NBA: Οι ομάδες προσλαμβάνουν τους... ψιθυριστές των διαιτητών (vids)
Το παιχνίδι μεγαλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και στα επιτελεία των ομάδων του NBA. Πίσω από έναν προπονητή, υπάρχουν δεκάδες βοηθοί. Προπονητές που έχουν αναλάβει κάθε λογής, μεγάλη ή μικρή, λεπτομέρεια που μπορεί να φέρει μία ομάδα πιο κοντά σε μία νίκη.
Πλέον, ανάμεσα σε αυτά τα άτομα, υπάρχουν και κάποιοι σύμβουλοι. Με ειδίκευση στη διαιτησία. Στόχος τους είναι η εκπαίδευση των παικτών και των προπονητών στα ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους που μπορούν να καθορίσουν την τύχη ενός αγώνα με τις αποφάσεις τους!
Στις ΗΠΑ τους ονομάζουν και ως «ψιθυριστές των διαιτητών». Αλλά η λέξη σύμβουλος μοιάζει (και ακούγεται) πιο επίσημη. Πιο... φανερή. Χωρίς αυτό να αλλάζει το ρόλο τους.
Συνηθίζουν να μιλάνε στους προπονητές για τη χρήση ενός επιτυχημένου challenge. Κι στους παίκτες πως πρέπει να συμπεριφερθούν και πως να μιλήσουν σε ένα διαιτητή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Οι Ατλάντα Χοκς είναι μία από τις ομάδες που διαθέτουν διαιτητικό επιτελείο. Με τον Ντον Βέιντεν να είναι ο... ψιθυριστής τους.
Τι ακριβώς κάνει; Τίποτα παράνομο, αυτό είναι το σίγουρο. Έχοντας μελετήσει τους κανονισμούς, μπορεί να δώσει ακριβείς οδηγίες στους παίκτες, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αμυνθούν σε κάθε περίσταση.
Στο επιτελείο των Χοκς
Ο Βέιντεν είναι υπεύθυνος για την τρομακτική βελτίωση του σέντερ της ομάδας, του Ονιέκα Οκόνγκου. Στη rookie χρονιά του ταλαιπωρήθηκε από τα ατομικά φάουλ. Και φέτος άλλαξε εντελώς, μαθαίνοντας τον τρόπο της τοποθέτησης του κορμιού του.
Το πιο τρανό παράδειγμά της βελτίωσής του είναι η άμυνα που έβγαλε πάνω στον Τζάρετ Άλεν, στον «τελικό» του play-in τουρνουά. Ο σέντερ των Κλίβελαντ Καβαλίερς έμοιαζε να έχει ένα σίγουρο κάρφωμα. Μα ο Οκόνγκου με μία κατακόρυφη άμυνα κατάφερε να τον σταματήσει και να δώσει τη νίκη στους Χοκς!
Οι ομάδες έχουν βάλει την... κατασκοπία των διαιτητών στο εγχειρίδιό τους. Θέλουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα «μαθήματα» που παραδίδουν οι... ψιθυριστές:
- Το παιχνίδι από την οπτική του διαιτητή, τι βλέπει και τι όχι
- Πώς να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο ενός φάουλ
- Διάλογος με τους διαιτητές, που να εμπνέει σεβασμό
- Αποφυγή τεχνικών ποινών
- Δημιουργία θετικής σχέσης
Ο Βέιντεν παρουσιάστηκε στην ομάδα των Χοκς στην αρχή της σεζόν. Και με τη βοήθεια των προπονητών, δούλεψε μαζί με διάφορους παίκτες, κυρίως τους ψηλούς, για να δείξει πως να αποφεύγουν τα αχρείαστα φάουλ. Να μένουν για παραπάνω χρόνο στο παρκέ και κατά συνέπεια να βοηθούν περισσότερο την ομάδα τους.
Μόνο που την ίδια τακτική ακολουθούν ατομικά παίκτες και προπονητές, όπως ο Ντάμιαν Λίλαρντ, ο Ντόνοβαν Μίτσελ, ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ και ο Νικ Νερς, προπονητής των Τορόντο Ράπτορς.
Ποιος είναι ο Ντον Βέιντεν
Για 15 χρόνια ήταν διαιτητής σε αγώνες NBA. Και για άλλα 15 χρόνια αποτελούσε μέλος της γραφειοκρατικής δύναμης του NBA και του WNBA. Η γνωριμία του με την Σέλεϊ Ρούσι ήταν η αρχή των πάντων. Οι δυο τους δημιούργησαν την εταιρία «Third Side Coaching» αρκετά χρόνια αργότερα και αφού οι δυο τους εργάστηκαν την ίδια εποχή για το WNBA.
«Ήξερα ότι οι διαιτητές δεν με γνώριζαν, αλλά ήθελα σεβασμό που δεν είχα κερδίσει ακόμη», έχει παραδεχτεί ο γκαρντ των Χοκς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.
Και συνέχισε, αναφορικά με τη συμβολή του Βέιντεν: «Στην αρχή γκρίνιαζα συχνά, ίσως από συνήθεια. Ο Ντον δούλεψε μαζί μου στις σχέσεις με τους διαιτητές. Προσπαθώ να τους μιλάω, αλλά να μη γίνομαι συναισθηματικός».
Η σχέση με τον Λίλαρντ
Η εταιρία του Βέιντεν και της Ρούσι άρχισε τη συνεργασία με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς το 2018. Και η σχέση του πρώην διαιτητή με τον Ντάμιαν Λίλαρντ εξελίχθηκε από μία απλή γνωριμία σε μία καλή φιλία.
«Σουτάρω αρκετά τρίποντα από πικ εν ρολ και οι αντίπαλοι προσπαθούν να με πιάσουν από τη μέση μου, μου χτυπάνε τα χέρια και διάφορα τέτοια», είπε ο Λίλαρντ στo ESPN.
Ο Βέιντεν του υπέδειξε τις γωνίες που βλέπουν μια φάση οι διαιτητές και ο Λίλαρντ έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσαν να δουν τις παραβάσεις! «Μου έδειξε τι βλέπουν και τι όχι. Οι διαιτητές έχουν τα σημεία τους στο παρκέ», είπε ο Λίλαρντ.
Η σύγκριση της σεζόν πριν τον Βέιντεν, σε σχέση με εκείνη που ακολούθησε, είδε τον Λίλαρντ να αυξάνει τους πόντους που πετυχαίνει μετά από μία φάση πικ εν ρολ, ενώ και τα κερδισμένα φάουλ αυξήθηκαν ραγδαία.
Την ίδια ώρα, όσα έμαθε ο γκαρντ των Μπλέιζερς για την επίθεσή του, τού χρησίμευσαν στην άμυνα, σε ανάλογες περιπτώσεις.
Η πιο απλή περίπτωση
Η εικόνα ενός παίκτη ή ενός προπονητή, ο οποίος διαμαρτύρεται σε έναν διαιτητή είναι κοινότυπη. Την ίδια στιγμή, οι παίκτες που έχουν την «κακή» συνήθεια να κάνουν πολλά φάουλ και είναι οι μόνοι στο κτήριο που δεν το καταλαβαίνουν, είναι οι καλύτεροι... πελάτες για τους «ψιθυριστές».
Ποια είναι η δουλειά τους; Να τους δώσουν να καταλάβουν το λάθος, δίχως να επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Ωμά και κυνικά, προκειμένου ο αθλητής να συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά του, βλάπτει τον ίδιο και την ομάδα του.
Τα πράγματα είναι απλά: Υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο. Όχι γκρίζο. Μόνο λάθος ή σωστό. Και με αυτόν τον γνώμονα, μιλούν στους παίκτες. Και προσπαθούν να τους δείξουν τρόπους για να μένουν ήρεμοι, μετά από ένα σφύριγμα. Αλλά και να τους αποδείξουν, στην ανάλυση των φάσεων, ότι ο διαιτητής έχει δίκιο, εκεί που οι ίδιοι θεωρούσαν ότι έχει άδικο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.