Κρεγκ Σέιγκερ: Ο άνθρωπος που έβαλε τα φανταχτερά κοστούμια του στο ΝΒΑ (vids)
«Δεν πρόκειται να τα παρατήσω. Θα συνεχίσω να ρουφάω τη ζωή, όπως η ζωή μου… ρουφάει το μεδούλι». O Κρεγκ Σέιγκερ το έκανε. Απόλαυσε κάθε στιγμή. Ρούφηξε όλη τη ζωή. Με τους δικούς του κανόνες.
Κανείς δεν θα τον αδικούσε αν δήλωνε αχάριστος και ζητούσε και άλλο. Ποιος άνθρωπος δεν θα το ήθελε; Λίγο ακόμη χρόνο. Δίχως πόνο και ταλαιπωρία.
Το... ριζικό εκείνου του τύπου με τα φανταχτερά κοστούμια ήταν γραμμένο με κατάμαυρα γράμματα. Και κακά μαντάτα. Ο καρκίνος τον νίκησε. Πάνε τέσσερα χρόνια από τότε.
Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Πάλεψε. Για χρόνια. Κατάφερε να πάρει ένα «γύρο» και να σταθεί ξανά στα πόδια του. Γύρισε ξανά στο... σανίδι που λάτρεψε. Το παρκέ. Στα γήπεδα, πλάι στους παίκτες και στους προπονητές.
Η φιγούρα του είναι πασίγνωστη. Φρόντιζε να ξεχωρίζει σε κάθε εμφάνισή του. Προτού όλα τα φανταχτερά κοστούμια του μπουν μία και καλή σε μία σκονισμένη ντουλάπα.
Ο Κρεγκ Σέιγκερ δε λύγισε απέναντι σε κανέναν. Ούτε καν στον διαβόητο για τις φειδωλές δηλώσεις του, Γκρεγκ Πόποβιτς.
«Ο Ποπ μου έλεγε να γυρίσω και μου υποσχόταν πως θα είναι καλός μαζί μου. Και εγώ του έλεγα πως αυτό είναι απίστευτο και πως μου έκανε μεγάλη τιμή. Αλλά όταν άρχισα να το σκέφτομαι καλύτερα, σκέφτηκα ότι αν επιστρέψω δεν θα ήταν σωστό. Ήθελα να είναι… Σέρβος απέναντί μου», είχε δηλώσει ο Σέιγκερ, λίγο προτού επιστρέψει στην εργασία του, το 2016.
Βλέπετε, ο προπονητής των Σαν Αντόνιο Σπερς φρόντιζε να τον μειώνει σε κάθε πιθανή ευκαιρία. Χρησιμοποιώντας πάντα τα περίεργα κοστούμια που φορούσε.
Απαντούσε με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στις ερωτήσεις του. Αλλά πάντα του χαμογελούσε. Και ο Σέιγκερ απαντούσε με το δικό του αφοπλιστικό χαμόγελο.
Εκείνο που χρησιμοποιούσε για χρόνια και έπειθε αθλητές, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, να του μιλούν στα πιο περίεργα σημεία.
Όταν ο Σέιγκερ επέστρεψε, ο Πόποβιτς κράτησε τον λόγο του. Μία από τις λίγες φορές που ο «Ποπ» ήταν χαμογελαστός και χαλαρός σε ένα flash interview. Στο οποίο δεν ειπώθηκε κουβέντα για το ματς. Ίσως γιατί ο Πόποβιτς ήξερε..
Όταν ο Σέιγκερ διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία το 2014 και δεν κάλυψε την post season για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Ο Πόποβιτς ήταν εκείνος που καλούσε συχνά στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια των playoffs. Να μάθει πως είναι στην υγεία του. Και τον παρακαλούσε να επιστρέψει δυνατός.
Ο Σέιγκερ τήρησε τον λόγο του. Γύρισε. Και όχι μόνο. Το έκανε με το απαραίτητο στυλ. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και το ESPN του επέτρεψαν να καλύψει τον 6ο τελικό του 2016. Αυτό που του έλειπε από μία τεράστια καριέρα. Βλέπετε, τα μοιρασμένη τηλεοπτικά δικαιώματα του έδιναν τη δυνατότητα να καλύπτει τα πάντα, όσον αφορά το ΝΒΑ, εκτός από τους τελικούς.
Σαν έβαλε και εκείνη την επιθυμία στο σημειωματάριο, ένιωθε τρόπον τινά ολοκληρωμένος.
Ήταν η αρχή του τέλους (του).
Είχε ήδη λάβει από το 2015 τα δεύτερα χειρότερα μαντάτα της ζωής. Η λευχαιμία είχε επιστρέψει. Μόνο που τώρα ήταν ανίκητη. Η επιλογή να κάνει άλλη μία μεταμόσχευση μυελού των οστών, απλώς του αγόρασε χρόνο. Για να κάνει αυτό που αγαπάει. Ένα φανταχτερό κοστούμι, ένα ζευγάρι αθλητικά και εκείνο το αφοπλιστικό χαμόγελο.
Η μοναδική φορά χωρίς κοστούμι και ο Κέβιν Γκαρνέτ!
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Σέιγκερ ήταν εκεί. Και έπρεπε να αποχωριστεί τα αγαπημένα του κοστούμια. Οι κανόνες των Αγώνων, βλέπετε. Βολεύτηκε με ένα απλό κόκκινο πόλο μπλουζάκι. Ίδιο με αυτό που φορούσαν όλοι οι συνάδελφοί του.
Ποιος ξέρει, αν τον έβλεπε από μία μεριά ο Κέβιν Γκαρνέτ να ενέκρινε την ενδυματολογική επιλογή του.
Η παλιά ιστορία με τον KG είναι η πλέον χαρακτηριστική. Τότε που ο Γκαρνέτ, μιλώντας για τα ρούχα του δημοσιογράφου, τον κάλεσε να τα βγάλει και να μείνει ολόγυμνος! Και στη συνέχει να ανάψει μία φωτιά και να τα κάψει!
«Να πάρεις τα ρούχα στο, να πας στο σπίτι σου, να τα βγάλεις και να τα κάψεις. Δεν θέλουμε να σε δούμε ξανά έτσι. Ξέρω ότι δεν φοράς το ίδιο δύο φορές και γνωρίζω ότι όλα τα κομμάτια είναι μοναδικά. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι Βερσάτσε ή κάτι άλλο. Θα το πάρεις και θα το κάψεις», ήταν τα λόγια του «Big Ticket».
«Δεν μπορώ να κρατήσω τίποτα;», αναρωτήθηκε ο Σέιγκερ. «Όχι, τίποτα», αποκρίθηκε ο Γκαρνέτ και πρόσθεσε: «Όταν τελειώσεις με το κάψιμο θα πρέπει να είσαι ολόγυμνος. Και αυτό… Και αυτό (σ.σ.: δείχνοντας διάφορα αξεσουάρ που φορούσε). Να κάψεις και τα παπούτσια, έτσι; Μην κάνεις ερωτήσεις, απλά κάψε τα όλα. Ακόμη και τις κόκκινες κάλτσες που δεν φαίνονται στην τηλεόραση».
Το βραβείο «Τζίμι Βαλβάνο»
Στις 11 Ιουλίου 2016 έλαβε το βραβείο «Τζίμι Βαλβάνο» στα βραβεία του ESPN. Τραγική ειρωνεία πως ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα στο βραβείο που κατέληξε στα χέρια του Σέιγκερ, ο θρυλικός Τζίμι Βαλβάνο είχε «φύγει» από τη ζωή ως ένα από τα θύματα του καρκίνου.
Εκείνη ήταν μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του Σέιγκερ. Όλοι τη θυμούνται.
Πώς θα μπορούσαν να τη λησμονήσουν.
Το 1993 ο Τζίμι Βαλβάνο είχε καλέσει όσους μάχονται με τον καρκίνο «να μην τα παρατήσουν ποτέ... Να μην τα παρατήσουν».
Μετά από 23 χρόνια, ο Κρεγκ Σέιγκερ έδινε μία συγκλονιστική ομιλία. Και ας ήξερε ότι είναι η τελευταία του.
«Δεν πρόκειται να τα παρατήσω. Θα συνεχίσω να ρουφάω τη ζωή, όπως η ζωή μου… ρουφάει το μεδούλι. Ο χρόνος είναι κάτι που δεν αγοράζεται. Δεν μπορείς να τον στοιχηματίσεις με τον Θεό, και δεν είναι ένα ατελείωτο αγαθό. Ο χρόνος είναι πως ζεις τη ζωή σου».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.