Αντετοκούνμπο: Μόνος του θα αποφασίσει για Εθνική!

Αντετοκούνμπο: Μόνος του θα αποφασίσει για Εθνική!

Αντετοκούνμπο: Μόνος του θα αποφασίσει για Εθνική!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει τα ακριβή δεδομένα στο status του “Greek Freak” όσον αφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική, τονίζει ότι η ομοσπονδία δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση και σχολιάζει το πόσο διαφορετικός είναι ο Γιάννης του 2023 από εκείνον του 2017.

Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου του 2006, κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Ο ψιλόλιγνος Γιαννάκης από τα Σεπόλια παρακολουθεί αποσβολωμένος τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να κυριαρχεί απέναντι στους ψηλούς της Εθνικής Αμερικής στην Σαϊτάμα και να συμβάλει τα μέγιστα στην πρόκριση της «επίσημης αγαπημένης» στον τελικό του Μουντομπάσκετ!

Η σύνδεση, όπως καταλαβαίνετε, ήταν αναπόφευκτη. Ο 11χρονος τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο έβλεπε στο πρόσωπο του “Big Sofo”, ένα τεράστιο “μπορώ”, το οποίο του έδινε έξτρα ώθηση κι αυτοπεποίθηση!

«Αφού τα κατάφερε τόσο καλά ο Σοφοκλής, που έχει ρίζες από την Αφρική, γιατί να μην προσπαθήσω κι εγώ σκληρά και να μην κυνηγήσω το όνειρό μου;», θα μπορούσε να σκεφτόταν τότε ο νυν καταξιωμένος superstar του ΝΒΑ, ο οποίος εκείνο το μεσημέρι έβαλε πολύ βαθιά μέσα στην καρδιά του την «γαλανόλευκη» και τοποθέτησε πολύ ψηλά στο αξιακό του σύστημα μία μελλοντική επιτυχία με το εθνόσημο στο στήθος.

Αν αυτή η εισαγωγή θέλει να καταδείξει κάτι, αυτό έχει να κάνει με το πόσο σημαντικός ήταν εκείνος ο ημιτελικός, με το πόσο έντονα σφηνώθηκε στο μυαλό του ο στόχος της εκπροσώπησης της πατρίδας και με το πόσο αυτή η προσμονή τον συντρόφευε σε όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασε εκείνος και η οικογένειά του, μέχρι να τον ανακαλύψει το ΝΒΑ και να του αλλάξουν την ζωή οι Μιλγουόκι Μπακς!

Κοινώς, ο Γιάννης ακόμη και τώρα που βρίσκεται στην «ελίτ» της διεθνούς μπασκετικής και επιχειρηματικής σκηνής και έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους και πιο ακριβοπληρωμένους μπασκετμπολίστες της υφηλίου, δεν σταματάει να ονειρεύεται τα «γαλανόλευκα» καλοκαίρια του!

Με φόντο την στιγμή που θα ανέβει στο βάθρο, θα κρεμάσει στο λαιμό του ένα μετάλλιο και θα γυρίσει στην Ελλάδα φέρνοντας μία διεθνή επιτυχία. Πλαισιωμένος με τα αδέρφια του, με τα οποία έχουν περάσει ατελείωτες νύχτες συζητώντας για την Εθνική και την προοπτική να είναι συμπαίκτες σε μία επιτυχία.

Νομίζω, όμως, ότι λίγο έως πολύ, η αγάπη του για την πατρίδα που γνώρισε και στην οποία έζησε και σφυρηλάτησε τον χαρακτήρα του, μέχρι να ανοίξει τα φτερά του για το εξωτερικό, είναι πλέον γνωστή τοις πάσι. Και την έχει αποδείξει στις αμέτρητες σπουδαίες στιγμές που έζησε στην Αμερική, εκεί δηλαδή που τον εκτίμησαν και τον πίστεψαν πολύ περισσότερο.

Το ότι κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στην Ελλάδα, το ότι επιλέγει να περνάει τις διακοπές του ελληνικά, το ότι φωτογραφίζεται και προπονείται με τα ρούχα της Εθνικής, το ότι επενδύει εδώ και χτίζει το σπίτι που θα μένει τα επόμενα χρόνια, δείχνει πόσο πολύ τιμάει την πατρίδα του και νομίζω ότι πλέον ότι επ' αυτού, ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν.

Πάμε τώρα στο κομμάτι της Εθνικής ομάδας. Ο εφετινός αποκλεισμός των Μπακς στον 1ο γύρο των playoffs (από τους μετέπειτα φιναλίστ των τελικών, Χιτ) στα τέλη Απρίλη, η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία για την συμμετοχή του “Greek Freak” στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι λόγοι ήταν κάτι περισσότερο από προφανείς:

  • Στην ετήσια επίσκεψη των ανθρώπων της ομοσπονδίας στο Μιλγουόκι (λίγο πριν το τέλος της regular season), ο Αντετοκούνμπο είχε φανεί δεκτικός, υπό την πρoϋπόθεση ότι θα ήταν υγιής. Ο Γιάννης, άλλωστε, σαν προσωπικότητα αλλά και με την ανυπολόγιστη προσφορά του στους Μπακς, το ήθος του, την αγάπη του για την πόλη και φυσικά με το πόσο πιστός παραμένει σε μία από τις μικρές αγορές της Αμερικής, είχε κατακτήσει ολοκληρωτικά το δικαίωμα να αποφασίσει εκείνος για το αν θα ενισχύσει ή όχι την Εθνική στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Όπως το έκανε πέρυσι, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι για την απόφασή του δεν ανοίχτηκαν και σαμπάνιες! Και όπως δεν το έκανε το 2017, όταν ακόμη δεν πατούσε τόσο γερά στα πόδια του και ούτε είχε διανύσει τα χιλιόμετρα που έχει τώρα!
  • Οι παλαιότερες αντιδράσεις του οργανισμού των «ελαφιών» είχαν υποχωρήσει αισθητά, λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που είχε χτιστεί με την ΕΟΚ και η οποία είχε ενδυναμωθεί το περασμένο καλοκαίρι στην διάρκεια της προετοιμασίας για το Eurobasket.
  • Ο τραυματισμός του στην μέση δεν αποδείχτηκε σοβαρός, ενώ ο αυξημένος χρόνος αποφόρτισης, ξεκούρασης και συντήρησης του κορμιού του αλλά και του μυαλού του από την μακρά κι επίπονη σεζόν, άφηναν πολλά περιθώρια ώστε να είναι «διψασμένος» για μπάσκετ, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και σίγουρα αρκετά πριν αρχίσει το training camp των Μπακς.

Τα παραπάνω δεδομένα, όμως, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, δεν αρκούν για να «σφραγίσουν» την συμμετοχή του 28χρονου Έλληνα κορυφαίου μπασκετμπολίστα στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας (θα αρχίσει στις 24/07), από την στιγμή που ο ίδιος δεν νιώθει απόλυτα καλά.

Κι επειδή εκείνος είναι ο μοναδικός που γνωρίζει καλύτερα το σώμα του, όταν δε νιώθει καλά το «εθνικό» μας γόνατο, αισθάνεται αμφιβολίες ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ήδη από το μυαλό περνάνε δεύτερες και τρίτες σκέψεις, τότε είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Γιατί... ζήτημα, θα υπάρχει πάντα με έναν τέτοιο υπερπαίκτη που αμείβεται με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως και η υγεία του είναι λογικό να αποτελεί μία τεράστια επένδυση.

Όλο αυτό το διάστημα, που ο Αντετοκούνμπο είναι στην Ελλάδα, απολαμβάνει τον ελεύθερό του χρόνο, εκπληρώνει τις εμπορικές και χορηγικές του υποχρεώσεις και ταυτόχρονο προπονείται, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Εθνικής ομάδας στο εφετινό καλοκαίρι. Το συζητάει με τους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος και φυσικά με το επιτελείο των Μπακς, που τον έχει ακολουθήσει στην Αθήνα και έχει αναλάβει την καθημερινή του εκγύμναση. Αλλά πιο πολύ με τον ίδιο του εαυτό και αυτός θα είναι που θα αποφασίσει.

Ενήμεροι για την δυσκολία του εγχειρήματος «Γιάννης στο Παγκόσμιο», είναι φυσικά και η ομοσπονδία, η οποία όμως, δεν του έχει ασκήσει την παραμικρή πίεση και απλά του έχει ζητήσει να της δώσει έγκαιρα την τελική του απόφαση. Ώστε ο Δημήτρης Ιτούδης να καταστρώσει ανάλογα τα πλάνα του.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν αρκετές αρνητικές ενδείξεις και οι πιθανότητες ήταν περισσότερο προς το «όχι» παρά το προς το «ναι». Έτσι τουλάχιστον έχει και ο ίδιος παραδεχθεί μιλώντας σε φίλους του.

Επειδή, όμως, πρόκειται για έναν άνθρωπο που μας έχει κάνει περήφανο όσο ελάχιστοι και έχει σηκώσει την Ελλάδα πολύ ψηλά στους ώμους του στην παγκόσμια σκηνή του αθλητισμού, καλό θα είναι και να μην συντηρούμε/αναπαράγουμε μία πληροφορία που ακόμη δεν είναι επίσημη και οριστική και να περιμένουμε να το ακούσουμε από τα χείλη του και φυσικά να σεβαστούμε την όποια απόφασή του.

Το κέρδος του ελληνικού μπάσκετ από το φαινόμενο Αντετοκούνμπο, δεν θα υπολογιστεί από τα μετάλλια ή τις διακρίσεις που θα έχει φέρει (αν το κάνει) ο Γιάννης, όταν τελειώσει την καριέρα του. Το άθλημά μας είναι ήδη κερδισμένο και ευλογημένο που ο Γιάνναρος υπάρχει και αποτελεί αθλητικό και κοινωνικό πρότυπο για την νέα γενιά που έρχεται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!