Ολυμπιακοί Αγώνες Μπάσκετ 2024: Η αρχηγική παρουσία του Παπανικολάου και το σχήμα με παρτενέρ τον Γιάννη

Ολυμπιακοί Αγώνες Μπάσκετ 2024: Η αρχηγική παρουσία του Παπανικολάου και το σχήμα με παρτενέρ τον Γιάννη

Κώστας Παπανικολάου

bet365

Ο Κώστας Παπανικολάου πραγματοποίησε μια πολύ γεμάτη εμφάνιση στην πρεμιέρα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat συγκεντρώνει τα πεπραγμένα του, εστιάζοντας στην παρουσία δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ανεβαίνοντας στη σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων κόντρα σε έναν αντίπαλο με πολύ περισσότερο ταλέντο, η Εθνική γνώριζε πως μπαίνει με τα… μαύρα. Και το πλάνο της για να διεκδικήσει κάτι απέναντι στον ανώτερο Καναδά περνούσε μέσα τις «μάχες» κάθε κατοχής. Ο Κώστας Παπανικολάου το επιβεβαίωσε αμέσως μετά το φινάλε.

Η νοοτροπία του να βάλει ο καθένας το κορμί του πέρασε, ειδικότερα στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε ήδη να κυνηγάει. Και στο φινάλε δεν άντεξε, χάνοντας διαδοχικές ευκαιρίες να βάλει έξτρα πίεση στο φαβορί. Μέχρι να μπει βέβαια, επιστρέφοντας από το 68-80, στο μουντ του… πολέμου, Ο Παπανικολάου έμεινε δίπλα στον Γιαννη Αντετοκούνμπο για να την κρατήσει ζωντανή.

Με μία αρχηγική εμφάνιση, όπως ακριβώς αρμόζει στις παραστάσεις και την εμπειρία του. Και όπως παρουσιάστηκε ως αρχηγός εντός του παρκέ, έτσι έκανε και εκτός, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το τελευταίο καλάθι του Σέι Γκίλτζιους Αλεξάντερ, που ουσιαστικά τελείωσε τις ελπίδες της Εθνικής για την ολική ανατροπή.

«Σίγουρα κάποιες λεπτομέρειες στο τέλος, κάποια μικρά plays, ένα δικό μου λάθος στο τελευταίο καλάθι του Αλεξάντερ» ήταν η απάντησή του για τις μικρές λεπτομέρειες που έκριναν την έκβαση μιας κλειστής, όπως αποδείχθηκε, πρεμιέρας.

Η γεμάτη στατιστική του Παπανικολάου

Η καρτέλα του γεμάτη από φιγούρες που μαρτυρούν την εκπληκτική του εμφάνιση. Οι 17 του πόντοι με 3/6 τρίποντα σε 30 γεμάτα λεπτά, τα 4 ριμπάουντ, οι 3 ασίστ, τα 2 κλεψίματα και τα ισάριθμα μπλοκ. Η Εθνική ολοκλήρωσε με απολογισμό 79 πόντων. Οι 25 εκ των οποίων προήλθαν από τα δικά του χέρια μέσω του σκοραρίσματος και της δημιουργίας του.

Όπως και τρία από τα συνολικά εννέα μακρινά σουτ. Σε μία μέρα που η Ελλάδα δε σούταρε με ικανοποιητικά ποσοστά και είχε σε κακή μέρα τους δύο δημιουργούς της, ο Παπανικολάου πέτυχε το 1/3 των τριπόντων. Δίχως αυτόν, οι υπόλοιποι έφτασαν το 23%.

Εξ ου και οι 6 πόντοι του σε catch n’ shoot καταστάσεις, που σε αναλογία με τις κατοχές του θα ήταν πολλοί περισσότεροι, αν δεν έφτανε η μπάλα στα χέρια του σε… σκοτωμένες επιθέσεις στο φινάλε.

Οι εκτελέσεις του Παπανικολάου με τον Καναδά

  • Catch n’ shoot: 6 πόντοι/4 κατοχές
  • Drive: 2 πόντοι/2 κατοχές
  • Transition: 5 πόντοι/2 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 3 πόντοι/1 κατοχή

Το στήριγμα που χρειάζεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Παπανικολάου λειτούργησε στο πλάνο ως το ιδανικό συμπλήρωμα για τον Greek Freak και το… σόου που έδωσε κόντρα στον Καναδά. Ο Αντετοκούνμπο χρειάζεται παίκτες στο πλάι που να μπορούν να σουτάρουν την μπάλα και ταυτόχρονα η Εθνική να κλείσει όσο το δυνατόν τους χώρους στην άμυνα.

*Το shot chart του Παπανικολάου κόντρα στον Καναδά

Ως το απόλυτο 3nD, ο αρχηγός έβαλε τα σουτ που χρειάστηκε από τις γωνίες, έπαιξε μέχρι και σε θέση «4» απέναντι στα κορμιά των Καναδών NBAers βοήθησε τα μέγιστα στο σχήμα της ανατροπής. Ο Σπανούλης έπαιξε τα ρέστα του με εκείνον και τον Αντετοκούνμπο στις θέσεις των ψηλών, εξαργυρώνοντας σε αυτά τα 3’12’’ ένα μεγαλοπρεπέστατο +7 στον δείκτη του +/-, αλλά δεν αρκούσε για την απόλυτη ανατροπή. Μια πεντάδα που είχε πέραν αυτών των δύο, τους Λαρεντζάκη, Τολιόπουλο και Γουόκαπ, με τους δύο πρώτους (ακόμα και αν ο Λαρεντζάκης ήταν άστοχος) να δίνουν τη δυνατότητα μαζί με τον αρχηγό να ανοίξουν οι αποστάσεις και να βρεθούν οι χώροι για τον Γιάννη που... κάρφωνε τη μία μπάλα μετά την άλλη.

Ο 34χρονος φόργουορντ άλλωστε, προσφέρει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε κάθε άμυνα, αφού το φίλτρο του και το μπασκετικό του iq του επιτρέπει να μαρκάρει τόσο σε αλλαγές, όσο και ψηλότερους αντιπάλους στο ποστ, ειδικότερα όταν υπάρχει η παρουσία του Αντετοκούνμπο να... κρύβει τον ήλιο.

Σχήμα που δεν αποκλείεται να… φορεθεί και στη συνέχεια, καθώς έτσι και αλλιώς η Εθνική θα χρειαστεί να παίξει κάτι σα small ball, με τον Γιάννη ή τον Μήτογλου να ακουμπάνε στο «5» και τον Παπανικολάου στο «4», όπως γίνεται συχνά πυκνά και στον Ολυμπιακό.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα