MundoBasket 2023, ΗΠΑ: Η διαφορετική έκδοση και ο Μπράνσον που ανέλαβε τις ευθύνες

MundoBasket 2023, ΗΠΑ: Η διαφορετική έκδοση και ο Μπράνσον που ανέλαβε τις ευθύνες

Δημήτρης Οικονόμου
ΗΠΑ Mundobasket

bet365

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat στέκεται σε μερικά συμπεράσματα από τα πρώτα φιλικά των ΗΠΑ, που παραμένουν ακόμα και με την τωρινή τους 12άδα φαβορί ενόψει MundoBasket.

Δύο φιλικά με πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μάλαγα. Και αν το πρώτο απέναντι στους Σλοβένους που δεν είχαν τον Λούκα Ντόντσιτς, έμοιαζε με «μάχη» λιονταριών απέναντι σε Χριστιανούς στην αρένα, το δεύτερο με την οικοδέσποινα Ισπανία αποτέλεσε ένα πολύ δυνατό τεστ για τους Αμερικανούς που ανεβάζουν στροφές για το προσεχές MundoBasket.

Οι ΗΠΑ πιέστηκαν από τους Ισπανούς, που τους κοίταξαν στα μάτια σε ορισμένες περιπτώσεις, τους έβαλαν δύσκολα, όμως μόλις πάτησαν το πόδι στο γκάζι ξέφυγαν στον ορίζοντα. Συγκεκριμένα στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου αλλά και σε ένα λίγο μεγαλύτερο διάστημα στο τέταρτο δεκάλεπτο, η Αμερική έκρυψε τον ορίζοντα στους Ισπανούς.

Άλλωστε αυτό φαίνεται πως θα είναι και το πλάνο για τον Κερ και τους παίκτες του, που έδειξαν χθες πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κουβαλούν τον τίτλο του φαβορί της διοργάνωσης. Οι σταρ της πρώτης γραμμής έχουν επιλέξει ξεκούραση αυτό το καλοκαίρι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι βρίσκονται στη 12άδα στερούνται επιθετικού ταλέντου, η συνταγή της αθλητικότητας και της πίεσης στην μπάλα φαντάζει μία λογική τακτική επιλογή για να «πνιγεί» κάθε αντίπαλος και στερείται αλαζονείας που αρκετές φορές κουβαλά μαζί της η Team USA.

Απέναντι στη γραμμή ψηλών της Ισπανίας, με τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ και τον Αλντάμα που έκαναν σπουδαίο παιχνίδι με τη Σλοβενία, οι Αμερικανοί οχύρωσαν τη ρακέτα τους. Όπως φαίνεται και από το shot chart που προσφέρει το Hudlinstat, η Ισπανία μέτρησε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό σε τελειώματα κοντά στο καλάθι, σκοράροντας μόλις στο 50% των προσπαθειών της (15/30). Κάτι που πέριξ της ρακέτας θεωρείται αρκετά χαμηλό, όμως από τη στιγμή που υπάρχει ο... μπαμπούλας Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ, ήτοι ο αμυντικός της χρονιάς στο NBA, να περιφέρει τα πελώρια άκρα του δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς.

1
Το shot chart της Ισπανίας κόντρα στις ΗΠΑ

Η πεντάδα που ξεχωρίζει ο Κερ

Με τα όποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τα πρώτα φιλικά των ΗΠΑ, φαίνεται πως η βασική πεντάδα ή μάλλον καλύτερα η πεντάδα που μάλλον θα κλείνει τα παιχνίδια έχει «κλειδώσει». Ο Κερ σίγουρα υπολογίσει στο σουτ του Καμ Τζόνσον, στη δημιουργία του Χαλιμπέρτον, στον Μπανκέρο και τον Πόρτις, αλλά στο μυαλό του τα πάντα ξεκινούν από τους Μπράνσον, Μπρίτζες, Ίνγκραμ, Έντουαρντς και Τζάρεν Τζάκσον.

Η συγκεκριμένη πεντάδα με τον Μπράνσον να αναλαμβάνει την ενορχήστρωση και τους τρεις φόργουορντ που διαθέτουν επιθετικό ταλέντο, προσωπική φάση αλλά και μέγεθος για να βάλουν τα χέρια τους σε κάθε άμυνα και να παίξουν γύρω από τον... τερματοφύλακα Τζάκσον Τζ., έχει πάρει και τα περισσότερα λεπτά στο παρκέ, έχοντας ως αφετηρία το φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο.

Ο παράγοντας Μπράνσον

Παρέα με τους φόργουορντ που αναφέραμε παραπάνω, ο Τζέιλεν Μπράνσον μπορεί να αναδείξει τις επιθετικές του ικανότητες, τόσο σε εκτέλεση όσο και δημιουργικά. Η αδυναμία του στην προσωπική άμυνα είναι πολύ πιο εύκολο να κρυφτεί πίσω από αυτό το πλαίσιο και οι αρμοδιότητές του επιθετικά φάνηκαν και έχουν άμεσο αντίκτυπο στο παιχνίδι της Αμερικής.

Ο γκαρντ της Νέας Υόρκης αποτελεί προς το παρόν τον άνθρωπο των αποφάσεων και τα πάει περίφημα στην προετοιμασία. Απέναντι στους Ισπανούς, μάλιστα, πραγματοποίησε και ένα άρτιο παιχνίδι επιθετικά, έχοντας 21 πόντους και μόλις δύο άστοχα σουτ εντός παιδιάς σκοράροντας είτε μετά από ντρίπλα, αλλά και πηγαίνοντας προς το καλάθι.

Για την ιστορία ο Μπράνσον κόντρα στους Ισπανούς ήταν υπεύθυνος για 33 από τους 98 πόντους της ομάδας του, δηλαδή το 1/3 εξ αυτών, μιας και οι 5 του ασίστ παρήγαγαν ακόμα 12 πόντους για τους συμπαίκτες του.

1
Το shot chart του Μπράνσον κόντρα στην Ισπανία
@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα