Εθνική: H επιστροφή του Σπανούλη στην Λιλ και η τελετή έναρξης με Γιάννη αλλά χωρίς "Wemby"!

Εθνική: H επιστροφή του Σπανούλη στην Λιλ και η τελετή έναρξης με Γιάννη αλλά χωρίς "Wemby"!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για το νέο πρόσωπο της Εθνικής ομάδας, που άνοιξε την όρεξη όλων μας ενόψει του ολυμπιακού τουρνουά, καταγράφει τις τεχνικές δυσκολίες της συμμετοχής στην τελετή έναρξης και καταπιάνεται με την σημαδιακή επιστροφή των Σπανούλη και Ζήση στο γήπεδο που φόρεσαν για τελευταία φορά το εθνόσημο.

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου έχει πολύτιμη αξία. Τραβήχτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2015, λίγο μετά την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου και πριν από το τζάμπολ του αγώνα κατάταξης (με την Λετονία για την 5η θέση) στην τελική φάση του 39ου Eurobasket, που διεξήχθη στην Γαλλία.

Η εικόνα αποτυπώνει πραγματικά χίλιες λέξεις! Μα προπάντων το «θολωμένο» βλέμμα του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού, του νυν γενικού διευθυντή και τότε αρχηγού της «επίσημης αγαπημένης», αλλά και συνοδοιπόρου του στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος συμπάσχει… Το ίδιο, δε, φαίνεται να ισχύει και για τον Νικ Καλάθη, που φαίνεται πίσω τους...

Ο λόγος για τον Βασίλη Σπανούλη των 146 διεθνών συμμετοχών (211 αν υπολογίσουμε και με τις μικρές Εθνικές ομάδες) και για τον Νίκο Ζήση (το δικό του κοντέρ σταμάτησε στα 189 παιχνίδια και στα 273 αντίστοιχα), οι οποίοι έχουν μόλις πάρει μία πολύ δύσκολη απόφαση! Και ενδεχομένως να μην μπορούν να χωνέψουν ότι ετοιμάζονται να φορέσουν για τελευταία φορά την «γαλανόλευκη» φανέλα.

Και να βάλλουν τέλος σε μία κοινή πορεία 16,5 ετών σε όλες τις βαθμίδες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και η οποία, στο πλαίσιο της ανδρών, άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2001 (στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας) και αναμενόταν να τελειώσει την ίδια μέρα!

Εκεί που ενώνονται οι δύο «γαλανόλευκοι» κύκλοι του!

Όλα αυτά στο παρκέ του “Stade Pierre-Mauroy”, ενός υπερσύγχρονου κλειστού γηπέδου, που το 2009 σχεδιάστηκε για πολλαπλές χρήσεις (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ και συναυλίες) και το 2012 κατασκευάστηκε στο προάστιο Βιλνεβ ντ’ Ασκ, το οποίο απέχει 12-15 λεπτά από την κεντρική πλατεία της Λιλ!

Εκεί, λοιπόν, που μπήκαν οι τελευταίοι 16 πόντοι του “Kill Bill” με το νούμερο 7 της Εθνικής (και αντίστοιχα οι τελευταίοι 12 του 4ου στην σχετική λίστα των συμμετοχών, Θεσσαλονικιού guard), θα γράψει τα πρώτα του «χιλιόμετρα» στον «γαλανόλευκο πάγκο», όσον αφορά την τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Συνδέοντας την εμφατική (από πλευράς αγωνιστικής εικόνας) επιστροφή της Ελλάδας στον μπασκετικό ολυμπιακό χάρτη μετά από 16 χρόνια, με την τελευταία έξοδό της από το τουρνουά, η οποία προέκυψε μετά από δικό του άστοχο σουτ λίγο πριν την εκπνοή του προημιτελικού με την Αργεντινή στο Πεκίνο (2008)!

Η δουλειά για φέτος, δεν τελείωσε στο Φάληρο!

Ο 41χρονος Λαρισινός τεχνικός, που είναι αήττητος ως ομοσπονδιακός τεχνικός (ρεκόρ 9-0), ήταν ξεκάθαρος μετά το τέλος της απόλυτα πετυχημένης προσπάθειας στο προολυμπιακό τουρνουά του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας»!

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παίζουμε το ίδιο μπάσκετ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ίδια συνέπεια και το ίδιο πάθος. Θα πάμε βήμα-βήμα. Δεν θα πάμε στην Γαλλία για διακοπές! Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα και θα πάμε να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί. Ο καθένας στη ζωή παίρνει αυτό που του αξίζει!», σχολίασε ο “V-Span” μετά την νίκη (80-69) των διεθνών στον τελικό επί της Κροατίας και χωρίς φυσικά να λογαριάζει τους αντιπάλους μας και το γεγονός ότι συμμετέχουμε στον πιο δύσκολο από τους 3 ομίλους του τουρνουά.

Οι ελληνικές ελπίδες για πρόκριση στην 8άδα, περνούν πιθανότητα μέσα από μία νίκη στα ματς με Ισπανία και Αυστραλία (θα παίξουν ρόλο και οι διαφορές), ενώ θα είναι σαφώς πιο αυξημένες, αν μετά το πολύ δύσκολο ματς της πρεμιέρας (27/06, 22.00) με τον Καναδά, ολοκληρώσουμε την 1η φάση με 2/2!

Εν αναμονή της οριστικοποίησης του μάλλον ενός φιλικού αγώνα που θα δώσει η Ελλάδα πριν αναχωρήσει για την Γαλλία (24/07) και θα διεξαχθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη (16/07) στο κλειστό της Πυλαίας με αντίπαλο του Πουέρτο Ρίκο, ας ρίξουμε μία ματιά στους πρώτους αντιπάλους μας.

Με 10 NBAers στην 12άδα!

Η ομάδα του Τζόρντι Φερνάντεθ, o οποίος πέρυσι οδήγησε την χώρα της Βόρειας Αμερικής στο χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και φέτος ανέλαβε head coach των Μπρούκλιν Νετς, θεωρείται ως ένα από τα τρία φαβορί για τις θέσεις βάθρου.

Με οκτώ «σίγουρους» από την περυσινή 12άδα και με την ενίσχυση του Τζαμάλ Μάρεϊ των Νάγκετς, του Τζέιμς Νέμπχαρντ των Πέισερς και των πρώην «δικών μας, Καμπενγκέλε και Μπιρτς, ο Καναδάς είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα αντιμετωπίσουμε.

Παρ' ότι φέτος μαζεύτηκαν σχετικά νωρίς (λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η σύνθεσή τους στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες από το ΝΒΑ), το πρόβλημα της ομοιογένειας είναι πάντα υπαρκτό για ένα ρόστερ που αποτελείται από παίκτες χωρίς κοινή πορεία ετών. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η μισή Εθνική μας κοίταξε τους Καναδούς στα μάτια στον αγώνα που είχε γίνει το 2021 στην Βικτόρια (χάσαμε με 91-97).

Ο Καναδάς ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του στο Τορόντο (28 Ιουνίου – 7 Ιουλίου) και τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/07) αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πρώτο φιλικό παιχνίδι που θα γίνει στο Λας Βέγκας.

Θα ακολουθήσουν άλλα δύο επί γαλλικού εδάφους με την διοργανώτρια χώρα (19/07) και το Πουέρτο Ρίκο (21/07), πριν ριχτεί στην μάχη της πρεμιέρας με την Ελλάδα.

Ισπανία και Αυστραλία: Οι δύο πιο βατοί αντίπαλοι

Τα ματς με την «φούρια ρόχα» και τους «μπούμερς» που ακολουθούν είναι οι αναμετρήσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να προκύψει η πρόκρισή μας στην 8άδα, μέσω της 2ης θέσης (απευθείας) ή της 3ης (αν είμαστε μέσα στους δύο καλύτερους τρίτους).

Η Ισπανία χωρίς τον Ρούμπιο (έλλειψε και πέρυσι), αλλά και τους Κλαβέρ (αποσύρθηκε), Αμπρίνες και Πάρα σε σχέση με πέρυσι, δείχνει ότι απέχει αρκετά από το «μεγαθήριο» που κατέκτησε πριν από δύο χρόνια το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket του 2022. Συν τοις άλλοις, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρεθεί στην Λιλ ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, που τραυματίστηκε στο προολυμπιακό τουρνουά της Βαλένθια κι έπαιξε μόνο στο εναρκτήριο παιχνίδι.

Η Αυστραλία αποτελεί ανέκαθεν έναν πολύ σκληροτράχηλο αντίπαλο που στηρίζεται στο physical game, ενώ οκτώ από τους 12 παίκτες της παίζουν στο ΝΒΑ (ξεχωρίζουν οι Γκίντι, Μιλς, Έξουμ και Ίνγκλες), ωστόσο, έχει υψηλό μ.ο. ηλικίας και επίσης αντιμετωπίζει συνήθως προβλήματα «χημείας».

Η ουσία είναι ότι αν η Εθνική μας παρουσιαστεί όπως στους αγώνες με την Σλοβενία και την Κροατία, τότε έχει όλες τις δυνατότητες να παίξει στα ίσα τόσο τους Ισπανούς και τους Αυστραλούς, καθώς και να βάλει δύσκολα στους Καναδούς, διεκδικώντας στα ίσα την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Γουεμπανιάμα, ο Γιάννης και το πρόβλημα με την συμμετοχή στην τελετή έναρξης!

Το γεγονός ότι σπουδαίοι αθλητές όπως ο Τεντόγλου και η Στεφανίδη αρνήθηκαν ευγενικά τον άκρως τιμητικό τίτλο του σημαιοφόρου στην τελετή έναρξης, αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν τον Γάλλο superstar του ΝΒΑ, Βίκτορ Γουεμπανιάμα και τους συμπαίκτες του να απουσιάζουν από το φαντασμογορικό event που ετοιμάζουν οι διοργανωτές, για να ανοίξουν την διοργάνωση, καταδεικνύει ότι υπάρχουν αρκετές τεχνικές δυσκολίες που αφορούν και τα μέλη της ελληνικής ομάδας μπάσκετ.

Αυτό φυσικά αφορά και τον δικό μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, που ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής (μαζί με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη), θα είναι ο αθλητής που θα ανοίξει την παρέλαση.

Κατ' αρχάς, η παρέλαση που – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες – κατά βάση θα γίνει εν πλω σε καραβάκια, τα οποία (ανά χώρα) θα διασχίζουν τον Σηκουάνα, είναι προγραμματισμένη την παραμονή της έναρξης του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, η 1η φάση του οποίου θα διεξαχθεί 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Κι αν η Ελλάδα θα αγωνιστεί το βράδυ του Σαββάτου (27/07, 22.00), οι «τρικολόρ» θα παίξουν αρκετά νωρίτερα (17.15 με αντίπαλο την Βραζιλία), γεγονός που δυσχεραίνει την ξεκούραση των αθλητών της, αν εκείνοι έδιναν το παρών το προηγούμενο βράδυ στην τελετή έναρξης.

Το θέμα και ειδικότερα το ενδεχόμενο απουσίας του “Wemby” από την εκδήλωση που θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο και θα προβάλλει τα μέγιστα την Γαλλία, είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην οργανωτική επιτροπή και προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε ο πιο προβεβλημένος συμπατριώτης τους αθλητής να δώσει το παρών.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, οι διοργανωτές γνωρίζουν το πρόβλημα και προσανατολίζονται να ορίσουν ένα μάξιμουμ αριθμό αθλητών κι αθλητριών, που δεν θα ξεπερνά τους 20-25 από κάθε χώρα ανά καραβάκι και ειδικότερα για εκείνους που θα έρθουν από την Λιλ, θα έχει προβλεφθεί ειδικό δρομολόγιο με το τρένο της μεγάλης ταχύτητας (TGV), το οποίο θα τους μεταφέρει πίσω στην βάση σε λιγότερο από μία ώρα (55 λεπτά)!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!