Ολυμπιακοί Αγώνες Μπάσκετ: Ο απολογισμός της Εθνικής, το 47.4% του Αντετοκούνμπο και ο αρχηγός Παπανικολάου
- Οι εκτελέσεις της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες
- Ο αρχηγός Παπανικολάου
- Το ζευγάρι Μήτογλου - Αντετοκούνμπο
- Τα νούμερα που ξεχώρισαν
Η Εθνική απέδειξε πως δεν πήγε στη Γαλλία για… βόλτα. Από τον όμιλο του «θανάτου» έως τα προημιτελικά, έδωσε τη δική της «μάχη», έκανε τις υπερβάσεις της απέναντι σε πολύ ταλαντούχους αντιπάλους αλλά τελικά είδε την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, να βάζει την οριστική τελεία στη διαδρομή της, σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι 12 που βρέθηκαν στη Λιλ και το Παρίσι τα έδωσαν όλα. Για την ακρίβεια, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για διαδοχικές υπερβάσεις, που έφεραν την Ελλάδα στην καλύτερη οκτάδα. Εκεί, στο παιχνίδι που παραδοσιακά αποτελεί έναν βραχνά, έπεσαν με το κεφάλι ψηλά και έφυγαν με χαμόγελο, παρά την πικρία όπως ανέφερε ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Παπανικολάου.
Η Ελλάδα ξεπέρασε τον εαυτό της και το Gazzetta στέκεται σε όλα τα στοιχεία που την έφτασαν ως τους προημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όρισαν τελικά και το ταβάνι της.
Οι εκτελέσεις της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Μία ομάδα που έχει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, προσαρμόζεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το πώς τον χρησιμοποίησε ο Βασίλης Σπανούλης το είδαμε εκτενώς, μετά το φινάλε της φάσης των ομίλων. Πώς όμως εκδήλωνε τις επιθέσεις της η Εθνική;
Το σουτ αποτέλεσε πρόβλημα για ακόμα μια διοργάνωση. Κάτι που φάνηκε στο τελευταίο 20λεπτο του τουρνουά, όταν η Γερμανία εγκλώβισε την Εθνική στο πέντε εναντίον πέντε. Οι εκλάμψεις και τα μεγάλα σουτ ορισμένων παικτών κατά μόνας, κάλυψαν το κενό. Όμως η Εθνική συνολικά δε σούταρε καλά, μετρώντας 0.88 πόντους ανά κατοχή στα στατικά.
Άλλωστε το μαρτυρά και το True Shooting %, μιας και το 56.8% με το οποίο εκτελούσε η Ελλάδα, την τοποθετεί στην 9η θέση, πάνω από Ιαπωνία, Νότιο Σουδάν και Πουέρτο Ρίκο. Και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κατοχών, η Ελλάδα είχε έναν μονόδρομο, να κατεβάσει τους αντιπάλους της μέσω της άμυνάς της. Κάτι λογικό άλλωστε, αφού θα ήταν αδύνατο να κερδίσει σε παιχνίδια υψηλών κατοχών αντιπάλους όπως ο Καναδάς και η Γερμανία. Ωστόσο είναι τέτοιο το ταλέντο και των δύο, που η άμυνα δεν αρκούσε.
Παρόλα αυτά, όταν ο Γιάννης είχε τις στιγμές του, η Ελλάδα έψαχνε το transition και έβρισκε από εκεί 9 πόντους ανά παιχνίδι. Κομβικούς στην πορεία της, μιας και στο σετ αντιμετώπιζε τις δικές της δυσκολίες. Με το ποστ, κυρίως του Γιάννη, να αποτελεί εξίσου μια επιλογή. Η ομάδα του Σπανούλη έπαιρνε 6 εκτελέσεις μέσο όρο από το ποστ, με εκφραστές τους Αντετοκούνμπο και Μήτογλου και τον Greek Freak φυσικά να κυριαρχεί.
Οι τρόποι εκτέλεσης
- Catch n’ shoot: 15.8 πόντοι/18 κατοχές
- Catch n’ drive: 11 πόντοι/11 κατοχές
- Pick n’ roll (χειριστής): 7.8 πόντοι/8.8 κατοχές
- Transition: 9 πόντοι/8.3 κατοχές
- Ποστ: 6 πόντοι/6.3 κατοχές
- Κοψίματα: 4.5 πόντοι/4.8 κατοχές
- Pick n’ roll (roller): 2.3 πόντοι/3.3 κατοχές
- Πίσω από Σκριν: 2.3 πόντοι/3 κατοχές
- Iso: 3 πόντοι/3 κατοχές
- Επιθετικό ριμπάουντ: 4.8 πόντοι/3 κατοχές
- Pick n’ pop: 2.3 πόντοι/2 κατοχές
Ο αρχηγός Παπανικολάου
Ο Αντετοκούνμπο και ο Παπανικολάου υπήρξαν οι δύο σταθερές της Εθνικής. Αμφότεροι έκαναν ένα εξαιρετικό τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον αρχηγό να βγαίνει μπροστά, μετά τη μέτρια παρουσία του στο MundoBasket των Φιλιππινών.
