Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς οι Μπακς και ο Giannis «σκηνοθέτησαν» το ονειρικό ντεμπούτο του Λίλαρντ!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς οι Μπακς και ο Giannis «σκηνοθέτησαν» το ονειρικό ντεμπούτο του Λίλαρντ!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας «φωτίζει» όλο το παρασκήνιο πίσω από την εξωπραγματική εμφάνιση του “Dame Time” που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην νικηφόρα πρεμιέρα των «ελαφιών» και με το «καλησπέρα», έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε 26 χρόνια!


Τα στοιχεία του «εγκλήματος» είναι αδιάσειστα. Μετά από 11 χρόνια στο Πόρτλαντ, απ΄όπου μετακόμισε με την φήμη του πιο επιδραστικού παίκτη των τελευταίων κατοχών στο ΝΒΑ (“clutch player”), στην πρώτη του κιόλας εμφάνιση με τα χρώματα των «ελαφιών» φρόντισε να θυμίσει σε όλον τον κόσμο ότι... «παλιά του τέχνη κόσκινο»!

Κι αν οι 39 πόντοι, τα 8 ριμπάουντ, οι 4 ασίστ και οι 17/17 βολές (μαζί με 9/20 σουτ) που «έγραψε» η στατιστική του δεν σας «ψήνουν», δώστε βάση σε κάτι που σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Ο λόγος φυσικά για τον Ντέϊμιαν Λίλαρντ, ο οποίος σκόραρε τους 14 από τους 16 τελευταίους πόντους (μεταξύ των οποίων και 11 σερί) των Μπακς, με αποκορύφωμα ένα ασύλληπτο τρίποντο (με τον Κέλι Ούμπρε «κρεμασμένο» πάνω του) από τα 8 μέτρα, στο 1'13” πριν το τέλος και δύο κρίσιμους πόντους από την γραμμή στα 11,1 δευτερόλεπτα κι έκανε την απόλυτη διαφορά στην αγχωτική νίκη (118-117) του Μιλγουόκι επί των Σίξερς, που έπαιξαν χωρίς τον Χάρντεν.

Σαν κερασάκι στην τούρτα της σπουδαίας επίδοσης του Καλιφορνέζου superstar, βάλτε το ότι – στην πρώτη εμφάνιση με την πράσινη φανέλα της νέας του ομάδας – κατέρριψε ένα στοιχειωμένο ατομικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1987 και μπήκε στα βιβλία των Μπακς. Οι 39 του πόντοι αποτελούν πλέον το κορυφαίο ντεμπούτο οποιουδήποτε παίκτη στην ιστορία της ομάδας, αφήνοντας πίσω τους 34 που είχε πετύχει ο Τέρι Κάμινγκς, πριν από 26 χρόνια!

Μετά το τέλος του αγώνα, το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των φιλάθλων που γέμισαν το “Fiserv Forum” και απολάμβαναν την μπύρα τους στα μπαρ της γειτονικής πλατείας “Deer district” δεν χωρούσε αμφισβήτησης: ήταν, ίσως, η μοναδική επιτυχημένη πρεμιέρα των Μπακς τα τελευταία χρόνια, που το πρόσωπο του αγώνα δεν λεγόταν Γιάννης Αντετοκούνμπο (23π., 13ρ., 3ασ., 2κλ., 2κοψ. & λ. με 10/22 σουτ και 3/9 βολ.)!

Έστω κι αν μετά τα 10 καλάθια που πέτυχε, πέρασε στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα σουτ εντός πεδιάς (5095) στην ιστορία της ομάδας, ξεπερνώντας τον θρυλικό Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (5092)! Γι' αυτό το λόγο, μάλιστα, στα αποδυτήρια ο προπονητής του χάρισε την μπάλα του αγώνα, αλλά ο Giannis του την έδωσε πίσω, επειδή πέτυχε την πρώτη νίκη της καριέρας του σαν head coach!

Πως από «ξένος» έγινε ο «εαυτός του»!

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, για την παραπάνω εξέλιξη είναι ότι υπεύθυνοι ήταν ολόκληρος ο μηχανισμός του οργανισμού από το Ουισκόνσιν, με την ευγενική υποστήριξη του ιδίου του “Greek Freak”.

Μία ιδέα για όσα συνέβησαν μέχρι να φτάσουμε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, πήρε όλος ο κόσμος από τα λεγόμενα του 33χρονου point-guard στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

«Ήμουν σε ένα περιβάλλον, που όταν έφτανα στο γήπεδο ήξερα ακόμη και τον τελευταίο υπάλληλο που εργαζόταν στο “Moda Center” (σ.σ.: το γήπεδο των Τρέιλ Μπλέιζερς)! Να φανταστείτε ότι όταν έμπαινα στον αγωνιστικό χώρο και κοιτούσα γύρω μου, αναγνώριζα όλους τους φιλάθλους που ήταν στις κερκίδες. Αιθανόμουν ότι σαν να ήμουν στο σαλόνι του σπιτιού μου. Και ξαφνικά έρχομαι στο Μιλγουόκι και μπαίνοντας στο παρκέ για προθέρμανση, πιάνω τον εαυτό μου να αισθάνεται όπως σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια και σαν τον rookie, παρ' ότι βρίσκομαι στον 12ο χρόνο μου στο πρωτάθλημα. Μετά από όλα αυτά που σας λέω, θεωρώ ότι η απόδοσή μου οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο έγινε αποδεκτός στην ομάδα και σε όλα αυτά που ακούω από τους συμπαίκτες και προπονητές μου αλλά και τους ανθρώπους του οργανισμού, πίσω από τις κλειστές πόρτες!», σχολίασε ο απόφοιτος του Ουέμπερ Στέιτ, δίνοντας τροφή για ρεπορτάζ.

