Βεζένκοβ, Ολυμπιακός: Το status και οι επιλογές του Βούλγαρου φοργουορντ σύμφωνα με ρεπόρτερ ΝΒΑ

Ο Σάσα Βεζένκοβ.

bet365

Ο έγκυρος ρεπόρτερ του ΝΒΑ, Κιθ Σμιθ, ανέλυσε τα δεδομένα όσον αφορά τον Σάσα Βεζένκοβ και τις επιλογές του σε σχέση με την επιστροφή του στον Ολυμπιακό.

Ο Σάσα Βεζένκοβ αναμένεται να επιστρέψει στον Ολυμπιακό έπειτα από έναν χρόνο και ο Αμερικανός ρεπόρτερ Κιθ Σμιθ ανέλυσε στην ιστοσελίδα Spotrac την περίπτωση του Βούλγαρου φόργουορντ, εξηγώντας όλες τις παραμέτρους και τις επιλογές του.

O Σμιθ επισημαίνει ότι ο Βεζένκοβ θα χρειαστεί τη βοήθεια των Ράπτορς για να φορέσει ξανά τα ερυθρόλευκα και εξηγεί ότι θα χρειαστεί υπομονή και συνεργασία.

Αναλυτικά αναφέρει στο άρθρο του:

Μπορεί ο Σάσα Βεζένκοβ απλώς να φύγει από τους Τορόντο Ράπτορς; Γιατί πρέπει να μείνει;
Η απλή απάντηση είναι: Όχι, δεν μπορεί να φύγει έτσι απλά. Ο Σάσα Βεζένκοβ έχει συμβόλαιο με τους Ράπτορς για 6.6 εκατομμύρια δολάρια για τη σεζόν 2024/25. Πρέπει να τιμήσει αυτούς τους όρους.

Γιατί πρέπει να τιμήσει αυτό το συμβόλαιο ΝΒΑ; Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα ΝΒΑ.
Στο επαγγελματικό μπάσκετ, οι ομάδες που υπάγονται στη δικαιοδοσία της FIBA παρέχουν το Letter of Clearance. Το Letter of Clearance επιτρέπει ουσιαστικά σε έναν παίκτη να υπογράψει σε άλλη ομάδα. Για να το λάβει και να υπογράψει στον Ολυμπιακό, ο Βεζένκοβ πρέπει να αποδείξει ότι έχει εκπληρώσει τους όρους του συμβολαίου με τους Ράπτορς. Αν φύγει, δεν εκπληρώνει αυτή την υποχρέωση.

Πως θα λάβει το Letter of Clearance ο Σάσα Βεζένκοβ;
Από τη στιγμή που οι ομάδες του ΝΒΑ δεν μπορούν να κάνοην trade, ούτε να πουλήσουν συμβόλαια σε ομάδες εκτός ΝΒΑ, οι επιλογές του Σάσα Βεζένκοβ είναι περιορισμένες. Μπορεί να ζητήσει από το Τορόντο να τον αποδεσμεύσει.

Η άλλη επιλογή είναι να ζητήσει από τους Ράπτορς να συνεργαστούν μαζί του για ένα buyout. Αυτός είναι ένας πιο λογικός δρόμος. Θα μπορούσε να παραιτηθεί από το ποσό των $6.6 εκατομμυρίων για να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιό του με το Τορόντο. Το να παραιτηθεί από τα 6.6 εκατομμύρια δολάρια είναι μεγάλη υπόθεση για να το κάνει. Αλλά αν ο Βεζένκοβ είναι τόσο δυσαρεστημένος στο NBA, μπορεί να το επιθυμεί.

Σε τεχνικούς όρους, η διαδικασία εξαγοράς του συμβολαίου καταλήγει στην αποδέσμευση. Υπάρχει μια μικρή πρόκληση με αυτή τη διαδικασία, καθώς μια άλλη ομάδα του NBA θα μπορούσε να διεκδικήσει τον Βεζένκοβ από τη wave list. Σε αυτή την περίπτωση, αυτή η ομάδα θα αναλάμβανε το συμβόλαιό του και θα βρισκόμασταν ξανά στην ίδια κατάσταση.

Γιατί δεν θα αποδεσμεύσουν έτσι απλά οι Ράπτορς τον Βεζένκοβ;
Το Τορόντο δεν κερδίζει τίποτα με το να αποδεσμεύσει απλά τον Βεζένκοβ. Σε αυτή την περίπτωση θα γλίτωνε 6.6 εκατομμύρια απ΄πο το μισθολόγιο. Επιπλέον, οι Ράπτορς μπορεί να συμπαθούν τον Βεζένκοβ ως παίκτη. Μπορεί να βλέπουν μια καλύτερη προοπτική ως προς τον χρόνο συμμετοχής και μια καλύτερη προσαρμογή στο ρόστερ μαζί τους, σε σχέση με αυτό που είχε στους Kings.

Τέλος, αν μη τι άλλο, τα $6.6 εκατομμύρια είναι ένα πολύτιμο κομμάτι στο μισθολόγιο. Δεν είναι πιθανό να θέλουν απλά να παραιτηθούν από αυτό χωρίς να πάρουν πίσω ένα σημαντικό ποσό μέσω μιας εξαγοράς.

Τι θα συμβεί μετά από την επόμενη σεζόν; Ο Βεζένκοβ θα είναι free agent το 2025;
Κατά κάποιον τρόπο... Οι Ράπτορς, ή οποιαδήποτε ομάδα του NBA που αναλάβει το τρέχον συμβόλαιο του Βεζένκοβ έχει team option για τη σεζόν 2025/26. Αν αυτή η επιλογή ενεργοποιηθεί από την ομάδα, ο Βεζένκοβ θα είναι στο ρόστερ για $6.9 εκατομμύρια για τη σεζόν 2025/26.

Αν η ομάδα απορρίψει την team option, ο Βεζένκοβ θα μείνει free agent το 2025. Οι Ράπτορς ή οποιαδήποτε ομάδα του NBA που κατέχει το συμβόλαιό του εκείνη την εποχή, θα μπορούσαν να κάνουν τον Βεζένκοβ restricted free agent. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ματσάρουν οποιοδήποτε προσφορά. Αλλά ο Βεζένκοβ θα ήταν ελεύθερος να υπογράψει με μια ομάδα εκτός ΝΒΑ, καθώς το συμβόλαιό του θα είχε ολοκληρωθεί.

Ποιες είναι οι επιλογές του Βεζένκοβ;

  • Να παίξει τη σεζόν 2024/25 με τους Τορόντο Ράπτορς ή με άλλη ομάδα στο ΝΒΑ, αν γίνει ξανά ανταλλαγή. Ο Βεζένκοβ θα μπορούσε τότε να γίνει free agent το 2025, αν οι Ράπτορς ή οποιαδήποτε ομάδα του NBA απορρίψουν την team option για τη σεζόν 2025/26.
  • Να επιδιώξει να τον τοποθετήσουν στη λίστα των waivers. Σε αυτή την περίπτωση οι Ράπτορς θα πρέπει να πληρώσουν 6.6 εκατομμύρια δολάρια, το "dead money" που αφαιρεί χώρο στο salary cap. Aν περάσουν δυο μέρες και δεν τον τραβήξει από εκεί κάποια ομάδα με το συμβόλαιο των 6.6 εκατομμυρίων που έχει στους Ράπτορς, θα γίνει free agent.
  • Να επιδιώξει ένα buy out με τους Τορόντο Ράπτορς. Σε αυτό το σενάριο, ο Βεζένκοβ θα θυσιάσει μέρος ή όλο το συμβόλαιο των $6.6 εκατομμυρίων για τη σεζόν 2024/25 για να γίνει free agent.

Συμπερασματικά, ο Σάσα Βεζένκοβ μπορεί να παίξει στον Ολυμπιακό για τη σεζόν 2024/25. Είναι πιθανό. Αλλά αυτό χρειάζεται τη βοήθεια των Ράπτορς για να συμβεί. Και αυτό ίσως προϋποθέτει από τον Βεζένκοβ να αφήσει ένα σημαντικό ποσό στο τραπέζι για το buyout από το Ρορόντο.

Δεν είναι μια απλή κατάσταση με εύκολες επιλογές, είτε για τον Βεζένκοβ, είτε για τους Ράπτορς. Θα χρειαστεί υπομονή και συνεργασία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα