Αυτοί οι Σέλτικς δεν κουράζονται ποτέ;

Αυτοί οι Σέλτικς δεν κουράζονται ποτέ;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας θεωρεί ότι το Μιλγουόκι έχασε μεγάλη ευκαιρία να αγγίξει την πρόκριση και πιστεύει ότι θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, αν το supporting cast του εξωγήινου Γιάννη δεν εμφανιστεί και αν τα «ελάφια» συνεχίσουν να μην σκοράρουν από το τρίποντο.

Το μπάσκετ είναι ίσως το πιο απλό και δίκαιο άθλημα, στο οποίο 99 στις 100 φορές κερδίζει ο καλύτερος. Και το Game 4 της σειράς των Σέλτικς με τους Μπακς ήταν ίσως αυτό με την πιο άγρια ομορφιά.


Μπορεί να μην ήταν τόσο αμφίρροπο όσο το Game 3 που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα, ωστόσο, ήταν ένα ματς που μέχρι τα τέλη της 3ης περιόδου, οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και απείχαν ελάχιστα από το 3-1 και στην συνέχεια όλα ήρθαν τούμπα, πολύ απλά γιατί οι Κέλτες απέδειξαν ότι είναι ίσως η πιο ανθεκτική στην πίεση, στην κόπωση και την αντιπαλότητα, ομάδα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ!


Και αυτό δεν φάνηκε μόνο στο παιχνίδι που τους χάρισε την 2η νίκη και έφερε την σειρά στα ίσα, αλλά και στο προηγούμενο, όπου για δέκατα του δευτερολέπτου δεν το έστειλαν στην παράταση (101-103). Και μιλάμε για ένα ματς που από την μία πλευρά, ο καλύτερός τους παίκτης (Τέιτουμ) έκανε την χειρότερη εμφάνισή του στα εφετινά playoffs (10π. με 4/19 σουτ) και από την άλλη, ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου (Αντετοκούνμπο) σταμάτησε στους 42 πόντους, τα 12 ριμπάουντ και τις 8 ασίστ.


Αυτό το 116-108 με το οποίο ανέκτησαν το πλεονέκτημα έδρας, όμως και γλίτωσαν από μία δεινή θέση (μόλις το 8,5% των ομάδων βρέθηκε στο 1-3, κατάφερε να πάρει την πρόκριση), πήγε την παραπάνω διαπίστωση σε μία άλλη διάσταση.

 


Μέχρι και 2’53” πριν τη λήξη της 3ης περιόδου, οι φιλοξενούμενοι που αγωνίστηκαν χωρίς ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά εργαλεία τους και τον μοναδικό τους rim protector (ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς ΙΙΙ αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο αριστερό του γόνατο), είχαν πετύχει μόλις 65 πόντους και βρίσκονταν στο -11 (65-76).

Το “Fiserv Forum” είχε πάρει φωτιά και οι Μπακς, που έως εκείνο το σημείο είχαν παίξει άκρως αποτελεσματική άμυνα, βρίσκονταν πιο κοντά από ποτέ από το 3ο και προτελευταίο βήμα πριν τους τελικούς Ανατολής.


Τι έγινε από ‘κει και μετά; Μία φυσιολογική και μία εξωπραγματική εξέλιξη! Οι γηπεδούχοι άδειασαν από την ενέργεια που είχαν καταναλώσει σε άμυνα κι επίθεση και άρχισαν να κατεβάζουν ρυθμούς. Την ίδια ώρα, όμως, που οι παίκτες του Ίμε Ουντόκα θα έπρεπε να είναι εξουθενωμένοι σωματικά και καταβεβλημένοι ψυχολογικά και ψυχικά, ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση.

g

Η Βοστώνη των 47 πόντων στο 1ο μέρος, πέτυχε 51 στα τελευταία 14’53” (69 στο δεύτερο ημίχρονο), έχοντας 16/19 σουτ την 4η περίοδο! Στο ίδιο διάστημα, ο «αειθαλής» Αλ Χόρφορντ (30π., 8ρ. & 3ασ. με 5/7 τριπ.) με τον Τζέισον Τέιτουμ (30π., 13ρ. & 5ασ.) σκόραραν 28 πόντους με 11/12 σουτ, όσους δηλαδή πέτυχαν όλοι οι παίκτες του Μάικ Μπουντενχόλτζερ μαζί!


Αν αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά πράγματα για τον αγωνιστικό χαρακτήρα και την νοοτροπία των Σέλτικς, που έπιασαν την καλύτερή τους απόδοση στο πιο καθοριστικό σημείο της σειράς, με την κούραση στο ζενίθ και την αδρεναλίνη να έχει ξεπεράσει τα «κόκκινα», τότε τι άλλο μπορεί να το καταδείξει;


Οι 116 πόντοι των φιλοξενουμένων που ισοφάρισαν την πιο καλύτερη επιθετική επίδοσή τους στην εφετινή postseason, ξεπέρασαν κατά 4,2 πόντους την μέση παραγωγικότητά τους στην κανονική περίοδο (μ.ο. 111,8π.).


Οι Κέλτες παραμένουν ζωντανοί γιατί, πέραν της αμυντικής τους τακτικής που έχει βασιστεί στην απώλεια του Μίντλετον (έχουν υποχρεώσει τους πρωταθλητές να γίνουν επιθετικά μονοδιάστατοι και να απωλέσουν τις επιθετικές τους συνήθειες), βρίσκουν συνεχώς συμπαραστάτες στο πρώτο επιθετικό τους «βιολί».


