ήδη 6 τελικές. Ας περιοριστεί ακόμη και στους 15-20 πόντους και ας τελειώσει με διψήφιο αριθμό ασίστ. Σε τέτοια συνθήκη, δύσκολα θα χάσουν οι Μπακς», έγραψα στο live και το επαναλαμβάνω όχι για να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά για να καταδείξω το μεγαλείο του κορυφαίου εν ενεργεία παίκτη του κόσμου, σύμφωνα και με την τοποθέτηση του Μάτζικ Τζόνσον μετά το ματς.

Οι 24 πόντοι (ας είναι και με 9/25 σουτ και 6/11 βολές), τα 13 ριμπάουντ, οι 12 ασίστ (2ο triple double της καριέρας του στα playoffs) και οι 2 τάπες, συνιστούν μία μεγαλειώδη εμφάνιση τηρουμένων των δυσκολιών και των αναλογιών του αγώνα. Θα πρέπει άλλωστε να υπογραμμιστεί ότι σκόραρε ή δημιούργησε τους 55 από τους 87 πόντους που πέτυχε η ομάδα του στα 38 λεπτά που ήταν στο παρκέ.

Το 1-0, όμως, δεν θα είχε έρθει χωρίς το συγκλονιστικό step-up του Τζρου Χόλιντεϊ (25π. & 10ρ. με 4/9 τριπ.), αλλά ούτε χωρίς την εξίσωση 15+11+8+7+6+5=52. Δηλαδή τους πόντους που συνεισέφερε το supporting cast (Πόρτις, Άλεν, Κόνατον, Κάρτερ, Λόπεζ και Μάθιους), που έπαιξαν και για να συμπληρώσουν τους χαμένους πόντους του Μίντλετον αλλά και αυτούς που φυσιολογικά θα «έκοβε» η άμυνα των Σέλτικς από τον Γιάννη.

Με αυτά και με εκείνα, η παρέα του Αντετοκούνμπο δίδαξε ένα ακόμη μάθημα σε εκείνους που ακόμη αρνούνται να καταλάβουν και να αποδεχθούν το μεγαλείο του. Και σε εκείνους που βιάζονται να τους στείλουν διακοπές. Ελπίζω ότι η ταπεινότητά του Γιάννη – όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έκανε στον αγωνιστικό χώρο αμέσως μετά τη λήξη του Game 1 – θα βοηθήσει αρκετούς να συνειδητοποιήσουν ότι η έλλειψη μεγαλοστομίας του θαυματουργού αυτού του παιδιού, δεν είναι αυτομάτως και ελάττωμα...

Η σκληρή μάχη συνεχίζεται κι εμείς τα λέμε μετά το Game 2.

Υγ.1: Κερασάκι στην τούρτα της ανατροπής του Μιλγουόκι, ήταν το highlight της αναμέτρησης: η ασίστ του Γιάννη στον εαυτό του μέσω του ταμπλό και το μεγαλοπρεπές κάρφωμα που ακολούθησε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!