Τζέιμς Χάρντεν: Η πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του
Η κουβέντα γύρω από το όνομα του Τζέιμς Χάρντεν είχε πάντοτε αρκετές παραμέτρους. Το ταλέντο στο σκοράρισμά του ήταν απαράμιλλο αλλά ο αστερίσκος που τον συνόδευε ειδικότερα στο Χιούστον είχε να κάνει με τις αποφάσεις του. Ένας σταρ γεννημένος για να έχει την μπάλα στα χέρια, πολλές φορές κατάφερνε να περνάει το μέτρο, φτάνοντας ως την κατάχρηση. Το δικό του μπάσκετ αρκετές φορές ακροβατούσε μεταξύ της επιτυχίας και της... ζημιάς στην ίδια του την ομάδα.
Από τη στιγμή μάλιστα που η καλύτερη βερσιόν του στους Ρόκετς δεν τα κατάφερε απέναντι στους υπερηχητικούς Γουόριορς στην αξέχαστη σειρά του 2018 με το Game-7 να παίζεται χωρίς τον Κρις Πολ, η στάμπα της αποτυχίας φαινόταν να υπερέχει από αυτήν της ποιότητας. Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ο Χάρντεν προσπάθησε να γίνει μέλος μιας big-3 που μέσα σε 1,5 χρόνο διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη προτού καν προλάβει να χαρίσει κάτι στο Μπρούκλιν. Ωστόσο αυτός κατάφερε να βρει πρωτίστως τη δική του ισορροπία. Η μετάβασή του στη Φιλαδέλφεια συνοδεύεται ίσως από τα πιο ώριμα χρόνια της μπασκετικής του καριέρας. Κάτι που είναι άλλωστε απολύτως λογικό, αφού έχοντας πατήσει πλέον τα 33 του χρόνια, ο «μούσιας» έχει γίνει ένα υπερπολυτελές «Νο2» για λογαριασμό του Εμπίντ.
Τα εκπληκτικά νούμερα του Χάρντεν που έχει αφήσει πίσω τις υπερβολές
Τι κάνει, λοιπόν, τη φετινή σεζόν ο Χάρντεν; Πρώτα από όλα έχει αποδεχθεί ότι σε αυτήν την ομάδα οι κρίσιμες μπάλες θα πάνε κατά κύριο λόγο στον Καμερουνέζο σέντερ. Αυτός είναι ο ηγέτης και ο 33χρονος έχει προσαρμοστεί. Σκοράρει πλέον 21.8 πόντους, μοιράζοντας παράλληλα 10.8 ασίστ στα σχεδόν 37 λεπτά που πατάει στο παρκέ.
Τι δε μας δείχνουν όμως αυτά τα νούμερα; Την ωριμότητά του, γιατί την ποιότητα την έχει ώστε να τα παράγει ακόμα και αν φτάσει τα 40. Στη Φιλαδέλφεια έχει το χαμηλότερο USG% μετά τη φυγή του από τους Θάντερ τη σεζόν 2011-12, αφού διαχειρίζεται το 24.8% των κατοχών. Άρα αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία πτώση στην επιδραστικότητά του, τουναντίον όμως τον κάνει να μοιάζει πολύ καλύτερο.
Δίπλα του υπάρχουν αρκετοί ικανοί σουτέρ για το spacing και φυσικά το κέντρο βάρους που λέγεται Εμπίντ. Έχοντας όλον τον χώρο πλέον, παράγει 3.22 ασίστ ανά λάθος, νούμερο μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει στη μέχρι τώρα καριέρα του.
Δε σταματάει όμως εκεί. Από τη στιγμή που, όπως είναι λογικό, έχει αφήσει τα διαδοχικά step-back τρίποντα κατά μέρους, ο Χάρντεν διανύει σεζόν καριέρας και όσον αφορά τα ποσοστά του στο σουτ. Χαρακτηριστικά μετράει 62.3% στο True Shooting % (μετράει με διαφορετικό συντελεστή τις βολές από δίποντα και τρίποντα). Αυτό είναι το δεύτερο καλύτερο στην καριέρα του σε regular season μετά από το 2019-20, όταν και μέτρησε 62.6% με εκτοξευμένο USG% στο 35.6%.
Οι Σίξερς έχουν αρκετούς λόγους να πιστεύουν πως αυτή μπορεί να είναι όντως η χρονιά τους και να μη χάσουν άλλη μία ευκαιρία στα play-offs. Στην Ανατολή είναι δύσκολο να κάνεις σενάρια για το μέλλον, με τους Μπακς και τους Σέλτικς να κυριαρχούν, όμως αν υπάρχει μία ομάδα που διαθέτει το ρόστερ και τα εχέγγυα να πετύχει απέναντί τους, αυτοί εδρεύει δεδομένα στη Φιλαδέλφεια. Και όπως είναι φανερό στα νούμερα του Χάρντεν, υπάρχει σε μεγάλες δόσεις το κίνητρο, αφού διαφορετικά δε θα μπορούσε ο «μούσιας» να αποδεχθεί πως παίζει στη σκιά κάποιου, ακόμα και αν αυτός είναι ο Εμπίντ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.