Η συνεισφορά του οργανισμού

Για όλα όσα είπε ο 7 φορές All Star νέος παίκτης των «ελαφιών», βέβαια, υπάρχει εξήγηση. Και μάλιστα άκρως πειστική, με τις ρίζες της να αρχίζουν από την υποδοχή και το καλωσόρισμα που του ετοίμασε ο οργανισμός του Μιλγουόκι κατά την άφιξή του, από το πόσο οικεία τον έκαναν να αισθανθεί οι άνθρωποι της ομάδα τις πρώτες μέρες της μετακόμισής του αλλά και ο προπονητής Έϊντριαν Γκριφιν με τους συνεργάτες του σε όλη την διάρκεια του training camp.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο rookie coach των Μπακς, ήταν σε όλη την διάρκεια της καριέρας του σαν παίκτης και της θητείας ως assistant (2008-2023), θιασώτης της άμυνας, ενώ ο Λίλαρντ δεν φημίζεται για την μεγάλη θέρμη με την οποία αντιμετωπίζει τα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Παρ' αυτά και παρ' ότι ο 49χρονος προπονητής τσακώθηκε στην διάρκεια της προετοιμασίας με τον βασικό του συνεργάτη, Τέρι Στοτς (το περιστατικό οδήγησε στην παραίτησή του πριν από οκτώ μέρες), ο οποίος διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον “Dame Time” (ήταν προπονητής του επί 9 συναπτά έτη στο Πόρτλαντ), ο 33χρονος άσος όχι απλά δεν αισθάνθηκε ποτέ άβολα στο νέο του περιβάλλον!

Tο κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν ένιωσε ότι η παρουσία του – κατά τα δικά του λεγόμενα – του πιο κυριαρχικού παίκτη στο ΝΒΑ, θα επηρεάσει ή θα υποβαθμίσει τον δικό του ρόλο ή ότι αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω από το ποιος ήταν σε όλη την διάρκεια της καριέρας του.

Το “Giannis effect”

Σε αυτό, βέβαια, έπαιξε τεράστιο ρόλο και η συνολική συμπεριφορά του Γιάννη! Από το να τρέξει στο γήπεδο να τον προϋπαντήσει κατά την άφιξή του, από τις δημόσιες τοποθετήσεις και την δήλωση (στην κοινή συνέντευξή τους στο TNT) ότι «μπορεί να είμαι πολλά χρόνια εδώ και εκείνος να ήρθε τώρα, αλλά αυτός είναι ο στρατηγός, οπότε οι Μπακς πλέον είναι η “δική του ομάδα”»!

Συγνώμη, αλλά αυτές είναι συνήθως κουβέντες, που λέγονται σε ιδιωτικές συζητήσεις (τα τελευταία χρόνια οι δύο τους διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις και μιλούσαν για το ενδεχόμενο μίας συνύπαρξης)! Και σπάνια «ξεστομίζονται» από έναν Αμερικανό superstar, που όχι απλά έχει δείξει απίστευτη αφοσίωση στην μικρή αγορά του Μιλγουόκι, αλλά ειδικότερα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος (2021), έχει εξελιχθεί στο πρόσωπο της πόλης!

Το ότι ο Αντετοκούνμπο, όμως, είναι μία κατηγορία μόνος του σε όλα τα επίπεδα, έχει αρχίζει πλέον να «χωνεύεται» και από την μη συνηθισμένη σε τόσο διαφορετικές νοοτροπίες όσο αυτή του 28χρονου Έλληνα διεθνούς forward στο κομμάτι του κοινωνικοαθλητικού γίγνεσθαι που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις του.

Η κορύφωση του... χώρου που ο Giannis έκανε στον Λίλαρντ για να αισθανθεί και με την βούλα ότι κάτι σπουδαίο «μπαίνει στον φούρνο», ήρθε με την αναπάντεχη ανανέωση του συμβολαίου, την οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει (πριν από έναν μήνα) ανούσια για να συμβεί πριν την έναρξη της σεζόν.

Όλα όσα είδε στην διάρκεια της προετοιμασίας και αναλύσαμε στο προηγούμενο blog, τον έπεισαν ότι η δέσμευσή του μέχρι το 2028, θα είχε πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο, την ομάδα και φυσικά τον σπουδαίο συνοδοιπόρο του και την πρώτη κοινή τους σεζόν.

Γιατί αν ο Γιάννης θέλει σαν τρελός να ξαναζήσει το συναίσθημα του πρωταθλητή, σκεφτείτε πως νιώθει ο “Dame Time”, που έως τώρα δεν είχε τους κατάλληλους συμπαίκτες ώστε, έστω να το πλησιάσει!

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους, ότι η εποχή του ενός σπουδαίου και πολλά υποσχόμενου διδύμου στο ΝΒΑ, μόλις ξεκίνησε. Το «αριστούργημα» που βρίσκεται προ των πυλών, όμως, δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την κατάλληλη «σκηνοθεσία»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!