Sorry ΛεΜπρόν, αλλά δεν βλέπεστε!
Δεν ξέρω αν σας αρέσει το μπασκετικό ξενύχτι, εμένα προσωπικά, πάντως, μου έλλειψε και πολύ μάλιστα. Και ειδικότερα μετά από μία εβδομάδα γεμάτη ματσάρες που έφτιαξαν κλίμα για μία απολαυστική κανονική περίοδο, νιώθω ολοένα και περισσότερο εξιταρισμένος και ανυπόμονος για τους αγώνες που ακολουθούν. Μιλάμε για κανονικό εθισμό!
Γιατί δεν είναι μόνο το θέαμα, οι νέες ισορροπίες που δημιουργούνται και οι νέοι superstars που ξεπηδούν κάθε χρονιά, αλλά οι αντιπαλότητες που προκύπτουν, το εκάστοτε δράμα και φυσικά οι προσωπικές ιστορίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον για όλο το οικοσύστημα του ΝΒΑ, που πλέον έχει παγκόσμια απήχηση.
Ας μπούμε, όμως, λίγο σε πιο αγωνιστικά χωράφια και ας αναλύσουμε μαζί τι έχουμε δει έως τώρα και πως όλα αυτά θα επηρεάσουν την έκβαση της 77ης σεζόν του «μαγικού κόσμου».
Limit up
* Αναμφίβολα και μάλιστα σε πρώτο πλάνο, οι Μέμφις Γκρίζλις του Τζα Μοράντ και των υπολοίπων εκκολαπτόμενων αστέρων της ομάδας (Ντέσμοντ Μπέιν και Τζάρεν Τζάκσον τζούνιορ). Μετά από 4 αγώνες, ο 23χρονος point-guard είναι πρώτος σκόρερ (μ.ο. 35,3π.) της λίγκας, μοιράζει ταυτόχρονα 7 ασίστ και σουτάρει με 60% στα τρίποντα, εδραιώνοντας την υποψηφιότητά του για την κούρσα του MVP αλλά και την πεποίθηση ότι οι «αρκούδες» θα είναι η ομάδα που θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο στα επόμενα τρία χρόνια. Ευχάριστη έκπληξη ο Ισπανός Σάντι Αλντάμα (μ.ο. 12,8π. & 7,5ρ.), ο οποίος εκμεταλλεύεται τις απουσίες, έχει μονιμοποιηθεί στην βασικές του Τέιλορ Τζένκινς και έχει σημαντική συνεισφορά.
* Από κοντά και οι Πέλικανς, που δείχνουν ότι έχουν όλα τα συστατικά για μόνο για να μπουν στα playoffs, αλλά για να πάνε και μακριά στην postseason. Με την βασική προϋπόθεση ότι ο Ζάιον θα παραμείνει υγιής, δεν έχουν πολλές ομάδες την ποιότητα που προσδίδει η 4άδα των ΜακΚόλουμ, Ίνγκραμ, Ουίλιαμσον και Βαλαντσιούνας, που δείχνουν αρκετά διψασμένοι για να πετύχουν κάτι καλό. Ευχάριστη έκπληξη ο Τρέι Μέρφι που μόλις στην 2η σεζόν του έχει εκτοξεύσει τα νούμερά του (μ.ο. 15,π. & 6,8ρ. με 68,4% τριπ.) σε σχέση με την rookie χρονιά του (μ.ο. 5,4π. & 2,4ρ. με 38,2% τριπ.).
* To ηχηρό μήνυμα που περνούν έως τώρα οι Τρέιλ Μπλέιζερς, που είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στην Δύση (4-0). Στην 5η του χρονια στο Πόρτλαντ, ο Ανφέρνι Σίμονς (μ.ο. 19,8π. & 3,3ασ.) αποδεικνύει ότι μπορεί να «γεμίσει τα παπούτσια» του ΜακΚόλουμ και να σταθεί στο πλάι του σεληνιασμένου Ντέϊμιαν Λίλαρντ (μ.ο. 33,3π., 5,5ρ. & 5,3ασ. με 40% τριπ.) και αυτό που μένει να δούμε είναι η προπονητική επίδραση του Τσόνσεϊ Μπιλαπς αλλά και η συνέπεια που επιδείξει ο οργανισμός του Όρεγκον στις «υψηλές πτήσεις».
* Το εξαιρετικό transition του Ντόναβαν Μίτσελ (μ.ο. 33,3π., 5,3ρ., 7,0ασ. & 2,0κλ.) στο Κλίβελαντ, που έχει «κρύψει» το κενό του Ντάριους Γκάρλαντ (χτύπησε στην πρεμιέρα με τους Ράπτορς) και έχει δημιουργήσει εξαιρετικές προσδοκίες για την εφετινή σεζόν. Όταν επιστρέψει και ο Ρούμπιο, οι Καβαλίερς θα έχουν αρκετό βάθος για να κυνηγήσουν το πλασάρισμα στην πρώτη 4άδα της κατάταξης στην Ανατολή.
* Απ' αυτό το group δεν θα μπορούσε να λείπουν οι Γιούτα Τζαζ, που αν και το καλοκαίρι έχασαν τις δύο βασικές του «κολώνες» (Μίτσελ και Γκομπέρ) και δημιούργησαν την αίσθηση ότι θα ξοδέψουν την σεζόν σε... tanking με φόντο το λαχείο του Γουεμπανιάμα, άφησαν τους πάντες με ανοιχτό το στόμα με τις τρεις διαδοχικές νίκες τους απέναντι σε Νάγκετς αλλά και στη Νέα Ορλεάνη και την Μινεάπολις. Ο Μάρκανεν συνεχίζει από 'κει που σταμάτησε στο Eurobasket, o Τζόρνταν Κλάρκσον παίζει εξαιρετικά και μένει να δούμε κατά πόσο αυτό το ξεκίνημα θα έχει συνέχεια ή θα αποτελέσει... πυροτέχνημα!
* Το ίδιο ισχύει και για τους Σπερς, που με πιο έμπειρο παίκτη στο rotation τον Νταγκ ΜακΝτέρμοτ και «πενταδάτους» τέσσερις παίκτες κάτω των 24 ετών (Βασέλ, Τζόνσον, Σόχαν και Μαν), βρίσκονται στο 3/3 μακριά από το Σαν Αντόνιο και το κυριότερο παίζουν μπάσκετ που είναι... fun to watch!
Σταθερή αξία
* Οι Μπακς, που παρά τις απουσίες (Μίντλετον και Κόνατον) μπήκαν δυνατά στην σεζόν με δύο ηχηρές νίκες και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να δείχνει από νωρίς τις διαθέσεις του (μ.ο. 32,5π., 12,5ρ. & 5,5ασ. με 70,3% στα σουτ). Η περυσινή αποτυχία των «ελαφιών» στα playoffs και το αποτυχημένο εγχείρημα του Eurobasket, εκτιμώ ότι έχουν ήδη προκαλέσει έξτρα κίνητρα στο “Greek Freak” και διαισθάνομαι ότι θα γίνουμε μάρτυρες πολλών σπουδαίων εμφανίσεων του, που θα διατηρήσουν το Μιλγουόκι στην διεκδίκηση του τίτλου.
* Το εντυπωσιακό μπάσιμο του Λούκα Ντόντσιτς (μ.ο. 34,7π., 9,0ρ. & 7,7ασ.) στην σεζόν, φαίνεται ότι θα είναι αρκετό για να διατηρήσει τους Μάβερικς σε τροχιά playoffs και να «παίξει δυνατά» στην συζήτηση για το MVP, αλλά εκτιμώ πως δεν θα φτάσει για να οδηγήσει μακριά το Ντάλας στα playoffs. Εκτός κι αν ο Σλοβένος πλαισιωθεί με κάποιον superstar που θα τον συμπληρώσει.
* Οι Μπόστον Σέλτικς, που παρά την τιμωρία του Ίμε Ουντόκα, έχουν μπει στην σεζόν με κεκτημένη ταχύτητα από την παρουσία τους στους περυσινούς τελικούς. Ο Τέιτουμ βρίσκεται ήδη σε μέσους όρους καριέρας (μ.ο. 32,5π. & 8,3ρ. με 90,3% βολ. & 55,6% σουτ), ο Μπράουν ξεκίνησε πολύ αξιόπιστα τη σεζόν, ενώ ο νεοαποκτηθείς Μπρόγκντον φαίνεται ότι ενσωματώνεται ομαλά και αποτελεσματικά στο rotation. Αν για όλα αυτά δεν αξίζει credit ο rookie coach Τζο Ματζούλα, τότε ποιος αξίζει;
* Οι Φίνιξ Σανς που μέσα στις τέσσερις γραμμές αποδεικνύονται ανεπηρέαστοι από τα ζητήματα που στιγμάτισαν το καλοκαίρι τους (η τιμωρία του ιδιοκτήτη τους και ο απόηχος της κόντρας Γουίλιαμς-Έϊτον) και συνεχίζουν να τους στιγματίζουν (υπόθεση Κράουντερ). Ο Μπούκερ έχει ξεκινήσει “on fire” (μ.ο. 32,5π. & 5,8ασ.), ο Έϊτον νιώθει ευχαριστημένος με την επέκταση του συμβολαίου του (133 εκ.$ για 4 χρόνια) και το αποδεικνύει κυριαρχώντας μέσα στην ρακέτα (μ.ο. 18,5π. & 9,5ρ.) και ο Πολ ζεσταίνεται. Οι δύο πειστικές νίκες απέναντι σε Γκόλντεν Στέιτ και Κλίπερς και η ολική επαναφορά κόντρα στο Ντάλας, δείχνουν ότι οι «ήλιοι» βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Limit-down
* Οι Λος Άντζελες Λέικερς και μάλιστα με πολλά θαυμαστικά... Sorry ΛεΜπρόν, αλλά μετά από 20 χρόνια καριέρας και 4 τίτλους, δεν μπορεί να μην «έβλεπες» τι θα επακολουθούσε μετά από ένα καλοκαίρι με πολύ φτωχή μετεγγραφική κινητικότητα από τον οργανισμό (ο Ρομπ Πελίνκα έχει σοβαρότατες ευθύνες). Ο “King James”, όμως, μάλλον ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών (στην διάρκεια της σεζόν θα προσπεράσει τον Τζαμπάρ και να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών) και για το ενδεχόμενο να παίξει συμπαίκτης ή αντίπαλος με τον πρωτότοκο γιο του, παρά για το 5ο δαχτυλίδι. Η υπόθεση Ουέστμπρουκ (μ.ο. 10,3π. & 4,3ασ. με 28,9% στα σουτ) έχει καταντήσει ανέκδοτο και μετά από μία εβδομάδα στη νέα σεζόν, οι «λιμνάνθρωποι» είναι μία από τις τρεις ομάδες χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα. Με βάση το πρόγραμμα των πρώτων δέκα αγώνων, μην εκπλαγείτε αν στις 10 Νοεμβρίου, δείτε τους Λέικερς σε ρεκόρ από 2-9 έως και 0-11! Το «αξιοθρήνητο» 21,2% στα τρίποντα (25/118) αποτελεί το θέμα συζήτησης σε όλες τις συζητήσεις των μπασκετικών εκπομπών στην Αμερική.
* Η πολύ προσεκτική διαχείριση με την οποία αντιμετωπίζουν την επιστροφή των Λέοναρντ και Γουόλ και οι δύο «καθαρές» ήττες σε Φίνιξ και Όκλαχόμα Σίτι, αναγκαστικά έχουν φέρει και τους Κλίπερς σε αυτό το group. Η αρχή δεν είναι καλή, αλλά σίγουρα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Ειδικότερα από την στιγμή που οι δύο προαναφερθέντες δεν έχουν βρει ρυθμό.
* Οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Οι "Dubs" δεν δείχνουν επηρεασμένοι από τον πρόσφατο τσακωμό του Γκριν με τον Πουλ, ωστόσο, έχουν την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (μ.ο. 124,5π.) και οι δύο μοναδικές τους νίκες, έχουν καταγραφεί απέναντι σε πολύ υποδεέστερους αντιπάλους (Λέικερς και Κινγκς). Ο Στεφ Κάρι (μ.ο. 30,3π., 5,8ρ. & 5,3ασ. με 44,4% τριπ.) μπήκε δυνατά στην σεζόν, δεν ισχύει το ίδιο, όμως και με τον έτερο “splash brother” (Κλεϊ Τόμπσον), που κινείται πολύ χαμηλά στο σκοράρισμα (μ.ο. 11,0π.) και σουτάρει με 35,6% εντός πεδιάς και αυτό μέχρι στιγμής είναι πρόβλημα.
* Οι Μπρούκλιν Νετς. Αν μετά από 3 ματς με σχεδόν 60 πόντους κατά μέσο όρο από τους Ντουράντ (μ.ο. 32,0π. με 55,9% σουτ) και Ίρβινγκ (27,3π. & 5,7ασ.), το ρεκόρ είναι αρνητικό τότε οι οιωνοί δεν δείχνουν ενθαρρυντικοί. Στην συνολική εξίσωση προσθέστε το χειρότερο μέσο παθητικό στην Ανατολή (μ.ο. 123,0π.) και το απογοητευτικό ξεκίνημα του Σίμονς (μ.ο. 5,7π., 6,0ρ. & 7,0ασ. με 42,9% βολ.). Αν μη τι άλλο αποκαρδιωτικά νούμερα για έναν παίκτη που φέτος θα εισπράξει 35,5 εκατομμύρια δολάρια.
* Το πολύ απογοητευτικό ξεκίνημα των Σίξερς, παρά την καλή κατάσταση στην οποία δείχνει ο Τζέιμς Χάρντεν (μ.ο. 26,8π., 8,5ρ. & 9,8ασ.). Ο Εμπίντ δείχνει έξω από τα νερά του σε δεύτερο ρόλο, ο Μάξεϊ προσπαθεί σταθεροποιηθεί σε «τρίτο βιολί», αλλά φαίνεται ότι δεν έχει καλή συνεργασία με τον «Μούσια» και ο “Ντοκ” Ρίβερς, έχει αρχίσει διαισθάνεται ότι θα περάσει δύσκολη σεζόν.
* Η εξαφάνιση της σκληράδας των Χιτ. Σίγουρα έναν ρόλο τον παίζει η αποχώρηση του Πι Τζέι Τάκερ (δεν έχει ακόμη θετική επιρροή στους Σίξερς), ωστόσο, με πολύ κατώτερο των περιστάσεων τον Αντεμπάγιο (μ.ο. 13,8π. & 8,5ρ. με 45,7% σουτ) και σε πτωτική πορεία τον Λάουρι (ου γαρ έρχεται), το Μαϊάμι δεν θυμίζει σε τίποτε το “refuse to lose” που μας έχει συνηθίσει να πρεσβεύει ένας οργανισμός με πρόεδρο τον Πατ Ράιλι και προπονητή τον άκρως ανταγωνιστικό Έρικ Σπόλστρα (3 εντός έδρας ήττες σε 4 αγώνες) .
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.