ΝΒΑ: Το #BlackLivesMatter πάνω από το παιχνίδι (vids)
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό που γονάτισε στον λαιμό του για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα καθώς και ο αντίκτυπος που προκάλεσε σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν ως αποτέλεσμα τη γενικευμένη αντίδραση που έφτασε ως την κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο.
Η πλειοψηφία των σούπερ σταρ του ΝΒΑ βγήκε μπροστά πρωτοστατώντας στη νέα πραγματικότητα και συμβάλλοντας στην ανάδειξη των προβλημάτων, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να αναλάβουν έναν ιδιαίτερο ρόλο που ξεφεύγει από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Εξάλλου, ο αγώνας κατά του ρατσισμού στο ΝΒΑ είναι τόσο παλιός όσο το επαγγελματικό μπάσκετ στις ΗΠΑ. Ο θρύλος των Σέλτικς, Μπιλ Ράσελ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Έντονα πολιτικοποιημένος και ακτιβιστής στο ΝΒΑ των 60s, σε μια εποχή μεγάλων ζυμώσεων σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο που διαμορφώθηκε με το αντιπολεμικό κίνημα για το Βιετνάμ και τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Ράσελ αποχώρησε από την ενεργό δράση σε ηλικία 35 ετών έχοντας κατακτήσει 11 πρωταθλήματα με την αιτιολογία «έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε από το να ασχολούμαστε με το μπάσκετ»!
Στα 83 του χρόνια δεν δίστασε να δημοσιεύσει μια φωτογραφία όπου γονατίζει, φορώντας συμβολικά το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας που του είχε απονείμει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για τη δράση του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα! «Περήφανος που γονατίζω και που στέκομαι ψηλός απέναντι στην κοινωνική αδικία» ήταν το μήνυμά του...
Τα αιτήματα έγιναν πιο ουσιαστικά, πιο άμεσα και σκληρά με την άνοδο στην Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΝΒΑers αγκάλιασαν την ευθύνη να βγουν, να μιλήσουν και να διαμαρτυρηθούν ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας περσόνας τους και του ρόλου τους ως προτύπων.
Ό,τι συνέβη, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2014 όταν οι σταρ της λίγκας φόρεσαν για πρώτη φορά μαύρα μπλουζάκια «I can't breathe» (Δεν Μπορώ Να Αναπνεύσω) στέλνοντας μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας, των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Η παραπάνω κίνηση είχε να κάνει με τη δολοφονία του Ερικ Γκάρνερ, ο οποίος σε video που κυκλοφόρησε τότε, ακουγόταν να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» προς τους αστυνομικούς που τον είχαν ακινητοποιήσει πιάνοντάς από τον λαιμό.
Λίγο αργότερα εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης σε μια υπόθεση που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που συγκλόνισε τις ΗΠΑ και την παγκόσμια κοινότητα. Η κρατική βία και η ασυδοσία των αστυνομικών δυνάμεων που κορυφώθηκε με τις στυγνές δολοφονίες Αφροαμερικανών, ενεργοποίησαν άμεσα τα αντανακλαστικά των NBAers, προεξάρχοντος του ΛεΜπρόν Τζέιμς.
Οι ΝΒΑers κατέβηκαν στους δρόμους
Η δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου προκάλεσε πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι παίκτες κατέβηκαν στους δρόμους και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ενώ ο Καϊρί Ίρβινγκ προσπάθησε να μποϊκοτάρει το restart του ΝΒΑ στο Ορλάντο ως αντίδραση!
Οι 29 οργανισμοί πήραν αμέσως θέση ενώ οι Νικς το έκαναν τελευταίοι αφού είχε προηγηθεί το e-mail του ιδιοκτήτη, Τζειμς Ντόλαν, προς τους εργαζομένους στο οποίο διατύπωνε τη δικαιολογία ότι «ως εταιρεία στο χώρο του αθλητισμού και της διασκέδασης δεν είμαστε πιο ικανοί από κάποιον άλλο στο να εκφέρουμε άποψη για κοινωνικά ζητήματα»! Από την άλλη πλευρά, ο Γκρεγκ Πόποβιτς δεν έπαψε να καταφέρεται εναντίον της κρατικής καταστολής, τη στιγμή που αστέρες όπως ο Στεφ Κάρι, ο Κλέι Τόμπσον, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Ένες Καντέρ και πολλοί ακόμη, κατέβαιναν στις κινητοποιήσεις.
«Θέλουμε αλλαγή, θέλουμε δικαιοσύνη και αυτό θα κάνουμε. Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν στο Μιλγουόκι και να μην φοβούνται να περπατήσουν στους δρόμους. Πώς θα νιώσουν τα παιδιά μου, όταν μετά από χρόνια, δουν όλους όσοι έχουν πεθάνει από το ρατσισμό; Θα έχουν μίσος στην καρδιά τους και δεν το θέλω αυτό. Δεν έχει σημασία το χρώμα, είμαστε όλοι άνθρωποι. Δεν το κάνουμε αυτό για δημοσιότητα, δεν με νοιάζει, απλά σας αγαπώ και θέλω να δείτε ότι είμαι εδώ μαζί σας» ήταν το μήνυμα του Greek Freak, ο οποίος συμμετείχε σε πορεία στο Μιλγουόκι μαζί με την οικογένεια του.
Ακόμη και ο GOAT Μάικλ Τζόρνταν ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει και να τοποθετηθεί με έντονα πολιτικό λόγο, κατανοώντας ότι κάτι τέτοιο ήταν προϋπόθεση διατήρησης του δικού του προσωπικού μύθου. «Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην αδικία και να απαιτήσουμε να λογοδοτήσουν οι ένοχοι. Η ενωμένη φωνή μας πρέπει να πιέσει τους ηγέτες μας να αλλάξουν τους νόμους μας, ή διαφορετικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας για να δημιουργήσουμε μια συστημική αλλαγή», έγραψε ο MJ ενώ το «Last Dance» έφερε ξανά στο προσκήνιο το... αμίμητο: «Και οι Ρεπουμπλικάνοι αγοράζουν sneakers».
Κάθε αστέρας του ΝΒΑ είναι επιβεβλημένο, πλέον, να προσδιορίζεται πρωτίστως ως ανθρώπινο ον και μέλος του κοινωνικού συνόλου και δευτερευόντως ως παίκτης.
Διαβάστε ΕΔΩ το μεγάλο αφιέρωμα του gazzetta.gr στο restart του ΝΒΑ!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.