Στην πρώτη τους νίκη, στο Game 2, ο Μπράουν (30π.) με τον Τέιτουμ (29π.) είχαν μαζί 59 πόντους, ενώ ο Γκραντ Ουίλιαμς συμπλήρωσε 21. Στην 2η νίκη τους, στο Game 4, δίπλα στους 60 πόντους του διδύμου Χόρφορντ-Τέιτουμ ήρθαν οι 18 του Μάρκους Σμαρτ (είχε συνολικά 19π. στα δύο παιχνίδια που είχε αγωνιστεί έως τώρα) και του Τζέιλεν Μπράουν.


Θέλετε να δούμε τι έγινε με τους Μπακς, που στην πρώτη και στην 2η τους νίκη ο «εξωγήινος» Γιάννης (μ.ο. 33,0π., 12,5ρ. & 10ασ.) πήρε βοήθεια από τον Χόλιντεϊ (μ.ο. 25π.) μεν, αλλά με πολύ άσχημα ποσοστά (38% με 19/50 σουτ) δε;


Στις δύο ήττες των «ελαφιών», ο Αντετοκούνμπο είχε μ.ο. 31,0 πόντους, 13,5 ριμπάουντ και 6,0 ασίστ (πάσαρε την μπάλα αλλά οι συμπαίκτες του δεν σκόραραν), κανένας από το supporting cast, όμως, δεν ξεπέρασε τους 20 πόντους (ο Τζρου είχε μ.ο. 18,0π. με 28,6% εντός πεδιάς και 12/42 σουτ).


Ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει πόσο το τεχνικό επιτελείο των Σέλτικς έχει εκμεταλλευτεί την απουσία του καλύτερου σουτέρ των πρωταθλητών (ο Μίντλετον είχε μ.ο. 20,1π. με 37,3% τριπ. στην κανονική περίοδο), έχει να κάνει με τον περιορισμό του outside παιχνιδιού τους και την απομάκρυνση από τα επιθετικά τους habits.


Κοινώς, ο Ουντόκα και οι συνεργάτες του έχουν πείσει τους παίκτες ότι θα «ζήσουν και θα πεθάνουν» στην σειρά, αν κλείσουν το τρίποντο και οδηγήσουν τους Μπακς μέσα στην ρακέτα, όπου διαθέτουν τα κορμιά και το λεγόμενο physicality για να τους αντιμετωπίσουν!


Μία ματιά στους αριθμούς αποδεικνύει και πάλι του λόγου το αληθές! Το Μιλγουόκι σούταρε με 36,6% πίσω από τα 7,25 στην κανονική περίοδο ευστοχώντας κατά μέσο όρο σε 14,1 τρίποντα ανά παιχνίδι.


Ο “Greek Freak” είχε φτάσει να σουτάρει με 29,3%, ενώ ο εκ των κορυφαίων seven footer στο μακρινό σουτ, Μπρουκ Λόπεζ, είχε 35,8% (19/53), έχοντας κατά μ.ο. 1,4 εύστοχα στις τέσσερις προσπάθειες ανά παιχνίδι (έπαιξε μόλις σε 13 λόγω τραυματισμού).

f

Θέλετε να δούμε τι έχει γίνει στα playoffs και ειδικότερα στην σειρά με τους Σέλτικς;


Το ποσοστό των Μπακς έχει πέσει στο 32,1% στην postseason και στο 29,2% στους ημιτελικούς της ανατολικής περιφέρειας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα «ελάφια» έχουν πέσει στα 11,2 εύστοχα κατά μ.ο. στα playoffs και στα 8,2 κόντρα στην Βοστώνη, με τον Γιάννη να έχει 13,8% (4/29) και 12,5% (2/16) αντίστοιχα και τον Μπρουκ 27,7% (5/18) και 0% (0/3)! Ο δεύτερος δηλαδή, όχι απλά δεν έχει ευστοχήσει σε τρίποντο στον 2ο γύρο, αλλά έχει επιχειρήσει μόλις 3 προσπάθειες.


Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι ο Αμερικανονιγηριανός rookie ως head-coach έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο να αξιοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται το κενό του 2ου σκόρερ των αντιπάλων και να αλλάξει εν πολλοίς την αγωνιστική τους ταυτότητα.


Έστω κι αν έχει πέσει πάνω σε έναν Αντετοκούνμπο (34π., 18ρ. & 5ασ.)που η αλήθεια είναι ότι μαρκάρεται από 2 και 3 παίκτες και πάλι δεν αντιμετωπίζεται!


Κατά συνέπεια, ο coach Bud πρέπει να κάνει προσαρμογές και οι υπόλοιποι Μπακς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η σειρά δεν έχει τελειώσει, αλλά η ενέργεια και η οξυδέρκεια, είναι μέχρι στιγμής με την πλευρά της Βοστώνης.


Σύμφωνοι, η ομάδα που θα προηγηθεί με 3-2, συνήθως κερδίζει και την πρόκριση σε σειρά 7 αγώνων (κατά 82,4%, δηλαδή 183 στις 242 περιπτώσεις στην ιστορία των playoffs), ωστόσο με τον Έλληνα superstar ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος...


Άλλωστε, τα συναισθήματα είναι για τις ταινίες, όχι για το μπάσκετ, έτσι Γιάννη;

Υγ.: Μεγάλο respect για τις εμφανίσεις του 35χρονου Αλ Χόρφορντ στην σειρά (μ.ο. 18,8π., 11,3ρ. & 3,5ασ. με 48,2% τριπ.)!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!