Μπακς: Αν δεν πάρουν αμυντικό guard, «δεν πάνε πουθενά»!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Μπακς: Αν δεν πάρουν αμυντικό guard, «δεν πάνε πουθενά»!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε με προσοχή και τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια των «ελαφιών» με τον “Ντοκ” Ρίβερς στον πάγκο (ρεκόρ 1-3) και δεν «βλέπει» πως το Μιλγουόκι θα πάει μακριά με την «αεράμυνα» που παίζουν οι Λίλαρντ και Μπίσλι.

Στα ομαδικά αθλήματα, οι αλλαγές προπονητή τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από μία δυναμική αντίδραση στο αγωνιστικό μέρος.

Θέλετε γιατί η αλληλεπίδραση από την φθορά της παλιάς στην φρεσκάδα της νέας «φωνής» από τον πάγκο, προκαλεί μία φυσιολογική ανανέωση των μπασκετικών κυττάρων και αλλάζει το κλίμα στο αγωνιστικό τμήμα;

Θέλετε γιατί, συνήθως και εντελώς ξαφνικά, οι περισσότεροι παίκτες μπαίνουν στην διαδικασία ενός πολύ έντονου step up;

Και για να επιβεβαιώσουν ότι ο προπονητής που «οδήγησαν» στην πόρτα της εξόδου (στο ΝΒΑ, έτσι φεύγουν οι προπονητές μεσούσης της περιόδου) ήταν η αιτία που τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, αλλά και για να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και να κερδίσουν, από τις πρώτες μέρες, την εμπιστοσύνη του νέου «αφεντικού» τους!

 

Κάπως έτσι εξηγούνται οι εντυπωσιακές εμφανίσεις αλλά και κάποια μη αναμενόμενα αποτελέσματα που προκύπτουν και τα οποία εμπίπτουν στην λογική και την λειτουργία του «άγραφου νόμου», ο οποίος «θέλει» την ομάδα που προσλαμβάνει νέο τεχνικό, να «υποβάλλεται» σε ένα θετικό ηλεκτροσόκ, που έστω και πρόσκαιρα φέρνει νίκες και βελτιώνει αισθητά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Όταν βαφτίζεις το ψάρι... κρέας και αλλάζεις σελίδα!

Πολλώ δε μάλλον, όταν έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα σαν τα «ελάφια», τα οποία αποφάσισαν να απομακρύνουν τον “rookie” coach που προσέλαβαν το καλοκαίρι αντί του πρωταθλητή, Μπαντ Μπουντενχόλτζερ (με την έγκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο) κι ενώ βρίσκονταν στην 2η θέση της Ανατολής, έχοντας το 3ο καλύτερο ρεκόρ του πρωταθλήματος (30 νίκες και 13 ήττες)! Με τον αστερίσκο του αρκετά ευνοϊκού προγράμματος...

Η επίσημη δικαιολογία που επικοινώνησε προς τον Τύπο, ο general manager των Μπακς, ήταν ότι το trade του Λίλαρντ άλλαξε εντελώς ξαφνικά (λίγες μέρες πριν την έναρξη του training camp) την προοπτική του οργανισμού για την τρέχουσα σεζόν…

Mε αποτέλεσμα στο μέσο της διαδρομής, να συνειδητοποιήσουν όλοι στο front office ότι o Έϊντριαν Γκρίφιν, ήταν μεν καλός για να γίνει πρώτος (ήταν επί 15 χρόνια assistant coach), αλλά ταυτόχρονα και αρκετά άπειρος για να ηγηθεί μίας ομάδας που στοχεύει στην κατάκτηση του τίτλου!

Κάπως έτσι και μάλιστα μετ’ επαίνων, ο 49χρονος coach χαιρέτησε το Μιλγουόκι και στην θέση του προσελήφθη ο 62χρονος πολύπειρος τεχνικός και πρωταθλητής με τους Σέλτικς (2008), Γκλεν “Ντοκ” Ρίβερς, ο οποίος μέχρι πρότινος ανήκε στο team των τηλεσχολιαστών του ESPN!

Η ρίζα του προβλήματος

Όλα τα παραπάνω στην ουσία συνιστούν το επικάλυμμα των όσων συνέβησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο στρατηγείο των «ελαφιών». Το «ζουμί» της υπόθεσης βρίσκεται στο ρίσκο που πήρε ο Τζον Χορστ, όταν πάτησε το κουμπί για να έρθει στο Μιλγουόκι ο “Dame Time” (ποιος ήταν ο Γκρίφιν και ποιο ήταν το προπονητικό του status για να του πει «όχι») κι επέλεξε την δημιουργία μίας ομάδας, που θα κάνει πρωταθλητισμό, πηγαίνοντας με την «μπασκετική όπισθεν»!

Δηλαδή, σκοράροντας περισσότερους πόντους μπροστά απ’ όσους θα δέχεται πίσω! Κι όλα αυτά με έναν coach, που σε όλη την διάρκεια της διαδρομής του σαν βοηθός, είχε την φήμη και τον τίτλο του “defensive specialist”!

Προ της άφιξης του Λίλαρντ, μάλιστα (η οποία έστειλε στην Βοστόνη τον κορυφαίο, ίσως, αμυντικό point guard του ΝΒΑ, Τζρου Χόλιντεϊ), οι Μπακς είχαν αποκτήσει έναν ακόμη shooting guard (Μαλίκ Μπίσλι), που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την άμυνα, οπότε όπως καταλαβαίνετε η βασική τους πεντάδα «έμπαζε από παντού»!

Με τους Λίλαρντ, Μπίσλι και Μίντλετον να παίζουν άμυνα με τα μάτια, η αμυντική λειτουργία της ομάδας βασιζόταν στην υπερπροσπάθεια και στην διαρκή κίνηση του Αντετοκούνμπο και του Λόπεζ (λόγω των συνεχόμενων περιστροφών), με αποτέλεσμα και οι δύο να βγαίνουν αρκετές φορές εκτός ρακέτας και αυτό να κοστίζει ακριβά σε ριμπάουντ και πόντους μέσα στο «ζωγραφιστό».

Με αυτά και με εκείνα, κάποια στιγμή τα «ελάφια» έφτασαν να πέσουν ακόμη και κάτω από την 25η θέση σε μέσο παθητικό και στην συλλογή των «σκουπιδιών», ενώ την ίδια ώρα είχαν την 2η καλύτερη επίθεση της λίγκας (μ.ο. 123,7π.). Μεγαλύτερη απόδειξη της αμυντικής τους ανεπάρκειας, δε, από τις τέσσερις ήττες (σε πέντε εφετινούς αγώνες) που γνώρισαν φέτος από την πιο παραγωγική ομάδα (Ιντιάνα Πέισερς) στο εφετινό ΝΒΑ, ίσως να μην υπάρχει!

Όταν, λοιπόν, οι βασικοί guards δεν παίζουν άμυνα, το μπάσκετ που παίζει η ομάδα δεν θέλγει, η γκρίνια μεγαλώνει και η κριτική κορυφώνεται, συνήθως φεύγει αυτός που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να διαχειριστεί το πρόβλημα (προπονητής)! Και όχι αυτός που το προκάλεσε (general manager) κι εκείνος που το συντηρεί (παίκτες)...

Το ξεκίνημα της εποχής Ρίβερς

Οι βαθιά μυημένοι των τεκταινόμενων στον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος, γνωρίζουν καλά ότι ο καιρός που ο “Ντοκ” ήταν ένας άκρως επιδραστικός προπονητής, έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Για την ακρίβεια μετά την ανάδειξή του σε κορυφαίο προπονητή της χρονιάς (το 2000 όταν ήταν στο Ορλάντο) και την πετυχημένη 9ετία στον πάγκο των Σέλτικς (2004-2013), η οποία επισφραγίστηκε με το πρωτάθλημα του 2008 απέναντι στους Λέικερς του Κόμπι και του Γκασόλ, ο βετεράνος All Star point guard, εξαργύρωσε το πρώτο μισό της θητείας του με δύο πολυετή και παχυλά συμβόλαια με τους Κλίπερς (2013-2020) και τους Σίξερς (2020-2023), χωρίς να πετύχει τίποτε το σπουδαίο.

Οι Μπακς τον προσέλαβαν περισσότερο ως λύση ανάγκης σε συνδυασμό και με την διαθεσιμότητα που υπήρχε την δεδομένη χρονική στιγμή. Στην λογική της προσωπικότητας που διαθέτει για να καθοδηγήσει και να διαχειριστεί τα «εγώ» της ομάδας και του σεβασμού και της αποδοχής, των οποίων τυγχάνει στην «κοινωνία» της λίγκας.

Η αλήθεια είναι ότι το ντεμπούτο του συνέπεσε με την πιο δύσκολη περιοδία της σεζόν στην Δύση και παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε ο “Greek Freak” (μ.ο. 34,2π., 8,2ρ. & 10,3ας. με 66,6% εντός πεδιάς) και το step up του Πόρτις (μ.ο. 17,2π. & 8,7ρ.), τα «ελάφια» έφτασαν στην έρημο της Αριζόνα (παίζουν αύριο με τους Σανς), μετρώντας ήδη 3 ήττες στους τέσσερις πρώτους αγώνες με τον νέο τους προπονητή στον πάγκο.

Στο πρώτο ματς του Ντένβερ, αν και προηγήθηκαν με +13, ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες, δεχόμενοι δύο πόντους λιγότερους (113) απ’ όσους σκοράρουν κατά μέσο όρο οι πρωταθλητές (114,8)!

Στην επιστροφή του Λίλαρντ στο Πόρτλαντ, οι Μπακς δέχτηκαν 11 περισσότερους πόντους από την μέση παραγωγικότητα των Τρέιλ Μπλέϊζερς ήταν πίσω στο σκορ σε όλο το ματς και έχασαν από την προτελευταία ομάδα της Δύσης.

Ακολούθησε η «ανάνηψη» (η μοναδική, έως τώρα, νίκη του Ρίβερς) του αγώνα με τους Μάβερικς στο Ντάλας, όπου ένας «λυσσασμένος» Αντετοκούνμπο (48π., 6ρ., 10ας. & 5κλ. με 20/28 σουτ), «υπέγραψε» την ανατροπή από το -25, σε ένα ματς που η άμυνα τους δέχτηκε 117 πόντους!

Το «διπλό» στο Τεξας, μάλιστα, έστειλε τον νέο προπονητή στο All Star Game, ως coach της Ανατολής, μία εξέλιξη που και ο ίδιος ο Ρίβερς χαρακτήρισε επιεικώς «αστεία» και άδικη απέναντι στον προκάτοχό του.

Η οδυνηρή προσγείωση στο Σολτ Λέικ Σιτι!

Για να φτάσουμε στην Γιούτα, όπου σε back to back παιχνίδι, ο Γιάννης (33π., 7ρ. & 13ασ. με 11/15 σουτ) ήταν και πάλι «εξωπραγματικός», αλλά απελπιστικά μόνος για να αποτρέψει την αμυντική κατάρρευση του 2ου μέρους (70π.) και ειδικότερα της 4ης περιόδου (επιμέρους σκορ 13-40)!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Μπακς προηγήθηκαν με 19 πόντους στα τέλη της 2ης περιόδου και με +14 στις αρχές της 4ης , αλλά η έλλειψη ενέργειας και το party που έστησαν οι προσωπικοί αντίπαλοι των Μπίσλι και Λίλαρντ, τους κόστισε ακριβά. Οι «μορμόνοι» τους έβαλαν 123 πόντους και από το 42-61 του 22ου λεπτού, επικράτησαν με μία συνολική διαφορά 35 πόντων!

Ο Τζόρνταν Κλάρκσον (12π. & 5ασ.) και ο rookie Κιόντε Τζόρτζ (19π., 10ρ. & 2ασ.) ήταν υπεύθυνοι για τους 27 από τους 40 πόντους που σκόραρε η Τζαζ στο 4ο δωδεκάλεπτο (με 15/23 σουτ και 5/7 βολές). Ο πρώτος είχε 5 πόντους και 5 ασίστ, ενω ο δεύτερος 10 πόντους και μία 1 τελική πάσα στα τελευταία 10’42” του αγώνα, διάστημα στο οποίο οι γηπεδούχοι σκόραραν στις οκτώ από τις 10 αρχικές κατοχές τους!

Με τον Γιάννη να τρέχει δεξιά κι αριστερά για να καλύψει τις τρύπες και τον Μπρουκ Λόπεζ να λείπει για δεύτερο σερί παιχνίδι (προσωπικοί λόγοι), τα «ελάφια» δέχτηκαν 50 πόντους μέσα από την ρακέτα και τόσο στο Σολτ Λέικ Σίτι (32-53), όσο και στο Ντάλας (36-42), έχασαν κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ!

«Δεν χάσαμε από την έλλειψη ενέργειας και πλάνου, ούτε επειδή δεν αμυνθήκαμε καλά! Αν βάζαμε τα ελεύθερα σουτ, το βράδυ θα εξελισσόταν διαφορετικά!», σχολίασε ο Αντετοκούνμπο στα αποδυτήρια στην καθιερωμένη media session με τους δημοσιογράφους.

Οι insiders του ΝΒΑ, πάντως, επιμένουν ότι οι Μπακς ψάχνουν ήδη στην αγορά για ένα αμυντικό guard, πριν εκπνεύσει η διορία των εφετινών ανταλλαγών... Αν δεν συμβεί κάτι μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (09/02), δεν βλέπω πως το «παράθυρο» του τίτλου θα παραμείνει ορθάνοιχτο για το Μιλγουόκι...

Υγ.: Σκεφτείτε ότι η μοναδική νίκη του Μιλγουόκι επί της Ιντιάνα, συνέβη στο ματς που ο Γιάννης συνέτριψε το ρεκόρ καριέρας του στο σκοράρισμα με 64 πόντους και η ομάδα σκόραρε συνολικά 140!

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!