Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Νότιο Σουδάν: Από τα σπάργανα της γέννησης ενός κράτους, σε έναν εμφύλιο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Νότιο Σουδάν: Από τα σπάργανα της γέννησης ενός κράτους, σε έναν εμφύλιο

 O Κάρλικ Τζόουνς του Νότιου Σουδάν.

bet365

Το Νότιο Σουδάν έχει καταφέρει να βγει από μία πελώρια και σκοτεινή τρύπα. Ένας εμφύλιος πόλεμος που ακόμα κατατρώει τις... σάρκες της αφρικανικής χώρας. Ένα παραμύθι... χρηματοδοτούμενο από τον παλιό παίκτη του ΝΒΑ, τον Λούολ Ντενγκ. Και πολλά κεφάλαια που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.

Τα παιδιά ενός πολέμου. Στην ίδια τους τη χώρα. Το Νότιο Σουδάν έχει μία ιστορία να μας πει. Από τα σπάργανα της δημιουργίας του, το 2011, μπήκε απευθείας στο... σκοτάδι.

Σε έναν εμφύλιο πόλεμο που κλόνισε τη χώρα από το 2013 μέχρι το 2020. Υποχρέωσε εκατομμύρια ανθρώπων να ξεριζωθούν και περίπου 400.000 να καταγράψουν τα ονόματά τους ως μάρτυρες μια κτηνωδίας. Και όμως αυτή η χώρα έχει καταφέρει το αδιανόητο. Βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Πέτυχε την πρώτη της νίκη.

Παρά τα πολιτικά προβλήματα που συνεχίζονται. Και την κοινωνική αναταραχή που δεν λέει να σταματήσει να... κοχλάζει.

Και ετοιμάζεται για τη συνέχεια. Για το όνειρο και τη διατήρησή του ευθύνεται ένας άνθρωπος. «Ο Λούολ Ντενγκ χρηματοδοτεί το όνειρό μας από την τσέπη του εδώ και τέσσερα χρόνια», είπε ο προπονητής της ομάδας, Ρόγοιαλ Άιβι. Και συνέχισε: «Πληρώνει για όλα, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια, τα πάντα. Συγχαρητήρια στο Λούολ και την ομάδα του. Αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα είχαμε ενώσει αυτή την ομάδα».

Ο Λούολ Ντενγκ έμαθε το μπάσκετ στο κορυφαίο επίπεδο. Αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για 15 χρόνια και ήταν δύο φορές All Star. Μόνο που ως... χόμπι είχε την ενασχόληση με το μπάσκετ στη χώρα του. Η μπασκετική ακαδημία του στην Καμπάλα, έδινε μία διαφυγή. Συνάμα βοηθούσε και την ομοσπονδία. Μέχρι που το έκανε επίσημο, ως ο πρόεδρός της (το 2019).

Μία... ξεριζωμένη γενιά

Η χώρα ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει τον εμφύλιο. Ο πόλεμος ξερίζωσε γενεές. Μαζί τους και παίκτες. Όπως ακριβώς έγινε για τον Ντενγκ και τον αδερφό του, Μαγιόκ, αλλά και τον Μπολ Μπολ και τον Θον Μέικερ.

Πάρτε για παράδειγμα τον Καμάν Μάλουακ με ύψος 218 εκατοστών και γεννημένο το 2006. Έφυγε από το Νότιο Σουδάν για τη Ζάμπια, μακριά από τον πόλεμο. Πλέον, δεν θυμάται ποια χρονιά έφυγε. Ξέρει ότι μεγάλωσε στη Ζάμπια. Και βρέθηκε στο Νότιο Σουδάν μόλις για δεύτερη φορά στη ζωή του στους εορτασμούς γα την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ο Γουένιεν Γκέμπριελ έχει περιγράψει τον ίδιο και τους συμπαίκτες του ως ένα τσούρμο πρόσφυγες. Δεν έχει άδικο. Μόνο που αυτοί οι πρόσφυγες ενώθηκαν για χάρη του μπάσκετ.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο Έθνος, μία χώρα που είναι πίσω μας και μας βλέπει ως μία ακτίδα ελπίδας. Για να αλλάξουμε όσα συμβαίνουν, να φέρουμε προσδοκία και θετικότητα ξανά στη χώρα μας», είπε πει σε παλιότερη συνέντευξή του στο Associated Press ο παίκτης της ομάδας, ο Γκέιμπριελ.

Το προσωνύμιο της ομάδας είναι τα «λαμπρά αστέρια». Μοιάζει βέβαιο πως μετά την εμπειρία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα γίνουν ακόμη πιο λαμπρά. Για ένα Έθνος που ακόμα πονάει και αναζητεί τη λύτρωσή του.

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα