Ζλάταν κάνεις λάθος, οι αθλητές δεν πρέπει να το βουλώνουν!

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Ζλάταν κάνεις λάθος, οι αθλητές δεν πρέπει να το βουλώνουν!
Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, ως άλλος... Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους αθλητές να το βουλώσουν και να σκάνε, μόνο, την μπάλα. Τα παραδείγματα του αθλητικού ακτιβισμού, δείχνουν περίτρανα πως και ο Ζλάταν μπορεί να κάνει λάθος!

Η φωνή των άλλων. Των αδύναμων. Εκείνων που δεν τολμούν να ψιθυρίσουν. Ή θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν. Η νέα γενιά των αθλητών έχει φωνή. Και τη χρησιμοποιεί. Για να υπερασπιστεί το δίκαιο. Για να πολιτικοποιηθεί. Για να χρησιμοποιήσει την πελώρια πλατφόρμα που δίνει ο αθλητισμός.

Κάποιοι επιλέγουν να σιωπούν. Είναι δικαίωμά τους. Άλλοι διαθέτουν στεντόρεια φωνή. Μόνο που η δεύτερη επιλογή διαθέτει και τίμημα. Πάρτε για παράδειγμα τον Ενές Καντέρ. Η επιλογή του να μιλάει ανοικτά για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, τον έχει καταστήσει ως ένα άνθρωπο δίχως πατρίδα. Τρόπον τινά καταζητούμενο. Που πρέπει να προσέχει κάθε βήμα και κάθε επιλογή του.

Έναν άνθρωπο που ζει στις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει μακριά απ' αυτές. «Κάποιος να πει στον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές γνώμες και στο μιλάς εναντίον της προκατάληψης, της καταπίεσης και να προκαλείς ένα δικτάτορα. To Black Lives Matter δεν είναι μία πολιτική δήλωση, είναι να μιλάς κόντρα στην καταπίεση. Στην Αμερική, το αποκαλούμε ελευθερία του λόγου», ήταν το μήνυμα του Καντέρ, με αποδέκτη τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς.

Ο Σουηδός, με καταγωγή από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, επιθετικός αναφέρθηκε στους αθλητές που θέλουν να πολιτικοποιηθούν. Και το έκανε με άκομψο τρόπο. Με τον τρόπο του... Ζλάταν. Ουσιαστικά, ο επιθετικός της Μίλαν τάχθηκε δίπλα στην ατάκα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Οι αθλητές πρέπει να το βουλώνουν και να σκάνε την μπάλα τους», είχε ξεστομίσει κάποτε ο Τραμπ. Κανείς δεν τον άκουσε τότε. Και ο «Ίμπρα» το επανέλαβε με άλλα λόγια.

«Είναι φαινόμενο, αλλά δεν μου αρέσει όταν αθλητές μιλούν για πολιτικά. Κάνε ό,τι είσαι καλός. Παίζω ποδόσφαιρο, επειδή είμαι καλύτερος σε αυτό, δεν είμαι πολιτικός. Αν ήμουν πολιτικός, θα έκανα πολιτική. Αυτό είναι το πρώτο λάθος που κάνουν οι διάσημοι, όταν γίνονται διάσημοι. Για εμένα είναι καλύτερο να αποφεύγεις συγκεκριμένα θέματα και να κάνεις όσα είσαι καλός, αλλιώς ρισκάρεις να κάνεις λάθος», είπε ο Ζλάταν.

Εκτός αν η ατάκα του πως οι σταρ αθλητές πρέπει να μένουν μόνο στο παιχνίδι τους και μην έχουν πολιτική θέση, σημαίνει κάτι άλλο.

Τα παλιά χρόνια κανείς δεν ήθελε να μιλήσει. Την αλλαγή, τουλάχιστον στο ΝΒΑ, έφερε η γενιά του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Κρις Πολ. Και οι επόμενες γενιές ακολουθούν. Πάντοτε δίχως πίεση και ένα «πρέπει» να βαραίνει την επιλογή του κάθε αθλητή.

Η πλειοψηφία του ΝΒΑ αποτελείται από μαύρους αθλητές. Με παραστάσεις από μία διαφορετική κοινωνία. Και όσοι αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα, αποκτούν και φωνή. Για να βοηθήσουν την κοινότητά τους. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο rookie των Σακραμέντο Κινγκς, Ταϊρίς Χαλιμπέρτον.

Την ίδια στιγμή, το ΝΒΑ επιτρέπει στους αθλητές τους - ή καλύτερα τους προτρέπει - να μιλούν. Οι ιδιοκτήτες, μολονότι λευκοί, είναι στο πλευρό των παικτών τους. Τους ενθαρρύνουν και τους στηρίζουν. Κανείς δεν πρέπει να λησμονήσει την κριτική που έχουν ασκήσει τόσο ο ΛεΜπρόν, όσο και ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Στιβ Κερ στις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στα χρόνια που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο. Ούτε φυσικά και την άρνηση των εκάστοτε πρωταθλητών να επισκεφθούν τον Πρόεδρο, όπως επέβαλλε η παράδοση των προηγούμενων ετών.

Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ, την αντίδραση του ΝΒΑ, όταν η Αμερικανική κοινωνία «έβραζε» με τις απανωτές δολοφονίες πολιτών από την αστυνομία. Την ενεργή συνδρομή των παικτών που είναι και μέλη της κοινωνίας στις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Θα μπορούσαν να το... βουλώσουν. Και να συνεχίσουν να παίζουν μπάσκετ. Αντίθετα, μία χούφτα ανθρώπων αποφάσισε να μποϋκοτάρει τους αγώνες στη «φούσκα» του Ορλάντο. Καθιστώντας το ΝΒΑ ως τον «ομφαλό» του αθλητισμού, εκείνη τη στιγμή.

Το NFL... συμφωνεί με τον Ζλάταν!

Το ΝΒΑ είναι η εξαίρεση στον λευκό κανόνα. Το NFL είναι μία άλλη ιστορία. Είναι η λίγκα που μάλλον συμφωνεί με τα λεγόμενα του Ζλάταν. Και αφού πληρώνει αδρά τους αθλητές του, επιβάλλει και το... φίμωτρο. Ο ένας που επιχείρησε να «σπάσει» τα δεσμά, o Κόλιν Κάπερνικ, έχει γίνει πλέον ακτιβιστής.

Ο Αμερικανός αθλητής του ράγκμπι ήταν αυτός που ξεκίνησε την διαμαρτυρία με το γονάτισμα κατά την ανάκρουση του ύμνου των ΗΠΑ. Όχι για να αποδοκιμάσει τον ύμνο, αλλά για να καυτηριάσει τη συμπεριφορά των Αμερικανών σε θέματα διαφορετικότητας και ρατσισμού.

Σταδιακά το NFL τον... απέβαλλε. Εδώ και πέντε χρόνια, παρά τις προσπάθειες και τις δοκιμές, στις οποίες έχει συμμετάσχει, δεν έχει βρει ομάδα. Και δεν είναι ο χειρότερος από τους quarterback που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Λίγκα. Την ίδια στιγμή, η Λίγκα του αμερικάνικου football φρόντισε να... ποινικοποιήσει τις αντιδράσεις των παικτών. Έχοντας στο πλευρό του, τους ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι ουσιαστικά επέβαλλαν περιορισμούς στους παίκτες τους.

Ο παράγοντας ΛεΜπρόν!

Τα... έβαλε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων. Δεν πρόκειται να... κολλήσει στον Ζλάταν. Απάντησε σε όσα είπε ο Σουηδός επιθετικός.

«Δεν συμφωνώ. Στο τέλος της ημέρας δεν θα βγάλω τον σκασμό για πράγματα που είναι λάθος. Μιλάω για τους ανθρώπους μου, μιλάω για ισότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη, για τον ρατσισμό, για να ψηφίζει κάποιος, για όσα γίνονται στην κοινότητα μας. Ήμουν μέρος της, έβλεπα τι συμβαίνει, βλέπω ακόμα τι συμβαίνει, έχω πάνω από 300 παιδιά στο σχολείο μου που περνάνε τα ίδια και χρειάζονται φωνή και εγώ είμαι η φωνή τους.

Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την πλατφόρμα μου για να λέω όσα συμβαίνουν όχι μόνο στην κοινότητα μου, αλλά σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται να μείνω στον αθλητισμό. Καταλαβαίνω πόση δύναμη έχει η φωνή μου. Είναι αστείο που το λέει πάντως. Γιατί το 2018, όταν ήταν στην Σουηδία, μιλούσε για τα ίδια πράγματα. Ένιωθε ρατσισμό για το επώνυμο του στο γήπεδο. Σωστά; Ναι. Είμαι ενημερωμένος. Με λάθος άνθρωπο τα έβαλε. Κάνω τα μαθήματα μου».

Ο Ζλάταν ξέχασε τη δική του καταγωγή. Ένα παιδί από τη Βοσνία που μεγάλωσε στη Σουηδία. Και κάποτε λάτρευε να κλέβει ποδήλατα, για να μην μετακινείται στις προπονήσεις με τα πόδια. Έχει μεγαλώσει και αυτός στον ρατσισμό. Και κάποτε είχε χρησιμοποιήσει τη δική του πλατφόρμα για να... γκρινιάξει. Αλλά το έκανε για λάθος λόγους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα