Ο γαλλικός "εφιάλτης" με Γουενμπανιάμα, Εμπίντ και Γκομπέρ στον... δρόμο των Αμερικανών!!
Όταν το έχεις κάνει ήδη δύο φορές (το 2019 στην Κίνα και το 2021 στην Ιαπωνία) και έχεις την προοπτική να παρουσιάσεις την πιο ισχυρή Εθνική ομάδα μπάσκετ στην ιστορία του γαλλικού μπάσκετ, γιατί να μην τριτώσει το καλό;
Κάπως έτσι και ίσως και ακόμη πιο προχωρημένα σκέφτονται εδώ και καιρό οι επιτελείς της γαλλικής ομοσπονδίας ως προς τις διεθνείς διοργανώσεις που βρίσκονται προ των πυλών. Και πως θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, άλλωστε, από την στιγμή που τους έκατσε ένα… joker, απ΄αυτά που προκύπτουν μία φορά στα 30 χρόνια και βάλε!
Ο λόγος για τον Βίκτορ Γουεμπανιαμά, τον 18χρονο και ύψους 2,22 Γάλλο forward, o οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές του ΝΒΑ, θεωρείται το μεγαλύτερο prospect που έχει βγεί στα τελευταία 20 χρόνια παγκοσμίως (μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς) και είναι «κλειδωμένος» για το νο1 στο draft του ερχόμενου καλοκαιριού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνατότητες του Παριζιάνου πιτσιρικά με το μεγάλο μάκρος και το εξωπραγματικό άνοιγμα χεριών (ξεπερνάει το 2,40), να παίξει με την μπάλα στο πάτωμα, να σουτάρει από μακριά και σε γενικές γραμμές να έχει αγωνιστική συμπεριφορά περιφερειακού παίκτη, τον έχουν ήδη κατατάξει (χωρίς καν ακόμη να έχει πατήσει τα παρκέ του ΝΒΑ) σε μία ολιγομελή «ελίτ» αθλητών και τον βάζουν ήδη στην πρόταση με καταξιωμένα ονόματα όπως ο Κέβιν Ντουράντ, ο “King James” και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο μικρός μοιάζει πραγματικά να αποτελεί το “next big thing” του αθλήματος και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Τα δύο παιχνίδια της ομάδας του στο Λας Βέγκας με τους επιλεκτους της G-League Ignite άφησαν τους Αμερικανούς με ανοιχτό στόμα. Ο “Wemby” τελείωσε το πρώτο με 37 πόντους, 7 κοψίματα και 7 εύστοχα τρίποντα στην ήττα (115-122) της Μετροπολιτάν ’92 και δύο μέρες αργότερα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό (36π., 11ρ., 4ασ. & 4κοψ.) και αυτή φορά έφυγε νικητής (112-106).
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση και αυτό το διήμερο επί αμερικανικού εδάφους, ήταν αρκετό για να αναγκάσει πολλούς NBAers να μιλήσουν με κολακευτικά σχόλια για το σπάνιο ταλέντο του. Έκτοτε, τα πάντα γύρω από το νέο φαινόμενο του παγκοσμίου μπάσκετ «τρέχουν» με την μορφή… χιονοστιβάδας. Το NBA έσπευσε να συμπεριλάβει στο πακέτο του League Pass τους αγώνες της ομάδας του στο γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ πολλοί από τους οργανισμούς του «άλλου πλανήτη» του μπάσκετ έχουν μπει ήδη στην διαδικασία του περιβόητου “tanking” (σ.σ.: η επιλογή να ολοκληρώσουν την σεζόν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στην κατάταξη, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες για το υψηλότερο pick στην λοταρία του επόμενου draft).
O ίδιος ο Βίκτορ, ξεχειλισμένος από αυτοπεποίθηση, μετά από 11 αγώνες είναι πρώτος σε πόντους (μ.ο. 23,3), ριμπάουντ (μ.ο. 9,3), κοψίματα (μ.ο. 3,1) και αξιολόγηση (μ.ο. 26,5) στην Ligue 1, ενώ η ομάδα του (στο γαλλικό site αναφέρεται ως Μπουλόν-Λεβαλουά) βρίσκεται στην 2η της βαθμολογίας με ρεκόρ 9-2 (1η η Μονακό με 10-2).
Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, έκανε το ντεμπούτο με την Εθνική ανδρών της Γαλλίας και όπως αναμενόταν έκλεψε την παράσταση στις δύο νίκες των «τρικολόρ» επί της Λιθουανίας (20π. & 9ρ. στο 90-65 εκτός) και της Βοσνίας (19π., 4ρ. & 2κοψ. στο 92-56 εντός), που σφράγισαν την πρόκρισή τους στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023.
Εκεί όπου θα το δοθεί η πρώτη ευκαιρία για πάρει την ρεβάνς από τους Αμερικανούς, για τον χαμένο τελικό του Παγκοσμίου κάτω των 19 ετών, το 2021 στην Ρίγα. Η αποβολή του με 5 φάουλ, τρία λεπτά πριν τη λήξη του τελικού, έδωσε την ευκαιρία στην Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών να πάρουν το χρυσό μετάλλιο, «κλέβοντας» - εν τη απουσία του στις κρίσιμες τελευταίες κατοχές τη νίκη με 83-81, παρά τους 22 πόντους, τα 8 ριμπάουντ και τα 8 κοψίματα με τα οποία τελείωσε το ματς.
«Εκείνο το ματς μου έχει αφήσει ένα πολύ μεγάλο κενό το οποίο θέλω και πρέπει να καλύψω στην επόμενη ευκαιρία!», δήλωσε πρόσφατα σε μία μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γάλλο συνάδελφο Γιαν Ονονά της “L’ Equipe”. Τέτοια λέει και οι Αμερικανοί, που έχουν πάθει πολλά «χουνέρια» στο παρελθόν (από τους Γάλλους αλλά και από την Ελλάδα) και θέλουν να πάρουν πίσω το χρυσό μετάλλιο που έχασαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (δεν ανέβηκαν καν στο βάθρο), δεν θέλουν να σκέφτονται την γαλλική frontline, αν ο Τζοέλ Εμπίντ φορέσει τελικά την φανέλα των «μπλε».
Αν εξαιρέσουμε τον Μπαμ Αντεμπάγιο των Μαϊάμι Χιτ (δεν τον λες και “βαρύ πεντάρι”), η Εθνική Αμερικής δεν έχει άλλον κλασσικό ψηλό που μπορεί να κοιτάξει τους Γάλλους στα μάτια, ειδικότερα αν στην διάθεση του Βενσάν Κολέ προστεθεί και ο Καμερουνέζος σέντερ των Σίξερς, ο οποίος έχει πάρει γαλλικό διαβατήριο.
Γενικότερα η προοπτική συνύπαρξης του Βίκτορ Γουεμπανιαμά, που βλέπει τον κόσμο πάνω από τα 2,20, με τους Ρούντι Γκομπέρ (2,17) και Τζοέλ Εμπίντ (2,13), θα δημιουργήσει ένα ρόστερ με πρωτίστως εντυπωσιακές αμυντικές ικανότητες και μεγάλο hype! Αυτομάτως, η ποδοσφαιρική κουλτούρα που εδραίωσε ο Ζινεντίν Ζιντάν και συντηρεί ο Κιλιάν Εμπαπέ για τους “Bleus”, θα αντικατασταθεί από μία νέα “Dream Team” του μπάσκετ που είναι πιθανό να αλλάξει τον προσανατολισμό των Γάλλων φιλάθλων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αν η Εθνική Γαλλίας το έχει κάνει ήδη δύο φορές (στα προημιτελικά του Παγκοσμίου της Κίνας με 89-79 και στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο με 83-76), γιατί να μην το ξανακάνει στην επόμενη ευκαιρία. Είτε του χρόνου (2023) στην Ασία, είτε του παραχρόνου (2024) στο Παρίσι και τους Ολυμπιακούς, όπου θα έχει το πλεονέκτημα έδρας; A toute a l’heure…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.