Στεφ Κάρι: Η ιστορία πίσω από το Νο30 και το... παράδοξο των Ολυμπιακών Αγώνων

Στεφ Κάρι: Η ιστορία πίσω από το Νο30 και το... παράδοξο των Ολυμπιακών Αγώνων

Δημήτρης Οικονόμου
Στεφ Κάρι Νο30

bet365

Το Νο30 του Στεφ Κάρι έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα τόσο στο NBA, όσο και στην Ευρώπη, κουβαλώντας τη δική του ιστορία. Η οποία όμως δε μεταφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφεραν ξανά στο προσκήνιο το μεγαλείο του Στεφ Κάρι. Το χρυσό μετάλλιο ήταν αυτό που δεν είχε στη συλλογή του και το προσέθεσε δίπλα στα τρομερά επιτεύγματα μιας απίθανης καριέρας. Μιας καριέρας που έχει επηρεάσει τόσο αυτούς που είναι δίπλα του, όσο και συνολικά το ίδιο το παιχνίδι.

Το «Νο30» θα μείνει για πάντα στην ιστορία, για την επιρροή του στο μπάσκετ. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο που… μεγάλωσε το ίδιο το γήπεδο και άλλαξε όλη τη γεωμετρία με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Αλλά και με την επίδραση που έχει σε όσους τον βλέπουν να αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο.

Το Μαρούσι με αρκετή δόση χιούμορ, αποκάλυψε πως ο Στεφ Κάρι είναι ο λόγος για τον οποίον ο Χάρης Γιαννόπουλος άλλαξε το νούμερο με το οποίο πορευόταν όλα αυτά τα χρόνια και από εδώ και στο εξής θα έχει στην πλάτη τον αριθμό 30. Ένας αριθμός, μία ολόκληρη ιστορία.

Ο αριθμός του Ντελ Κάρι

Ο πατέρας του Στεφ Κάρι, Ντελ, μπορεί να μην έκανε την καριέρα του σούπερ σταρ και να μην έφτασε ποτέ το στάτους που μετέπειτα απέκτησε ο γιος του. Ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς την καριέρα που έκανε στο NBA, φορώντας τις φανέλες των Τζαζ, των Καβαλίερς, των Χόρνετς, των Μπακς και των Ράπτορς.

Δεν είναι τυχαίο που λένε πως… το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά. Ο Ντελ Κάρι μέτρησε σε 1083 παιχνίδια της κανονικής περιόδου 40.2% από το τρίποντο, σε εποχές που μάλιστα δεν υπήρχε η ίδια εξοικείωση από την περίμετρο. Φορώντας τον αριθμό 30 άφησε το δικό του στίγμα, με τον Στεφ να διαλέγει από νωρίς τον ίδιο αριθμό, για χάρη του πατέρα του.

Έναν αριθμό που δεν μπορούσε να φορέσει στα χρόνια του High School, μιας και οι φανέλες τότε ήταν μεγαλύτερες από το μέγεθός του και επέλεξε το 20. Γρήγορα όμως, με το που πάτησε το πόδι του στο NBA, φόρεσε τη φανέλα που ήθελε. Όπως άλλωστε έκανε και ο αδερφός του, Σεθ Κάρι σε πολλά από τα franchises που πέρασε και είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Ο λόγος, δεν είναι άλλος από τον πατέρα τους, Ντελ.

Οι ιστορίες του Νο30

Φαίνεται πως είναι… κληρονομικό για το Νο30 να κουβαλά τέτοιες ιστορίες. Σαφώς και ο Κάρι είναι ο σπουδαιότερος που το φοράει. Ξεπερνώντας αρκετούς στη λίστα, όπως για παράδειγμα τον Μπεν Γουάλας, τον Ντέιβιντ Γουέστ ή τον Μπέρναντ Κινγκ.

Ο Τζούλιους Ραντλ, ένας ακόμα… διαφημιστής του Νο30, μπορεί να μην έχει επηρεαστεί από τον Στεφ, αλλά κουβαλά τη δική του κληρονομιά. Τον αριθμό της μητέρας του, που του είχε πει πως θα χρειαστεί να κάνει κάτι σπουδαίο, αν θέλει να πορευτεί με το νούμερό της στην πλάτη.

Η επιλογή του Μέσι

«Ο Μέσι έχει καλό γούστο». Με αυτό το τουίτ ο σταρ των Γουόριορς υποδέχτηκε την είδηση πως ο Αργεντίνος θα φορέσει και εκείνος το Νο30, στη θητεία του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Λίο δεν μπορούσε να φορέσει στους Παριζιάνους το αγαπημένο του «10» και έτσι προτίμησε τον αριθμό με τον οποίο είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα. Κατά διαβολική σύμπτωση, τον ίδιο αριθμό με τον Κάρι.

Το παράδοξο με τον Κάρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μπορεί να μην το παρατηρεί κανείς αμέσως. Αλλά κοιτώντας την Team USA στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ίσως αντιληφθεί κάποιος πως το «Night Night» του Κάρι έγινε με τον αριθμό «4». Όχι, φυσικά δεν απαρνήθηκε το Νο30.

Όπως στο παρελθόν δεν είχε απαρνηθεί και ο Μάικλ Τζόρνταν το θρυλικό Νο23. Ο κανονισμός της FIBA που ίσχυε ως το 2014, ανάγκαζε τους παίκτες να φορούν φανέλες αριθμημένες από το 4 έως το 15, για να βοηθούν με αυτόν τον τρόπο τους διαιτητές. Κάτι τέτοιο πλέον έπαψε να ισχύει, όμως οι Αμερικανοί το κρατούν τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες.

Αφήνοντας έτσι το Νο30 να διηγείται τις ιστορίες του μόνο από τα παρκέ του NBA, δίνοντας λίγο χώρο στο Νο4.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα