Βεζένκοβ: Η δύσκολη απόφασή που θα ορίσει το μέλλον του

Σάσα Βεζένκοβ

bet365

Το Gazzetta προσπαθεί να αναλύσει όλες τις παραμέτρους σχετικά με την μετακίνηση του Σάσα Βεζένκοβ στους Ράπτορς και την απόφαση που καλείται να πάρει τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Ο Σάσα Βεζένκοβ χθες το πρωί ξύπνησε ως παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς και κοιμήθηκε ως παίκτης των Τορόντο Ράπτορς. Στο NBA είναι κάτι συνηθισμένο για το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών της Λίγκας. Στην περίπτωσή του Βούλγαρου φόργουορντ το πρώτο κομμάτι, αυτό της φυγής από το Σακραμέντο ήταν κάτι το οποίο επεδίωξε και μάλιστα είχε ενημερώσει τον οργανισμό.

Η είδηση για την ανταλλαγή στους Τορόντο Ράπτορς ήταν έκπληξη για τον ίδιο αφού οι σκόρπιες πληροφορίες που είχε συλλέξει ο ατζέντης του δεν τους ανέφερε. Ο Βεζένκοβ καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση για το μέλλον του και τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει ολοκληρωτικά η κατάστασή του.

Πολλά φόργουορντ οι Ράπτορς, αλλά κανείς ξεχωριστός

Η ομάδα από τον Καναδά βρίσκεται σε διαδικασία ανοικοδόμησης κάτι που σημαίνει πως δεν θα κάνει πρωταθλητισμό. Προσπαθούν να δημιουργήσουν σε βάθος τριετίας ένα ικανοποιητικό ρόστερ που να διεκδικήσει θέση στα play off.

Στην παρούσα φάση το ρόστερ διαθέτει αρκετούς παίκτες που αγωνίζονται στις θέσεις «3» και «4», σε αυτές δηλαδή που μπορεί να παίξει ο Βεζένκοβ. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι εξής:

  • SF: Μπάρετ, Αγκμπάτζι
  • PF: Μπαρνς, Ολίνικ, Βεζένκοβ, Μόγκμπο, Νουόρα (UFA)

Με εξαίρεση τον Σκοτ Μπαρνς (θα έχει τη μπάλα στα χέρια του αρκετά) ο οποίος έχει προλάβει να δείξει την αξία του και τις ικανότητές του, όλοι οι άλλοι είναι «άγουροι». Από τη μία λοιπόν υπάρχουν αρκετοί παίκτες, από την άλλη όμως με εξαίρεση έναν κανείς δεν ξεκινά πολύ πιο μπροστά από τον Βεζένκοβ.

Ο Σέρβος προπονητής, ο Μπατίστ και η διάθεση των Ράπτορς

Εν αντιθέσει με τους Κινγκς, προπονητής των Ράπτορς είναι ο Σέρβος Ντάρκο Ραγιάκοβιτς με τον οποίο εντελώς τυχαία ο πρώην MVP της Euroleague καθόταν στο ίδιο πάνελ πριν λίγες μέρες στο ετήσιο σεμινάριο των προπονητών της Euroleague. Επίσης μέλος του προπονητικού σταφ είναι ο Μάικ Μπατίστ ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την Ελλάδα και παρακολουθεί αρκετά την Euroleague. Συνεπώς αμφότεροι γνωρίζουν καλύτερα και τις ικανότητες του παίκτη και τις ανάγκες του.

Το θέμα είναι όμως και τι θέλουν οι Ράπτορς; Εκαναν χάρη στους Κινγκς ή στον Βεζένκοβ αποκτώντας τα δικαιώματά του και θα τον τοποθετήσουν στην waiving list; Στη λίστα δηλαδή με τους υπό παραχώρηση παίκτες. Αν συμβεί αυτό οποιαδήποτε ομάδα του NBA θα έχει 48 ώρες στη διάθεσή της για να υπογράψει τον Βεζένκοβ με το εγγυημένο συμβόλαιο που υπάρχει ήδη και αγγίζει τα 7.000.000 δολάρια (μεικτές αποδοχές).