Ο Παπανικολάου υπήρξε πραγματικά συγκινητικός και στις δύο πλευρές του παρκέ και κομβικός στην πορεία προς τα προημιτελικά. Σε κάθε πλάνο του Σπανούλη όσον αφορά την άμυνα, ο κάπτεν γινόταν μπροστάρης. Οι εικόνες από τις «μάχες» του απέναντι στον Λαντέιλ, προσπαθώντας να παίξει άμυνα από μπροστά στις αλλαγές, έχουν αποτυπωθεί στα highlights αυτής της ομάδας.
Και φυσικά τα έκανε όλα, μαρκάροντας ψηλούς στο χαμηλό ποστ, λειτουργώντας ως αμυντικός της αδύνατης πλευράς στη βοήθεια, βγαίνοντας πάνω στον Φραντζ Βάγκνερ στο ένας εναντίον ενός. Οι αντίπαλοί του σκόραραν 18/51 εντός παιδιάς, όταν βρήκαν αυτόν απέναντί τους ως primary defender.
Στην επίθεση από την άλλη πλευρά, ο Παπανικολάου ξεκίνησε ιδανικά με τον Καναδά και αν δεν υπήρχε η μοναδική «μουτζούρα» απέναντι στην Αυστραλία από την περίμετρο, τα νούμερά του θα άγγιζαν το τέλειο. Με 40% από το τρίποντο (8/20) και 9.3π., 5.8ρ., 2.3ασ., 1κλ. έκλεισε ως ένας εκ των κορυφαίων τη διοργάνωση.
Το ζευγάρι Μήτογλου - Αντετοκούνμπο
Μετά τη νίκη επί της Αυστραλίας, είχαμε σταθεί στην προσαρμογή των πλάνων του Σπανούλη, που πέρασε στο προσκήνιο τον Ντίνο Μήτογλου, τοποθετώντας τον δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ένα σχήμα που δούλεψε αρκετά, πλαισιωμένο από τους γκαρντ της Εθνικής.
Η πεντάδα των Καλάθη, Τολιόπουλου, Παπανικολάου, Μήτογλου, Αντετοκούνμπο πήρε αρκετά από τα credits της νίκης με τους Αυστραλούς στο φινάλε, αφού και χέρια να σουτάρουν την μπάλα υπήρχαν δίπλα στον Γιάννη. Με το ζευγάρι Μήτογλου - Αντετοκούνμπο να πρωταγωνιστεί στις κορυφαίες πεντάδες με βάση το +/-, ακόμα και αν το δείγμα παραμένει πολύ μικρό σε τέτοιες διοργανώσεις.
Οι τρεις καλύτερες πεντάδες στο +/-
- Γουόκαπ, Τολιόπουλος, Καλαϊτζάκης, Μήτογλου, Αντετοκούνμπο: +13 (5’20’’)
- Καλάθης, Τολιόπουλος, Παπανικολάου, Μήτογλου, Αντετοκούνμπο: +12 (10’14’’)
- Καλάθης, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Μήτογλου, Αντετοκούνμπο: +10 (30’06’’)
Τα νούμερα που ξεχώρισαν
Όπως είπαμε και παραπάνω, η Εθνική αντιμετώπισε προβλήματα στο σετ παιχνίδι. Για αυτό και εμφανίσεις όπως αυτήν του Τολιόπουλου με την Ισπανία, της έδωσαν πνοή και λύσεις από τον πάγκο. Ο γκαρντ του Άρη παρότι υπήρξε άστοχος την αμέσως επόμενη αγωνιστική με την Αυστραλία, πέτυχε ένα κρίσιμο σουτ που οδήγησε στη νίκη, οδηγούμενος από την αυτοπεποίθηση και την ελευθερία που του έδωσε ο Σπανούλης να σουτάρει.
Και αυτό διότι χρειαζόταν έναν έξτρα χειριστή να βγει μπροστά, ώστε να «σπάσει» το δίδυμο των Γουόκαπ-Καλάθη, που πολλές φορές… τράκαρε δίπλα στον Γιάννη. Μάλιστα ο Τολιόπουλος, σε αυτήν τη μικρή πίτα των τεσσάρων αγώνων, έκλεισε ως δεύτερος σκόρερ σε μέσο όρο με 10.8 πόντους με 58.9% στο TS%. Και μιας που μιλάμε για του σουτ, ο Τόμας Γουόκαπ μπορεί να μην ξεκίνησε ιδανικά τη διοργάνωση, όμως έκλεισε ως ο καλύτερος εκτελεστής της ομάδας μετά τις εμφανίσεις κόντρα σε Αυστραλία και Γερμανία, έχοντας 1.15 πόντους ανά κατοχή σε catch n’ shoot καταστάσεις.
Με τον Καλάθη, όπως σε κάθε διοργάνωση να ξεχωρίζει από τη δημιουργία του. Παρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ο βετεράνος πλέον γκαρντ έφτιαχνε 13.3 πόντους με τις δικές του πάσες, έχοντας ως δεύτερο δημιουργό τον Γιάννη, ο οποίος με τη βαρύτητά του, συγκέντρωνε πάνω του τις άμυνες και από τις δικές του πάσες ήρθε παραγωγή 9.3 πόντων. Σε σκορ και δημιουργία ο Αντετοκούνμπο είχε συμμετοχή στο 47.4% των πόντων της ομάδας…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.