Γαλλία-ΗΠΑ 83-76: Το... φάντασμα της Σαϊτάμα (vid)

Λένε ότι «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση» και ταιριάζει απόλυτα στην Team USA!
Τόσο όσον αφορά τις επιδόσεις της στο παρκέ της Σαϊτάμα, όσο και όταν αντιμετωπίζει την εθνική Γαλλίας. Εκτός του ότι στην πρώτη της επιστροφή στην Ιαπωνία γνώρισε την ήττα στο ίδιο γήπεδο που είχε υποκλιθεί στην παρέα της Εθνικής Ελλάδας πριν από 15 χρόνια, είδε και πάλι τους «τρικολόρ» να της... δίνει ένα καλό μάθημα.
Όπως το 2019 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, έτσι και φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γαλλία έκανε το «back to back» απέναντι στους Αμερικανούς ΝΒΑers κερδίζοντας με 83-76. Και αυτό χάρη στον... δικό της NBAer καθώς ο Εβάν Φουρνιέ ήταν ασταμάτητος στο ματς. Τελείωσε την αναμέτρηση έχοντας 28 πόντους με 7/10 δίποντα, 4/12 τρίποντα, 2/3 βολές και 4 ριμπάουντ σε 34 λεπτά συμμετοχής.
Ο Ρούντι Γκομπέρ πρόσθεσε 14 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ «διψήφιος» ήταν και ο Νάντο Ντε Κολό με 13 πόντους, 5 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Θετική ήταν και η παρουσία του νέου σέντερ του Ολυμπιακού Μουσταφά Φαλ (7π., 4ριμπ.) στα 11 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε από τον Βενσάν Κολέ. Ουσιαστικά τα πάντα κρίθηκαν στο τελευταίο τρίλεπτο και στο φοβερό σερί 14-0 των Γαλλών με το οποίο έγιναν τα αφεντικά του αγώνα.
Η Αμερική απογοήτευσε με τις βιαστικές και επιπόλαιες επιλογές της, αν και ο Τζρου Χόλιντεϊ προσπάθησε να... αποφύγει την ήττα όντας ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του (18π., 7ριμπ., 4ασ.)
Το ματς
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν στο ξεκίνημα του αγώνα να εκμεταλλευτούν τα αθλητικά τους προσόντα σε άμυνα και επίθεση, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τον Κέβιν Ντουράντ. Μετά το αρχικό 9-8 της Γαλλίας, η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς πραγματοποίησε επιμέρους 14-4 και προηγήθηκε με 22-13 λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου (22-15). Ένα διάστημα όπου οι «τρικολόρ» σούταραν με 4/13 εντός παιδιάς, ενώ οι Αμερικανοί είχαν 8/13 δίποντα. Παρόλα αυτά στο δεύτερο δεκάλεπτο η Γαλλία μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς (22-19) με τον Μουσταφά Φαλ του Ολυμπιακού να έχει ιδιαίτερα θετική παρουσία στο παρκέ.
Όμως και πάλι η Team USA ανέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και αυτό χάρη στον Ντέιμιαν Λίλαρντ, ο οποίος άρχισε να ευστοχεί έξω από τα 6.75 μέτρα δίνοντας εκ νέου αέρα οκτώ πόντων (29-21 και 33-25) στην ομάδα του. Παρά τις προσπάθειες των Φουρνιέ και Γκομπέρ, οι Αμερικανοί με την πρώτη ευκαιρία προσπαθούσαν να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο κρατώντας την διαφορά στις παρυφές των 10 πόντων (33-42 στο 18'). Ο Αντεμπάγιο (10π., 4ριμπ.) συμπλήρωνε ιδανικά τον Λίλαρντ (9π., 3/6τρ.) στην επίθεση και κάπως έτσι έφτασαν οι ΗΠΑ στο +10 (35-45). Στο πρώτο μισό του ματς η Αμερική είχε 11/21 δίποντα και 6/16 τρίποντα, ενώ η Γαλλία 14/21 δίποντα και μόλις 1/11 τρίποντα!
Βέβαια η εν λόγω αστοχία έξω από τα 6.75 μέτρα έμεινε στα... αποδυτήρια για τους «τρικολόρ» καθώς ο Εβάν Φουρνιέ πήρε την κατάσταση στα χέρια του! Με 10 πόντους στο πρώτο μισό της 3ης περιόδου βοήθησε τη Γαλλία να πλησιάσει στο ματς (47-49 στο 25') και να ισοφαρίσει στη συνέχεια σε 52-52 στο 26'. Και να 'ταν μόνο αυτό; Χάρη στην εξαιρετική της άμυνα έφτασε στο σημείο να προσπεράσει στο σκορ (56-54) δύο λεπτά αργότερα και να φτάσει στο +6 (62-56) με το τέλος του 3ου δεκαλέπτου. Το επιμέρους σκορ της 3ης περιόδου ήταν 25-11 για τη Γαλλία η οποία είχε 5/8 τρίποντα!
Όμως λογάριαζε χωρίς τον Τζρου Χολιντεϊ. Με τον αέρα του πρωταθλητή ΝΒΑ, ο Αμερικανός πλέι μέικερ (18π., 7ριμπ., 4ασ.) έμελλε να γίνει o... game changer και να μετατρέψει το ματς σε one man show! Μέσα σε πέντε λεπτά σημείωσε 12 από τους 13 πόντους της ομάδας του με αποτέλεσμα να γυρίσει το ματς και να δώσει προβάδισμα στην Αμερική. Όμως, και παρά το γεγονός ότι η Αμερική είχε πάρει το μομέντουμ έχοντας προηγηθεί με 74-67 στο 37', στη συνέχεια ήρθαν τα πάνω κάτω. Με τον Εβάν Φουρνιέ να... παίρνει φωτιά η Γαλλία πραγματοποίησε σερί 14-0 και προηγήθηκε με 81-74 δίνοντας τη χαριστική βολή στην Team USA, η οποία γνώρισε την πρώτη της ήττας σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 17 χρόνια και δη το 2004 στην Αθήνα.
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 37-45, 62-56, 83-76
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
Aris1983
Ποσο κριμα που δεν προκριθηκαμε. Με Γιαννη και Δασκαλο κοντρα σε Ντουραντ και Ποποβιτς τι ματσαρα θα βλεπαμε...
Salonica City
Ότι είδες και πέρυσι... Έναν Γιάννη να κάνει τα πάντα (και να τον κράζουμε) και όλοι οι υπόλοιποι να χάνουν ελεύθερα τρίποντα (βλέπε Παπανικολάου που τα έριχνε στο πλάι του ταμπλό...
SW9999_
Αυτο το πράγμα με τον Χολιντέι που βάζει στεπ-μπακ,δύσκολα mid-range και χάνει συνέχεια lay-up και κάτω από το καλάθι είναι τρομερό!
AlphonsoFord7
Εγω απλα πιστευω οτι οι ΗΠΑ σαν εθνικη μπασκετ περναει μια περιοδο παρακμης και ειναι λογικο. Δεν γινεται να σαρωνουν σε ολες τις διοργανωσεις για παντα. Οπως συνεβη μετα το 2000 σε 3 σερι διοργανωσεις τις ΦΙΜΠΑ, ετσι συμβαινει και τωρα. Και μονο το γεγονος οτι μια ηττα σε Ολυμπιακους λογιζεται ως αποτυχια δειχνει ποσο πιο πανω ειναι σε απαιτησεις η Εθνικη τους απ τον υπολοιπο κοσμο. Αυτο δεν σημαινει οτι ακομα δεν ειναι φαβορι για το χρυσο ακομα.
kirpios
Καμια περίοδο παρακμής φεν περνανε οι Αμερικάνοι. Απλα αντι για καρι,γουεστμπρουκ ,λεμπρον κ.α,κατεβηκανε με τα 2-3.απλα επειδή ειναι αρκετά κλικ πάνω απο τους αλλους,αρκεί αυτό για να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν. Δεν υπάρχει ομάδα σε κανένα ομαδικό άθλημα που να κατεβάζει τα 2-3 και να την χαρακτηρίζει συγχρόνως και η σταθερότητα. Ουτε καν η Αμερική στο μπασκετ.