Μήπως οι Ράπτορς όντως υπολογίζουν τον Βεζένκοβ και βλέπουν στο πρόσωπό του έναν παίκτη που με το μακρινό του σουτ θα ανοίγει το γήπεδο και θα τους βοηθήσει στη φάση της ανοικοδόμησης την οποία επιχειρούν;

Το ρίσκο της απόφασης του Βεζένκοβ

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τον 29άχρονο φόργουορντ για να μπορείς να καταλάβεις την αγωνία του. Ο Σάσα Βεζένκοβ έφυγε από την Ευρώπη με το βραβείο του MVP και πήγε στο Σακραμέντο και χρησιμοποιήθηκε από ελάχιστα έως καθόλου. Ο παίκτης προφανώς και αισθάνεται «προδομένος» γιατί άλλα του έλεγε ο Μάικ Μπράουν για τον ρόλο του και άλλα συνάντησε.

Αυτός ο ένας χρόνος που πέρασε του έχει στοιχίσει σε ρυθμό, του έχει στοιχίσει αγωνιστικά. Πλέον καλείται να πάρει μία πολύ δύσκολη απόφαση. Καλείται να πάρει ένα ρίσκο. Να εμπιστευτεί για δεύτερη διαδοχική σεζόν μία ομάδα ΝΒΑ η οποία είναι άγνωστο πως θα του συμπεριφερθεί (αν θα του δώσει χώρο ή αν θα τον έχει 12ο παίκτη) ή να επιστρέψει στην Ευρώπη ως μεγάλος πρωταγωνιστής με αρκετά υψηλές αποδοχές για τα δεδομένα της Euroleague.

Ο Βεζένκοβ βρίσκεται στην πιο παραγωγική ηλικία και ήδη πέρασε ένα χρόνος χωρίς να παίξει μπάσκετ. Δε θέλει σε καμία περίπτωση να συμβεί το ίδιο σε δεύτερη σερί σεζόν γιατί θεωρεί πως θα μείνει αρκετά πίσω μπασκετικά. Από την άλλη θα ήθελε να εξαντλήσει και τον δεύτερο εγγυημένο χρόνο συμβολαίου του. Οχι τόσο για τα χρήματα, όσο για το όνειρο του NBA.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει αρκετά η κατάσταση. Προφανώς θα υπάρξει επικοινωνία των Ράπτορς με τον Βεζένκοβ για να συζητήσουν τα πάντα. Από τις σκέψεις των Καναδών μέχρι και τις αγωνίες του Βούλγαρου φόργουορντ.

Η πόρτα της Ευρώπης θα είναι ανοικτή για τον Βεζένκοβ έτσι κι αλλιώς, ωστόσο τουλάχιστον για την περίπτωση του Ολυμπιακού που φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και την Αναντολού Εφές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει μικρό πρόβλημα στην ομάδα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα δημιουργήσει διαφορετικό ρόστερ με τον Βεζένκοβ στη διάθεσή του από αυτό χωρίς τον 29άχρονο φόργουορντ. Φυσικά αυτό τη δεδομένη στιγμή δεν απασχολεί τον παίκτη, ενώ και οι «ερυθρόλευκοι» κατανοούν πλήρως την κατάσταση και δεν πιέζουν καθόλου την πλευρά του παίκτη ως προς το αν θα συνεχίσει στο ΝΒΑ ή στην Ευρώπη.

Οι πιθανές απορίες του Βεζένκοβ

  • Θα πάει σε μία ομάδα η οποία κάνει ολικό rebuilding και θα τελειώσει με 20 νίκες περίπου;
  • Θα τον κρατήσουν οι Ράπτορς;
  • Αν οι Ράπτορς του πουν πως τον θέλουν, θα τους εμπιστευτεί όπως έκανε με τους Κινγκς και την... πάτησε;
  • Θέλει να επιστρέψει στην ασφάλεια της Euroleague στην οποία θα πρωταγωνιστεί ή θέλει να μείνει στην αβεβαιότητα του NBA;
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα