Τα δύο πρώην κολέγια του Πιτίνο «θησαύρισαν» από τον... κορονοϊό!
Για πρώτη φορά, μετά από 82 χρόνια, το τελικό τουρνουά του NCAA δεν θα πραγματοποιηθεί. Η ακύρωσή του, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους παίκτες, τους προπονητές, τα τηλεοπτικά δίκτυα, την διοργανώτρια αρχή και φυσικά τους φοιτητές και τους φιλάθλους. Όχι και τόσο, όμως, για μερικά από τα πιο καταξιωμένα πανεπιστημιακά προγράμματα!
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε πριν λίγες μέρες το έγκυρο σε θέματα οικονομικής φύσεως forbes.com, μόνο η «φρενίτιδα του Μαρτίου» παρήγαγε πέρυσι 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή σχεδόν όλα τα έσοδα (1,12 δις$) που εισέπραξε η αθλητική διοίκηση του οργανισμού στο υπόλοιπο διάστημα της σεζόν.
Στον αντίποδα, η εφετινή ««τρύπα» που προκάλεσε το γενικό "shut-down" είναι ήδη πολύ μεγάλη για τα τηλεοπτικά κανάλια CBS και Turner Sports, τα οποία το 2019 πλήρωσαν 804 εκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει τα δικαιώματα της "March Madness" μέχρι το 2032 και τώρα θα πρέπει να καλύψουν μέρος από τα 1,32 δισεκατομμύρια δολάρια που έπρεπε να συγκεντρώσουν από τους διαφημιζόμενους.
Ωστόσο, ένα μικρό μέρος απ' αυτά τα τεράστια ποσά καταλήγουν στις ομάδες, ακόμη και σε μία συνηθισμένη χρονιά, όπως η περυσινή. Το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, για παράδειγμα που πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα, εισέπραξε μόλις 8,8 εκατομμύρια δολάρια για τον τίτλο στην περιφέρεια ACC και μόλις 100.000$ κατέληξαν στο ταμείο του.
Ούτε οι πρωταθλητές Καβαλίερς, αλλά ούτε οι περυσινοί φιναλίστ Ρεντ Ράϊντερς από το Τέξας Τεκ, όμως, ανήκουν στο Top-20 των κορυφαίων πανεπιστημιακών ομάδων, βάσει μίας κατάταξης που βασίζεται με βάση τα έσοδα και τα κέρδη των οργανισμών στην τελευταία τριετία.
Τo σχετικό ranking, λοιπόν, βρίσκει στην πρώτη θέση της 3ετίας (2017-2020), τις δύο πρώην ομάδες του Ρικ Πιτίνο! Το Κεντάκι, που πέρυσι ήταν δεύτερο, φέτος πέρασε στην 1η θέση (με έσοδα 56 εκ.$ και κέρδη στα 31,2), αφήνοντας στην 2η θέση το Λούιβιλ (έσοδα 53,6 εκ.$ και κέρδη στα 29,2), που πέρυσι ήταν πρώτο!
Πρόκειται ουσιαστικά για τις δύο ομάδες, στις οποίες ο 67χρονος πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού πέρασε ουσιαστικά τα 25 (από το 1989-1997 στον πάγκο των Ουάϊλνκατς και από το 2001-2017 ως τεχνικός των Κάρντιναλς) από τα 46 συνολικά χρόνια της έως τώρα καριέρας του.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αμερικανικών ιστοσελίδων που ειδικεύονται στην ανάλυση των μισθών στα αμερικανικά σπορ, ο Hall of Famer και νυν ομοσπονδιακός τεχνικός, μάλιστα, θεωρείται ένας από τους τρεις πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ, μαζί με τον Μάϊκ Σιζέφσκι και τον Τζον Καλιπάρι.
Μετά την 10ετή επέκταση των 50,93 εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε (το 2015) μέχρι το 2025-26 με το Λούιβιλ (άσχετα αν απολύθηκε τον Οκτώβριο του 2017), ο Πιτίνο υπολογίζεται ότι πληρωνόταν κατά μ.ο. 7,76 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, στα τελευταία 30 χρόνια της θητείας του στους πάγκους.
Φέτος μόνο τα 20 οικονομικά πιο εύρωστα πανεπιστημιακά προγράμματα που συμμετέχουν στο κολεγιακό πρωτάθλημα, έκαναν συνολικό τζίρο 589,5 εκατομμύρια δολάρια, που συνιστά αύξηση της τάξεως του 8,8% σε σχέση με πέρυσι. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κερδοφορίας, από ένα μόλις εντός έδρας αγώνα, το 5ο στην κατάταξη πανεπιστήμιο του Κάνσας, βγάζει περισσότερα απ' όσα βγάζουν για παράδειγμα οι Μέμφις Γκρίζλις στο ΝΒΑ (περίπου 1 εκατομμύριο$)!
Και όλα αυτά τα χρήματα, πριν από την διεξαγωγή του τελικού τουρνουά, καθώς το πλάνο για τον διανομής των εσόδων στηρίζεται στις νίκες και την παρουσία κάθε προγράμματος στην εκάστοτε περιφέρεια, πριν αρχίσει η "March Madness".
Κοινώς, η διακοπή του πρωταθλήματος και η ακύρωση της "φρενίτιδας του Μαρτίου" λόγω covid-19, έπληξε ελάχιστα έως καθόλου τις ομάδες. Και ειδικότερα τις κορυφαίες εξ' αυτών...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.