AlphonsoFord7
Δες τι ομαδα κατεβασαν οι ΗΠΑ το 2010 και το 2014 στα παγκοσμια. Και τοτε για δευτερο-τριτα λεγαμε και πηραν και τις 2 διοργανωσεις για πλακα.
Manos_133
2-3α ο ντουραντ ο μπουκερ ο λιλαρντ ο μιντλετον και ο τειτουμ. Ο λεμπρον είναι πολυ χειροτερος φιμπα παίχτης από όλους αυτους. Καλά για τον γουεστμπρουκ δεν σχολιάζω.
Fabián Estay
απο αυτην την ομαδα λειπει ο Ντειβις παρα πολυ, δεν αναφερω αλλες απουσιες που θα μπορουσαν να παιζουν οπως Λεοναρντ πχ αλλα ο Ντειβις ηταν υπεραπαραιτητος σε αυτην την ομαδα. τα υπολοιπα γνωστα εδω και χρονια, επεσε λιγο το επιπεδο των αμερικανων, ανεβηκε αρκετα ολων των υπολοιπων και βλεπουμε οτι βλεπουμε. Αν δεν ηταν ο Σιζεφσκι πιστευω πραγματικα θα βλεπαμε κι αλλα δραματα τα προηγουμενα χρονια αλλα ο coach K λογω εμπειριας στο NCAA ηταν πολυ πιο κοντα ωστε να κατανοει τις παγιδες που κρυβουν για τους NBAers οι διοργανωσεις της FIBA.
ΠΙΣΤΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
1. Το μπάσκετ έχει πάει πολύ στο τρίποντο, κατά τη γνώμη μου υπερβολικά πολύ, πέρα από τα γούστα όμως του καθενός, αυτό αντικειμενικά δεν ευννοεί παίκτες με φυσικά αθλητικά προσόντα, εκεί δηλ. που ήταν παραδοσιακό το δυνατό σημείο των Αμερικανών παικτών. Στο σημερινό παιχνίδι για παράδειγμα οι προσπάθειες της ομάδας των ΗΠΑ για δίποντα ήταν σχεδόν τόσες όσες και οι προσπάθειες για τρίποντα (η διαφορά ήταν μόνο 15%), ενώ κανονική Dream Team στους Ολυμπιακούς του 1992 σούταρε περισσότερα δίποντα από τρίποντα κατά 360%! 2. Η ομάδα των ΗΠΑ δεν έχει ούτε πραγματικά τεσσάρια ούτε πεντάρια εκτός από τον Αντεμπάγιο, τον οποίο μάλιστα τον έκραξε φέτος ο Μπάτλερ στους Χιτ γιατί βαράει σουτάκια και δεν πάει μέσα στη ρακέτα. Γενικότερα οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον κανένα σέντερ της προκοπής εκτός από τον Αντεμπάγιο (εντάξει λέμε τώρα), ούτε τεσσάρι εκτός από AD που όμως μία παίζει, δύο δεν παίζει. 3. Το ΝΒΑ είναι πια πραγματικά παγκόσμιο, ενώ όλοι οι καλοί ψηλοί του ΝΒΑ δεν είναι πια Αμερικανοί. Στο σημερινό παιχνίδι οι 2 καλύτεροι παίχτες των Γάλλων, ειδικά ο ψηλός, είναι πρωταγωνιστές και στο ΝΒΑ. 3. Όταν το ματς πάει στο τρίποντο γίνεται ψιλορουλέτα, ή τουλάχιστον αν οι ΗΠΑ δεν είναι στη μέρα τους έχει τύχη και η χειρότερη ομάδα, οπότε η ομάδα των ΗΠΑ είναι εκ προοιμίου ευάλωτη στην έκπληξη. 4. Μόνον σεβασμός στον Ποπ.
Drew_21
Ο Towns έχει επιλέξει τη Δομινικανή Δημοκρατία; Δεν μπορεί να παίξει ΗΠΑ; Γιατί κατ' εμέ είναι στο τοπ5 παγκοσμίως στα σέντερ...